2005 Citroen C4

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

rajvosa^

#1 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

Zamolio bih clanove foruma ako znaju negdje sirom BiH gdje se moze popraviti automatski mjenjac. Ovi u Citroenu u Sarajevu guraju na promjenu citavog mjenjaca jer ih ne otvaraju, ne popravljaju. Promjenili ventil, uzeli par stoja i to je to. Kao invalid, zavisim od tog auta...pa ako neko ima neku preporuku bio bih zahvalan.

Simptomi....nakon nekih 50-60 na sat auto zasteka u trecoj brzini i ni gore ni dole. Ugasim, upalim...OK, i opet isto. :(
zLatk0

#2 Re: 2005 Citroen C4

Post by zLatk0 »

http://www.citroen.ba/index.php?sv_path=1215

Pa redom - Dobar dan, dobar dan, koliko košta to i to ? Hvala lijepo i doviđenja

To su barem ovlašteni Citroen servisi

Najbolje se obrati članu foruma " citroen xm ", on dosta zna o Citroenu..

Sretno
rajvosa^

#3 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

u ABCu na Ciglanama i hoce da me oderu. Al eto idemo dalje.
RS6_BI_TURBO

#4 Re: 2005 Citroen C4

Post by RS6_BI_TURBO »

AS Smailbegovic (poznatiji kao Jakara) u Podlugovima ti je strucnjak za automatske mjenjace, pa probaj tamo. Ako bas zelis ovlasteni servis, ima u Vitezu takodjer, Ovnak.
citroen xm

#5 Re: 2005 Citroen C4

Post by citroen xm »

Idi u Ovnak u Vitez. Kao prvo ljubazni su i potrudiće se da ti otklone problem, a vjerovatno i hoće.
Meni to liči na neku softversku zajebanciju više nego na mehanički kvar.
rajvosa^

#6 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

ok, probam sve opcije. Naravno ovlasteni deru, al sto se mora nije tesko.
citroen xm

#7 Re: 2005 Citroen C4

Post by citroen xm »

Srećno u nalaženju pravog majstora. :thumbup:
Melami

#8 Re: 2005 Citroen C4

Post by Melami »

rajvosa^ wrote:ok, probam sve opcije. Naravno ovlasteni deru, al sto se mora nije tesko.
Nemoj stavljati novi mjenjat vec trazi da ti neko popravi. Ozigledno je da mjenjac nije istrosen vec ima neku gresku.
rajvosa^

#9 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

^^Da zato sam i postavio temu, da vidim misljenja. Mislim ako vozim 300km bez problema i onda zasteka u trecoj zbog nekog razloga onda izgleda da su zubcanici ok. :( Ne znam vidjet cu. Odo do Viteza iza NG, pa vidjeti sta tamo kazu.
staradis

#10 Re: 2005 Citroen C4

Post by staradis »

Nadam se da ces naci, citroeni su prelijepa auta
technoGeek

#11 Re: 2005 Citroen C4

Post by technoGeek »

Citao sam malo, i nisi jedini kojem ostane u trecoj brzini. Kako sam uspio uhvatiti, rjesenje problema je zamjena ulja u mjenjacu i dva solenoida na njemu. Ja bih to radio u ovlastenom koji ce bez pogovora uzeti da rijesi problem, a ne da se natezu s tobom. Onda imas garanciju na radove i nemas brige. Preporuka je i ulje u mjenjacu mijenjati nekih 5 hiljada kilometara prije nego sto je naznaceno.

Sretno
rajvosa^

#12 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

Ulje sam promijenio kad su mjenjali taj neki ventil za regulisanje pritiska ulja u mjenjacu, upravo zbog tog problema. Kad su izvukli code, govorilo je da to treba promjeniti. Uradili su sve to al opet isto. Nakon razgovora, mi kazu...sljedece je samo zamjena mjenjaca :shock: . Ovo je u ovlastenom Citroenovom servisu u Sarajevu. Zato cu i otici u vitez nece li se oni malo vise potruditi oko popravke.
Melami

#13 Re: 2005 Citroen C4

Post by Melami »

rajvosa^ wrote:Ulje sam promijenio kad su mjenjali taj neki ventil za regulisanje pritiska ulja u mjenjacu, upravo zbog tog problema. Kad su izvukli code, govorilo je da to treba promjeniti. Uradili su sve to al opet isto. Nakon razgovora, mi kazu...sljedece je samo zamjena mjenjaca :shock: . Ovo je u ovlastenom Citroenovom servisu u Sarajevu. Zato cu i otici u vitez nece li se oni malo vise potruditi oko popravke.
Tesko je raditi na mjenjacu i svi izbjegavaju jer je puno posla.
moras naci nekog ko je spreman za isprlja ruke.
Svaki problem sa mjenjacem ce ti svako preporuciti promjenu ulja al veoma veoma rijetko promjena ulja ce rijesiti problem, postoje tacni znakovi problema koje promjena ulja u nekim slucajevima moze popraviti, tj poboljsati.
em11r

#14 Re: 2005 Citroen C4

Post by em11r »

Probaj barem utvrditi sta je zasigurno

Mozda je bolje kupiti polovan mjenjac a C4-i ima na otpadima.

Iako meni to smrdi na neku elektroniku mjenjaca, cim on proradi kad ti njega upalis ugasis.

Sretno u svakom slucaju
rajvosa^

#15 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

Hvala vam na savjetima
lavic

#16 Re: 2005 Citroen C4

Post by lavic »

Nisam imao iskustva sa citreonom i njegovim a. mjenjacem, ali evo da ti pokusam pomoci.
Iz iskustva Jakari ne bih vise odvukao ni Burago autic na popravak, iz razgovora sa par prijatelja sam cuo da ima odlican majstor za automatske mjenjace u Hercegovini.
I znam da kod Zagreba ima servis za automatske mjenjace, moj rodjak odvukao Renoa koji je iz cista mira znao sam saltati u nizu brzinu, i taj popravak ga je dosao 1100 Eura, otisla elektronika/stampana ploca koja regulise rad mjenjaca. S srecom.
Qler

#17 Re: 2005 Citroen C4

Post by Qler »

Imas i super majstora u Tinjama, (Tinje, kako li vec, poslije Tuzle prema Srebreniku), burazer je vozio E klasu okca kod njega, super uradio mjenjac.

Evo kakav je covjek: par dana poslije ugradnje mjenjaca burazer nesto pocne opasno lupati naprijed, i on nazove njega, jer je on to zadnji radio, mislio je da je mjenjač. Čovjek dođe po auto, odvezao ga u Tinje, i tamo vidi da je otišao nosač motora. I zamijeni mu nosač i samo naplati dio i ruke. Nije ni dolazak po auto ništa... sve uredno radilo poslije, eto prodao ga je, valjda je i danas dobar...
em11r

#18 Re: 2005 Citroen C4

Post by em11r »

Qler wrote:Imas i super majstora u Tinjama, (Tinje, kako li vec, poslije Tuzle prema Srebreniku), burazer je vozio E klasu okca kod njega, super uradio mjenjac.

Evo kakav je covjek: par dana poslije ugradnje mjenjaca burazer nesto pocne opasno lupati naprijed, i on nazove njega, jer je on to zadnji radio, mislio je da je mjenjač. Čovjek dođe po auto, odvezao ga u Tinje, i tamo vidi da je otišao nosač motora. I zamijeni mu nosač i samo naplati dio i ruke. Nije ni dolazak po auto ništa... sve uredno radilo poslije, eto prodao ga je, valjda je i danas dobar...
Tinja prije Srebrenika, jest majstorcina al doduse nikad ne vidim "ovih" auta kod njega pred garazom vecinom su Mercedesi i Audiji. Al nista ne kosta provjeriti.
rajvosa^

#19 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

Qler wrote:Imas i super majstora u Tinjama, (Tinje, kako li vec, poslije Tuzle prema Srebreniku), burazer je vozio E klasu okca kod njega, super uradio mjenjac.

Za ovog u Tinji sam cuo od jednog taxiste isto. Al hajd kako doci do njega, kako ga naci. :( Valja doci do Tinje kad samo trecom ides. Mada se i to moze.
goran16v

#20 Re: 2005 Citroen C4

Post by goran16v »

Posto se mjenjac odblokira kad ugasis i upalis auto ocigleno je problem u elektronici ili necemu vezanom za struju, a ne za samu mehaniku, zasto ne bi pokusao vrlo banalnu stvar, a to je da raspokcas akumulator na 5 min i vidis sta ce se desiti? Naravno povedi racuna o kodovima radija itd.
rajvosa^

#21 Re: 2005 Citroen C4

Post by rajvosa^ »

goran16v wrote:Posto se mjenjac odblokira kad ugasis i upalis auto ocigleno je problem u elektronici ili necemu vezanom za struju, a ne za samu mehaniku, zasto ne bi pokusao vrlo banalnu stvar, a to je da raspokcas akumulator na 5 min i vidis sta ce se desiti? Naravno povedi racuna o kodovima radija itd.
Uradjeno je i to drug moj. I novi akumulator stavljen. Obicne stvari su isprobane. Probao sam i sa tiprtronic (manuelno mjenjanje brzina) al isti simptomi. Javim iza Nove Godine sta su rekli ovu Citroenu u Vitezu, pa onda dalje.
Melami

#22 Re: 2005 Citroen C4

Post by Melami »

rajvosa^ wrote:
goran16v wrote:Posto se mjenjac odblokira kad ugasis i upalis auto ocigleno je problem u elektronici ili necemu vezanom za struju, a ne za samu mehaniku, zasto ne bi pokusao vrlo banalnu stvar, a to je da raspokcas akumulator na 5 min i vidis sta ce se desiti? Naravno povedi racuna o kodovima radija itd.
Uradjeno je i to drug moj. I novi akumulator stavljen. Obicne stvari su isprobane. Probao sam i sa tiprtronic (manuelno mjenjanje brzina) al isti simptomi. Javim iza Nove Godine sta su rekli ovu Citroenu u Vitezu, pa onda dalje.
Koliko je preslo to cudo od auta i u kojim intervalima si mjenjao ulja? Znas li koji je mjenjac i u koja je auta jos isao taj mjenjac, osim citroena(francuza) ? Da ja pokusam naci na netu imal sta.
goran16v

#23 Re: 2005 Citroen C4

Post by goran16v »

rajvosa^ wrote:
Jbga, ipak nije nesto tako banalno. Sestra mog druga je imala problem na R-Megane I kad se autom. mjenjac sa vremena na vrijeme jednostavno znao slagirati i na tren skoro ukopavati auto. Ispostavilo se da je problem bio neki konektor zbog kojeg je procesro mjenjaca gobio struju i simulirao P.
drndalo

#24 Re: 2005 Citroen C4

Post by drndalo »

A jesi li probao po nekim stranim forumima Citroenasa vidjeti ima li takvih slucajeva s automatskim mjenjacima ? U zemljama gdje je uzorak takvih auta puno veci, pa kad se na 1000 slucajeva moze izvuci neki zakljucak ?
Melami

#25 Re: 2005 Citroen C4

Post by Melami »

drndalo wrote:A jesi li probao po nekim stranim forumima Citroenasa vidjeti ima li takvih slucajeva s automatskim mjenjacima ? U zemljama gdje je uzorak takvih auta puno veci, pa kad se na 1000 slucajeva moze izvuci neki zakljucak ?
Zato sam ga i ja pitao koji mu je mjenjac jer bi se dalo nesto naci, mislim, ne moze nikako biti prvi sa tim problemom.
Post Reply