32bit ili 64bit ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Milos84
Posts: 2
Joined: 21/06/2012 01:40

32bit ili 64bit ?

#1

Post by Milos84 » 21/06/2012 01:50

Imam AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4400+ 2.29GHz 2GB ram
Da li da koristim 32bit ili 64bit za windows 7 ???


User avatar
arnes_king
Posts: 4543
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 65 times
Been thanked: 21 times

Re: 32bit ili 64bit ?

#2

Post by arnes_king » 21/06/2012 01:58

Milos84 wrote:Imam AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4400+ 2.29GHz 2GB ram
Da li da koristim 32bit ili 64bit za windows 7 ???
64 bit ti je preporucen samo ako imas minimalno 2 GB ram-a ali ne bih ti preporucio ako nemas bar 4 Nisam neki profesionalac za to ali kako znam da tako to ide :)

Milos84
Posts: 2
Joined: 21/06/2012 01:40

Re: 32bit ili 64bit ?

#3

Post by Milos84 » 21/06/2012 02:10

Hvala

SundanceKid
Posts: 1360
Joined: 26/01/2008 23:38

Re: 32bit ili 64bit ?

#4

Post by SundanceKid » 21/06/2012 02:44

U principu 64bitni procesor bi trebao imati 64bitni operativni sistem. Prednosti su uglavnom to sto je 64bitni operativni sitem brzi, moze da radi sa vecim brojem podataka, podrzava vise memorije (generalno sa 32bitni sistem je limitiran na 4GB RAMa, ne upotrebljava vise, dok 64bitni moze da koristi daleeeeeko vise). Noviji hardver se radi za 64bitne sisteme, isto tako bolje se ponasa kad je u pitanu otvaranje vise programa u isto vrijeme itd....

32 bitni sistem je dobar jedino jer je ipak danas vecina programa namijenjena toj arhitekturi, iako evo ja vrtim 64bitni sistem i sve aplikacije (32bitne) mi rade bez problema.

To je opcenito neka razlika izmedju sistema, a u tvom slucaju je steta da se ne iskoristi mogucnost 64bitnog sistema, jer ti hardver to podrzava, znaci najbolje rjesenje bi bilo da dodas recimo 2GB RAMa, vjerovatno je DDR2 ili DDR3 u pitanju, sto nije skupo, i onda si fino stavis 64bitni sistem, i koristis prednosti toga sto imas. Ako ipak neces, onda se slazem, idi na 32bitni sistem, jer ce ti 64bitni uzimat vise resursa bez potrebe...

Post Reply