3 federalne jedinice?

Post Reply
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

cyprus wrote: Ako se ne varam, u mom pretpostavljenom kantonu 2 se nalaze općine sa hrvatskom većinom: Kiseljak, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Jajce, Žepče, Usora i Dobretići. Mislim da to čini mnogo više od 15%.
Nemaš potrebe nagađati. Današnji srednje-bosanski kanton ima oko 250 000 stanovnika i nešto manje od 80 000 Hrvata. Ti mu na mapi dodaješ Zenicu i Doboj gdje ima 400 000 stanovnika i nešto više od 30 000 Hrvata. Time dobijaš

(110 000 / 650 000)* 100% = 16,9% Hrvata, i to nije bošnjački kanton? :)

Mislim, tko je tu lud? :roll:

cyprus wrote:Da slučajno ne misliš da bi ove opštine ušle u treći entitet, ako bi se formiro. Čisto sumnjam.
Pa Marco-x se satra objašnjavajući da Hrvati ne žele entitet i da su sasvim dovoljni kantoni sa ovlastima kao u Švicarskoj, a ti opet entitet, pa entitet. Hrvati žele opstanak i cjelovitost BiH, jedino što žele da i za njih u njoj ima mjesta. Šta sad, rekao Dodik treba 3 federalne jedinice i odmah svi poletili. Niđe veze. :roll:
cyprus wrote:Meni po tvojoj priči djeluje da su Hrvati zadovoljni sadašnjom situacijom i da netreba mjenjat sadašnje stanje. .
Nisu zadovoljni ali je odgovor je točno onakav kakav je bio odgovor Stjepana Radića kralju Aleksandru kada mu je ovaj nudio pokrajinu do Karlovca i Virovitice: "Neka hvala, ne treba, drugi put". 8)
cyprus

Post by cyprus »

A, niste mi jasni nikako.

Sadašnje stanje - nevalja.
Treći entitet - nevalja.
Moj prijedlog - nevalja.

Šta valja?

I treći entitet i okrupnjavanje županija su stvari koje sam čuo od hrvatske strane, te ih nije izmislio ni Dodik, a ni ja.

Ne kažem ni ja da je ova moja karta idealno rješenje, al ovo je jedini način federalizacije države na koji bih ja pristo.

Usput, objasnite mi smisao postojanja Zapadnohercegovačke, Posavske i Livanjske županije. Kako već rekoh, više stanovnika od njih ima moja mjesna zajednica.

P.S. Možda je rješenje Vens-Ovenov plan. :?

Image

A što se ovdje plavi. :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

cyprus wrote:A, niste mi jasni nikako.

Sadašnje stanje - nevalja.
Treći entitet - nevalja.
Moj prijedlog - nevalja.

Šta valja?

I treći entitet i okrupnjavanje županija su stvari koje sam čuo od hrvatske strane, te ih nije izmislio ni Dodik, a ni ja.

Ne kažem ni ja da je ova moja karta idealno rješenje, al ovo je jedini način federalizacije države na koji bih ja pristo.

Usput, objasnite mi smisao postojanja Zapadnohercegovačke, Posavske i Livanjske županije. Kako već rekoh, više stanovnika od njih ima moja mjesna zajednica.

P.S. Možda je rješenje Vens-Ovenov plan. :?
Jednostavno je cyprus. Okrupnjivanje županije se može izvesti na više načina, sve ovisno što ćeš "okrupniti".

Ako predložiš uređenje gdje je 5 srpskih, 5 bošnjačkih i samo jedan hrvatski kanton, kako da ja to shvatim dobronamjerno?

U tom jednom jedinom gdje su Hrvati većina živi svega 7-8% stanovnika BiH.

Znači, Hrvatima jedan i to malecki. Baš si zločest. ;-)
zzzzz

Post by zzzzz »

Marco-x wrote:
Ovo je smiješno i podvala. Bolje i trenutno stanje, nego ovako. Tomislavgrad u županiji, sa Velikom Kladušom - čista manipulacija i pravljenje pet bošnjačkih i pet srpskih županija.
Nikakve veze s vezom.
Ne hvala. Radije neka ostane postojeće stanje. :D
Eto, dobro je da se slazemo :D . Bosnjaci su takodje nezadovoljni ovakvim prijedlozima.

Nego Marko x i Tomislav Mo, recite nam cemu se nadaju i kako zamisljaju cuvari hrvatskog opstojstva buduce uredjenje BiH i preuredjenje Federacije? Covic cesto spominje nekakve tri jedinice kao srednji nivo vlasti ali nikako da razjasni gdje je to on zamislio granice tih jedinica a onako kako ja mislim da ih je on zamislio, na to moze odmah zaboraviti. Onda se i ja slazem da je bolje trenutno stanje 8)
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Rjesenje po nekima je sledece...prepoznat ce se oni koji prepoznaju sebe u ovom rjesenju.... :D

Rs-a da ostane u sadasnjem teritorijalnom obliku sa srpskom vlascu,obiljezjima,policijom i pravom na odvajanje od BIH onda kada njima bude odgovaralo..

Hrvatski entitet sa zapadnom Hercegovinom i Oraskim Dzepom..i istim ovlastima i ciljevima koje ima rs..

i ostatak bi bila BIH/entitet bosnjaka u kome bi vazilo pravilo ravnopravnosti,gdje nebi bilo nacionalnih obiljezja,policije i gdje bi se sve dijelilo na tri...tako da bi imali jedan cisto srpski entitet...jedan cisto hrvatski...i jedan mjesoviti entitet kao nesto sto se zove BIH.. :)

I onda bi srpski i hrvatski entiteti zivjeli u miru i blagostanju a u onom BIH entitetu bi se vodila borba oko ugrozavanja srpskog i hrvatskog naroda a njihove matice rs i herceg bosna bi se materinski brinule da ostatak srba i hrvata cu tamnom vilajetu BIH entitetu ostvaruju svoja manjinska prava..pa bi kasnije se taj BIH entitet podijelio na tri da niko ne bude ugrozen i da se pripoje maticama.....mala sala ali u glavama sepatrsatista je ovakav plan u igri :D
Last edited by zavrzlama on 21/05/2007 19:54, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Image

Tomo, ovako BiH izgleda danas. Možeš vidjeti da osim škutorije Hrvati imaju većinu u Kreševu, Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Dobretićima, Žepču, Usori, Odžaku i Orašju. Vjeroatno ćete izgubiti većinu u Vitetzu i Busovači jer trenutno imate samo jedan glas više u opštinskom vijeću u obje opštine.

Ne znam u čije ime govoriš ali tvrdnja da Hrvati ne žele treći entitet je smiješna. Ako zaista tako misliš onda si u manjini.

Ne dolazi u obzir bilo kakva promjena postojećeg stanja jer to može biti samo na štetu Bošnjaka. Da bi se postigao dogovor sva 3 naroda moraju žrtvovati nešto. Bez toga nema dogovora.

Moje mišljenje je da će Hrvati iz škutorije u budućnosti žrtvovati Hrvate iz Bosne i tražiti otcjepljenje i pripajanje Hrvatskoj. To će se vjerovatno desiti nakon ulaska Hrvatske u EU jer BiH u EU neće nikad ući. BiH ima 50% nezaposlenih. Možda će doći do disolucije BiH ali bez rata nećete moći uzeti čak ni Glamoč, Drvar i Bos. Grahovo iako je po Ustavu to vaše. Morat čete počiniti genocid nad tamošnjim Srbima i oteti im zemlju (ili da se dogovorite sa Srbima da mirno napuste ta prilično velika prostranstva. ).

Možda Bošnjaci jesu u najgorem položaju ali Hrvati ni u prošlom ratu nisu mogli preko Vranice do doline rijeke Bosne i Vareša.

Mislim da je jedino rješenje bilo ono što Marco-X ne želi. Centralizovana BiH sa centralnom izvršnom i zakonodavnom vlašću uređenom tako da niko nikoga ne može zajebat. Da zajedno odlučujemo o pomoći poljoprivrednicima u Semberiji, Bosanskom Brodu i Srbcu, o gradnji puteva od Viteza do Kreševa, o zaštiti šuma u Drvaru, razvoju turizma.......

A to se moglo postići samo da smo zaista bili zajedno u ratu i riješili stvar jednom zauvijek. Ovako nema riješenja čak i ako se predomislite jer Srbi sad imaju pola Bosne. Znaš kako kažu, kasno Marko na Kosovo stiže. :D
cyprus

Post by cyprus »

E, al nisam ja kriv što je Hrvata u BiH malo (15-tak%). Ja bih iskreno bio sretniji da ih je više. Al situacija je drugačija, i ja tu ništa ne mogu.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

zzzzz wrote: Nego Marko x i Tomislav Mo, recite nam cemu se nadaju i kako zamisljaju cuvari hrvatskog opstojstva buduce uredjenje BiH i preuredjenje Federacije? Covic cesto spominje nekakve tri jedinice kao srednji nivo vlasti ali nikako da razjasni gdje je to on zamislio granice tih jedinica a onako kako ja mislim da ih je on zamislio, na to moze odmah zaboraviti. Onda se i ja slazem da je bolje trenutno stanje 8)
Neko idealno stanje za Hrvate bi bilo, kantoni, nebitno koliko ih je, ali sigurno ne dva, sa ovlastima kao u Švicarskoj.

Dakle NE republike, ne obilježja državnosti, ne koridori (jer to odmah znači da netko računa na raspad u budućnosti) i sl.
cyprus

Post by cyprus »

Marco-x wrote:
cyprus wrote:E, al nisam ja kriv što je Hrvata u BiH malo (15-tak%). Ja bih iskreno bio sretniji da ih je više. Al situacija je drugačija, i ja tu ništa ne mogu.
Što si perfidan tctctctc. :D I Bošnjaka 45% (znači tri puta više), a po tvojem viđenju ustroja dobivaju 5 puta više županija.
Joj. Dobro, eto, ostavićemo Orašje kao posebnu županiju. Zadovoljan? :D I šta su Hrvati time dobili?

P.S. Evo Šandora, Zavrzlame i zzzz-a (radikalniji dio foruma) sa svojim idejama o centralizmu. Joj, ne da mi se raspravljat na dva fronta.

P.P.S. Tomislave i Marko, aj mi već jednom recite koji je vaš prijedlog o uređenju BiH, odnosno šta vi podržavate i na koji način mislite da se to provede?
cyprus

Post by cyprus »

Tomislav MO wrote:
zzzzz wrote: Nego Marko x i Tomislav Mo, recite nam cemu se nadaju i kako zamisljaju cuvari hrvatskog opstojstva buduce uredjenje BiH i preuredjenje Federacije? Covic cesto spominje nekakve tri jedinice kao srednji nivo vlasti ali nikako da razjasni gdje je to on zamislio granice tih jedinica a onako kako ja mislim da ih je on zamislio, na to moze odmah zaboraviti. Onda se i ja slazem da je bolje trenutno stanje 8)
Neko idealno stanje za Hrvate bi bilo, kantoni, nebitno koliko ih je, ali sigurno ne dva, sa ovlastima kao u Švicarskoj.

Dakle NE republike, ne obilježja državnosti, ne koridori (jer to odmah znači da netko računa na raspad u budućnosti) i sl.
Aj dobro. Dajte mi par dana da nacrtam i kartu sa sitnijim kantonima, da vidim na šta će to da liči.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Šandor wrote: Tomo, ovako BiH izgleda danas. Možeš vidjeti da osim škutorije Hrvati imaju većinu u Kreševu, Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Dobretićima, Žepču, Usori, Odžaku i Orašju. Vjeroatno ćete izgubiti većinu u Vitetzu i Busovači jer trenutno imate samo jedan glas više u opštinskom vijeću u obje opštine.
Najveći je bošnjački interes da ostanu Hrvati u srednjoj Bosni. Upravo ta izmiješanost čuva BiH. Ako nestane Hrvata u Vitezu i Busovači, to će Hrvatskoj biti argument manje za cjelovitost BiH, jer zašto podržavati državu koja je na putu da postane srpsko-muslimanska?
Šandor wrote:Ne znam u čije ime govoriš ali tvrdnja da Hrvati ne žele treći entitet je smiješna. Ako zaista tako misliš onda si u manjini.
Ja govorim što Hrvati žele u idealnom slučaju. Želja za entitetom postoji, ali je više posljedica kratkovidnosti i teškog položaja Hrvata u Federaciji.
Šandor wrote:Ne dolazi u obzir bilo kakva promjena postojećeg stanja jer to može biti samo na štetu Bošnjaka.
A ako ne dolazi u obzir onda ništa nećemo ni mijenjati. Bolje i ovako nego gore. :)

Šandor wrote:Moje mišljenje je da će Hrvati iz škutorije u budućnosti žrtvovati Hrvate iz Bosne i tražiti otcjepljenje i pripajanje Hrvatskoj.
Moguće nekad u budućnosti, ali i Hrvatima i Bošnjacima je interes da do toga ne dođe. Do toga nikad neće doći ako ostane tzv. "leopardova koža", tj. ako ostanu Hrvati u Vitezu, Busovači, ali i što više se vrate u Bugojno, Zenicu itd. To je najveći bošnjački interes, jer bez toga garantiram da u toj nekoj hipotetskoj budućnosti nema podrške Hrvatske cjelovitosti BiH iako danas Mesić govori suprotno.

Ti Hrvati u srednjoj Bosni, u Usori, u Žepču, u Varešu itd., nikako ne mogu ugroziti Bošnjake brojnošću jer ih nema ni 10% u Bosni, ali svojim ostankom pomažu opstanku BiH i ideje suživota. Ako nema tih enklava nema ni razloga za postojanje BiH, bar što se tiče države Hrvatske. Ako nastanu potpuno etnički čista područja, onda je pitanje vremena kad će svjetska politika okrenuti ploču i samo formalizirati raspad.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

cyprus wrote: P.P.S. Tomislave i Marko, aj mi već jednom recite koji je vaš prijedlog o uređenju BiH, odnosno šta vi podržavate i na koji način mislite da se to provede?
1. Preuređenjem napraviti jaku Federaciju. Prvi korak je napraviti hrvatsko-bošnjački sklad da nema unutarnjih sukoba i da se točno zna što se želi učiniti sa RS.

2. Dati Srbima sva moguća prava u Federaciji, uključujući školstvo na srpskom, srpsku TV, pozitivnu diskriminaciju itd. Izbiti svaki argument da su Srbi u Federaciji građani drugog reda.

3. Ako se koraci 1. i 2. urade kako treba, sami Srbi u RS će za 10-20 godina tražiti da se učlane u Federaciju. U međuvremenu ne pristajati ni na kakve izmjene Daytona koje ozakonjuju RS, tražiti povrat izbjeglica u RS, pogotovo u istočnu Bosnu i Posavinu, poticati povratak Srba u Federaciju itd. Staviti npr. da povratnik Srbin u Sarajevu, Mostaru ili Zenici ima prednost pri zaposlenju u državnim službama, u javnim poduzećima itd. Što više Srba privučemo u Federaciju i više ne-Srba vratimo u RS, to BiH ima svjetliju budućnost.
Šandor

Post by Šandor »

Tomo, da su Hrvati za BiH njihov bi najveći interes bio uništenje RS-a jer bi tada dobili još više enklava i teritorije na kojoj mogu odlučivati. Samo tad bi se mogla napravit funkcionalna BiH koja bi se mogla normalno razvijati. Ovako je to nemoguće i na kraju je neminovan raspad. Milom ili silom. Ti Hrvati koje si nabrojao u enklavama su se uglavnom borili protiv BiH (s izuzetkom Jajca, Dobretića i Usore) i ratovali za one Hrvate iz Hercegovine koji su u Zagrebu Tuđmanu govorili šta da radi. Možda neće svi otići ali jedan dio hoće jer su zbog politike potpuno izolovani.

Ne može doći do suživota ako idemo u odvojene škole i živimo jedni pored drugih.

Nabrojat ću opštine u kojima bi Hrvati danas bili većina ili bitan faktor odlučivanja da je BiH slobodna.

-Bosanski Brod
-Bosanski Šamac
-Banja Luka
-Kotor-Varoš
-Skender Vakuf (možda - ako povratak Srba bude 20%)
-Derventa
-Brčko
-Vareš
-Teslić

Moguće da sam zaboravio neke opštine ali i ovo je dovoljno. U svakoj od ovih opština danas ili niko ne bi bio većina ili bi Hrvati bili većina.

Niti jedno rješenje osim uništenja RS-a nije dobro ni za Bošnjake ni za Hrvate. Nažalost, struja koja tako misli nikad nije prevladala kod Hrvata i zato je bolje i ovako nego da damo nekom pravni osnov da se sutra odvoji.
Šandor

Post by Šandor »

Tomislav MO wrote:1. Preuređenjem napraviti jaku Federaciju. Prvi korak je napraviti hrvatsko-bošnjački sklad da nema unutarnjih sukoba i da se točno zna što se želi učiniti sa RS.

2. Dati Srbima sva moguća prava u Federaciji, uključujući školstvo na srpskom, srpsku TV, pozitivnu diskriminaciju itd. Izbiti svaki argument da su Srbi u Federaciji građani drugog reda.

3. Ako se koraci 1. i 2. urade kako treba, sami Srbi u RS će za 10-20 godina tražiti da se učlane u Federaciju. U međuvremenu ne pristajati ni na kakve izmjene Daytona koje ozakonjuju RS, tražiti povrat izbjeglica u RS, pogotovo u istočnu Bosnu i Posavinu, poticati povratak Srba u Federaciju itd. Staviti npr. da povratnik Srbin u Sarajevu, Mostaru ili Zenici ima prednost pri zaposlenju u državnim službama, u javnim poduzećima itd. Što više Srba privučemo u Federaciju i više ne-Srba vratimo u RS, to BiH ima svjetliju budućnost.
Tomo ba, povratak je propao. Samo su se Bošnjaci vratili u velikom broju na područja koja su u ratu držali Hrvati. Ostalo je propalo. Ko se vratio u Sarajevo vratio se. Možda će se još neko iz dijaspore vratiti ovdje (neko ko je dovoljno lud). A povratka Srba nema. Vratio se jedan mali dio i to je to.
Povratak u Podrinje i Posavinu je propao. :D
seno1

Post by seno1 »

Šandor wrote:
Tomislav MO wrote:1. Preuređenjem napraviti jaku Federaciju. Prvi korak je napraviti hrvatsko-bošnjački sklad da nema unutarnjih sukoba i da se točno zna što se želi učiniti sa RS.

Tomo ba, povratak je propao. Samo su se Bošnjaci vratili u velikom broju na područja koja su u ratu držali Hrvati. Ostalo je propalo. Ko se vratio u Sarajevo vratio se. Možda će se još neko iz dijaspore vratiti ovdje (neko ko je dovoljno lud). A povratka Srba nema. Vratio se jedan mali dio i to je to.
Povratak u Podrinje i Posavinu je propao. :D
Nazalost,ovo je potpuno tacno.
Maraschino

Post by Maraschino »

Nabrojat ću opštine u kojima bi Hrvati danas bili većina ili bitan faktor odlučivanja da je BiH slobodna.

-Bosanski Brod -Bosanski Šamac
-Banja Luka
-Kotor-Varoš
-Skender Vakuf (možda - ako povratak Srba bude 20%)
-Derventa
-Brčko
-Vareš
-Teslić
Tamo gdje ih je najvise bilo(ono gore masnim sl.) poklanjaju Miletu a sa istim prekrajaju Federaciju. :roll:
Bihac_4_ever

Post by Bihac_4_ever »

Dobro vece svim forumasima...,ako dozvoljavate da ja kao novi clan ucestvujem dajte svoje DA!!! :D 8)
Yes & No

Post by Yes & No »

Bihac_4_ever wrote:Dobro vece svim forumasima...,ako dozvoljavate da ja kao novi clan ucestvujem dajte svoje DA!!! :D 8)
Hoces li i ti entitet ? Samo ako si za unitarnu RBiH mozes se ukljuciti .....
ja samo citam ove mazdrmane koji bi da dijele Bosnu a nista nisu naucili iz 1992 .Kada je onda nisu podijelili nece nikada .Malo im krvi .Deru Bosnu i prekrajaju kao da je suknja i njihova prcija .Bosna ce vas progutati sve koji joj zlo mislite.
Na brzinu sam preletio temu i osim klifa i zavrzlame nisam bas vidio puno drugih ljudi koji kontaju svojom glavom i koji zele dobro svim narodima u BiH .Svaka ideja koja je suprotna RBiH onakva kakva je bila prije rata je pogubna za one koji drugcije misle.A najsmjsnije mi je ono " da hrvatska nece podrzati ovo i ono nego ce podrzati otcjepljenje u slucaju ovog i onog :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Jos nije odgovorala za 92 -95 a vec ima nove planove podjele za 2010 -tu. E tugo moja golema , Bosanci ce se najebati mamare svim crtacima karata i onima koji stoje iza genocida i jos i danas gule bosninu kozu i prave etnicka ciscenja .Svakome ko podastre onu zelno , plavo -crvenu kartu treba ruku odrezati .
klif

Post by klif »

Vi konstitutivni nemate nikakvu drugu ideju osim podjele BiH. Od 1992. vučete nekakve linije po državi isto kao da se radi o vašim njivama.

Blago Bosni i Hercegovini sa takvom djecom.
cyprus

Post by cyprus »

DA :D (nidže veze)
Šandor

Post by Šandor »

Yes & No, od BiH nema ništa ako se Hrvati ne predomisle. Samo ako odluče da unište RS zajedno sa Bošnjacima i ono malo ostalih povratka će bit. Kroz par decenija smjenjivat će se generacije...ljudi će se ženit i udavat i nestat će populacije koja je živjela u današnjem RS-u. Samim tim će nestat svaka šansa da BiH opstane.

Srbi se nikad neće promijeniti i ako ih u slijedećih par godina ne sredimo Bosna će se raspast. Oni nikad neće odustat od svojih ciljeva. Samo sila ih može zaustaviti.
Poznato je da je to teško očekivat. Zato će biti novi rat ili podjela.
Last edited by Šandor on 21/05/2007 22:14, edited 1 time in total.
cyprus

Post by cyprus »

E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.

Samo malo. Pa i pitaju se ljudi nalik njima, tj. ljudi poput njih su vlast u ovoj zemlji. Zato i jesmo u kurcu.

Yes&No, kad smo kod unitarizma, šta misliš zašto se Jugoslavija raspala?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

cyprus wrote:E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.

Samo malo. Pa i pitaju se ljudi nalik njima, tj. ljudi poput njih su vlast u ovoj zemlji. Zato i jesmo u kurcu.

Jel' ti znas sta upravo rece? :?
zzzzz

Post by zzzzz »

cyprus wrote:
P.S. Evo Šandora, Zavrzlame i zzzz-a (radikalniji dio foruma) sa svojim idejama o centralizmu. Joj, ne da mi se raspravljat na dva fronta.
:-)
nemoj na m samo ti vise praviti planove.....i dabogda svi bili radikalni koliko zzzzz....
Last edited by zzzzz on 21/05/2007 22:17, edited 1 time in total.
cyprus

Post by cyprus »

_BosanaC wrote:
cyprus wrote:E, da se pitaju ovaki poput Yes&Noa, Zavrzlame, zzzz-a, Šandora, pa i Klifa, najebali bismo pravo.

Jel' ti znas sta upravo rece? :?
De me prosvjetli. :D
Post Reply