3 federalne jedinice?

Post Reply
zavrzlama

Post by zavrzlama »

cyprus wrote:E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.

Samo malo. Pa i pitaju se ljudi nalik njima, tj. ljudi poput njih su vlast u ovoj zemlji. Zato i jesmo u kurcu.

Yes&No, kad smo kod unitarizma, šta misliš zašto se Jugoslavija raspala?

Ti navuce belaj na sebe proglasavajuci nas radikalima :D :D

Da su na vlasti ovakvi radikali kao mi danas bi se na ovom forumu raspravljalo o sportu,kulturi,finalu NBA i sl....a ne o podjelama,nacionalizmu...

E moj cypruse...nije radikalizam nazivati stvari ptravim imenom....i ne miriti se sa rezultatima rata i etnickom podjelom BIH....neka naucit ces ti puno toga od nas radikala :D
Yes & No

Post by Yes & No »

[quote="cyprus"]E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.

Samo malo. Pa i pitaju se ljudi nalik njima, tj. ljudi poput njih su vlast u ovoj zemlji. Zato i jesmo u kurcu.

Yes&No, kad smo kod unitarizma, šta misliš zašto se Jugoslavija raspala?[/quote]

To isto Dodik prica .Zato sto su srbi dominirali .A Bosna ce se ko biva raspast jer Bosanjci se ponasaju kao Srbi u Yu .Bosna i Yugoslavija imaju veze isto koliko i planeta Merkur i Hutovo blato .Pocesi me po tabanima da se nasmijem .Bosna je Yugosaviju donijela drzavu staru hiljadu godina u otprike ovom srcolikom obliku u kojem je danas priznata .Sta su Srbi donijeli u Bosnu da odnijeli komad zemlje .Donijeli su opanke i kitu .To i mogu ponijeti sa sobom . Kurac cete podijeliti Bosnu .Prije ces Kinu podijeliti .Hiljadu puta prije .Nikada vam to nece poci za rukom .......nikada cak ni tada .Bolje bi vam bilo da cuvate ono sto nikada nije bilo Srbija .Recimo Vojvodina i Sandzak .I Hrvatska se previse zajebaje oko Sirokog Brijega dok joj talijani plesu oko Istre . Polako ...........zivbi bili pa vidili .Zivjela unitarna RBiH . Smrt fasizmu .
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

kakvo je vrijeme doslo da ljudi koji zele demokratsku, gradjansku, normalnu drzavu, sebe nazivaju radikalima
cyprus

Post by cyprus »

Yes & No wrote:To isto Dodik prica .Zato sto su srbi dominirali .A Bosna ce se ko biva raspast jer Bosanjci se ponasaju kao Srbi u Yu .Bosna i Yugoslavija imaju veze isto koliko i planeta Merkur i Hutovo blato .Pocesi me po tabanima da se nasmijem .Bosna je Yugosaviju donijela drzavu staru hiljadu godina u otprike ovom srcolikom obliku u kojem je danas priznata .Sta su Srbi donijeli u Bosnu da odnijeli komad zemlje .Donijeli su opanke i kitu .To i mogu ponijeti sa sobom . Kurac cete podijeliti Bosnu .Prije ces Kinu podijeliti .Hiljadu puta prije .Nikada vam to nece poci za rukom .......nikada cak ni tada .Bolje bi vam bilo da cuvate ono sto nikada nije bilo Srbija .Recimo Vojvodina i Sandzak .I Hrvatska se previse zajebaje oko Sirokog Brijega dok joj talijani plesu oko Istre . Polako ...........zivbi bili pa vidili .Zivjela unitarna RBiH . Smrt fasizmu .
Čovjek nakon svega što napriča reče na kraju: smrt fašizmu. :lol: :lol: :lol:

Blago nama sa vakim antifašistima.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Zar i ti Seno u radikale :D :D
MuaDib

Post by MuaDib »

Još jednom ponavljam, svoj prijedlog jer vidim da ste zapali u kantonizaciju.

Image

Plan se sastoji od restauracije FBiH u četiri kantona:
Zapadno-bosanski kanton (Bihać)
Tuzlansko-posavski (Tuzla)
Vrhbosanski ili Bosanski ( Sarajevo) i
Hercegovčki (Mostar).
Kada se to postigne stranke u Federacije moraju se dogovoriti i usvojiti zajedničku ustavnu platformu za konačno definisanje Ustava Bosne i Hercegovine. Tom platformom treba istači težnju uređenju BiH u 4 autonomne regije (AR). Dakle krajnji je cilj ujedinjenje:
- Zapadno bosanskog kantona, banjalučke i potkozarske regije u
AR Bosanska Krajina (Banja Luka).
- Tuzlansko-posavskog kantona sa Distriktom Brčko, dobojskom i semberijsko-majevičkom regijom iz RS u
AR Sjeveroistočna Bosna (Tuzla).
- Vrhbosanskog kantona sa sarajevsko-romanijskom regijom iz RS u
AR Vrhbosna (Sarajevo).
_ Hercegovačkog kantona sa regijom Stara Hercegovina iz RS u
AR Hercegovina.

Ukoliko ipak prevlada ideja kantonizacije BiH ja iznosim svoj prijedlog, 9 kantona i Distrikt Sarajevo. Distrikt Sarajevo čini područje Grada Sarajeva iz 1991. godine + Kreševo, Kiseljak, Visoko i Breza, te Sarajevo Jug (Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo). Pitanje je podrinja rješeno na taj način goražde je glavni grad sa bošnjakom većinom, a kanton sa srpskom većinom. Ostala su područja uglavnom monoetnička.
Image
cyprus

Post by cyprus »

Nije ti loš ovaj prijedlog :thumbup:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Image

Slobodno me smatrajte radikalom 8-) odnosno radikalnim ostalistom :D
Šandor

Post by Šandor »

_BosanaC wrote:Slobodno me smatrajte radikalom 8-) odnosno radikalnim ostalistom :D
Nejasna ti je malo ova karta. Misliš da ostane kako je sad?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

_BosanaC wrote:Image

:thumbup:

To je ono sto dolazi.....zato mnogi pjene.....
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Šandor wrote:
_BosanaC wrote:Slobodno me smatrajte radikalom 8-) odnosno radikalnim ostalistom :D
Nejasna ti je malo ova karta. Misliš da ostane kako je sad?
Jok :D Znam da zbunjuje ovo dole 'Dayton border' ali se na karti upravo to ne vidi :D

Jedna, jedinstvena, RBIH...aBd.
cyprus

Post by cyprus »

Ja na ovoj karti vidim entitetsku granicu; jel ona slučajno ovdje ili pak namjerno?

btw, navedite mi jednu svjetsku državu (osim Vatikana i Monaka) bez administrativno-upravnih jedinica. A usput bi mogli i jednu unitarizovanu i centralizovanu državu koja valja.

Waiting for answers.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

cyprus wrote:

Ja na ovoj karti vidim entitetsku granicu; jel ona slučajno ovdje ili pak namjerno?

btw, navedite mi jednu svjetsku državu (osim Vatikana i Monaka) bez administrativno-upravnih jedinica. A usput bi mogli i jednu unitarizovanu i centralizovanu državu koja valja.

Waiting for answers.
Sto se mene tice - nacekaces se - jer odoh spavati :D

Noc :D
Yes & No

Post by Yes & No »

zavrzlama wrote:

:thumbup:

To je ono sto dolazi.....zato mnogi pjene.....
Naravno .To je oono sto dolazi .Bosna i Hercegovina kakva je bila prije rata .
Pozdrav za Bosanca , klifa i zavrzlamu .
P.s. ode i ja u fasite zato sto za cjelovitu i suverenu bez ikakvih entiteta i samouprava i kantona i podjela .....ha ha haaaaaaaaaaaaaaa sta su onda Karadjici i bobani . Svaki onaj forumas koji ne razumije forumasa @klif-a je glup .A onaj koji nece da razumije ili je cetnik ili ustasa .Smrt fasizmu .Zivio drug Tito .Yebala vas rs i treci entitet i vasi mentori Pavelic Tudjman , Karadjic Milosevic .tzv rs je ukrala 49 % Republike BiH i to mora vratiti .a BiH ono stio je unijela u Yu to je povukla.Za razliku od srbije i Hrvatske koje su u Yugoslaviji povecale a prilikom osamostaljivanja bisu nista vracale talijanima i madjarima ....neka masala ali bi oni jos na Bosne .Beograde i zagrebe povucite me za bosanski kurac i vicite uzbuna .
cyprus

Post by cyprus »

Znam, a poprilično sam siguran da neću ni dobit odgovore.
Šandor

Post by Šandor »

_BosanaC wrote:Jok :D Znam da zbunjuje ovo dole 'Dayton border' ali se na karti upravo to ne vidi :D

Jedna, jedinstvena, RBIH...aBd.
Djelimično se vidi entitetska granica na karti pa me to zbunilo.

Teško.

I Titova Jugoslavija je zasnovana na kakvoj takvoj pravdi. Iako je bilo praštanja. Ali ipak je stvorena silom. Kao i sve zemlje.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:Znam, a poprilično sam siguran da neću ni dobit odgovore.
Cyprus,

Možda ti može pomoći Milorad Dodik? :D Svakako ga voliš :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Moram odgovoriti... Kada mi navedes jednu drzavu sa 3.5 miliona stanovnika koja ima pored drzavne i lokalne i 13 nekakvih drugih vrsta vlasti (odnsono jednu Federaciju, jednu Republiku, jedan Distrikt, a unutar Federacije 10 kantona) ja cu ti odgovoriti na tvoje pitanje.

A s obzirom da planiras 3.5 miliona stanovnika podjeliti na nekakvih (preko) deset cjelina, s tim sto samo u Sarajevu zivi pola miliona stanovnika, ne vidim da ces dobiti ista osim jos deset vlada, dvadeset zamjenika, pa njihove pomocnike, pa... Dobro, mozda se onda nece trositi 70% budzeta na administraciju, mozda to bude samo 65%...
cyprus

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:
Cyprus,

Bilo ko, pa makar i Dodik, nek mi navede jednu državu bez administrativno-upravnih jedinica (osim Svete Stolice i Monaka)?

P.S. A tako ti je to. Čim razmišljaš svojom glavom, odma voliš one tamo. :D
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Za ove sto se puno brinu za BIH a matice im preko Drine i Une :)

Mi Bosanci i Hercegovci cemo pristati na politicko uredjenje onako kakvo zamisljanju njihove matice u sopstvenoj drzavi...ako Hrvatska i Srbija u svojim zemljama uspostave federalne jedinice sa nacionalnim predznakom....vise od jedne policije...vise od jedne zastave,grba i himne...i mi cemo u BIH to podrzati :D :D ..nemoj da neko kaze da nije fer prijedlog :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:
Ahmmed wrote:
Cyprus,

Bilo ko, pa makar i Dodik, nek mi navede jednu državu bez administrativno-upravnih jedinica (osim Svete Stolice i Monaka)?

P.S. A tako ti je to. Čim razmišljaš svojom glavom, odma voliš one tamo. :D
Ma ja... :D
cyprus

Post by cyprus »

Image

:D Sad će ispast da odobravam i podržavam podjelu BiH, al' dobro riskiraću...
cyprus

Post by cyprus »

_BosanaC wrote:
Moram odgovoriti... Kada mi navedes jednu drzavu sa 3.5 miliona stanovnika koja ima pored drzavne i lokalne i 13 nekakvih drugih vrsta vlasti (odnsono jednu Federaciju, jednu Republiku, jedan Distrikt, a unutar Federacije 10 kantona) ja cu ti odgovoriti na tvoje pitanje.

A s obzirom da planiras 3.5 miliona stanovnika podjeliti na nekakvih (preko) deset cjelina, s tim sto samo u Sarajevu zivi pola miliona stanovnika, ne vidim da ces dobiti ista osim jos deset vlada, dvadeset zamjenika, pa njihove pomocnike, pa... Dobro, mozda se onda nece trositi 70% budzeta na administraciju, mozda to bude samo 65%...
Za prvi dio: nemoguće je pronaći nakaradnu državu poput naše.

Za drugi dio: Zar nije moj prijedlog jednostavniji od sadašnjeg stanja?!
Šandor

Post by Šandor »

Image

Cyprus, Švajcarci žive zajedno od 1315. godine poslije Hrista. :D Iako ubjedljivu većinu čine oni koji govore njemačkim nikad im nije palo na pamet da se pripoje Nemačkoj.

Tvoj prijedlog ne nudi ništa novo. Ostaje podjela na dejtonskom principu.

A posebna priča je zadržavanje slijepog crijeva (Goražde)

Ili recimo, koji će kurac Duvno (Tomislavgrad) u Zapadno-Bosanskom kantonu?. I ne samo Duvno nego i Livno i Kupres. Vidim ja tebe nije briga za Hrvate al zato Srbima daješ onoliko koliko imaju i sada. Još i više jer si ukinuo distrikt Brčko a uveo novi distrikt.

Morao sam ovo reći. :( :D
mostarac

Post by mostarac »

cyprus wrote:E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.

Yes&No, kad smo kod unitarizma, šta misliš zašto se Jugoslavija raspala?
Jugoslavija je bila visoko decentralizovana drzava gotovo bez ikakvih ovlasti osim u oblasti vojske i finansija.
Republike su bile prakticno nezavisne drzave i Jugoslavija je bila zajednica medjusobno ekonomski ovisnih NEZAVISNIH drzava. Republike su imale vece ovlasti nego sto ih imaju danasnji kantoni u BiH, imale su svoju policiju, svoje skolstvo, svoje zdravstvo, svoju privrednu politiku.
E zbog te silne decentralizacije se Jugoslavija raspala i naravno zbog toga sto je medjunarodni faktor svesrdno pogurao taj raspad i svim silama se potrudio da on prodje uz dugogodisnje krvoprolice. Nije se Jugoslavija raspala jer je bila centralizovana, nego jer je bila visoko decentralizovana, bez gotovo ikakvih ovlasti SIV-a (vlade) sto je dovelo do ekonomske krize u zemlji jer vlada nije imala ovlasti da bi bila u mogucnosti da rjesi stanje u zemlji.
Sto se tice sadasnjeg uredjenja BiH mislim da nekih vecih pomaka nece biti jos dugo. Imali smo priliku, da otkinemo dobar dio nadleznosti entitetu, ali "patriote" to sjebase za sekund, ali generalno mislim da u buducem drustvenom uredjenju ne moze biti napravljena kreatura jednonacionalnih skola, kreatura da iz Orasja idu u Mostar, a ne u Tuzlu u bolnicu ili na fakultet, kreatura da svako selo ima svoju nacionalnu televiziju i slicno. Dakle nacionalne podjele nece biti rjesenje ma koliko se neki upirali da to ostvare. Hrvati nece dobiti kanal na HDZ jeziku, niti ce u skoroj buducnosti Srebrenica imati nekakav poseban status, kao sto ni Republika Srpska nece imati elemente drzavnosti. Dakle te stvari nek se izbiju iz glave. Prvo ovo sa nacionalnim skolama i televizijama nece biti jer prerasta u fasizam i sovinizam a i veoma je skupo i po tome sto hrvatska strana u bih trazi neizvodivo, jer vodeci se tom logikom u Livnu npr. bi morale postojati srednje skole sa po 30 ucenika ili manje, kako bi se ostvarilo pravo na skolovanje na maternjem jeziku sto je neizvodivo i skupo. Jedino rjesenje u tom pogledu je: Sva djeca zajedno u klupe, a jezik kao jedini iz nacionalne grupe predmeta nek svako slusa kako hoce (ne mogu nam djeca uciti 3 istorije i nek se oko toga dogovore). Dakle nema se tu sta puno diskutovat. ovo su standardi i norme civilizovanog svijeta, a mi tezimo tome. Mi se izmedju sebe odlicno razumijemo i televizija koja bi imala 3 kvalitetna programa, koja bi svi placali, a na sva tri da se govori mjesovito je mnogo kvalitetnije i svrsishodnije rjesenje za sve.
Niko nijednoj nacionalnoj grupaciji u BiH ne brani i ne treba da zabrani da se u cilju ocuvanja svog identiteta i tradicije udruzuje u kulturnom i tradicionalnom smislu, niko nikom ne zabranjuje da njeguje svoj jezik i knjizevnost, niko nikom ne zabranjuje da se moli bogu kojem se moli, ali itekako imam i treba da se ima protiv odgajanja mladih fasista u skolama.
Jednonacionalna skola nije nicije pravo, nego zloupotreba istog i to je apsurd kakav moderni svijet ne poznaje. Dakle skolstvo je jedna od najjednostavnijih stvari za rjesiti samo ako se zeli, a to je da kao mjerilo onoga sto zelimo postici u skolama bude znanje i kvalitet, a ne odgajanje buducih koljaca. Kada nam znanje i kvalitet budu mjerilo onoga sto se zeli u skolama onda cemo imati skole. Dakle neka svako uci jezik koji hoce, a hemija i kemija su potpuno ista stvar i djeca to savrseno razumiju, samo je pitanje je li nama prioritet da djeca znaju periodni sistem elemenata, ili nam je prioritet da djeca znaju da postoji samo azot ili dušik, a nikako da se moze reci i jedno i drugo, kao sto smo to ucili i prije rata.
No, ja znam da ce mi sada izvaliti nekakve nebuloze o ovom ili onom pravu, ali to su sve price koje nemaju nikakvo uporiste u zdravom razumu i logici
Post Reply