21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

sa obzirom na...

#26 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by sa obzirom na... »

Sa ove vremenske distance, sa iskustvom 15 posljeratnih godina, sa vise znanja kako su se stvari odvijale u periodu 92-95 mogu reci: TO JE NAJVISE STO SE U TOM PERIODU I U TOM ODNOSU SNAGA MOGLO DOBITI A ZAUSTAVIO SE RAT!

oni koji pricaju kako je to greška, kako bi mi ko sami nastavili ratovati i "osloboditi" citavu bosnu moraju znati par cinjenica:

1. Preokret na ratistu stvorila je HV koja je imala 4 godine mira da se ustroji,obuci i naoruza, ma koliko to tesko bilo priznati, Bosnjaci su samo iskoristili talas koji su Hrvati pokrenuli( nesto slicno kao partizani saveznicko napredovanje, bi Tito dopro do Trsta da Nijemce nisu slomili Rusi na Staljingradu I Amerikanci u Normandiji),
sami Bosnjaci nista ne bi mogli uraditi (vidi pod deblokada Sarajeva 95.te), Tudjman nije bio raspolozen da dalje ratuje.
Imajuci ovu gore cinjenicu i da je Tudjman prijetio i nudio milosevicu da njih dvojica sami potpisu Dejton, izvukao se maksimum u tom trenutku, dobilo citavo Sarajevo, Bosnjaci dobili pod kontrolu put Tuzla-Zenica-Sarajevo-Mostar, Bosna kao nepostojeca drzava 95-te sada 2010-te bar malo lici na drzavu.

Znaci te 95-te dejtonska rhesenja su bila najbolje sto se moglo izvuci u tom trenutku i tom rasporedu snaga, sad je druga prica sto je 2010-te Dejtonska rjesenja prevazidjena, u svakom slucaju sam ubijedjen da smo nastavili rat, ta 2010-ta bila puno gora nego ova 2010-ta u svakom pogledu....
jutarnji

#27 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by jutarnji »

popajic wrote:Po tada vazecem ustavu Republike BIH NIKO nije imao pravo ( bez prethodno provedenog referenduma) da potpise "mirovni " sporazum u Daytonu.
To pravo NIJE imao ni predsjednik predsjednistva,ni predsjednici komsijskih drzava.
Predsjednik predsjednistva ( da mu ne spominjem ime ) je ,juridisticki gledano,prekrsio ustav,moralno gledano je pocinio izdaju.U suprotnom se taj dan u RS- u ne bi ni slavio,zar ne ?
A da nam je taj potpis donio mir vazi samo zbog cinjenice da vecina Bosnjaka mirom naziva stanje kada se ne puca.
Neka smo izginuli , neka se pola drzave " prepisalo " onom ko je zlocine i pokolje ucinio...sve neka, samo nek se ne puca. Pa makar ovo breme Daytona drzalo drzavu u pat poziciji i narednih 15 god.
A i ono "makar bila ko avlija" je za neke bilo ne samo primamljivo , nego i pripremano prije nego sto se prva puska i oglasila.
Rezime: Dayton - izdaja bez presedana.
Ko ti brani da se zapucas u zgradu vlade ausvica fapom punim eksploziva?
poznanik

#28 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by poznanik »

Ne treba dalje raspravljati od ove rečenice:
Been wrote:...američkog bi predsjednika po potpisivanju ovako štetnog sporazuma uhapsili za izdaju...!
popajic

#29 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by popajic »

jutarnji wrote:
popajic wrote:Po tada vazecem ustavu Republike BIH NIKO nije imao pravo ( bez prethodno provedenog referenduma) da potpise "mirovni " sporazum u Daytonu.
To pravo NIJE imao ni predsjednik predsjednistva,ni predsjednici komsijskih drzava.
Predsjednik predsjednistva ( da mu ne spominjem ime ) je ,juridisticki gledano,prekrsio ustav,moralno gledano je pocinio izdaju.U suprotnom se taj dan u RS- u ne bi ni slavio,zar ne ?
A da nam je taj potpis donio mir vazi samo zbog cinjenice da vecina Bosnjaka mirom naziva stanje kada se ne puca.
Neka smo izginuli , neka se pola drzave " prepisalo " onom ko je zlocine i pokolje ucinio...sve neka, samo nek se ne puca. Pa makar ovo breme Daytona drzalo drzavu u pat poziciji i narednih 15 god.
A i ono "makar bila ko avlija" je za neke bilo ne samo primamljivo , nego i pripremano prije nego sto se prva puska i oglasila.
Hè,hè ...ne odgovaraju mi teroristicke metode, à i sto bih ?MENE nije ni mogao izdati jer me nikad nije ni predstavljao.
Drzavu je izdao, à ne vidim da se narod Bas buni.
Hljeba i igara...prilicno dovoljno...i Torabi na olimpijskoj Zetri :(
gomilego

#30 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by gomilego »

Baltazar-x wrote: Opet kazem , ne sa tv-a ,i svakako da nisam procitao tekst sporazuma.
Ali ko sto rekoh zivim ovdje, i shvatio sam to na osnovu zdravog razuma.
Svakom iole razumnom, jasno je ...da je BiH samo u Yugi mogla da bude stabilna i sa onakvim medjunacionalnim odnosima.

Ne bi .(drugo pitanje)
ok. hvala na odgovoru
stari grad Visegrad

#31 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by stari grad Visegrad »

popajic wrote:
jutarnji wrote:
Hè,hè ...ne odgovaraju mi teroristicke metode, à i sto bih ?MENE nije ni mogao izdati jer me nikad nije ni predstavljao.
Drzavu je izdao, à ne vidim da se narod Bas buni.
Hljeba i igara...prilicno dovoljno...i Torabi na olimpijskoj Zetri :(
Vidi @jutarnjeg sto se PROVALJUJE ko najveci providni bijednik i PODVALJUJE.
jutarnji wrote:Ko ti brani da se zapucas u zgradu vlade ausvica fapom punim eksploziva?
a sta rijesava hrpa eksploziva pametnjakovicu?
i sta ces ti na forumu kad predlazes ekploziv :shock: sta ti imas u mislima nego srusiti Bosnu i Hercegovnu i unistiti bosnjake.
I imas obraza da ovjde pises godina i mjesecima? Kako te nije stid igrati nekog dobronamjernika, fuj.
kajdara

#32 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by kajdara »

Čudi me da najbolji babov savjetnik i onaj kome je babo jedini uzor nije organizirao svečanost povodom godišnjice kapitulacije RBiH, koja je isključivo babovo mu djelo, a koja je najboljem babovom savjetniku i onome kome je babo jedini uzor osigurala da, u ime babovog mu naroda (čitaj: kvislinško-kriminalne bande), bude u fotelji člana Predsjedništva BiH, a ne tamo gdje je banditima mjesto.
zavrzlama

#33 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by zavrzlama »

Dejton... s obzirom na neprijatelje,njegove ciljeve i licemjernu MZ,je najvise sto se moglo postici u datom momentu..spasene su hiljade zivota ,a rat bi zapad zaustavio i poslije jos narednih 200 000 zivota....

jedina mana Dejtona je "previd"

civilizirani svijet i normalni gradjni BIH koji su bili za suzivot i BIH su pogresno razumili velikosprsku politiku i zelju vecine srba u BIH...zlocini,masovne grobnice,etnicka ciscenja nisu bili posljedica rata ,neinformiranosti i prinude...BILI su sistematski i dobro planirani od strane velikosrprskih stratega i zelja vecine srba u BIH...da nije tako,dosad bi se srbi kao narod odrekli svih ovih sramnih i bolesnih ideja i rezultata rata...u dejtonu se "previdilo" post-ratno ponasanje srba u BIH,jer se mislilo da je zaustavljnje rata mogucnost da se srbi rijese balasta fasizma koji im se kao naturio.medjutim srbi i dan danas podrzavaju taj fasizam jos jace i gest probosanskih snaga,gdje se u Dejtonu njima ide niz dlaku i radi zaustavljnaja daljnih stradanja potpisuje dejton na stetu zdravog razuma ,kod vecine strba shvata kao slabost a ne moralan cin i pruzena ruka..

Dejton je zaustavio stradanja i dao mogucnost da se u miru izgradi povjerenje i BIH...medjutim srbi u BIH nisu ratovali za svoja prava ,nego za unistenje BIH i to je surova istina i shvatili su Dejton kao prelazni oblik ka podjeli BIH...svi su danas svjesni tog "previda"....i svi su danas svjesni da postoji ideologija gdje je oteti materijalna dobit,ubiti herojstvo,podrzavati zlocin i zlocince patriotski cin...nazalost valja proci fazu odumiranja ove ideologije,a Dejton je bio pogresna solucija za odumiranje iste ideologije...
poznanik

#34 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by poznanik »

Je li onog Momira Bulatovića potražuje ikakav sud (mislim na njegove postupke i djela iz rata u BiH) ?
muha_sa

#35 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by muha_sa »

poznanik wrote:Je li onog Momira Bulatovića potražuje ikakav sud (mislim na njegove postupke i djela iz rata u BiH) ?
ma jok :-) ko ce ga tužit--ovi idioti :?:
još ga Senad ugostio u dnevniku da nam vazi gluposti, kao da smo mi jucer rodjeni :-)
poznanik

#36 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by poznanik »

muha_sa wrote:
poznanik wrote:Je li onog Momira Bulatovića potražuje ikakav sud (mislim na njegove postupke i djela iz rata u BiH) ?
još ga Senad ugostio u dnevniku da nam vazi gluposti, kao da smo mi jucer rodjeni :-)
Čovjek je "hodajuće zlo", obzirom na tadašnju poziciju u vlasti ne vjerujem da se nije "očešao" o zločine u bosanskom ili hrvatskom ratu
cyprus

#37 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by cyprus »

Smatram Dejton za pozitivno rješenje, odnosno veliki pomak u tom vremenu u kojem se potpisao... Kamo sreće da je potpisan 4 godine ranije...

E ono što nije pozitivno jeste to dokle se doguralo sa napretkom 15 godina poslije...
Drvosjeca iz Dejcica

#38 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bespotrebna i suvisna rasprava. Danas imamo Dejton i dvije mogucnosti. Prva, postovati ga i gledati kako da ga unaprijedimo, druga, odbaciti ga i uci u vrijeme neizvjesnosti i mogucih iskljucivosti, jednostranih poteza koji bi sigurno donijeli nove sukobe nepredvidivog intenziteta i trajanja. Bujrum.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#39 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by PipiDugaDevetka »

poznanik wrote:
muha_sa wrote:
Čovjek je "hodajuće zlo", obzirom na tadašnju poziciju u vlasti ne vjerujem da se nije "očešao" o zločine u bosanskom ili hrvatskom ratu
Bolje da si rekao ''rat u Bosni'' i ''rat u Hrvatskoj'', nego ovako ispada da smo mi Bosanci i Hercegovci započeli neki rat, a ustvari je došao izvan BiH.
Bez uvrede, molim. Čak i strance ispravljam kada napišu ''Bosnian war''.
toni84

#40 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by toni84 »

E ljudi ajmo realno postaviti stvari...
Godine 92. Bosna nam je bila na samrti,sjetite se situacije... Veliki dio Srba nije htio Bosnu,htjeli su ili Jugu ili posebnu drzavu... Vremenom se situacija pocela mijenjati,napredovali smo na svim polljima al smo i dalje imali strahote... Dosao je Dayton,potpisan i Bosna je ostala cijelovita a Karadzic je na to pristao,ostala je Bosna sa sva 3 elementa drzavnosti.
Nakon Daytona smo imali rotirajuceg premijera i 3 ministarstva na drzavnom nivou.
Tada smo imali 100 valuta,strance na granicama entiteta...
Danas imamo 10 ministarstava i realno iz dana u dan jacu BiH! Jos ministarstvo poljoprivrede da uzmemo i to je to..
Realno ko jos u svijetu i spominje RS? Niko! Koga Dodik prima od drzavnika i ko ga poziva u posjetu osim tadica? Niko!
I da,nedavno se osnovala i Agencija na drzavnom nivou za visoko obrazovanje... Tesko je narodu zbog neimastine al Dayton je donjeo da BiH kao drzava ipak iz dana u dan sve jaca!

Na kraju pitanje,sta osim laprdanja Skupstina RS-a bitno moze usvojiti? Koju je odluku bitnu usvojila?
zemo_online

#41 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by zemo_online »

cyprus wrote:Smatram Dejton za pozitivno rješenje, odnosno veliki pomak u tom vremenu u kojem se potpisao... Kamo sreće da je potpisan 4 godine ranije...

E ono što nije pozitivno jeste to dokle se doguralo sa napretkom 15 godina poslije...

dejton je iznudjen sporazum i nije mogao biti potpisan 1991.
slikovito,to ti je isto kao da ja upadnem u tvoju kucu i prisilim te da potpises da je sve tvoje ustvari moje.
sve je legalno ali ne i legitimno.
to je dejton.
zavrzlama

#42 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by zavrzlama »

Kad se prica o Dejtonu,neizbjezno je povezati i zbivanja u hrvatskoj i srbiji.....evo zasto..

Postavlja se pitanje zasto su srbi u BIH i srbija prihvatili Dejton,a nisu prihvatili(srbi u hrvatskoj i srbija) plan Z4....

moje je misljenja da je razlog pragmaticne prirode i strateskog cilja...srbija je znala da iako srbi u hrvatskoj prihvate taj plan ,da ce vremenom se srbima u hrvatskoj postepeno ukinuti eskluzivitet zagrantovan tim planom,jer srbiji je bilo jasno da nema sanse da se hrvatska kao katolicka zemlja podijeli i jedan njen dio pripoji srbiji...dok se za Dejton vjerovalo da je prelazna faza ka podjeli BIH i da probosanske snage nece imati medjunarodnu podrsku(radi islamofobije zapada) da ukinu dvoentitesku podjelu i rs kao srpski eskluzivitet....danas kad je srpskoj politici postalo jasno da nema podjele BIH,zali se za planom Z4,jer plan da se pola miliona srba iz hrvatske naseli na kosovo i BIH je zakazao skroz....frustraciju srpske politike MZ lijeci odrzavanjem malog ausvica u BIH kao odusak za velikoasprsku frustraciju i strateski previd...a Dejton je jedan dio tog oduska,ali ne i dovoljan za velikosrpske apetite,jer je plijen postao lovac a lovac plijen..
kajdara

#43 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by kajdara »

Dayton, ovakav kakav jeste, isključivo je Izetbegovićevo kvislinško čedo, isposlovano u ime zahvalnosti beogradskoj bosnocidnoj katedri, koja ga je pripremila, dovela i održala na vlasti u (R)BiH, kao prelaznom stanju ka ostvarenju njegove bolesne opsjednutosti klerofašizmom, izražene krilaticom: “Narod koji spava može se probuditi samo udarcima.” Njegov odani sljedbenik, Džemaludin Latić, to Izetbegovićevo poslanstvo - s Muslimanima (R)BiH kao inicijalnom žrtvom - poistovjećuje sa “Bitkom na Bedru, poslije koje će se, kao i u Poslanikovo vrijeme, rušiti svjetski sistemi i carstva.”
Been

#44 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by Been »

poznanik wrote:
muha_sa wrote:
neobično odurna karikatura od koje se mami Bulatkovićki povraća...
sa obzirom na...

#45 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Sto mi idu na zivce ovi iz trece Minhenske...

Ko Aljo kvinsling sto je potpiso Dejton, pa jest iz njihove perspektive, rat se zavrsio, Njemcka potjerala izbjeglice, njema vise guzovace i duldunga, jasno mi je sto su kivni na Alju..

Mogu se zakleti da ove "patriote" rova vidjeli nisu, u bari budan po snijegu i kisi provesti noc, pa ako te ne snadje metak ili geler sredices bubrege sigurno...

Kad bi Bosnjaci svojom vojnom silom usli u Vogoscu ili Ilidzu. mozda 2750 godine...
Fair Life

#46 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by Fair Life »

sa obzirom na... wrote:Sto mi idu na zivce ovi iz trece Minhenske...

Ko Aljo kvinsling sto je potpiso Dejton, pa jest iz njihove perspektive, rat se zavrsio, Njemcka potjerala izbjeglice, njema vise guzovace i duldunga, jasno mi je sto su kivni na Alju..

Mogu se zakleti da ove "patriote" rova vidjeli nisu, u bari budan po snijegu i kisi provesti noc, pa ako te ne snadje metak ili geler sredices bubrege sigurno...

Kad bi Bosnjaci svojom vojnom silom usli u Vogoscu ili Ilidzu. mozda 2750 godine...
Velis Vogosca, Ilidza...

Ima li te BiH, majka mu stara, jos imalo osim tih sarajevskih okrajaka?
sa obzirom na...

#47 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Velis Vogosca, Ilidza...

Imali te BiH, majka mu stara, jos imalo osim tih sarajevskih okrajaka?
To ti kazes da bi ABIH u nastavku rata zauzela neke teritorije koje su sad dio RS (ne govorimo o Sa kantonu)?

Ne znam ko si ti i da li si ratovao, ali si u velikoj zabludi ako mislis da bi ABIH uspjela zauzeti recimo Zvornik ili Visegrad, svako napredovanje koje je ostvarila ABIH 95-te ima logicno objasnjenje:

1. Krajina
Povlacenje Hrvatskih Srba tzv. Petrovackom Cestom (Petrovac-Kljuc), nepregledne traktorske i auto kolone izbjeglica, stvorilo je takav defetizam i strah kod Srba koji su zivjeli uz tu rutu, da je ABIH uzela bas te teritorije koje se protezu uz tu cestu kuda su se povlacili Krajiski Srbi.
2.Donji Vakuf
Zauzimanjem Jajca od strane HV Srbi iz Donjeg Vakufa su se nasli u neodbranjivoj poziciji i jedino sto su mogli uraditi jeste da se povuku
3. Vozuca
Sva vojska ABIH Zenickog i Tuzlanskog bazena, u kojem je zivilo stanovnista vise nego u citavoj RS, srucilo se na ovo selo, prirodno sa tri strane okruzeno bosnjackom teritorijom, da su Srbi u tom trenutku kada je HV napredovala na svim frontovima i kad su im snage bile razvucene posvuda, uspjela zadrzati Vozucu, moglo bi se reci da su nevidjeni vojnici, ovako zauzimanje Vozuce koje je ABIH 3 godine svim raspolozivim snagama neuspjesno pokusavala zauzeti bilo je prosto neizbjezno, a ne neki briljatni vojni uspjeh.

oni koji ce se sada optuziti kao petu kolonu ili izdajnika, mogu sigurno reci da nisu ratovali, i nisu poznavali stvarno stanje na terenu
kiky

#48 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by kiky »

alija je bio idiot ...
i sin mu je idiot i sramota naroda kojeg predstavlja u predsjedništvu ...
Fair Life

#49 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by Fair Life »

@ sa obzirom na...

Sve bi to tebi lijepo objasnio moj drug Nosferatu, ali eto nema ga, kao da je u zemlju propao.

Ja nemam zivaca za polemicarenje.

Ali eto procitaj...

ImageImage

A ne bi bilo zgorega i da svratis malo na ovu temu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=46991 .

Jeste zakljucana ali bi mogao kojesta nauciti.
popajic

#50 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija

Post by popajic »

toni84 wrote:E ljudi ajmo realno postaviti stvari...
Dosao je Dayton,potpisan i Bosna je ostala cijelovita a Karadzic je na to pristao,ostala je Bosna sa sva 3 elementa drzavnosti.
I tebi je ovo realno :?
Republika BIH je od tog momenta prestala biti republika,ozvanicila joj se necjelovitost, a MI smo pristali da nagradimo Karadzica za fasizam.Doduse, niko nas nije ni pitao pristajemo li ? :x
O BIH kao drzavi nakon i zbog Daytona nema potrebe puno tabiriti.Pogledas kroz prozor,Tv, novine...zamanta ti se
Post Reply