1915 - 2015 Genocid nad Armencima
- Drvosjeca iz Dejcica
#551 Re: 100 godina od genocida nad Jermenima u Turskoj
Malo su dvije teme o Armenima treba otvoriti barem još 50. Ipak Armenija nam je tu preko brda. 
-
Novak20
#552 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Moralnu odgovornost čovjek valjda osjeća prema samome sebi a ne prema nekome ko gleda svoja posla. Osloboditi te moralne odgovornosti od društveno prihvatljivog/neprihvatljivog čina ne mora niko... ali govori u prvom licu jednine... Nejse...Opetja033 wrote:Zbog sramnog odnosa medjunarodne zajednice, zbog sramnog posmatranja sta se nama desavalo - mi Bosnjaci nemamo apsolutno nikakvu moralnu odgovornost prema bilo kome. Toga su nas oslobodili. Obzirom na vrlo dobre odnose sa Turskom, na bliskost nase dvije zemlje - ja ni u ludilu necu javno sa imenom i prezimenom priznati da je bio genocid. SIguran sam da Armeni kmece u ovolikoj mjeri o srebrenickom genocidu, ahaa.
U ovom trenutku bi samo lud covjek mogao traziti da se BiH izjasni po ovom pitanju.
Mi smo zrtve genocida, prvog genocida u Europi nakon II svj. rata, prvog genocida u Europi nakon "NIKAD VISE". I niko nije kurcem mrdnuo. Hvala mu jer nas je oslobodio odgovornosti, moralne odgovornosti. Sada nastupamo na nacin da gledamo sta je nas interes (naucili smo to teskim putem). A definitivno nam nije interes nazvati ta desavanja genocidom.
-
Cybernetic
#553 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:00, edited 1 time in total.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#554 Re: 100 godina od genocida Jermena u Turskoj
U tom trenutku teritorija Osmanskog carstva je pokrivala manje-više jednaku teritoriju današnje republike Turske + teritorije koje je anektirao/okupirao/pripojio SSSR (Gruzija, Jermenija, Turkmenistan, Azerbejdžan...)The 51st State wrote:U tom trenutku, osim teritorije danasnje republike turske, prostiralo se na teritorije bivseg sssr-a, iraka, sirije, libana, saudijske arabije, palestine, izraela i ako sam jos koju drzavu izostavio, nadopuni.Woody wrote:A gdje je bilo Osmansko carstvo?The 51st State wrote:u osmanskom carstvu da budemo precizniji.
Znači, sve ovo što si ti nabrojao (Irak, Sirija, Liban...) uglavnom je još mnogo prije potpalo pod Britansko/Francuski protektorat, odn. "upravu" Bliskog Istoka - i vjerovatno misliš na najveću teritoriju koju je pokrivalo Osmansko carstvu u vrijeme Sulejmana Kanuninja (Veličanstvenog).
@TheMule:
Jeste, to je organizovala i sprovela vlada i ministarstvo unutrašnjih poslova Osmanskog carstva po direktnom naređenju sultana Abdul-Hamida II, čiji posao je nastavila i privremena vlada "nacionalnog spasa" koja je bila 100% stastavljena od Mlado-turaka, a u čijem sastavu su bili i sami Jermeni. A, Republika Turska kao pravna sljedbenica Osmanskog carstva, i sama se tako pravno određuje, ima ne samo moralno, nego i pravno i materijalno obeštećenje potomcima stradalih....ali ako su to uradila osmanska vojska, onda Turci, kao nasljednici tog carstva imaju moralnu odgovornost. Vjerovatno ne legalnu, ali moralnu. Ne treba bjezati od istine.
A da ja nastavim i svoj feljton:
U maju 1915, Mehmet Talaal paša zahtijeva od kabineta i Velikog vezira Halim paše da legalizuju mjere za deoprtaciju Jermena u druga mjesta iz razloga koji je Talaal paša naveo kao: "Jermenske pobune i masakri koji vrše, a koji su se pojavili u brojnim mjestima u zemlji". Talaal paša potkrepljuje ovu izjavu specifično događajima u Vanu, i proširuje primjenu na sve regione na kojima se dešavaju navodne "pobune i masakri" a koji bi se odrazli na sigurnost ratne zone Kavkaskog fronta. Kasnije, obim deportacija se proširuje u cilju obuuhvatanja svih Jermena iz svih provincija Otomanskog carstva.
"9. maja 1915, Centralni komitet CUP-a, proglašava Privremeni zakon o deportaciji (Tehcir zakon) dajući ovlaštenje Otomanskoj vladi i vojsci da deportuju svakoga "za koga smatraju" da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.
Članak iz New York Times-a u broju od 15. decembra 1915, navodi da je 1 milion Jermena deportovano ili pogubljeno od strane Otomanske vlade.
Primjenom "Tehcir zakona", počinje konfiskacija Jermenskog vlasništva i masakri Jermena, što izaziva zgražavanje zapadnog svijeta. Iako su ratni saveznici Otomanskog carstva sporadično protestvovali, postoji mnoštvo Njemačkih i Austro-ugarskih dokumenata koji svjedoče o užasima i masovnom mrcvarenju Jermena. U SAD-u, New York Times izvještava, gotovo svakodnevno, o masovnim ubistvima Jermenskog naroda, opisujući proces kao "sistematičan", "ovlašten" i "organizovan" od strane vlade. Theodore Roosevelt ga je okarakterisao kao "najveći zločin u toku rata".
Istoričar Hans-Lukas Kieser navodi iz izvještaja Talaat paše: "da je jasno da su vladini službenici bili upoznati o genocidnosti deportacija". I istoričar Taner Akçam navodi da: "telegram jasno pokazuje da je sveukupna koordinacija genocida bila preuzeta od strane Talaat paše.
Ostaci masakriranih Jermena u Erzinjanu
Jermenka kleči ispred djeteta umrlog od gladi nadomak sigurnosti grada Alepa.
-
The 51st State
#555 Re: 100 godina od genocida nad Jermenima u Turskoj
Woody,
evo mapa koja kazuje, da je i u tom trenutku teritorija carstva bila skoro duplo veca nego danasnja republika turska i da je obuhvatalo navedene teritorije. a koliko me sjecanje sluzi, otomani su se sukobili sa britancima i saudijsko-arapskim plemenima po iraku, arabiji i dalje po bliskom istoku, o kojem protektoratu govoris?

evo mapa koja kazuje, da je i u tom trenutku teritorija carstva bila skoro duplo veca nego danasnja republika turska i da je obuhvatalo navedene teritorije. a koliko me sjecanje sluzi, otomani su se sukobili sa britancima i saudijsko-arapskim plemenima po iraku, arabiji i dalje po bliskom istoku, o kojem protektoratu govoris?

- Stjui
#556 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
ništa,g.bise.najlakše vam se pomiriti sa tim,da vas ne živcira ubuduće.naravno,neće vas niko slati na giljotinu,jer svako ima pravo da piskara šta hoće.ta jesmo li demokratija ili ne?Cybernetic wrote: I dok se ostatak svijeta prisjeca genocida nad Armencima, u po Zenice se mase turskim zastavama gdje su neki cak nedobrovoljno odvuceni:
Bosanci i Hercegovci trebaju čuvati svoju Bosnu i Hercegovinu od opasnosti koja se ovdje DIRIGOVANO i PERFIDNO servira iz Turske. Instrumentalizacija i zloupotreba djece koja su podignuta iz škole da bi otišla mahati zastavama Turske po Zenici pogubna je i žestoka prijetnja koja se nad BiH nadnjela poput Damaklova mača. Nemam potrebu nikome dodatno objašnjavati svoje mišljenje jer se slučaj dotakao i mene, roditelja dječaka koji je bio jedan u moru dječice od 10 do 13 godina u četvrtak u Zenici. Odveden je pod obavezom provođenja nastavnog plana i programa, a ustvari odveden je u PREVARU, ZABLUDU i OPASNOST, bez mogućnosti da meni kao roditelju bude predočen razlog odlaska na taj skup SRAMOTE u srcu Bosne. Odveden je da bude MOBILISAN i da mu bude NAREĐENO kada će i kako mahati zastavom Turske. Šta uraditi? Šta poduzeti? Od koga tražiti odgovornost za zloupotrebljavanje rođenog djeteta? Kojem sistemu? Kojoj instuticiji? Ko će reagovati i kako će reagovati? Nije me više ni briga, ovdje će adekvatna reakcija izostati, a neće manjkati one reakcije koja bi mogla pozivati na to da mi se glava stavi na GILJOTINU, da me se možda NABIJE na KOLAC. Mahati u srcu Bosne zastavama Turske jarko crvene KRVAVE boje čiju sredinu obilježava bijeli polumjesec i zvijezda dan uoči 100-te godišnjice krvavog zločina kojeg neke države kvalificiraju GENOCIDOM u Armeniji kojeg je počinila Turska jeste strašna UVREDA i neizreciva BOL. Uvreda je to i bol Bosancima i Hercegovcima POGROMLJENIM srebreničkim GENOCIDOM. Gadi mi se ta zastava krvavo jarke boje. Nije mi važno šta simbolizira crvena boja na toj zastavi, ona je po meni KRVAVA, a polumjesec i zvijezda su isti onakvi kao sa OSMRTNICE, ČITULJE. Možda mi se trenutno poslije ovih riječi ista priprema i ispisuje, ali ne zanima me. Napišite je i nalijepite, ali mi dijete ne uvlačite da prlja svoje čiste i nevine ručice krvlju! (Nermin Bise)
- kamberovica polje
#557 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ne smiju se "braća" Turci kritikovat. Armenci si samo naštimali genocid ha ja.
- sinuhe
#558 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Bizaran slucaj u Zenici ali nije do Turaka iako imaju neke ambicije.
Opet kazem ako postoji turkofilna BiH trebala bi da postoji i gradjanska koja je trebala biti u Jerevanu u petak.
Opet kazem ako postoji turkofilna BiH trebala bi da postoji i gradjanska koja je trebala biti u Jerevanu u petak.
- animals
#559 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ti si vjerovatno Turcin iz Pazara..Stjui wrote:ništa,g.bise.najlakše vam se pomiriti sa tim,da vas ne živcira ubuduće.naravno,neće vas niko slati na giljotinu,jer svako ima pravo da piskara šta hoće.ta jesmo li demokratija ili ne?Cybernetic wrote: I dok se ostatak svijeta prisjeca genocida nad Armencima, u po Zenice se mase turskim zastavama gdje su neki cak nedobrovoljno odvuceni:
Bosanci i Hercegovci trebaju čuvati svoju Bosnu i Hercegovinu od opasnosti koja se ovdje DIRIGOVANO i PERFIDNO servira iz Turske. Instrumentalizacija i zloupotreba djece koja su podignuta iz škole da bi otišla mahati zastavama Turske po Zenici pogubna je i žestoka prijetnja koja se nad BiH nadnjela poput Damaklova mača. Nemam potrebu nikome dodatno objašnjavati svoje mišljenje jer se slučaj dotakao i mene, roditelja dječaka koji je bio jedan u moru dječice od 10 do 13 godina u četvrtak u Zenici. Odveden je pod obavezom provođenja nastavnog plana i programa, a ustvari odveden je u PREVARU, ZABLUDU i OPASNOST, bez mogućnosti da meni kao roditelju bude predočen razlog odlaska na taj skup SRAMOTE u srcu Bosne. Odveden je da bude MOBILISAN i da mu bude NAREĐENO kada će i kako mahati zastavom Turske. Šta uraditi? Šta poduzeti? Od koga tražiti odgovornost za zloupotrebljavanje rođenog djeteta? Kojem sistemu? Kojoj instuticiji? Ko će reagovati i kako će reagovati? Nije me više ni briga, ovdje će adekvatna reakcija izostati, a neće manjkati one reakcije koja bi mogla pozivati na to da mi se glava stavi na GILJOTINU, da me se možda NABIJE na KOLAC. Mahati u srcu Bosne zastavama Turske jarko crvene KRVAVE boje čiju sredinu obilježava bijeli polumjesec i zvijezda dan uoči 100-te godišnjice krvavog zločina kojeg neke države kvalificiraju GENOCIDOM u Armeniji kojeg je počinila Turska jeste strašna UVREDA i neizreciva BOL. Uvreda je to i bol Bosancima i Hercegovcima POGROMLJENIM srebreničkim GENOCIDOM. Gadi mi se ta zastava krvavo jarke boje. Nije mi važno šta simbolizira crvena boja na toj zastavi, ona je po meni KRVAVA, a polumjesec i zvijezda su isti onakvi kao sa OSMRTNICE, ČITULJE. Možda mi se trenutno poslije ovih riječi ista priprema i ispisuje, ali ne zanima me. Napišite je i nalijepite, ali mi dijete ne uvlačite da prlja svoje čiste i nevine ručice krvlju! (Nermin Bise)
zamisli svog brata iz Banja Luke, koji osporava Srebrenicu..
nikakve razlike izmedju vas dvojice..
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#560 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
upravo je takvim prostupom ne samo prekrajaš nego otvaraš neverendless story da svak po svom ćeifu zove genocidom šta mu odgovara...samim time genocid, kao najteži oblik zločina, postaje relativan i običan poput pljačke kladionicaapoksiomen wrote:Ok. Stani. Uklapaju li se događaji iz 1915. u definiciju genocida kako je izložena poslije WW2? Mislim da je odgovor sasvim jasan.JoseMujica wrote:
if you say so...hajmo onda komplet historiju ljudskog roda nazvat genocidnom i da završimo priču...uklopit će se štošta u tu definiciju
Samo prošlost je prošlost i ima svoj poredak stvari. Ubacivati u taj poredak nešto što mu ne pripada je prilagođavanje prošlosti današnjim potrebama, odnosno ideološka (re)konstrukcija te prošlosti.
Ja ću nastaviti laprdati gluposti a ti se sine vrati osnovama logike i znanstvene metodologije. Zato o genocidima i ne treba da pričaju političari i historičari već sudovi jer u ovih je nijet da vazda sahrane "svojih" barem duplo više jer im mali brojevi nikako ne valjaju.
E sad, da je sjelo neko vijeće 1919. i izglasalo da je Armenski genocid genocid, ti bi to bez problema priznao kao što priznaješ za holokaust. Međutim, pošto nije, tvrdiš da je to anahrono. Dakle, što je genocid, a što ne, po tebi se određuje prema tome šta je neko izglasao, a ne po razmjerima i namjerama samog čina. Znači da je pobijeno isto ljudi koliko je pobijeno i na način na koji je pobijeno, samo sa razlikom nekog vijeća poslije koje bi reklo "to je genocid". A ovako, sa istim brojem žrtava, nećeš. Dakle, smiješno.
I ja lično mislim da nije nikakav problem koristiti riječ "genocid" i za genocidne podvige iz srednjeg vijeka ili antike, ukoliko se drži definicije genocida. I ne treba prekrojit cijelu historiju, nego jednostavno uvažit te događaje kao takve. A 1915. nije prethistorija, nego nama jako blizak događaj, na koji se 30-tak godina pozvao i Hitler izjavom da "danas niko ne vodi računa o pomoru Armenaca..." (pa neće ni Jevreja). Dakle, u lancu historijskih događanja, armenski genocid je jako važan kao školski primjer genocida i kao takvog ga se treba uvažiti.
-
apoksiomen
#561 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ne, jer je definicija genocida sama po sebi jasna, tako da ako ju se slijedi, neće doći do nazivanja svega i svačega genocidom. Uostalom, već smo iskopali da je čovjek koji je izmislio pojam genocida to napravio u WW2, ali da je imao na pameti stradanje Armenaca 20-tak godina prije i da je napravio jasnu referencu na njih. Prema tome, iz još jednog razloga, nazvati armenski genocid genocidom NIJE anahrono.JoseMujica wrote:
upravo je takvim prostupom ne samo prekrajaš nego otvaraš neverendless story da svak po svom ćeifu zove genocidom šta mu odgovara...samim time genocid, kao najteži oblik zločina, postaje relativan i običan poput pljačke kladionica
- Stjui
#562 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
ne,između vas i toga što osporava srebrenicu nema razlike.kao što sam rekao na početku teme,znao sam da će bit hinjskog ucjenjivanja i pljuvanja po srebrenici,nazivanja bošnjaka poturicama itd.,ali oguglao sam na to pa nastavite...animals wrote: Ti si vjerovatno Turcin iz Pazara..
- animals
#563 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ajd priznaj da si Turcin iz SrbijeStjui wrote:ne,između vas i toga što osporava srebrenicu nema razlike.kao što sam rekao na početku teme,znao sam da će bit hinjskog ucjenjivanja i pljuvanja po srebrenici,nazivanja bošnjaka poturicama itd.,ali oguglao sam na to pa nastavite...animals wrote: Ti si vjerovatno Turcin iz Pazara..
pola ti se oprasta..
-
Cybernetic
#564 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 15:01, edited 1 time in total.
- Stjui
#565 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
svoj vi pos'o,g.animals.niko vam i nije tražio oprostanimals wrote: Ajd priznaj da si Turcin iz Srbije![]()
pola ti se oprasta..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#566 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Cybernetic, jako te cijenim i ideoloski smo tu negdje. Gadi mi se SDA i sve sto ima primjese neoosmanizma, ali za ovo boldano bi ti, kao inteligentan covjek, trebao znati da je izmisljotina.Cybernetic wrote:Zbog cega bizaran i to bas u Zenici? Zar nije upravo Zenica centar javnog turcenja, zgrada u kojima samo muslimani mogu zivjeti itd.? Ovo nisu izolirani slucajevi i zbog toga nema niceg bizarnog u svemu ovome. SDA je od samog svog nastanka bila vjerska stranka. SDA je u doba osnivanja definirana kao predstavnik svih muslimana Jugoslavije. Dakle sasvim je logicno da stranka takvog profila gaji posebne odnose sa Turskom. Jedna mala mladomuslimanska elita, okupljena u toj stranci, citavom narodu namece turkofiliju koja ide cak do otvorenog identificiranja sa Turskom. Da li je Ceric bio jednostavno samo iskren kada je izjavio da je Bosnjacima Turska majka? Narod kao narod nema nikakve koristi od Bakirovog podanistva Erdoganu. Ovakva politika ce se Bosnjacima obiti o glavu. Postat ce stranci u sopstvenoj zemlji, niciji i izolirani, narod na kojeg ce svi gledati kao na strani element sto srpski i hrvatski nacionalisti iovako vec odavno cine. Da li njihove predrasude treba jos pravdati?sinuhe wrote:Bizaran slucaj u Zenici ali nije do Turaka iako imaju neke ambicije.
- sinuhe
#567 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
U pravu si. Nije samo ovo, nagomilalo se toga.Cybernetic wrote:Zbog cega bizaran i to bas u Zenici? Zar nije upravo Zenica centar javnog turcenja, zgrada u kojima samo muslimani mogu zivjeti itd.? Ovo nisu izolirani slucajevi i zbog toga nema niceg bizarnog u svemu ovome. SDA je od samog svog nastanka bila vjerska stranka. SDA je u doba osnivanja definirana kao predstavnik svih muslimana Jugoslavije. Dakle sasvim je logicno da stranka takvog profila gaji posebne odnose sa Turskom. Jedna mala mladomuslimanska elita, okupljena u toj stranci, citavom narodu namece turkofiliju koja ide cak do otvorenog identificiranja sa Turskom. Da li je Ceric bio jednostavno samo iskren kada je izjavio da je Bosnjacima Turska majka? Narod kao narod nema nikakve koristi od Bakirovog podanistva Erdoganu. Ovakva politika ce se Bosnjacima obiti o glavu. Postat ce stranci u sopstvenoj zemlji, niciji i izolirani, narod na kojeg ce svi gledati kao na strani element sto srpski i hrvatski nacionalisti iovako vec odavno cine. Da li njihove predrasude treba jos pravdati?sinuhe wrote:Bizaran slucaj u Zenici ali nije do Turaka iako imaju neke ambicije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#568 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Moze li vam, u vezi sa ovim "javnim turcenjem" ista pomoci cinjenica da je u Zenici smjesten turski kontigent mirovnih snaga?
Istakli su se brojnim donacijma (urgentnom bloku KBZ su uradili totalnu rekonstrukciju, uredili su veliki dio gradskog parka i napravili setaliste i igraliste skupa sa sahat kulom, ima toga jos ne mogu se sjetiti ovako na prvu...)
Ponavljam jos jednom SDA i neoosmanizam mi se gade iz dna duse, ali treba biti realan.
Istakli su se brojnim donacijma (urgentnom bloku KBZ su uradili totalnu rekonstrukciju, uredili su veliki dio gradskog parka i napravili setaliste i igraliste skupa sa sahat kulom, ima toga jos ne mogu se sjetiti ovako na prvu...)
Ponavljam jos jednom SDA i neoosmanizam mi se gade iz dna duse, ali treba biti realan.
- York Light 100`s
#569 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Znači najveći grijeh Bošnjaka što pate za Turskom je što za razliku od BH Hrvata ne šuruju sa uglednim kršćanskim EU državama i za razliku od BH Srba nisu izabrali komšijsku državu za bratovanje?Cybernetic wrote:Zbog cega bizaran i to bas u Zenici? Zar nije upravo Zenica centar javnog turcenja, zgrada u kojima samo muslimani mogu zivjeti itd.? Ovo nisu izolirani slucajevi i zbog toga nema niceg bizarnog u svemu ovome. SDA je od samog svog nastanka bila vjerska stranka. SDA je u doba osnivanja definirana kao predstavnik svih muslimana Jugoslavije. Dakle sasvim je logicno da stranka takvog profila gaji posebne odnose sa Turskom. Jedna mala mladomuslimanska elita, okupljena u toj stranci, citavom narodu namece turkofiliju koja ide cak do otvorenog identificiranja sa Turskom. Da li je Ceric bio jednostavno samo iskren kada je izjavio da je Bosnjacima Turska majka? Narod kao narod nema nikakve koristi od Bakirovog podanistva Erdoganu. Ovakva politika ce se Bosnjacima obiti o glavu. Postat ce stranci u sopstvenoj zemlji, niciji i izolirani, narod na kojeg ce svi gledati kao na strani element sto srpski i hrvatski nacionalisti iovako vec odavno cine. Da li njihove predrasude treba jos pravdati?sinuhe wrote:Bizaran slucaj u Zenici ali nije do Turaka iako imaju neke ambicije.
Znači grijeh Bošnjaka što nacionalisti iz drugih redova i qurconostalgičari iz naših redova nas imaju "u šaci" zato što i mi kao narod imamo "svoju stranku" (ja je prvi ne smatram svojom zbog lopovluka ali drugima ne smeta SDA zbog lopovluka nego što jednostavno postoji kao bošnjačko-muslimanska stranka) koja gaji odnose sa stranom državom poput BH Hrvata i BH Srba
Da mašemo umjesto toga švicarskim zastavama? Ne turskim kao što neko napisa "bijeli mjesec i zvijezda na krvavo crvenoj podlozi" nego bijeli krst na crvenoj podlozi koja nije krvava ali nekako ipak ima istu nijansu crvene kao Turska zastava? To bi te usrećilo jel tako?
- Lepi_Lukic
#570 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Pred kraj mjeseca u Sarajevo dolazi ministar vanjskih poslova Turske, koji ce od strane jedne NVO organizacije iz Sarajeva biti docekan transparentom "Zlocin nad Armenima = GENOCID ", moja puna podrska.
:thumbup:
:thumbup:
- graue_maus
#571 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
e onda smo prdnuli u sisu .........nema vise para iz turske ..........Lepi_Lukic wrote:Pred kraj mjeseca u Sarajevo dolazi ministar vanjskih poslova Turske, koji ce od strane jedne NVO organizacije iz Sarajeva biti docekan transparentom "Zlocin nad Armenima = GENOCID ", moja puna podrska.
-
apoksiomen
#572 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Što se mene tiče, neka se bratime Bošnjaci sa Turskom, koliko god hoće. Imaju na to pravo, pošto to rade i drugi. Ali ovo je više uvlačenje u pakšu negoli suradnja na ravnopravnoj osnovi, koje ide do te mjere da narod-žrtva genocida radije želi biti saučesnik u zločinu nekog drugog genocida, nego se solidarizirati sa žrtvama. To je već bolesno.York Light 100`s wrote: Znači najveći grijeh Bošnjaka što pate za Turskom je što za razliku od BH Hrvata ne šuruju sa uglednim kršćanskim EU državama i za razliku od BH Srba nisu izabrali komšijsku državu za bratovanje?
Znači grijeh Bošnjaka što nacionalisti iz drugih redova i qurconostalgičari iz naših redova nas imaju "u šaci" zato što i mi kao narod imamo "svoju stranku" (ja je prvi ne smatram svojom zbog lopovluka ali drugima ne smeta SDA zbog lopovluka nego što jednostavno postoji kao bošnjačko-muslimanska stranka) koja gaji odnose sa stranom državom poput BH Hrvata i BH Srba
Da mašemo umjesto toga švicarskim zastavama? Ne turskim kao što neko napisa "bijeli mjesec i zvijezda na krvavo crvenoj podlozi" nego bijeli krst na crvenoj podlozi koja nije krvava ali nekako ipak ima istu nijansu crvene kao Turska zastava? To bi te usrećilo jel tako?
- York Light 100`s
#573 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Sve je uvlačenje u pakaš, od Europe Americi, preko BH Hrvata što imaju veće Šahovnice od onih iz Hrvatske do Dodika što urla u Beogradu "mi volimo vas više nego vi sebe" a čitava ga sala ne yebe ni 2%.apoksiomen wrote:Što se mene tiče, neka se bratime Bošnjaci sa Turskom, koliko god hoće. Imaju na to pravo, pošto to rade i drugi. Ali ovo je više uvlačenje u pakšu negoli suradnja na ravnopravnoj osnovi, koje ide do te mjere da narod-žrtva genocida radije želi biti saučesnik u zločinu nekog drugog genocida, nego se solidarizirati sa žrtvama. To je već bolesno.York Light 100`s wrote: Znači najveći grijeh Bošnjaka što pate za Turskom je što za razliku od BH Hrvata ne šuruju sa uglednim kršćanskim EU državama i za razliku od BH Srba nisu izabrali komšijsku državu za bratovanje?
Ljudi trebaju prestati čitati Avaz, Turska pomaže itekako Bosni i Hercegovini, od spontanih pomoći poput kada su bile poplave u Maglaju, pa sve do dugotrajnih ulaganja (kao npr. u Zenici što Bata reče)
Malo je patetično od strane drugih dovoditi genocid u Tursko-Bošnjačke prijateljske odnose, skoro svaka država ili narod je imala genocidašku politiku u svojoj historiji pa ne mora značiti ako neko gaji prijateljske odnose da automatski podržava genocid. Evo sav svijet gaji dobre odnose sa Britancima pa ne mora značiti da podržavaju genocid što su Britanci učinili, niti ko govori da su Izraelci licemjeri što su dobri sa Britancima a preživjeli su genocid niti da su Nijemci licemjeri što osuđuju genocid u svojim redovima a druže se sa Britancima.
Turska nije samo poznata po genocidu, ima dosta pozitivnih stvari gdje neko može biti ponosan biti prijatelj sa njima i sa ponosom mahati njihovu zastavu. I da budem iskren meni je draži neki Osman iz Ankare nego "komšija" Pero koji me je istjerao 92.
-
Hafis
#574 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
I meni je draži moj bivši susjed Rajko s kojim sam se puškarao 1992. nego tamo neki Osman iz Ankare. Naš je čovjek naš čovjek. a tuđa kost je uvijek tuđa kost.
- GeeTnT
#575 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Hafis wrote:I meni je draži moj bivši susjed Rajko s kojim sam se puškarao 1992. nego tamo neki Osman iz Ankare. Naš je čovjek naš čovjek. a tuđa kost je uvijek tuđa kost.
PS: Šta misliš, koja si ti rupa na Osmanovoj fruli.....mislim na onog iz Ankare..