2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

User avatar
Fudo Bosna
Posts: 2462
Joined: 18/10/2012 16:23

#1 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Fudo Bosna »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-2020 ... /181203047


Pokusao sam , kada se ova vijest nedavno pojavila diskutovati o ovome u okviru postojeceg topica o "Toplanama", ali se to "razvodnilo" a diskusija otisla u drugom smjeru...

Da li smo uopste svjesni koliku legalnu pljacku korisnika,vec od naredne godine nam pripremaju "Toplane"?

Vecina nas nece biti u mogucnosti iz tehnickih razloga da uvede pojedinacne kalorimetre, slicno kao sto imamo i zajednicke, za cijeli haustor, vodomjere...

Sta to u praksi znaci ? Vec su prije nekih 4-5 godina slali eksperimentalno ,tamo gdje haustorski kalorimetri vec postoje te , tada probne, "pilot", racune. Tu se utrosak dijelio na sve stanare , ukupan kolicina m3 plina podijeljeno na stanove puta broj m2. Znam ljude koji su zivjeli u stanovima od 35m2 dobivali su, projekat je trajao oko 3 zimska mjeseca oko 300 km mjesecno , ljudi koji zive u stanovima od 60-desetak m2 su za ; januar , februar i mart dobivali u prosjeku oko 500 km mjesecno, oni iz Alipasinog u vecim stanovima, i po 900km mjesecno. To mogu potvrditi stanari iz npr, Svrakina , Alipasinog i sl, koji su dobivali te racune . Te sam racune licno gledao jer mi je iste dobivala familija i prijatelji u stanovima gdje je taj eksperiment 2014 ili 2013 , trajao, kada su Toplane pocele pricati o zajednickom kalorimetru kao i "eko utopljavanju i eco standardima"...

Da li smo svjesni cinjenice da ce za prosjecan stan od cc 60m2 zimska tarifa poskupiti sa ovim zajednickim kalorimetrom sa sadasnjih oko 130km na oko 500km mjesecno, a da mi potrosaci necemo moci nista da sprijecimo tu "legalnu" pljacku?

U vecini stanova nema tehnicke mogucnosti ugradnje individualnog kalorimetra i utrosak ce se dijeliti stan × broj m2 a evo, gore sam napisao, koliko ce to , okvirno ,biti...

Mogucnost iskljucenja sa centralnog grijanja za sve stanove ili vecinu , gradjenu od 1960 tih do kraja 80 tih je "SF", iz prostog razloga, sto, i ako skines sve radijatore , Toplanama moras platiti 40% racuna jer jedna, dvije a negdje i tri colske verikale prolaze kroz stan komsiji iznad i dole.

Znaci ne mozes se iskljuciti a ne mozes ni ugraditi pojedinacni mjerac jer ti ne ulazi cijev za radijator na samo jedno mjesto u stanu?

Da li ovo udruzenje/udruzenja potrosaca moze oboriti na Sudu jer nas ovim stavljaju u nezavidan polozaj , a nemamo mogucnost kontrole racuna/utroska jer je sat/kalorimetar zajednicki za 10, 20 ili 50 stanova, nemamo mogucnost da uticemo na potrosnju?
Last edited by Fudo Bosna on 28/12/2018 21:15, edited 3 times in total.
User avatar
Edin H.
Posts: 46889
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#2 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi?

Post by Edin H. »

Pa ne vidim drugog nacina da se odgovori na tvoja pitanja osim da se testira na sudu.
User avatar
Fudo Bosna
Posts: 2462
Joined: 18/10/2012 16:23

#3 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi?

Post by Fudo Bosna »

Edin H. wrote:Pa ne vidim drugog nacina da se odgovori na tvoja pitanja osim da se testira na sudu.

Treba ovo preduhitriti na vrijeme, taj eksperiment je bio prije nekih 4/5 godina i kao bio uz letak;" Eko standard ili plati koliko si potrosio" ...(citaj/ opljackaj naivne i nemocne)...

Raja dobivala od 300 do 900 km u ta tri mjeseca...

Kada nam u januaru 2020, za godinu dana, uvale racune od 500/600 km mjesecno, prvi ja, a vjerujem ni mnogi drugi, nece moci platiti i dok se zalimo i izganjamo pravdu , eto duga prema toplanama od nekoliko hiljada km?

Taj problem MORAMO sada poceti rjesavati i zahtjevati dosadasnji obracun u svakom objektu gdje se ne moze ugraditi pojedinacni mjerac svakom korisniku !
User avatar
Edin H.
Posts: 46889
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#4 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Edin H. »

Odlican fol

Znaci oni ce i dalje grijati koliko hoce, ti i dlaje neces moci kontrolisati kolicinu grijanja ni na koji nacin, ali ce zato moci visestruko povecati racune :D
User avatar
Fudo Bosna
Posts: 2462
Joined: 18/10/2012 16:23

#5 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Fudo Bosna »

Edin H. wrote:Odlican fol

Znaci oni ce i dalje grijati koliko hoce, ti i dlaje neces moci kontrolisati kolicinu grijanja ni na koji nacin, ali ce zato moci visestruko povecati racune :D

Ovdje bi bilo najbolje kada bi raja kolektivno, komplet haustor, otazali grijanje preko Toplana...

Time bi i "tehnicki biser" o 40% placanja ako se "skines" jer ti fakturise vertikalu i "grijanje" preko iste bio suvisan, jer bi vertikale izgubile svrhu, koga bi tada grijale?

Problem su samo dijasporci , oni koji ne borave veci dio sezone u stanovima, ali kada ih "pripaze" sa racunom od 400km/500km mjesecno , vjerovatno ce se i oni iskljuciti i staviti neku elektro pec , podesenu na minimum , sto je isplatnije nego Toplane...
User avatar
konektovan
Posts: 39871
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala
Vozim: Francusku kantu

#6 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by konektovan »

Ovo je bila SDA ideja, i sad da vidimo, ima li šanse da nova vladajuca struktura sprijeci još jedan harač.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24169
Joined: 08/09/2005 20:08

#7 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Haris.ba »

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... g-troskova
SVEGA deset do 20 odsto potrošača u Srbiji, i to uglavnom u novogradnji, ima mogućnost da plaća centralno grejanje po utrošku, iako je zakonska regulativa stupila na snagu još početkom 2015. godine.



Toplane imaju obavezu da potrošačima omoguće da grejanje plaćaju po potrošnji, a ne po kvadratu, ali se većina elektrana pravda mnogobrojim problemima - visokim troškovima za kalorimetre, lošom izolacijom stanova, potencijalno većim računima na koje se posle kupci žale...

Prema rečima Milovana Lečića iz Udruženja toplana Srbije, uvođenje kalorimetara u stanove je na vlasnicima toplana, to jest lokalnim samoupravama. U udruženju, inače, nema precizne evidencije koje toplane su ušle u ovaj zakonom propisan posao, a koje ne, ali podaci sa terena pokazuju da većina nije.

U Užicu svega 20 odsto potrošača koji su na centralnom grejanju može da isključi radijator kada to želi ili da ga pojača u zavisnosti od potreba.

- Već nekoliko godina radimo merenje utroška energije po zgradama i zaključili smo da građani još nisu spremni za naplatu grejanja po utrošku - kaže Zoran Šibalić, direktor toplane u Užicu. - Sistem smo uveli u novim zgradama, školama i u nekim firmama i fabrikama, ali ne i za domaćinstva u starim zgradama.

PRIBOJ: NISMO REŠILI PROBLEME
- NIKO u Priboju nema grejanje po utrošku - kaže direktor ove toplane, Zoran Spajić. - Nismo rešili veliki broj problema što je uslov za uvođenje ovakve naplate. Trenutno se više bavimo time da prebrodimo sezonu i obezbedimo dovoljno energenata. Uredba o novom načinu naplaćivanja grejanja sigurno će morati da pričeka.
Problem je što bi građani morali da se ozbiljno pripreme za ove promene, da ugrade novu stolariju i počnu da štede energiju. Kada bismo samo pustili novi sistem, kao što su uradili u Nišu, računi bi bili ogromni i građani bi se žalili.

U "Beogradskim elektranama" objašnjavaju da je njihova zakonska obaveza da modernizuju postrojenja i vlasnicima objekata omoguće prelazak na naplatu prema potrošnji energije, ali na njima je da odluče da li su za to zainteresovani.

- Ukoliko skupština stanara jedne zgrade odluči da pređe na naplatu prema potrošnji, obavezna je da izabere preduzeće koje će izraditi projektnu dokumentaciju - elaborat o ugradnji termostatskih ventila i uređaja za registrovanje potrošnje. Troškove izrade elaborata, ugradnje kalorimetara i nabavke opreme snose vlasnici stanova.
Evo kako je kod braće u Srbiji. Ne, nismo isti ko oni. :mrgreen:

https://www.akta.ba/vijesti/hoce-li-mje ... nje-/96602
Od 1. januara 2020. u KS-u trebali bi da započnu obračun i naplata troškova centralnog grijanja na osnovu izmjerene potrošnje za sve korisnike centralnog zagrijavanja putem individualnog ili kumulativnog (zajedničkog) mjerila koje kupuju vlasnici objekata ili stanova. Naime, to je predvidio važeći tarifni sistem Toplana koji je na snazi od 2016.

Očitanje

Tako će se svim korisnicima koji početkom 2020. budu imali ugrađeno individualno mjerilo potrošnja očitavati na individualnom mjerilu, te će im se na osnovu tog očitanja obračunavati potrošena energija. Za korisnike koji ne budu imali ugrađena individualna mjerila, kao osnova za obračun troškova toplotne energije uzimat će se očitano stanje na zajedničkom mjerilu, podijeljeno sa zbirom korisnih površina stambenog prostora u objektu.

"S obzirom na to da je od 1. januara 2020. predviđena potpuna primjena Tarifnog sistema, cijelu ovu godinu se provode aktivnosti provjere mjernih mjesta i usaglašavanja baza podataka o mjernim mjestima s podacima o pripadajućim prostorima i korisnicima usluge, sve radi obezbjeđenja preduslova za obračun i naplatu toplotne energije na osnovu izmjerene utrošene energije. Ove aktivnosti ce biti nastavljene i u 2019", kaže Admir Džubur, direktor KJKP Toplane.

Obračun

S ciljem stvaranja preduslova za prikupljanje, prenos i provjeru mjernih podataka o potrošnji toplotne energije u objektima priključenim na toplifikacioni sistem Toplana, on ističe da je u prethodnom periodu ugrađeno 1.400 zajedničkih mjerila toplotne energije.

"Paralelno sa ugradnjom zajedničkih mjerila, u objektima čiji je sistem cijevnog razvoda takav da omogućuje ugradnju individualnog mjerila, na zahtjev korisnika usluge, te u svim novoizgrađenim objektima, ugrađeno je 3.600 individualnih mjerila, putem kojih se vrše obračun i fakturisanje naknade za grijanje na osnovu očitane potrošnje", naveo je Džubur.
Nema potrebe dramiti. Nema prisile pri uvođenju mjerača. Ko neće - ne mora. Druga je stvar što sada Toplane imaju mjerače po zgradama. I ja ne vidim problem u tome što će se mjeriti koliko je svaka zgrada zasebno potrošila. Dosta komunizma i uravnilovki.
User avatar
vješalica
Posts: 10114
Joined: 02/04/2010 19:12

#8 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by vješalica »

Zato će ti umjesto tzv komunizma biti balijizam i kuknjarija ;)
User avatar
Haris.ba
Posts: 24169
Joined: 08/09/2005 20:08

#9 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Haris.ba »

vješalica wrote:Zato će ti umjesto tzv komunizma biti balijizam i kuknjarija ;)
Ma da može Sarajlijica bi i vagu ukinuo. Ono idemo odokativno. Kada je prodajem manje od kile, kada kupujem mnogo više od kile.
User avatar
vješalica
Posts: 10114
Joined: 02/04/2010 19:12

#10 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by vješalica »

Haris.ba wrote:
vješalica wrote:Zato će ti umjesto tzv komunizma biti balijizam i kuknjarija ;)
Ma da može Sarajlijica bi i vagu ukinuo. Ono idemo odokativno. Kada je prodajem manje od kile, kada kupujem mnogo više od kile.
Zato je tu balijica da rijesi probleme tzv sarajlijica
high_volume
Posts: 5916
Joined: 09/06/2010 22:51

#11 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by high_volume »

Fudo Bosna wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-2020 ... /181203047

Da li smo uopste svjesni koliku legalnu pljacku korisnika,vec od naredne godine nam pripremaju "Toplane"?

Vecina nas nece biti u mogucnosti iz tehnickih razloga da uvede pojedinacne kalorimetre, slicno kao sto imamo i zajednicke, za cijeli haustor, vodomjere...

Sta to u praksi znaci ? Vec su prije nekih 4-5 godina slali eksperimentalno ,tamo gdje haustorski kalorimetri vec postoje te , tada probne, "pilot", racune. Tu se utrosak dijelio na sve stanare , ukupan kolicina m3 plina podijeljeno na stanove puta broj m2. Znam ljude koji su zivjeli u stanovima od 35m2 dobivali su, projekat je trajao oko 3 zimska mjeseca oko 300 km mjesecno , ljudi koji zive u stanovima od 60-desetak m2 su za ; januar , februar i mart dobivali u prosjeku oko 500 km mjesecno, oni iz Alipasinog u vecim stanovima, i po 900km mjesecno. To mogu potvrditi stanari iz npr, Svrakina , Alipasinog i sl, koji su dobivali te racune . Te sam racune licno gledao jer mi je iste dobivala familija i prijatelji u stanovima gdje je taj eksperiment 2014 ili 2013 , trajao, kada su Toplane pocele pricati o zajednickom kalorimetru kao i "eko utopljavanju i eco standardima"...

Da li smo svjesni cinjenice da ce za prosjecan stan od cc 60m2 zimska tarifa poskupiti sa ovim zajednickim kalorimetrom sa sadasnjih oko 130km na oko 500km mjesecno, a da mi potrosaci necemo moci nista da sprijecimo tu "legalnu" pljacku?

U vecini stanova nema tehnicke mogucnosti ugradnje individualnog kalorimetra i utrosak ce se dijeliti stan × broj m2 a evo, gore sam napisao, koliko ce to , okvirno ,biti...

Mogucnost iskljucenja sa centralnog grijanja za sve stanove ili vecinu , gradjenu od 1960 tih do kraja 80 tih je "SF", iz prostog razloga, sto, i ako skines sve radijatore , Toplanama moras platiti 40% racuna jer jedna, dvije a negdje i tri colske verikale prolaze kroz stan komsiji iznad i dole.

Znaci ne mozes se iskljuciti a ne mozes ni ugraditi pojedinacni mjerac jer ti ne ulazi cijev za radijator na samo jedno mjesto u stanu?
Ovaj prijedlog načina naplate grijanja kreirala je uprava Toplana iz sastava ranije SDA Vlade KS. Ne vjerujem da će nova Vlada i ministarstvo prihvatiti ovaj prijedlog da je na šteti građana. Ne vjerujem ni da će biti na štetu Vlade, što znači da će se naći drugo rješenje. Narpčito kad se radi o monopolističkoj isključivosti u prodaji kalorimetara :-)
Da li ovo udruzenje/udruzenja potrosaca moze oboriti na Sudu jer nas ovim stavljaju u nezavidan polozaj , a nemamo mogucnost kontrole racuna/utroska jer je sat/kalorimetar zajednicki za 10, 20 ili 50 stanova, nemamo mogucnost da uticemo na potrosnju?
Ne treba ti udruženje da te zastupa na sudu, ono svakako nema mandat za takvo zastupanje. Ti možeš i sam podnijeti tužbu sudu za kršenje zakona o zaštiti potrošača. A zakon je vrlo precizan...
User avatar
holowey
Posts: 8407
Joined: 10/11/2008 10:53
Location: Дишем ти за вратом...

#12 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by holowey »

u zgradama kojima je uradjena nova stolarija i izolacija sa novom fasadom, iako nije u potpunosti fer (neko zavrce radijatore a neko otvara prozore) zajednicko ocitanje ima nekog smisla...

ali ja promijenio stolariju, sedmokomorni profil, troslojna stakla, argon, premaz, saso mange, dok komsija ispod ima predratnu stolariju i folije na jednom prozoru... trosak grijanja dijelimo... wtf?
User avatar
zanimljiv
Posts: 291
Joined: 19/08/2013 10:13

#13 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by zanimljiv »

Opet ispada da je Sarajevogas "najmanje loša" firma u KS. :mrgreen:
User avatar
Fudo Bosna
Posts: 2462
Joined: 18/10/2012 16:23

#14 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Fudo Bosna »

Haris.ba wrote:
vješalica wrote:Zato će ti umjesto tzv komunizma biti balijizam i kuknjarija ;)
Ma da može Sarajlijica bi i vagu ukinuo. Ono idemo odokativno. Kada je prodajem manje od kile, kada kupujem mnogo više od kile.

Sta na "vagu"..?

Pa covjece upravo imas primjer koji si naveo iz R Srbije , fer odnosa prema potrosacu , ne mogu ti uvesti sat, neces ni placati po utrosku zgrade/haustora, nego kao do sada.


Je li fer da on mome haustoru isporuci zimi 400/500 km po stanu jer mu pase a da ja nemam ni tehnicke mogucnosti da obracunam koliko sam licno potrosio niti da smanjim na osnovu sata koji imam, da bih ustedio?


Je li to "po zakonu"...?


Ljudima je dolazilo od 300 do 900 km na tim eksperimentalnim racunima 2013, je li mislis da ima iko da to moze placati 7 grejnih mjeseci, ne treba zivjeti , placati druge komunalije , skolovati djecu to je prosjecna plata u realnom sektoru. Ni sada prijatelju grijanje nije kao sto tvrdis, "socijalna kategorija". Ja sada placam 7 mjeseci 130km a 5 mjeseci blizu 40 za stan prosjecne velicine. A trebas znati da cesto moram u prelaznom periodu kada ne griju, upaliti sam grijalicu i dodatno se grijati , pored toplana i izletiti jos koju stoju....

Ti mislis da bi "fer" bilo da mi odokativo spuca 400/500 ili vise km po 7 mjeseci a ostatak 40km za odrzavanje i da opet u maju i dijelu oktobra platim jos koju stoju jer nije sezona grijanja, a ja se smrzavam?

Bas "lijepo" kontas?
User avatar
Haris.ba
Posts: 24169
Joined: 08/09/2005 20:08

#15 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Haris.ba »

Sada je racunica po m2 stana.

Sada uvode isto ko vodovod. Koliko koja zgrada potrosi, pa po m2.

Ako imas tehnicke mogucnosti, uvedi mjerac.

Vakat je ukinuti uravnilovke. To isto ko pricam na telefon dvije minute mjesecno, a komsija 2 dana, a isti racun.

A fer je plati koliko potrosis. Koliko je to je do tebe.
Last edited by Haris.ba on 29/12/2018 12:05, edited 1 time in total.
User avatar
vješalica
Posts: 10114
Joined: 02/04/2010 19:12

#16 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by vješalica »

Njemu jeste jer je politički motiviran i uhljebljen.
I sadašnja cijena preko toplana je visoka,a o tome su davno naprđivali stručniji ljudi,uključujući i studiju koja se odnosi na gas,ima čak i dostupna još uvijek i jednostavno objašnjena ;)
Toplane uzimaju lopatom godinama,friziraju dugove i jebu ljude u zdrave ćelije. To nema veze sa tzv komunizmom već sa glančerskim očima prosječnog minderbalije.
User avatar
vješalica
Posts: 10114
Joined: 02/04/2010 19:12

#17 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by vješalica »

Haris.ba wrote:Sada je racunica po m2 stana.

Sada uvode isto ko vodovod. Koliko koja zgrada potrosi, pa po m2.

Ako imas tehnicke mogucnosti, uvedi mjerac.

Vakat je ukinuti uravnilovke. To isto ko pricam na telefon dvije minute mjesecno, a komsija 2 dana, a isti racun.

A fer je plati koliko potrosis. Koliko je to je do tebe.

Pa sadašnji sistem vodovoda sa jednim mjeracem po hauszoruje pljačka minderbalije i nije fer
Ti to ne kontaš i porediš sistem obrade obračuna kojije različit
Na vodovodu seukupna potrošnja dijeli na broj prijavljenih a ne stvarnih stanara i tada postoje fiktivni potrošači
A tiplane ne dijele utrošak na fiktivne potrišače
User avatar
Edin H.
Posts: 46889
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#18 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Edin H. »

Haris.ba wrote:Sada je racunica po m2 stana.

Sada uvode isto ko vodovod. Koliko koja zgrada potrosi, pa po m2.

Ako imas tehnicke mogucnosti, uvedi mjerac.

Vakat je ukinuti uravnilovke. To isto ko pricam na telefon dvije minute mjesecno, a komsija 2 dana, a isti racun.

A fer je plati koliko potrosis. Koliko je to je do tebe.
Kako je do tebe Haris ako ne možeš kontrolirati i grije se stan bio ili ne ti u njemu?
User avatar
Fudo Bosna
Posts: 2462
Joined: 18/10/2012 16:23

#19 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Fudo Bosna »

Haris.ba wrote:Sada je racunica po m2 stana.

Sada uvode isto ko vodovod. Koliko koja zgrada potrosi, pa po m2.

Ako imas tehnicke mogucnosti, uvedi mjerac.

Vakat je ukinuti uravnilovke. To isto ko pricam na telefon dvije minute mjesecno, a komsija 2 dana, a isti racun.

A fer je plati koliko potrosis. Koliko je to je do tebe.

Tebi izgleda treba "crtati"...?


U vecini stanova pa ni u mom nema tehnicke mogucnosti za pojedinacne mjerace jer imam vise ulaza nije jednocijevni sistem i to kazu i ovi iz Topalana?


Sta ti nije jasno , "uranilovka " sto placam sada 130km x 7 mjeseci , a 40 x 5 mjeseci i sto u maju i oktobru jos dodatno potrosim jos oko 200km jer gospodi nije grejna sezona?


I po tebi nije lopovluk da , po novom umjesto pausala , placam 7 mjeseci po 500km ostatak po 40 km za odrzavanje i jos pride par stoja kada Toplane nisu u funkciji a naleti "govedja zima" ili omane "miholjsko ljeto"?


Sta je po tebi fer, ako nije da, ako nema tehnickih mogucnosti za pojedinacne mjerace a nema je najmanje u 70% stanova u KS, da se nastavi naplata po pausalu kao i do sada?

Da ti odmah kazem da se nas 70% ne mozemo ni iskljuciti sa Toplana jer imamo vertilkale u stanu i gospodi koja imaju monopol i kradu nas , moramo davati 40% od racuna cak i da raskinemo ugovor, je li i to , po tebi, "fer"?
User avatar
konektovan
Posts: 39871
Joined: 19/01/2015 19:12
Location: Mahala
Vozim: Francusku kantu

#20 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by konektovan »

Ja sam ubjedjen da nece doci do tako drasticnog poskupljenja grijanja, mada ce toplane traziti nacina da do istog dodje, koliko god,njima za uhar. Ja polazem nadu, a vec sam napisao, u novu vladu, koja je obecala da ce raditi za narod. :mrgreen:
User avatar
Haris.ba
Posts: 24169
Joined: 08/09/2005 20:08

#21 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Haris.ba »

Nije tacno da ne postoji u nekoj zgradi tehnicka nemogucnost uvodjenja mjeraca po stanu. Pa nije let u svemir.

Stvar je da to kosta. Svi vertikalni vodovi se moraju izmjestiti iz stanova u stubista. Trenutno je napravljen pogresan potez koji mozda u nekim uredjenijim drustvima ima smisla. Tj.odvojeno je odrzavanje pa i vlasnistvo nad cijevima u zgradi. Pa Toplane su do zajednickog mjerila. Upravnik do radijatora, a vlasniku stana ostali radijatori.

Jednostavno je. Vratiti toplanama obavezu vlasnistva i odrzavanja i radijatora i citave instalacije. A korisnici kroz fiksno odrzavanje da to placaju. Tako je kod Sarajevogasa.

Onda Toplane dodju, izrezu instalaciju vertikalnu po stanovima, uvedu horizontalni ulaz ispred vrata stana sa mjeracem. A sve vertikale su u stubistu.
Onda je jednostavno i skinuti neplatise sa sistema.
Onda i ko hoce da ne koristi grijanje, isto.
Onda je jednostavno i mjeriti vlastitu potrosnju.
User avatar
Edin H.
Posts: 46889
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#22 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Edin H. »

Haris.ba wrote:Nije tacno da ne postoji u nekoj zgradi tehnicka nemogucnost uvodjenja mjeraca po stanu. Pa nije let u svemir.

Stvar je da to kosta. Svi vertikalni vodovi se moraju izmjestiti iz stanova u stubista. Trenutno je napravljen pogresan potez koji mozda u nekim uredjenijim drustvima ima smisla. Tj.odvojeno je odrzavanje pa i vlasnistvo nad cijevima u zgradi. Pa Toplane su do zajednickog mjerila. Upravnik do radijatora, a vlasniku stana ostali radijatori.

Jednostavno je. Vratiti toplanama obavezu vlasnistva i odrzavanja i radijatora i citave instalacije. A korisnici kroz fiksno odrzavanje da to placaju. Tako je kod Sarajevogasa.

Onda Toplane dodju, izrezu instalaciju vertikalnu po stanovima, uvedu horizontalni ulaz ispred vrata stana sa mjeracem. A sve vertikale su u stubistu.
Onda je jednostavno i skinuti neplatise sa sistema.
Onda i ko hoce da ne koristi grijanje, isto.
Onda je jednostavno i mjeriti vlastitu potrosnju.
Da bi se ovako nesto desilo potrebna je sudska presuda.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24169
Joined: 08/09/2005 20:08

#23 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Haris.ba »

Sudska presuda za sta?

Potrebno je samo malo vizije u kantonu.
User avatar
Edin H.
Posts: 46889
Joined: 08/10/2004 22:36
Location: Tirana

#24 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by Edin H. »

Haris.ba wrote:Sudska presuda za sta?

Potrebno je samo malo vizije u kantonu.
Pa neko bi ih morao tuziti sto te tjeraju da koristis uslugu koju ili ne zelis ili ne zelis konstantno.
Recimo nisi u stanu, a stan se grije.
Zasto su na zapadu uveli individualne bojlere i mjerace - da mozeds kontrolisati potrosnju.
I ova odluka da moras placati 40% ako se skinses sa sistema je izuzetno diskutabilna.

Tvoj prijedlog bi navedeno rijesio.
lissics
Posts: 499
Joined: 09/08/2018 06:29

#25 Re: 2020 Toplane uvode(zajednicke)mjerace, sta to znaci u praksi, (racune od nekoliko stotina KM mjesecno?)

Post by lissics »

U potpunosti podržavam uvođenje mjerača. Ako ne moze u svaki stan, onda makar zgrada po zgrada. Onda nek se dijeli kako god.

Sto vise mjerenja, to vise pravde. Samo ovi što su navikli na guzovacu se protive
Post Reply