cyprus wrote:E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.
Samo malo. Pa i pitaju se ljudi nalik njima, tj. ljudi poput njih su vlast u ovoj zemlji. Zato i jesmo u kurcu.
Yes&No, kad smo kod unitarizma, šta misliš zašto se Jugoslavija raspala?
Jugoslavija je bila visoko decentralizovana drzava gotovo bez ikakvih ovlasti osim u oblasti vojske i finansija.
Republike su bile prakticno nezavisne drzave i Jugoslavija je bila zajednica medjusobno ekonomski ovisnih NEZAVISNIH drzava. Republike su imale vece ovlasti nego sto ih imaju danasnji kantoni u BiH, imale su svoju policiju, svoje skolstvo, svoje zdravstvo, svoju privrednu politiku.
E zbog te silne decentralizacije se Jugoslavija raspala i naravno zbog toga sto je medjunarodni faktor svesrdno pogurao taj raspad i svim silama se potrudio da on prodje uz dugogodisnje krvoprolice. Nije se Jugoslavija raspala jer je bila centralizovana, nego jer je bila visoko decentralizovana, bez gotovo ikakvih ovlasti SIV-a (vlade) sto je dovelo do ekonomske krize u zemlji jer vlada nije imala ovlasti da bi bila u mogucnosti da rjesi stanje u zemlji.
Sto se tice sadasnjeg uredjenja BiH mislim da nekih vecih pomaka nece biti jos dugo. Imali smo priliku, da otkinemo dobar dio nadleznosti entitetu, ali "patriote" to sjebase za sekund, ali generalno mislim da u buducem drustvenom uredjenju ne moze biti napravljena kreatura jednonacionalnih skola, kreatura da iz Orasja idu u Mostar, a ne u Tuzlu u bolnicu ili na fakultet, kreatura da svako selo ima svoju nacionalnu televiziju i slicno. Dakle nacionalne podjele nece biti rjesenje ma koliko se neki upirali da to ostvare. Hrvati nece dobiti kanal na HDZ jeziku, niti ce u skoroj buducnosti Srebrenica imati nekakav poseban status, kao sto ni Republika Srpska nece imati elemente drzavnosti. Dakle te stvari nek se izbiju iz glave. Prvo ovo sa nacionalnim skolama i televizijama nece biti jer prerasta u fasizam i sovinizam a i veoma je skupo i po tome sto hrvatska strana u bih trazi neizvodivo, jer vodeci se tom logikom u Livnu npr. bi morale postojati srednje skole sa po 30 ucenika ili manje, kako bi se ostvarilo pravo na skolovanje na maternjem jeziku sto je neizvodivo i skupo. Jedino rjesenje u tom pogledu je: Sva djeca zajedno u klupe, a jezik kao jedini iz nacionalne grupe predmeta nek svako slusa kako hoce (ne mogu nam djeca uciti 3 istorije i nek se oko toga dogovore). Dakle nema se tu sta puno diskutovat. ovo su standardi i norme civilizovanog svijeta, a mi tezimo tome. Mi se izmedju sebe odlicno razumijemo i televizija koja bi imala 3 kvalitetna programa, koja bi svi placali, a na sva tri da se govori mjesovito je mnogo kvalitetnije i svrsishodnije rjesenje za sve.
Niko nijednoj nacionalnoj grupaciji u BiH ne brani i ne treba da zabrani da se u cilju ocuvanja svog identiteta i tradicije udruzuje u kulturnom i tradicionalnom smislu, niko nikom ne zabranjuje da njeguje svoj jezik i knjizevnost, niko nikom ne zabranjuje da se moli bogu kojem se moli, ali itekako imam i treba da se ima protiv odgajanja mladih fasista u skolama.
Jednonacionalna skola nije nicije pravo, nego zloupotreba istog i to je apsurd kakav moderni svijet ne poznaje. Dakle skolstvo je jedna od najjednostavnijih stvari za rjesiti samo ako se zeli, a to je da kao mjerilo onoga sto zelimo postici u skolama bude znanje i kvalitet, a ne odgajanje buducih koljaca. Kada nam znanje i kvalitet budu mjerilo onoga sto se zeli u skolama onda cemo imati skole. Dakle neka svako uci jezik koji hoce, a hemija i kemija su potpuno ista stvar i djeca to savrseno razumiju, samo je pitanje je li nama prioritet da djeca znaju periodni sistem elemenata, ili nam je prioritet da djeca znaju da postoji samo azot ili dušik, a nikako da se moze reci i jedno i drugo, kao sto smo to ucili i prije rata.
No, ja znam da ce mi sada izvaliti nekakve nebuloze o ovom ili onom pravu, ali to su sve price koje nemaju nikakvo uporiste u zdravom razumu i logici