1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Genocid se desio:

DA
120
75%
NE
41
25%

Total votes: 161

breuer

#576 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

Kakav bezobziran spin je navoditi da su skoro sve zemlje nastale na genocidu! To jednostavno nije istina, na kojem to genocidu počiva Danska, Švedska, Italija, Francuska, Češka?! Skoro sve zemlje nisu nastale na genocidu, što u slučaju Turske svakako nije slučaj :oops:
Putnik ali stvarno

#577 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Putnik ali stvarno »

breuer wrote:Kakav bezobziran spin je navoditi da su skoro sve zemlje nastale na genocidu! To jednostavno nije istina, na kojem to genocidu počiva Danska, Švedska, Italija, Francuska, Češka?! Skoro sve zemlje nisu nastale na genocidu, što u slučaju Turske svakako nije slučaj :oops:
Francuska -> njihovi Hugenoti (gotovo 100% istrebljenje, pricamo o stotinama hiljada ako ne i preko million kda se saberu svi), kristalna noc.... o kolonijalnim podvizima ne vredi trositi reci, mada su amateri za Britance
Italija -> Somalija, Libija, Etiopija, za pocetak

Pitati Norvezane za Svedjane, a sve zajedno za Dance, oni su drzali Svedsku i Norvesku dosta vremena....

Genocid ili ne zavisi od vremena i tadasnje formulacije ali da vecina drzava nastala je ratovima, evropskih drzava....
Cybernetic

#578 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:01, edited 1 time in total.
breuer

#579 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

Putnik ali stvarno wrote:Francuska -> njihovi Hugenoti (gotovo 100% istrebljenje, pricamo o stotinama hiljada ako ne i preko million kda se saberu svi), kristalna noc.... o kolonijalnim podvizima ne vredi trositi reci, mada su amateri za Britance

Pitati Norvezane za Svedjane, a sve zajedno za Dance, oni su drzali Svedsku i Norvesku dosta vremena....

Genocid ili ne zavisi od vremena i tadasnje formulacije ali da vecina drzava nastala je ratovima, evropskih drzava....
Hugenoti su Francuzi kao i ti što su ih pobili, to je istrebljenje jedne vjerske skupine prije nastanka nacija u modernom smislu. Kolonijalizam nije genocid i često je donosio i nemjerljiv razvoj društvima koja su bila pod upravom kolonizatora, te se zločini ili eventualni ratovi ne mogu svrstavati pod genocid jer to nisu. Švedska bila pod Norveškom ili obrnuto?! Pa šta?! :-) Italija vladala područjima Somalije, Libije, Etiopije, nije pobila 1.500.000 Somalacam Etiopljanja ili već koga. :oops:

Turska državnost je direktno oslonjena na ubistvo i raseljavanje 1.500.000 ljudi!
Cybernetic

#580 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Opetja033

#581 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Opetja033 »

Cybernetic wrote:vezanje za muslimane Srbije, CG, Kosova i Makedonije koji su privremeno skupljeni pod naziv Bosnjaci
A reci mi ovo salonac, da li su Srbi u Hrvatskoj "privremeni i tzv. Srbi" i Srbi i Hrvati u BiH "privremeni i tzv. Srbi i Hrvati"? Ako gledamo kroz historiju do danasnjeg dana - teritorij Sandzaka je duze unutar bosanske drzave nego recimo bihacka Krajina.
Putnik ali stvarno

#582 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

breuer wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Francuska -> njihovi Hugenoti (gotovo 100% istrebljenje, pricamo o stotinama hiljada ako ne i preko million kda se saberu svi), kristalna noc.... o kolonijalnim podvizima ne vredi trositi reci, mada su amateri za Britance

Hugenoti su Francuzi kao i ti što su ih pobili, to je istrebljenje jedne vjerske skupine prije nastanka nacija u modernom smislu. Kolonijalizam nije genocid i često je donosio i nemjerljiv razvoj društvima koja su bila pod upravom kolonizatora, te se zločini ili eventualni ratovi ne mogu svrstavati pod genocid jer to nisu. Švedska bila pod Norveškom ili obrnuto?! Pa šta?! :-) Italija vladala područjima Somalije, Libije, Etiopije, nije pobila 1.500.000 Somalacam Etiopljanja ili već koga. :oops:

Turska državnost je direktno oslonjena na ubistvo i raseljavanje 1.500.000 ljudi!
Mmm ajde kad je tebi ubistvo stotina hiljada Hugenota i prisilno iseljavanje ok jer su iste nacije, svaka cast, takvom poimanju.

Nije kolonijalizam genocid sam po sebi ali istrebljenje autohtone populacije i zlostavljanja tipa odescenja saka milionima u Kongu, za novcanu

naknadu i radi podsticanja prikupljanja kaucuka meni su cudovisni kao i gasne komore.

Za ostalo citaj sam, nemam vremena za dugu pricu, Italijani su cuda cinili u Musolinijevo vreme posebno, a i pre toga u Istocnoj Africi i Libiji.

U Somaliji su razvili drustvo, cak su i izasfaltirali prvi autoput, zanimljivo je iscitati sta su pokopavali pod asfalt, nije to izum 90etih....

Turska drzavnost kao i svaka druga je stvar medjunarodnog priznanja, kvalifikacije genocida stvar dnevne politike i trenutnog zakonodavstva,

a ljudska zverstva su cesta i u Turskoj bila, a i u nas se dogadjalo...
Last edited by Putnik ali stvarno on 27/04/2015 16:18, edited 1 time in total.
tm84

#583 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by tm84 »

breuer wrote:Kakav bezobziran spin je navoditi da su skoro sve zemlje nastale na genocidu! To jednostavno nije istina, na kojem to genocidu počiva Danska, Švedska, Italija, Francuska, Češka?! Skoro sve zemlje nisu nastale na genocidu, što u slučaju Turske svakako nije slučaj :oops:
ceska i jest u neku ruku nastala ne na genocidu, ali na protjerivanju nijemaca... ne zaboravi da je do 1945. ovde zivjelo oko 3,5 miliona nijemaca a sada ih skoro nema (ili nesto kao 40.000, ne znam tacno)... tako da ti je ceska los primjer...
breuer

#584 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

tm84 wrote:ceska i jest u neku ruku nastala ne na genocidu, ali na protjerivanju nijemaca... ne zaboravi da je do 1945. ovde zivjelo oko 3,5 miliona nijemaca a sada ih skoro nema (ili nesto kao 40.000, ne znam tacno)... tako da ti je ceska los primjer...
Daj mi reci da se šališ :D
Cybernetic

#585 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
breuer

#586 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by breuer »

Putnik ali stvarno wrote:Mmm ajde kad je tebi ubistvo stotina hiljada Hugenota i prisilno iseljavanje ok jer su iste nacije, svaka cast, takvom poimanju.

Nije kolonijalizam genocid sam po sebi ali istrebljenje autohtone populacije i zlostavljanja tipa odescenja saka milionima u Kongu, za novcanu

naknadu i radi podsticanja prikupljanja kaucuka meni su cudovisni kao i gasne komore.

Za ostalo citaj sam, nemam vremena za dugu pricu, Italijani su cuda cinili u Musolinijevo vreme posebno, a i pre toga u Istocnoj Africi i Libiji.

U Somaliji su razvili drustvo, cak su i izasfaltirali prvi autoput, zanimljivo je iscitati sta su pokopavali pod asfalt, nije to izum 90etih....

Turska drzavnost kao i svaka druga je stvar medjunarodnog priznanja, kvalifikacije genocida stvar dnevne politike i trenutnog zakonodavstva,

a ljudska zverstva su cesta i u Turskoj bila, a i u nas se dogadjalo...
E jesi filozof kad misliš da je to gore što si naveo meni ok :D Bravo 8-) Idemo dalje, Italijani su pobili sigurno mnogo ljudi, ali nisu očistili čitave teritorije već ti ljudi i dan danas žive na njima. Republika Turska je svoje granice ustanovila zvjerskim ubistvom 1.500.000 ljudi, haalo ba?!
Opetja033

#587 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Opetja033 »

Cybernetic wrote:
Opetja033 wrote:
Cybernetic wrote:vezanje za muslimane Srbije, CG, Kosova i Makedonije koji su privremeno skupljeni pod naziv Bosnjaci
A reci mi ovo salonac, da li su Srbi u Hrvatskoj "privremeni i tzv. Srbi" i Srbi i Hrvati u BiH "privremeni i tzv. Srbi i Hrvati"? Ako gledamo kroz historiju do danasnjeg dana - teritorij Sandzaka je duze unutar bosanske drzave nego recimo bihacka Krajina.
Mani mi suplje. A nisi ni razumio kontekst "privremenog". Granice svih drzava na Balkanu su se stalno mijenjale, pa tako i bosanske. Trebaju li ljudi u Krajini sada tvrditi da su Hrvati?
O tome i govorim. Ko si ti da negiras etnicku pripadnost bilo kome? Ili ja ili neko peti ili deseti. Zasto su Bosnjaci u Sandzaku, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu "privremeni" a Srbi i Hrvati u BiH "konstantni", "pravi".
Zasto sirenje srpstva ne gledati kroz prizmu sirenja interesne sfere tvoje (ideoloske) majcice Rusije?

Na stranu sve ostalo, tebi se mora priznati jedna stvar. Od svih salonaca na ovoj temi najmanje si ofiran u negiranju bosnjastva i neprijateljstvu prema BiH i Bosnjacima. Imas daleko najbolje svilene rukavice ispod kojih se krije ista, "Crna Ruka". Daleko si inteligentniji od sumara koji dolaze i prolaze ovim forumom, svoje forsiranje velikosrpske ideologije si vjesto sakrio iza ljevicarske ideologije. Medjutim to ne mijenja sustinu, jer si izbjegao odgovor na moje vrlo jednostavno pitanje: negiras bosnjastvo dok nemas problem sa srpstvom i hrvatstvom.
sinuhe

#588 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by sinuhe »

Republika Turska nije nastala genocidom. Prikazao sam kartu Osmanskog carstva nakon Prvog svjetskog rata.
Republika Turska je nastala ratom kojim je ponisten ugovor iz Sevresa.
Cybernetic

#589 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:02, edited 1 time in total.
almir90

#590 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by almir90 »

Šta Dževad kaže na sve ovo?
Opetja033

#591 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Opetja033 »

Cybernetic wrote:
Opetja033 wrote: O tome i govorim. Ko si ti da negiras etnicku pripadnost bilo kome? Ili ja ili neko peti ili deseti. Zasto su Bosnjaci u Sandzaku, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu "privremeni" a Srbi i Hrvati u BiH "konstantni", "pravi".
Zasto sirenje srpstva ne gledati kroz prizmu sirenja interesne sfere tvoje (ideoloske) majcice Rusije?

Na stranu sve ostalo, tebi se mora priznati jedna stvar. Od svih salonaca na ovoj temi najmanje si ofiran u negiranju bosnjastva i neprijateljstvu prema BiH i Bosnjacima. Imas daleko najbolje svilene rukavice ispod kojih se krije ista, "Crna Ruka". Daleko si inteligentniji od sumara koji dolaze i prolaze ovim forumom, svoje forsiranje velikosrpske ideologije si vjesto sakrio iza ljevicarske ideologije. Medjutim to ne mijenja sustinu, jer si izbjegao odgovor na moje vrlo jednostavno pitanje: negiras bosnjastvo dok nemas problem sa srpstvom i hrvatstvom.
Opet ti ne razumijes sto sam zapravo napisao. Govorim o islamizaciji bosnjackog nacionalnog identiteta. Pljuje se po ljudima koji zagovaraju zajednicki bosanski identitet bez konfesionalne "obveze", ali ideolozi muslimanstva, pardon, bosnjastva zato pronalaze drevne Bosnjake na planinama Kosova. Bosnjastvo je samo privremena kategorija. Cilj je nekakvo otomansko muslimanstvo.
Razumijem ja savrseno sta ti govoris, cak sta vise ni sam nisam za pretjerano vezivanje bosnjastva uz islamski identitet ali sam itekako protiv tzv. "bosanstva" tj - novog jugoslovenstva.
Ovo ostalo je previse smijesno da bih uopce komentarisao. Teorija zavjere u najboljem David Icke stilu.
jastuk1

#592 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Cybernetic wrote: Cilj je nekakvo otomansko muslimanstvo.
Sve i da jest pa šta.

Prefriganim navlačenjima pokušavaš manipulisati ali ti ne ide za rukom. A a jarane, nismo se rodili juče. ;-)
Cybernetic

#593 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:02, edited 2 times in total.
GeeTnT

#594 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by GeeTnT »

Cybernetic wrote: Pljuje se po ljudima koji zagovaraju zajednicki bosanski identitet bez konfesionalne "obveze", ali ideolozi muslimanstva, pardon, bosnjastva zato pronalaze drevne Bosnjake na planinama Kosova. Bosnjastvo je samo privremena kategorija. Cilj je nekakvo otomansko muslimanstvo.
Krajem 80-tih bosanski identitet i "zajedništvo" na tom osnovu je bilo moguće...vrlo moguće (mislim na BiH). Miješani brakovi i zajednička druženja, odmori i putovanja, radne akcije, a mladi bračni parovi su svojoj djeci nadijevali "medjunarodna" imena....Tako da su se u školama moglo pročitati često da je Denis sin Avde, ili Lara, Jasmina, Una, Damir... itd

Naravno znamo kako je sve završilo....

Danas, posle 23 godine pričati o bosanskom identitetu na način koji to Cybernetic spominje je nebuloza i totalni promašaj.

PS. Bošnjaštvo nije prolazna kategorija i kao takva predstavlja bosanki indentitet, a druga je stvar što smeta onima čiji očevi su nekad davno Bošnjački identitet odbacili zarad ličnih interesa...
Putnik ali stvarno

#595 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

@ Breuer

Cujem, cujem, nego ovde se pravo zaguzvalo...
GeeTnT

#596 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by GeeTnT »

Putnik ali stvarno wrote:@ Breuer

Cujem, cujem, nego ovde se pravo zaguzvalo...
kef Halak?
Stjui

#597 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Stjui »

Lepi_Lukic wrote:Pred kraj mjeseca u Sarajevo dolazi ministar vanjskih poslova Turske, koji ce od strane jedne NVO organizacije iz Sarajeva biti docekan transparentom "Zlocin nad Armenima = GENOCID ", moja puna podrska.

:thumbup:
jašta će :roll: prva slika koja mi pade na pamet

Image

:lol:
jastuk1

#598 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Cybernetic wrote:
Kakvu ovo sliku i poruku salje? Sada kada su odnosi EU i Turske zahladjeni, a buducnost BiH maltene ovisi o odnosu iste te EU prema.

Aha! Znači da bi bili sigurni, PARDON prihvatljivo servilni (a bili servilni ili ne isto nam se piše - samo ako smo servilni PLJUJEMO PO SEBI), trebamo se mrštit na Tursku i vikat fuj Turska jer je sad aktualeno da EU na mig Amerike zbog najnovijeg Rusko-Turskog lizanja mora malo štipat Tursku. Mislim :-) :roll: :lol:

Bum Cile bum... :-)
Cybernetic

#599 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:02, edited 1 time in total.
Cybernetic

#600 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Cybernetic »

jastuk1 wrote:
Cybernetic wrote:
Kakvu ovo sliku i poruku salje? Sada kada su odnosi EU i Turske zahladjeni, a buducnost BiH maltene ovisi o odnosu iste te EU prema.

Aha! Znači da bi bili sigurni, PARDON prihvatljivo servilni (a bili servilni ili ne isto nam se piše - samo ako smo servilni PLJUJEMO PO SEBI), trebamo se mrštit na Tursku i vikat fuj Turska jer je sad aktualeno da EU na mig Amerike zbog najnovijeg Rusko-Turskog lizanja mora malo štipat Tursku. Mislim :-) :roll: :lol:

Bum Cile bum... :-)
Ne trebas srat po Turskoj, ali nema potrebe ni onom debilizmu.
Post Reply