3.entitet - prednosti - mane

Locked
Komrad

#351 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote:BiH mora postati Republika ... RS mora prestati biti i Republika a i Srpska
Na bazi cega mora? Sta ce se desiti ako ne bude, udarice mjesec o zemlju?

na bazi toga sto je BiH drzava a RS nije...
1mustra

#352 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote:
1mustra wrote:
Komrad wrote:BiH mora postati Republika ... RS mora prestati biti i Republika a i Srpska
Na bazi cega mora? Sta ce se desiti ako ne bude, udarice mjesec o zemlju?

na bazi toga sto je BiH drzava a RS nije...
Ne razumijem, niti republika mora bit drzava, niti drzava mora bit republika. BiH je i ovih 15 godina drzava, a nije republika. RS je republika, a nije drzava. Na bazi cega mislis da ce se to promijenit? Zato sto bi ti tako volio nije dovoljno dobar razlog.
Komrad

#353 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote: Ne razumijem, niti republika mora bit drzava, niti drzava mora bit republika. BiH je i ovih 15 godina drzava, a nije republika. RS je republika, a nije drzava. Na bazi cega mislis da ce se to promijenit? Zato sto bi ti tako volio nije dovoljno dobar razlog.
Ne mislim da ce se to promijenit bar ne u skorije vrijeme ... ali to bi trebao biti jedan od pravaca djelovanja...
Cini mi se da si ovo izbukao iz konteksta malo sireg posta.. al nebitno sad da se ne vracam
RS ovakva kakva je sada je skoro pa drzava a BiH ovakva kakva je skoro pa entitet
i to je ono sto sam htio da kazem... drzava treba da jaca bar u onolikoj mjeri koliko su jake drzavne institucije drugih multietnickih drzava
1mustra

#354 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Ne mislim da ce se to promijenit bar ne u skorije vrijeme ... ali to bi trebao biti jedan od pravaca djelovanja...
Cini mi se da si ovo izbukao iz konteksta malo sireg posta.. al nebitno sad da se ne vracam
RS ovakva kakva je sada je skoro pa drzava a BiH ovakva kakva je skoro pa entitet
i to je ono sto sam htio da kazem... drzava treba da jaca bar u onolikoj mjeri koliko su jake drzavne institucije drugih multietnickih drzava
Jedno je treba, skroz drugo je mora, svakakve stvari treba da budu, pa ne budu nikad.

Nista ja nisam izvukao iz konteksta, rekao si:
BiH mora postati Republika ... RS mora prestati biti i Republika a i Srpska
Ne kazem da ne mora, dok ne vidim taj argument zasto mora, al ja ne vidim da imas bilo kakav razlog za svoju tvrdnju.

Na bazi onoga sto ja mogu percipirat, a to je odnos gradjana RS-a prema tom istom RS-u, tesko da ce prestat bit bilo Republika. bilo Srpska.
emigrazione

#355 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by emigrazione »

Emil Vlajki:
...lider SDP BiH nanovo tretira hrvatski narod kao `bošnjački korov`, potcjenjujući ga i obespravljujući. Ponovo se afirmiše teza da hrvatski narod u BiH, a posebno u Federaciji, ne treba da ima svoju teritoriju na kojoj će biti suveren, već se za njega predviđaju `ustavna rješenja koja će ga učiniti ravnopravnim sa dva ostala konstitutivna naroda na području BiH...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
popajic

#356 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by popajic »

1mustra wrote:
Komrad wrote:
pa kako se glasalo devedesetih nego za podjele?
Rijech podjela je besmislena u tom kontekstu, a i ima tak ruznu konotaciju. Kad tri naroda zajednicki prave jednu drzavu to u poredjenju sa bilo koja druga tri naroda koja prave tri drzave, nikako ne moze da se podvede pod podjele, vec pod zajednistvo. To sto bi neko htio malo vise zajednistva nego sto je to normalno je skroz drugi problem.
Netacno mustra, netacno !
Nisu ovdje nikakva tri naroda PRAVILA drzavu , nego su tri naroda od postojece drzave poceli praviti 3 tora.To jeste dijeljenje.
Koliko zajednistva je po tebi normalno ?
hercegovac_pravi

#357 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by hercegovac_pravi »

Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote:
- desit će se sigurno. To je neminovnost
- Kantonalne ministarstva će u svakom slučaju biti smanjena a sam tim i njihovi rashodi. Neminovnost sutrašnjice (figurativno govoreći). Ista stvar je i sa entitetskim ministarstvima
- Da samo što sada u Brčkom postoji demografska većina koja ga priključuje federaciji. Dakle, ti bi dao nešto svoje a u zamjenu bi dobio nešto što već imaš?
- Nisi rekao ali posljedice podjele kakvu ti zagovaraš neminovno vode takvom raspletu situacije
Sta bi to Bosnjaci dali a nije njihovo?

- Ne kazem ja da nije neminovnost ali taj proces moze trajati desetljecima
- za ovo ne bih bio toliko siguran
- u Brckom se nalazi koncept koji ja zagovaram ... imas demografsku vecinu ali ne i institucionalnu
- Podjela kakvu ja zagovaram ne znaci da ce entitet sa vecinom jednog naroda biti entitet samo tog naroda kao sto je danas de facto slucaj sa RSom
Po mom prijedlogu Entiteti bi bili uredjeni pa drugacijim osnovama nego sto su sad...
izvini komrad hebi ga..ali vrtimo se u krug.
Komrad

#358 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote: izvini komrad hebi ga..ali vrtimo se u krug.
Evo da skratimo ... Bosnjacima odgovara i dvoentitetska a i troentitetska im nebi nastetila :)
Mada iskreno mislim da bi stvari bile sredjenije sa 3 al iskljucivo po prijedlogu SDPa
vee-jay

#359 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by vee-jay »

Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote: izvini komrad hebi ga..ali vrtimo se u krug.
Evo da skratimo ... Bosnjacima odgovara i dvoentitetska a i troentitetska im nebi nastetila :)
Mada iskreno mislim da bi stvari bile sredjenije sa 3 al iskljucivo po prijedlogu SDPa
ti izgleda nista nisi naucio :D
1mustra

#360 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

popajic wrote:
1mustra wrote:
Komrad wrote:
pa kako se glasalo devedesetih nego za podjele?
Rijech podjela je besmislena u tom kontekstu, a i ima tak ruznu konotaciju. Kad tri naroda zajednicki prave jednu drzavu to u poredjenju sa bilo koja druga tri naroda koja prave tri drzave, nikako ne moze da se podvede pod podjele, vec pod zajednistvo. To sto bi neko htio malo vise zajednistva nego sto je to normalno je skroz drugi problem.
Netacno mustra, netacno !
Nisu ovdje nikakva tri naroda PRAVILA drzavu , nego su tri naroda od postojece drzave poceli praviti 3 tora.To jeste dijeljenje.
To su bazicne stvari, u ZAVNOBIH su tri narodna pravili zajednicku drzavu, a nisu postojecu drzavu dijelili na tri dijela. BiH je napravljena kao i bosnjacka i srpska i hrvatska, a ne kao gradjanska. Da su htjeli gradjansku, napravili bi tri gradjanske, a ne jednu zajednicku.
Taman onoliko da svima bude komotno, ne bih sad pokusao ciljati.
nosara

#361 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by nosara »

1mustra wrote: To su bazicne stvari, u ZAVNOBIH su tri narodna pravili zajednicku drzavu, a nisu postojecu drzavu dijelili na tri dijela. BiH je napravljena kao i bosnjacka i srpska i hrvatska, a ne kao gradjanska. Da su htjeli gradjansku, napravili bi tri gradjanske, a ne jednu zajednicku.
Drzimo se, onda, ZAVNOBIH-a... Nema entiteta, kantona, samo ekonomske regije i drzava... Jer, nisu narodi u BiH unijeli nikakve entitete ili bilo sta slicno...
popajic

#362 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by popajic »

1mustra wrote: To su bazicne stvari, u ZAVNOBIH su tri narodna pravili zajednicku drzavu, a nisu postojecu drzavu dijelili na tri dijela. BiH je napravljena kao i bosnjacka i srpska i hrvatska, a ne kao gradjanska. Da su htjeli gradjansku, napravili bi tri gradjanske, a ne jednu zajednicku.
Ah, pa ako cemo po ZAVNOBIHu , prestanite onda drobiti o podjelama
" Oličena u narodnooslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:
Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;"
Ne moze malo ZAVNOBIHa , malo ratom maznutog , malo Daytona.... :roll:

A o "komociji" ne bih...da se primijetiti da je svima nekomotno :D
Londono

#363 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Londono »

Eh, da smo se ovako 91 god. borili protiv podjela, gdje bi nam kraj bio?!
male_okice

#364 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by male_okice »

ja ne vidim da bi narod sam po sebi imao ikakve koristi od uvodjenja 3 entiteta stavise to bi nas sve jos dodatno opteretilo. Ako bi situacija ostala ista (a ostala bi) taj treci entitet bi morao imati svoju entitetsku vladu sa skupstima i svim ministrima doministrima zamjenicima, plus kantoni sa svime ovime, plus opstine :roll: :x :cry: . Sto znaci samo jos veca izdvajanja za administraciju nego sto se vec izdvaja, jos malo pa cemo imati veci drzavni aparat od Kine, a sve to u duhu da se "ocuvaju" nacionalni interesi pojedinih budala, a sto pola naroda nema jesti nista, sto su na narodne kuhinje postale glavni izvor hrane a kontejneri izvor svjezih namirnica, sto na ljetovanja pola naroda nije ni culo, a o obicnom poslu da prehrani svoju porodica 90% naroda sanja...ma koga to briga. Bitan je nacionalni vitalni interes (sta god on bio???). Od ovih tema mi se povraca! :twisted:
beerdrinker

#365 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by beerdrinker »

Nije vazno pitanje hoce li biti 3. entiteta, nego ko to trazi i zasto? Ako je rijec o jeziku, skolama, tv programu, drustvenom i politickom agazmanu, to je ok, neke stvari vec imaju, pa ih ne znaju koristiti, neke ce jos dobiti. Takve stvari traze sve manjine u Europi, nista cudno za konstutativni narod. Ali ako to traze neki politicari da bi i dalje furali lopovluk, je to nesto drugo. To bi se moglo saznati preko ankete ( bila bi jeftinija od referenduma ) na podrucjima sa HR vecinom. Kasnije bi se donosile odluke, vezane na rezultat ankete ili referenduma.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#366 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by KatarinaKosaca »

3.entitet ima samo manu, ne prednosti, novi kanton koji obećava LIpovača ima samo manu ne prednost, jer se spremaju da nam opet povećaju indirektne i direktne poreze da plate tu silnu administraciju.
kredenac

#367 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by kredenac »

Treći entitet ne odgovara muslimanima jer onda nebi imali niti približnu većinu u državi!

Ovako kako sad stvari stoje Hrvati iz Federacije BiH financiraju većinu te iste antihrvatske patvorine (Federacija).
Da, ja jesam hrvat, ali ne iz Hercegovine, ali morate priznati da u cijeloj BiH svi trošimo, a Hercegovina, posavina i Semberija proizvode!
Dokle majkumu, dokle više da jedan narod financira drugi i to političke stranke koje nastoje totalno uzeti pravo glasa ovoe koji ih financira!

BIĆE TREĆI
Komrad

#368 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

japijem wrote:
KatarinaKosaca wrote:3.entitet ima samo manu, ne prednosti, novi kanton koji obećava LIpovača ima samo manu ne prednost, jer se spremaju da nam opet povećaju indirektne i direktne poreze da plate tu silnu administraciju.

Ako bi u tim entitetima bili ukinuti kantoni, administracija bi se smanjila, međutim poznavajući naše političare, ne da bi ih ukinuli već bi poneki novi osnovali, velika familija, treba to sve skućiti.
Vec sam objasnio da bi se po mom prijedlogu ukinuli kantoni
Postojala bi drzava-entiteti i opcine sa visokim ovlastima
Komrad

#369 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

kredenac wrote:Treći entitet ne odgovara muslimanima jer onda nebi imali niti približnu većinu u državi!

Ovako kako sad stvari stoje Hrvati iz Federacije BiH financiraju većinu te iste antihrvatske patvorine (Federacija).
Da, ja jesam hrvat, ali ne iz Hercegovine, ali morate priznati da u cijeloj BiH svi trošimo, a Hercegovina, posavina i Semberija proizvode!
Dokle majkumu, dokle više da jedan narod financira drugi i to političke stranke koje nastoje totalno uzeti pravo glasa ovoe koji ih financira!

BIĆE TREĆI
vecinu cega?

Molim te da mi to objasnis kako to Hrvati finansiraju vecinu Federacije?
Hercegovina i Posavina toliko proizvode da im je budzet zajedno nesto oko 200 KM
Dok ostatak Federacije zajedno ima 2 milijarde ... govorim o kantonima

Jos jednom molim za objasnjenje kako to Hrvati finasiraju Bosnjake?
Mozda tako sto su Bosnjaci najveci kupci Hrvatske robe u BiH
Price ce biti da Bosnjaci finansiraju Hrvate...

nego daj ti meni cinjenice iznesi
Izvoz kantona sa hrvatskom vecinom uporedi sa izvozom kantona sa bosnjackom vecinom
broj zaposlenih
Prikupljeni porezi

itd...
Kada nesto tvrdis potkrijepi cinjenicama
kredenac

#370 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by kredenac »

Komrad wrote:
vecinu cega?

Hercegovina i Posavina toliko proizvode da im je budzet zajedno nesto oko 200 KM

Izvoz kantona sa hrvatskom vecinom uporedi sa izvozom kantona sa bosnjackom vecinom
broj zaposlenih
Prikupljeni porezi

itd...
Ne moraš galamit, nije nitko slijep!!!

Obavi jedan manji znanstveno-istraživački rad i pogledaj odakle se najviše puni budžet Federacije, a tko najviše troši, e onda mi postavljaj pitanja.

BIĆE TREĆI
palermo

#371 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by palermo »

kredenac wrote: BIĆE TREĆI
Živijaaaaaaaaaaa drug govorniiiiiikkkkkkkkkkkkkkk :D :D :D

Ljuti Dolac radi Saraj'vo se gradiiiiiiiiiiii.....
Kenan-sa

#372 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Kenan-sa »

Hrvati vec imaju svoj entitet,cak vise njih, mislim na Zapadno hercegovacki kanton,Livanjski,Posavski i donekle HNK..i sta sad hoce? Entitet kojeg oni zele je po mjeri Dodika,dokazanog fasiste i primitivca! Hrvatima predlazem da ako vec imaju prijatelja i uzora Milu Fasistu neka se njemu obrate da im da treci ili cetvrti ali na prostoru RS,Federacija ce ostati onakva kakva jeste,ali eto neka im Mile da pola RS i neka Hrvati dobiju svoj treci,ali ga naustrb Bosnjaka sigurno nikada nece dobiti! to i ptice na grani znaju! Bosnjaci su najmiroljubiji narod na svijetu,primjera je mnogo,ali eto pokoji nije na odmet ponoviti: Hrvati su unistili lijevu obalu Mostara(sa vecinskim Bosnjackim stanovnistvom)granatirali ga i drzali pod torturom sve vrijeme, srusili su sve mostove po Mostaru medju njima i stari most kojeg niti jedni BARBARI do tada nisu uspjeli srusiti! zapalili su i srusili sve Dzamije u Mostaru i u ostalim djelovima Hercegovine gdje su to mogli! odvodili su masovno civile Bosnjacke nacionalnosti u logore,ubijali neduzne gradjane masovno i sistematski! Granatirali 6 mjeseci civile u Jablanici! pobili i protjerali vise od hiljadu civila Bosnjaka u Stocu,Capljini,Mostaru.... iz Aluminija protjerali sve Bosnjake koji su tu radili a bilo ih je preko 400,sada tu rade sami Hrvati jer Bosnjacima nedaju! itd itd... 15 godina posliej rata ne daju da se obnovi lijeva obala Mostara,da se izgradi Islamski Centar na Vakufskoj imovini,i Bosnjaci svoje najvece blagdane moraju cekati po sportskim dvoranama! i da ne nabrajam vise,jer mogu do sutra!...
i sad se ti isti Hrvati usudjuju traziti nesto sto im prirodno ne pripada,npr svoj entitet i Mostar kao hrvatski stolni grad!? ma je li,a kojom loogikom? nema je! prema tome,Bosnjaci su i previse solidarni prema Hrvatima,pruzili su im davno ruku,oprostili sva zlodjela koja su pocinili nad Bosnjacima,oprostili su i Tudjmanu i Hrvatskoj agresiju u mjeri u kojoj su ucestvovali,jer znamo da je HVO iz Hrvatske itekako ucestvovao u rusenju onih gradova u Hercegovini gdje je su participirali Bosnjaci! i Hrvati su zadnji narod na svijetu koji nekoga trebaju optuzivati,pogotovo NE Bosnjake,koji su od njihovih ustaskih ideja imali velike posljedice od kojih se i dan danas oporavljaju! Na kraju krajeva NEUM zivi od Bosnjaka,jer poznato je da niko osim nas ne posjecuje taj bh grad na moru ! od Bosnjaka zivi i dobrim dijelom Hrvatska i njen turizam,a o njihovim proizvodima koje Bosnjaci kupuju da i ne govorim,samo treba spomenuti KONZUM!..
dakle Bosnjacima moralne lekcije ne smije niko da drzi,pogotovo ne dokazani nacionalisti,fasisti i licemjeri u liku Covica,Dodika i njihovih satelita u vidu raznih hrvatskih udruga i medija koje oni kontrolisu!
Treci entitet DA,ali ako im da Mile Fasista pola RS,Federaciju niko nece dirati,pogotovo ne dijeliti!
palermo

#373 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by palermo »

Kenan-sa wrote:Hrvati vec imaju svoj entitet,cak vise njih, mislim na Zapadno hercegovacki kanton,Livanjski,Posavski i donekle HNK..i sta sad hoce? Entitet kojeg oni zele je po mjeri Dodika,dokazanog fasiste i primitivca! Hrvatima predlazem da ako vec imaju prijatelja i uzora Milu Fasistu neka se njemu obrate da im da treci ili cetvrti ali na prostoru RS,Federacija ce ostati onakva kakva jeste,ali eto neka im Mile da pola RS i neka Hrvati dobiju svoj treci,ali ga naustrb Bosnjaka sigurno nikada nece dobiti! to i ptice na grani znaju! Bosnjaci su najmiroljubiji narod na svijetu,primjera je mnogo,ali eto pokoji nije na odmet ponoviti: Hrvati su unistili lijevu obalu Mostara(sa vecinskim Bosnjackim stanovnistvom)granatirali ga i drzali pod torturom sve vrijeme, srusili su sve mostove po Mostaru medju njima i stari most kojeg niti jedni BARBARI do tada nisu uspjeli srusiti! zapalili su i srusili sve Dzamije u Mostaru i u ostalim djelovima Hercegovine gdje su to mogli! odvodili su masovno civile Bosnjacke nacionalnosti u logore,ubijali neduzne gradjane masovno i sistematski! Granatirali 6 mjeseci civile u Jablanici! pobili i protjerali vise od hiljadu civila Bosnjaka u Stocu,Capljini,Mostaru.... iz Aluminija protjerali sve Bosnjake koji su tu radili a bilo ih je preko 400,sada tu rade sami Hrvati jer Bosnjacima nedaju! itd itd... 15 godina posliej rata ne daju da se obnovi lijeva obala Mostara,da se izgradi Islamski Centar na Vakufskoj imovini,i Bosnjaci svoje najvece blagdane moraju cekati po sportskim dvoranama! i da ne nabrajam vise,jer mogu do sutra!...
i sad se ti isti Hrvati usudjuju traziti nesto sto im prirodno ne pripada,npr svoj entitet i Mostar kao hrvatski stolni grad!? ma je li,a kojom loogikom? nema je! prema tome,Bosnjaci su i previse solidarni prema Hrvatima,pruzili su im davno ruku,oprostili sva zlodjela koja su pocinili nad Bosnjacima,oprostili su i Tudjmanu i Hrvatskoj agresiju u mjeri u kojoj su ucestvovali,jer znamo da je HVO iz Hrvatske itekako ucestvovao u rusenju onih gradova u Hercegovini gdje je su participirali Bosnjaci! i Hrvati su zadnji narod na svijetu koji nekoga trebaju optuzivati,pogotovo NE Bosnjake,koji su od njihovih ustaskih ideja imali velike posljedice od kojih se i dan danas oporavljaju! Na kraju krajeva NEUM zivi od Bosnjaka,jer poznato je da niko osim nas ne posjecuje taj bh grad na moru ! od Bosnjaka zivi i dobrim dijelom Hrvatska i njen turizam,a o njihovim proizvodima koje Bosnjaci kupuju da i ne govorim,samo treba spomenuti KONZUM!..
dakle Bosnjacima moralne lekcije ne smije niko da drzi,pogotovo ne dokazani nacionalisti,fasisti i licemjeri u liku Covica,Dodika i njihovih satelita u vidu raznih hrvatskih udruga i medija koje oni kontrolisu!
Treci entitet DA,ali ako im da Mile Fasista pola RS,Federaciju niko nece dirati,pogotovo ne dijeliti!
Ti još gori od kredence :D :D
hercegovac_pravi

#374 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by hercegovac_pravi »

kredenac wrote:
Komrad wrote:
vecinu cega?

broj zaposlenih
Prikupljeni porezi

itd...
Ne moraš galamit, nije nitko slijep!!!

Obavi jedan manji znanstveno-istraživački rad i pogledaj odakle se najviše puni budžet Federacije, a tko najviše troši, e onda mi postavljaj pitanja.

BIĆE TREĆI
Pa eto pošto si ti obavio taj "manji znanstveno-istraživački rad", de nam ti postavi rezultate svojih istraživanja.
Hoćemo li malo o bankrotu ZHK-a? Finansijskom slomu Kantona 10?
Jadan nisi bio da nema Federacije da puni budžete "ekonomski naprednih kanotna" krepavali bi od gladi. A pogledaj protok novca kroz pojedinačne kantone i poresku naplatu pa se onda javi sa ovakvim glupostima.
Uostalom, ja bih najrahtiniji bio da svaki kanton zadrži za sebe ono što sam zaradi. Dosta mi je više punjenja budžeta ZHK-a ili Kantona 10 odakle samo stiže kuknjava a nikakav rad.
popajic

#375 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by popajic »

japijem wrote:
KatarinaKosaca wrote:3.entitet ima samo manu, ne prednosti, novi kanton koji obećava LIpovača ima samo manu ne prednost, jer se spremaju da nam opet povećaju indirektne i direktne poreze da plate tu silnu administraciju.

Ako bi u tim entitetima bili ukinuti kantoni, administracija bi se smanjila, međutim poznavajući naše političare, ne da bi ih ukinuli već bi poneki novi osnovali, velika familija, treba to sve skućiti.
Znaci li to da bi treci entitet imao nekakve prednosti , ako bi troskovi administracije bili minorni ???
Kao , ideja o jos jednoj podjeli je cool , samo eto, zbog finansija....
Ideja PODJELE je ogavna !
Locked