Nadam se da moderacija nema ništa protiv, iako je nedavno tema zaključana...
Šteta je da ne možemo diskutirati o možda najzanimljivijim izborima u zadnjih 10 godina.
Razlog otvaranja teme je ova vijest
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/pote ... /240726054
Kamala i njena kampanja su u honeymoon fazi, pool experti predviđaju da isti neće trajati dugo.
Vidjećemo, za sada mislim da ni demokrati ne mogu da vjeruju kakav gamechange su napravili.
2024 US elections
-
#2 Re: 2024 US elections
Ja sam misljenja da trump uzima ove izbore. Moguce da grijesim, vidjet cemo. Kad su izbori?
-
#3 Re: 2024 US elections
Trump ce uzeti i to sa 70% ona obamina sto ponavlja jednu te istu recenicu max 30% Nista ne nudi osim to sto je tamnoputa.
Donald ima haos bazu, bori se protiv ovih sto Probleme samo prebacuju za sutra(mada ni njegovi nisu nista bolji). Al i amerikancima jebi ko nama dobar svako ko sere na sda, sds, hdz i dodje trojka i jbga isto govno drugo pakovanje.
Donald ima haos bazu, bori se protiv ovih sto Probleme samo prebacuju za sutra(mada ni njegovi nisu nista bolji). Al i amerikancima jebi ko nama dobar svako ko sere na sda, sds, hdz i dodje trojka i jbga isto govno drugo pakovanje.
-
#4 Re: 2024 US elections
trenutno je 50-50 šanse
Ali vjerujem da ce na kraju biti 60-40 za Harris i da ce pobjediti.
Jednostavno je žena pametna i obrazovana i u kampanji ce uspjeti da privuce jos glasaca.
A ona budala ce ponovo nesto uraditi ili izjaviti sto ce odbiti dio glasaca. Trenutno vjerovatno ima najvecu podrsku koju moze imati, i vjerovatno ce zbog njegovih gluposti u naredna 4 mjeseca izgubiti dio glasova.
Ali vjerujem da ce na kraju biti 60-40 za Harris i da ce pobjediti.
Jednostavno je žena pametna i obrazovana i u kampanji ce uspjeti da privuce jos glasaca.
A ona budala ce ponovo nesto uraditi ili izjaviti sto ce odbiti dio glasaca. Trenutno vjerovatno ima najvecu podrsku koju moze imati, i vjerovatno ce zbog njegovih gluposti u naredna 4 mjeseca izgubiti dio glasova.
- jeza u ledja
#5 Re: 2024 US elections
Izborna kampanja do sad je bila otprilike kao tvrda utakmica bez mnogo sansi. Onda su Trumpovci dali prvi gol i utakmica odjednom poprimila skroz drugi tempo. Izgledalo je kao da ce MAGA zabiti jos 2-3 i zavrsiti utakmicu. Medjutim onda Demokrate vrse iznenadjujucu izmjenu, vade dugogodisnjeg kapitena, te ulazi Cambio i iz nicega zabija gol i izjednacuje na 1-1. Nakon tog gola utakmica se skroz otvorila i izgleda kao da obje ekipe mogu dati gol do kraja regularnog toka utakmice.
Ako ostane nerjeseno idemo na penale u novembru.
Nadamo se samo da ovaj put nece biti ulijetanja u teren.
- Peacean
#6 Re: 2024 US elections
Rano je još za tačna predviđanja, pogledajte samo šta se sve izdešavalo u mjesec dana. Biće svašta još do izbora.
- jeza u ledja
#7 Re: 2024 US elections
Meanwhile, JD Vance se zali kako Kamala Harris nije radjala djecu, da umjesto toga cuva macke, i da kao takva ne bi trebala voditi drzavu. Takodje je imao govor u kom je predlagao da maloljetna djeca trebaju imati dodatni glas na izborima, a o izboru bi odlucivali njihovi roditelji.
Znaci sto vise djece rodis to imas vise glasova.
Vi koji nemate djece ko vas jebe.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: 2024 US elections
predvidjam pobjedu demokracije i da će najbolji kandidat biti onaj koji osvoji sve elektore a ne popular vote
- DaysleepeR
#9 Re: 2024 US elections
Statistički najnepopularniji kandidat za VP-a u istorijijeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 14:32 Meanwhile, JD Vance se zali kako Kamala Harris nije radjala djecu, da umjesto toga cuva macke, i da kao takva ne bi trebala voditi drzavu. Takodje je imao govor u kom je predlagao da maloljetna djeca trebaju imati dodatni glas na izborima, a o izboru bi odlucivali njihovi roditelji.
Ne bi čudilo da ga Trump zamijeni
-
#10 Re: 2024 US elections
Demokratija na populisičko-kršćanski načinjeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 14:32 Meanwhile, JD Vance se zali kako Kamala Harris nije radjala djecu, da umjesto toga cuva macke, i da kao takva ne bi trebala voditi drzavu. Takodje je imao govor u kom je predlagao da maloljetna djeca trebaju imati dodatni glas na izborima, a o izboru bi odlucivali njihovi roditelji.
- Peacean
#11 Re: 2024 US elections
Ne znam smije li, to bi izgledalo kao da je stranka nestabilna a s obzirom kako baš time napadaju demokrate moglo bi se okrenuti protiv njih.DaysleepeR wrote: ↑26/07/2024 14:45Statistički najnepopularniji kandidat za VP-a u istorijijeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 14:32 Meanwhile, JD Vance se zali kako Kamala Harris nije radjala djecu, da umjesto toga cuva macke, i da kao takva ne bi trebala voditi drzavu. Takodje je imao govor u kom je predlagao da maloljetna djeca trebaju imati dodatni glas na izborima, a o izboru bi odlucivali njihovi roditelji.
Ne bi čudilo da ga Trump zamijeni
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#12 Re: 2024 US elections
jeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 14:15 Izborna kampanja do sad je bila otprilike kao tvrda utakmica bez mnogo sansi. Onda su Trumpovci dali prvi gol i utakmica odjednom poprimila skroz drugi tempo. Izgledalo je kao da ce MAGA zabiti jos 2-3 i zavrsiti utakmicu. Medjutim onda Demokrate vrse iznenadjujucu izmjenu, vade dugogodisnjeg kapitena, te ulazi Cambio i iz nicega zabija gol i izjednacuje na 1-1. Nakon tog gola utakmica se skroz otvorila i izgleda kao da obje ekipe mogu dati gol do kraja regularnog toka utakmice.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- karanana
#14 Re: 2024 US elections
trump nece uzeti sa 70%, vrlo vjerovatno ce kamala dobiti popularni glas ali mislim da ce trump pobjediti u elektoralnim glasovima i postati novi stari prezident.
jednostavno je uphill battle za kamalu. trump vodi u svih 5-6 swing stateova koje je biden sve dobio prosli put. nek trump uzme 2-3 od ovih 6 i podbejdio je (wisconsin, michigan, pensilvanija, arizona, nevada, georgija).
a uz to ne vidim da ce kamala okrenuti niti jednu drzavu koju je trump dobio u 2020, mozda NC ali i tu zaostaje.
pogledah prije par dana jd vanceov film....nako nit smrdi nit mirise, kao film nekih 6/10. ali nista sto ce necije misljenje promjenit glede glasovanja. konto sam da je u filmu prikazan kauc ali nije tako da ne kontam odakle ta prica. jel iz knjige?
jednostavno je uphill battle za kamalu. trump vodi u svih 5-6 swing stateova koje je biden sve dobio prosli put. nek trump uzme 2-3 od ovih 6 i podbejdio je (wisconsin, michigan, pensilvanija, arizona, nevada, georgija).
a uz to ne vidim da ce kamala okrenuti niti jednu drzavu koju je trump dobio u 2020, mozda NC ali i tu zaostaje.
pogledah prije par dana jd vanceov film....nako nit smrdi nit mirise, kao film nekih 6/10. ali nista sto ce necije misljenje promjenit glede glasovanja. konto sam da je u filmu prikazan kauc ali nije tako da ne kontam odakle ta prica. jel iz knjige?
- Leverage
#15 Re: 2024 US elections
Gdje je onaj lik sa CNN -a koji je četiri dana izvještavao kako je glasao koji kvart u Filadelfiji
Sjeća li se iko vremena kad su Florida i Ohio bile swing states?
Sjeća li se iko vremena kad su Florida i Ohio bile swing states?
- geralt
#16 Re: 2024 US elections
Ma prica je izmisljena, lupio neko na Twitteru kao zajebanciju. Prosirilo se jer je smijesno i jer frajer ima taj "vibe", slicno kao ranija provala da je Ted Cruz serijski ubica Zodiac. A obicno su ovi ultrakonzervativci najveci seksualni manijaci.
Inace je ta knjiga jedan od razloga zasto nije popularan, jer je u njoj popljuvao bjelacku ruralnu sirotinju (od kojih potice) da su sami sebi krivi sto su sirotinja, jer se on eto iscupao iz toga pa sto i oni nisu pametni i sposobni kao on. A nakon sto je otisao u politiku ocekuje glasove od tih istih ljudi.
- karanana
#17 Re: 2024 US elections
aha. jer cuo sam da je film poprilicno povrsan i da nije dobro preveden sa knjige na ekran. ali nisam znao da ga ustvari ta populacija zbog knjige i kritikuje. ja sam mislio da je povrsan jer nije dovoljno u pozitivnom svjetlu prikazo hilbili populaciju.geralt wrote: ↑26/07/2024 20:36Ma prica je izmisljena, lupio neko na Twitteru kao zajebanciju. Prosirilo se jer je smijesno i jer frajer ima taj "vibe", slicno kao ranija provala da je Ted Cruz serijski ubica Zodiac. A obicno su ovi ultrakonzervativci najveci seksualni manijaci.
Inace je ta knjiga jedan od razloga zasto nije popularan, jer je u njoj popljuvao bjelacku ruralnu sirotinju (od kojih potice) da su sami sebi krivi sto su sirotinja, jer se on eto iscupao iz toga pa sto i oni nisu pametni i sposobni kao on. A nakon sto je otisao u politiku ocekuje glasove od tih istih ljudi.
- jeza u ledja
#18 Re: 2024 US elections
U Michiganu su izasle dvije ankete ove sedmice, Trump vs Harris. Jedna je izjednacena (The Hill/Emerson), u drugoj vodi Harris +1 (Detroit News). U ovoj drugoj, Trump je dobio ukupno 0% podrske crnaca.karanana wrote: ↑26/07/2024 18:07 trump nece uzeti sa 70%, vrlo vjerovatno ce kamala dobiti popularni glas ali mislim da ce trump pobjediti u elektoralnim glasovima i postati novi stari prezident.
Inace Emerson je radio ankete ove sedmice u svim battleground drzavama:
Michigan Tie
Wisconsin Tie
Pennsylvania Trump +2
Arizona Trump +8
Georgia Trump +3
U Georgiji je bila jos jedna anketa u ove sedmice u kojoj Trump vodi +2
Treba uzeti u obzir da ce trebati neko vrijeme da se ankete "slegnu", jer ja mislim pola Amerike ni ne zna da je Biden otpisan, niti zna da je Harris 99% kandidat. Ona ima jos dosta prostora i za rast, ali i za pad.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#19 Re: 2024 US elections
Jakojeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 14:15 Izborna kampanja do sad je bila otprilike kao tvrda utakmica bez mnogo sansi. Onda su Trumpovci dali prvi gol i utakmica odjednom poprimila skroz drugi tempo. Izgledalo je kao da ce MAGA zabiti jos 2-3 i zavrsiti utakmicu. Medjutim onda Demokrate vrse iznenadjujucu izmjenu, vade dugogodisnjeg kapitena, te ulazi Cambio i iz nicega zabija gol i izjednacuje na 1-1. Nakon tog gola utakmica se skroz otvorila i izgleda kao da obje ekipe mogu dati gol do kraja regularnog toka utakmice.
- karanana
#20 Re: 2024 US elections
ako pretpostavimo da su sve ostale drzave "zakucane" i da nece biti iznenadjenja i da ce ostati kao prosli put, sta od ovih 5 mora kamala uzeti da bi dobila? jel jednostavna matematika ili ima vise verzija?jeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 21:15U Michiganu su izasle dvije ankete ove sedmice, Trump vs Harris. Jedna je izjednacena (The Hill/Emerson), u drugoj vodi Harris +1 (Detroit News). U ovoj drugoj, Trump je dobio ukupno 0% podrske crnaca.karanana wrote: ↑26/07/2024 18:07 trump nece uzeti sa 70%, vrlo vjerovatno ce kamala dobiti popularni glas ali mislim da ce trump pobjediti u elektoralnim glasovima i postati novi stari prezident.
Michigan Tie
Wisconsin Tie
Pennsylvania Trump +2
Arizona Trump +8
Georgia Trump +3
Treba uzeti u obzir da ce trebati neko vrijeme da se ankete "slegnu", jer ja mislim pola Amerike ni ne zna da je Biden otpisan, niti zna da je Harris 99% kandidat. Ona ima jos dosta prostora i za rast, ali i za pad.
- geralt
#21 Re: 2024 US elections
Ne mozes to pretpostaviti, uvijek bude iznenadjenja, posebno kad su u pitanju "nestandardni" kandidati. Primjeri Georgia i Arizona 2020., "blue wall" 2016.karanana wrote: ↑26/07/2024 21:26ako pretpostavimo da su sve ostale drzave "zakucane" i da nece biti iznenadjenja i da ce ostati kao prosli put, sta od ovih 5 mora kamala uzeti da bi dobila? jel jednostavna matematika ili ima vise verzija?jeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 21:15U Michiganu su izasle dvije ankete ove sedmice, Trump vs Harris. Jedna je izjednacena (The Hill/Emerson), u drugoj vodi Harris +1 (Detroit News). U ovoj drugoj, Trump je dobio ukupno 0% podrske crnaca.karanana wrote: ↑26/07/2024 18:07 trump nece uzeti sa 70%, vrlo vjerovatno ce kamala dobiti popularni glas ali mislim da ce trump pobjediti u elektoralnim glasovima i postati novi stari prezident.
Michigan Tie
Wisconsin Tie
Pennsylvania Trump +2
Arizona Trump +8
Georgia Trump +3
Ove godine su Nevada, mozda New Hampshire potencijalna iznenadjenja u korist republikanaca, Florida i Sjeverna Karolina u korist demokrata.
- karanana
#22 Re: 2024 US elections
florida u mogucoj igri? ja sam mislio da je to poprilicno zavrsena drzava. za nc sam cuo da je mozda dodirljiva.
- jeza u ledja
#23 Re: 2024 US elections
Kao i prije 4 godine, kao i prije 8, blue wall drzave su kljucne. Znaci PA, MI i WI. Te 3 drzave su odlucile pobjednika u zadnja dva ciklusa i one su bile u centru izvjestavanja i generalnog opisa izbornih pomjeranja i promjena koje su se desile od kad je Trump izbio u zizu javnosti.karanana wrote: ↑26/07/2024 21:26ako pretpostavimo da su sve ostale drzave "zakucane" i da nece biti iznenadjenja i da ce ostati kao prosli put, sta od ovih 5 mora kamala uzeti da bi dobila? jel jednostavna matematika ili ima vise verzija?jeza u ledja wrote: ↑26/07/2024 21:15U Michiganu su izasle dvije ankete ove sedmice, Trump vs Harris. Jedna je izjednacena (The Hill/Emerson), u drugoj vodi Harris +1 (Detroit News). U ovoj drugoj, Trump je dobio ukupno 0% podrske crnaca.karanana wrote: ↑26/07/2024 18:07 trump nece uzeti sa 70%, vrlo vjerovatno ce kamala dobiti popularni glas ali mislim da ce trump pobjediti u elektoralnim glasovima i postati novi stari prezident.
Michigan Tie
Wisconsin Tie
Pennsylvania Trump +2
Arizona Trump +8
Georgia Trump +3
Sve ostalo je dodatno.
Mogu se desiti neka iznenadjenja, sto kaze geralt, ali ta iznenadjenja tipa Georgia ili Arizona, se obicno ne dese u vakuumu. Drugim rijecima tesko da ce Demokrate dobiti te drzave ako nisu vec uzele cijeli blue wall.
Blue wall je ukupno 44 bobe. Ako Dems uzmu njih to ce biti tacno 270, pa sad racunaj
PA je 19 boba
MI 15
WI 10
GA 16
AZ 11
NV 6:
NC 16
Ako Dems izgube PA, a dobiju MI i WI, moraju uzeti GA i AZ recimo. Ako izgube MI, mogu to zamjeniti sa GA ili sa kombinacijom AZ i NV.
Evo ti ovdje pa se igraj:
https://www.270towin.com/
-
#24 Re: 2024 US elections
Po zadnjim anketama Trump bi uzeo izbore, ali itekako jos rano (opala je prednost u odnosu na ranije). Ako se desi (sto je vrlo vjerovatno) da Trump uzme Floridu, Texas, Ohio i North Carolinu a Kamala Minnesotu i Virginiu i oboje dobiju po 1 county iz Nebraske/Maine (Trump uzme Nebrasku, Kamala Maine) ostaju Arizona, Nevada, Georgia, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i 226 glasova za Kamalu, 235 za Trumpa (da je ostao Biden vjerovatno bi sve otislo Trumpu mozda jos New Hampshire).
2022 sve ove drzave pripale demokratama (osim Wisconsina), kad se biralo za senat. Georgia vjerovatno ide Kamali (zanimljivo prije Bidena zadnji demokrata sto je pobijedio Clinton 1992), tako da ce se sve odluciti u Rust Beltu (kao i zadnja dva puta). Ono sto bi moglo presuditi da je konzervativnije stanovnistvo na jugu, za razliku od sjevera i naravno cinjenica da Kamalin VP ce vrlo vjerovatno biti iz ovih drzava (Kelly, Shapiro).
U konacnici, za demokrate najbolje da se posvete Rust Beltu i pokusaju privuci sto vise radnicke populacije.
Moja prognoza da ce na kraju Trump uzeti Nevadu Wisconsin (mozda i Arizonu u ovinosti od VP), sto znaci da Kamala uzima. Ali jos ima 3 mjeseca
2022 sve ove drzave pripale demokratama (osim Wisconsina), kad se biralo za senat. Georgia vjerovatno ide Kamali (zanimljivo prije Bidena zadnji demokrata sto je pobijedio Clinton 1992), tako da ce se sve odluciti u Rust Beltu (kao i zadnja dva puta). Ono sto bi moglo presuditi da je konzervativnije stanovnistvo na jugu, za razliku od sjevera i naravno cinjenica da Kamalin VP ce vrlo vjerovatno biti iz ovih drzava (Kelly, Shapiro).
U konacnici, za demokrate najbolje da se posvete Rust Beltu i pokusaju privuci sto vise radnicke populacije.
Moja prognoza da ce na kraju Trump uzeti Nevadu Wisconsin (mozda i Arizonu u ovinosti od VP), sto znaci da Kamala uzima. Ali jos ima 3 mjeseca
- geralt
#25 Re: 2024 US elections
Florida je dvaput glasala za Obamu, a ove godine se u isto vrijeme odrzavaju referendumi o abortusu i marihuani koji ce privuci veliki broj neglasaca i mladih, plus na listicu za senat je nepopularni republikanski senator Rick Scott (poznat po tome da zeli ukinuti Social Security i da je u 90-im kao direktor lanca bolnica ukrao 2 milijarde dolara od Medicare).
North Carolina ima veliku populaciju crnaca i fakultetski obrazovanih bijelaca, popularnog guvernera-demokratu koji je na listicu, i republikanskog kandidata za guvernera koji je potpuni ludjak cak i za standarde moderne americke politike (proguglaj Mark Robinson ako te interesuje).