20. Međunarodni sajam knjiga i učila
Moderator: Chloe
- accent
#26 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
neko rece komercijalne literatrue na pasja preskakala, kuhara, medicina vaka naka, bjake, zivotinje, vjerske litearture ma saso mange
ali klasike nigjde otpale mi noge trazeci Platona i njegovu Drzavu, iznenadio sam se kada sam nasao Sun Cu Wu-a (Umijece Ratovanja 13KM) i to sam iz nekog budjaka izvukao, trazim knjigu savremeni sistemi nacio nalne sigurnosti hama svi me gledaju tipa "sta si mene doso zaj....bavat, sta se ti ku...cis ili samo blijedo odmahnu glavom" a da sam pitao za sve H.Potere odma bi ih dobio .
ja i nasao sam od Ibn Halduna Muqaddimu 250KM pa reko jel sajam ili ne, haloooo 250KM
uglavno moje ocjena je da je sajam, hajmo reci OK, nista specijalno, definitivno mogla bi biti ponuda puno puno bolja
ali ne diktiram ja potraznju nego konzumenti, zalosno
ali klasike nigjde otpale mi noge trazeci Platona i njegovu Drzavu, iznenadio sam se kada sam nasao Sun Cu Wu-a (Umijece Ratovanja 13KM) i to sam iz nekog budjaka izvukao, trazim knjigu savremeni sistemi nacio nalne sigurnosti hama svi me gledaju tipa "sta si mene doso zaj....bavat, sta se ti ku...cis ili samo blijedo odmahnu glavom" a da sam pitao za sve H.Potere odma bi ih dobio .
ja i nasao sam od Ibn Halduna Muqaddimu 250KM pa reko jel sajam ili ne, haloooo 250KM
uglavno moje ocjena je da je sajam, hajmo reci OK, nista specijalno, definitivno mogla bi biti ponuda puno puno bolja
ali ne diktiram ja potraznju nego konzumenti, zalosno
- Isabell
#27 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Pridruzujem se ovim nezadovoljnima.
Ubise istim naslovima i da oprostite vjerom.
Ubise istim naslovima i da oprostite vjerom.
-
nedimx
#28 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Nisam bio na sajmu. Bio prosle godine i rekao da necu vise ni ici. To vise lici na neku pijacu nego na sajam. Jos uvijek mi semtaju cijene koje su prevelike. Recimo, kad sam bio na sajmu u Beogradu za 100 km sam uzeo pa jedno 3-4 strucne knjige. Mene zanimaju informaticke. ovdje jedva 1,5 da mogu kupiti.
Sto se tice ostalih knjiga, ako nisu strucne, zasto kupujete knjige? Mislim, te iste se mogu podignuti u biblioteci i slicnim mjestima? Jel kupujete da bi ih neko vidio na polici?
Sto se tice ostalih knjiga, ako nisu strucne, zasto kupujete knjige? Mislim, te iste se mogu podignuti u biblioteci i slicnim mjestima? Jel kupujete da bi ih neko vidio na polici?
-
jasco74
#29 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Ove godine nisam isao na sajam, ali planiram da idem u subotu. Sajam je prethodnih godina bio, hajde recimo, solidan. Na zaslost mi se ne mozemo porediti sa Beogradom iz vise razloga. U srbiji je PDV stopa na izdavastvo 8% za razliku od standardne PDV stope koja iznosi 18% (tako mi rekose neki poznanici iz Beograda, ako lazu oni lazem i ja). Pored toga, kvantitativno gledano izdavastvo u Srbiji ima mnogo vece trziste. Zbog ova dva razloga izdavastvo u susjednoj zemlji mnogo bolje kotira od bh izdavastva a i sajam u Beogradu ima vecu tradiciju. Ja sam u Beogradu, prije par mjeseci, za oko 100 KM kupio 6 knjiga (jednu strucnu dok je ostalo beletristika) u knjizari, znaci nije bio sajam niti su bili popusti. Vjerovatno i standard utice na ovakav odnos cijena.
). Tada mi pomaze samo moja skromna biblioteka na policama, a koliko ljepse zaspem poslije toga, to je neprocjenjivo. Za sve ostalo tu je MasterCard.
Mene takodjer najvise zanima strucna literatura, ali ponekad, u kasnim nocnim satima, prije spavanja pozelim procitati dio neke dobre knjige, pa cak i neke koje sam vec vise puta citao (da,da Anu Karenjinu uvijek treba iscitavatiSto se tice ostalih knjiga, ako nisu strucne, zasto kupujete knjige? Mislim, te iste se mogu podignuti u biblioteci i slicnim mjestima? Jel kupujete da bi ih neko vidio na polici?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#30 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
potpis.Irm@ wrote:takodjer... ili ga barem ja nisam pronasla... ugl veliki minus organizacije...Umjetnik a wrote:mene nervira što nema programa dešavanja
iako ko sto neko rece gore program desavanja sumnjam i da ima jer nije teferic
al bar nesto osnovno da su dali...
Bila jucer, prohodala, pogledala, tanko
Ima nekih stvari koje me jako interesuju ali su preskupe...kao stablo Bosanskih kraljeva meni se cini da vidjeh da je 60km ako ne i vise
Ostalo svake godine se sve isto ponavlja, srbi opet najjeftiniji rekla bih.
A nas narod po obicaju za knjigu zainteresovan...
Nek je nama prosle godine na sajmu najprodavanija bila UN dijeta hebes kulturu i knjige
-
nedimx
#31 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Mislim da ce se ove godine osjetiti da je manje sajam posjecen i da ce se manje kupovati knjige. Posljedica je poskupljenje svega, a druga stvar je PDV na knjige itd.
-
Kwaheri
#32 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
ja trazim "vjersku" literaturu..na sajmu sve bezveze... siromasno skroz..supljak..sve u rangu "UN dijeta" knjiga... Jedino "sukob fundamentalizama"..al cigani digli cijenu 50 KM.. a s amazona ti je dostave za 11USD...
-
jasco74
#33 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Kakva je potraznja, takva je i ponuda, mada i ja smatram (ako je zaista situacija takva kakvom je predstavljate, jer ponavljam da ove godine jos nisam posjetio sajam) da bi ponuda morala biti bogatija. Ipak, moje misljenje je da bi trebali, pored opravdanih kritika, dati i kakvu-takvu podrsku ovakvim manifestacijama. Manifestacije poput ove, Mostarske liske, World Etno Music Festivala u Mostaru, JazzFest-a u Sarajevu ili Knjizevnih susreta u Tuzli (MESS i SFF su vec prerasli ove okvire i smatram ih uspjesnim) pokusavaju BiH napraviti ljepsom. Ako se pocnu gasiti ovakve manifestacije, biti cemo osudjeni na razne koride i ostale manifestacije kojima je mjesto isljucivo u Pozitvnoj geografiji.zena wrote:ja trazim "vjersku" literaturu..na sajmu sve bezveze... siromasno skroz..supljak..sve u rangu "UN dijeta" knjiga... Jedino "sukob fundamentalizama"..al cigani digli cijenu 50 KM.. a s amazona ti je dostave za 11USD...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
imam nekoliko informatičara za prijatelje i svi pušu u istu trubu kao tinedimx wrote:Nisam bio na sajmu. Bio prosle godine i rekao da necu vise ni ici. To vise lici na neku pijacu nego na sajam. Jos uvijek mi semtaju cijene koje su prevelike. Recimo, kad sam bio na sajmu u Beogradu za 100 km sam uzeo pa jedno 3-4 strucne knjige. Mene zanimaju informaticke. ovdje jedva 1,5 da mogu kupiti.
kupujem da IMAM neke naslove i da pročitam neke naslove neke kupujem samo zbog arhive... možda zatreba (recimo teorija romana, teorija kritike, religijski rječnik, njemački rječnik, japanski rječnik)
neke naslove ću više puta čitati... ono što volim želim POSJEDOVATI
listati mirisati citati podvlaciti zanimljvo pročitati kad mi se čita prestati čitati i nastaviti za 10 dana
KOLEKCIONARSTVO između ostalog...knjige barem čitaju ljudi... za razliku od stripova... recimo gdje postoje kolekcionari koji čim kupe stri odmah u vakuum i nikad ga ne pročitaju
volim biti okružen knjigama radije nego nekim ljudima
-
jasco74
#35 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
pravi informaticari downloaduju knjige sa neta. inace su i oni kolekcionari ili im knjige sluze pokazivanjeimam nekoliko informatičara za prijatelje i svi pušu u istu trubu kao ti
-
Semiramida
#36 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Bila, vidjela. Kupila nešto malo, al' se spremam da kupim malo više. 
Ma ja sam zadovoljna Sajmom. Npr. o Tesli sam našla, brat bratu, 10 različitih knjiga i izdanja, od 6KM do 100KM.
Enciklopedija ima kakvih hoćeš, al' Mladinska "zakla" cijenama. Nemaju čak ni sajamskog popusta. Srpski izdavači su ubjedljivo najjeftiniji.
E, al' niko nema novi Jergovićev uradak; štaviše ni ne znaju za isto.
"Srda pjeva, u sumrak, na Duhove".
Na ovom linku možete pročitati prvo poglavlje www.gr8.hr/jergovic/pd...lavlje.pdf
Ako je ko vidio ovaj naslov, nek' mi javi ASAP.
Vjerskih knjiga takođe ima kol'ko i kakvih hoćeš. Ko to voli, naravno.
Ne znam što niste zadovoljni; samo da je više para, imalo bi se svašta probrati...
Ma ja sam zadovoljna Sajmom. Npr. o Tesli sam našla, brat bratu, 10 različitih knjiga i izdanja, od 6KM do 100KM.
Enciklopedija ima kakvih hoćeš, al' Mladinska "zakla" cijenama. Nemaju čak ni sajamskog popusta. Srpski izdavači su ubjedljivo najjeftiniji.
E, al' niko nema novi Jergovićev uradak; štaviše ni ne znaju za isto.
"Srda pjeva, u sumrak, na Duhove".
Na ovom linku možete pročitati prvo poglavlje www.gr8.hr/jergovic/pd...lavlje.pdf
Ako je ko vidio ovaj naslov, nek' mi javi ASAP.
Vjerskih knjiga takođe ima kol'ko i kakvih hoćeš. Ko to voli, naravno.
Ne znam što niste zadovoljni; samo da je više para, imalo bi se svašta probrati...
-
nedimx
#37 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Pa upravo sto mi(informaticari) downloadujemo u pdfu dzaba
Eto skontaj, knjiga je 50 km, platis je procitas jednom i mozda jos jedno, ali mozda i nemas 50 km. mislim da je kolekcionarstvo i skupljanje knjiga postalo otrcano. srokas ogromnu lovu i na kraju neces ponjeti nista sa sobom 
- Better Man
#38 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
ne bih se složio s tobom, jer su objavili podatke o posječenosti za prva 2 dana i posječenost u odnosu na prošli sajam je znatno porasla.nedimx wrote:Mislim da ce se ove godine osjetiti da je manje sajam posjecen i da ce se manje kupovati knjige. Posljedica je poskupljenje svega, a druga stvar je PDV na knjige itd.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
kao i automobile, kuće, projekte,djecu,ženenedimx wrote:Pa upravo sto mi(informaticari) downloadujemo u pdfu dzabaEto skontaj, knjiga je 50 km, platis je procitas jednom i mozda jos jedno, ali mozda i nemas 50 km. mislim da je kolekcionarstvo i skupljanje knjiga postalo otrcano. srokas ogromnu lovu i na kraju neces ponjeti nista sa sobom
-
nedimx
#40 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
slozio bih se za zene, ostalo ne... automobil vozis i vozas uvijek, u kuci stanujes, a knjigu ja procitas ja ne procitas i stoji da prasinu kupi
-
jasco74
#41 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
A ti brate kupi auto pa se vozaj, bez zena. Kupi stan pa stanuj, bez zena i bez knjiga. Ponekad nesto i procitaj, a i ne moras, izgleda da se ni dosada nisi pretrgao.nedimx wrote:slozio bih se za zene, ostalo ne... automobil vozis i vozas uvijek, u kuci stanujes, a knjigu ja procitas ja ne procitas i stoji da prasinu kupi
-
nedimx
#42 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Ako te bas zanima. Imam preko 400 knjiga kucne biblioteke. Nisam je nasljedio. Nego sam kupio sve knjige!
Kad sam rekao na zene, mislio sam na zene - mnozina. nisam rekao na jednu - dvije zene. Ovo sto danas rade momci, ljudi to nije ok.
Kad sam rekao na zene, mislio sam na zene - mnozina. nisam rekao na jednu - dvije zene. Ovo sto danas rade momci, ljudi to nije ok.
- zaphodia
#43 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
nedimx wrote:Ako te bas zanima. Imam preko 400 knjiga kucne biblioteke. Nisam je nasljedio. Nego sam kupio sve knjige!
Garant su to neke knjige u kojima se interpunkcija koristi na vrlo neobičnim mjestima...
-
jasco74
#44 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Iskreno, ne zanima me. Medjutim, garant si te knjige "ja procito ja ne procito" i garant ti "skupljaju prasinu".nedimx wrote:Ako te bas zanima. Imam preko 400 knjiga kucne biblioteke. Nisam je nasljedio. Nego sam kupio sve knjige!
-
nedimx
#45 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Ko ce procitati tolike knjige. Dacu ih u gradsku biblioteku. Cekam samo pravi momenat da ne bi ona iz biblioteke odnjela kuci.
- Fiore
#46 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
Samo da su upisali cjenu knjige., na prvoj strani., kako biva obicaj.. Iskreno onako zanimljivih knjiga ima., al na cirilici., kad jos vidim knjige o Legiji.,Arkanu.,Milosevicu., srbijanske standove.. pomislim da nisam u Bosni..
sad vidim koliko Politika duboko odadire..
Knjige stapane prije 6-7 godina jos cu na cjeni., naucna literatura ., ako nadjes zanimljivo..preskupo..
Al zato na svakom centimetru vjerska literatura svih religija i kako smrsaviti u 10 koraka
Stvarno nas kulturno
p.s. na sajmu nisu knjige bile najzanimljivije..
sad vidim koliko Politika duboko odadire..
Knjige stapane prije 6-7 godina jos cu na cjeni., naucna literatura ., ako nadjes zanimljivo..preskupo..
Al zato na svakom centimetru vjerska literatura svih religija i kako smrsaviti u 10 koraka
Stvarno nas kulturno
p.s. na sajmu nisu knjige bile najzanimljivije..
-
Umjetnik a
#47 Re: 20. Međunarodni sajam knjiga i učila
ima nekih knjiga zbog kojih bi povratio
- Irm@
#48 Re: 20. Međunarodni sajam knjiga i učila
eh bila danas... uh sad sam kokuz da goreg nema...
ali svasta se kupilo... Srbi najjeftiniji... a najveca guzva u prolazu gdje su stari casopisi i stolice za masazu... kafa uzas...
inace...danas je bilo puno djece iz drugih gradova... bilo je oko 5-6 autobusa vani parkiranih koji su dovezli tu djecu...
koja su cijeli dan sjedila po onim klupama...ili eventualno bili na Coloseum-ovom standu i kockali se
bash ne razumijem te ucitelje... koji su pretpostavljam kafe ispijali cijeli dan...
a sto se umorih... iscrpno je trositi pare na knjige

inace...danas je bilo puno djece iz drugih gradova... bilo je oko 5-6 autobusa vani parkiranih koji su dovezli tu djecu...
koja su cijeli dan sjedila po onim klupama...ili eventualno bili na Coloseum-ovom standu i kockali se
bash ne razumijem te ucitelje... koji su pretpostavljam kafe ispijali cijeli dan...
a sto se umorih... iscrpno je trositi pare na knjige
- Bumbar
#49 Re: Sajam knjiga, Skenderija, april 2008.
accent wrote: ja i nasao sam od Ibn Halduna Muqaddimu 250KM pa reko jel sajam ili ne, haloooo 250KM
- cyprus
#50 Re: 20. Međunarodni sajam knjiga i učila
Otišo sa 20 KM (naime nemam više
) i eto kupio dvije knjige, bolje reć knjižice, al bar sam uživo u prolazu vidio Šaćira Filandru i Senada Pećanina
. Joj, sljedeće godine će mi trebat skupljat pare duže vrijeme za ovo
.