bosank_a wrote:izbori2008 wrote:bosank_a wrote:
@izbori2008
Arapi su bili i u odredu AL MUDZAHID i u 7.korpusu.
Treba li jos informacija?
Ovi hrvati u srednjoj Bosni su bili mescini mi se u borbenom okruzenju od strane ABiH pa mi nije jasno kako pobise toliki narod!?
Srbi iznad mog grada zauzeli liniju '92.g. i od tad se linija samo formalno cuvala, jer nismo im bili vise interesantni.
Ti dragosni cijelo vrijeme pricas sad ovo sad ono, nemoze te se skontat o cemu pricas.
Mora bit bidne si profi politicar
mescini da si ti @basta sljezove boje repeating na svakoj mogucoj temi o hrvatima...
no kakogod, sto se tice hrvata, oni su ocistili lasvansku dolinu do aprila 1993. godine, nije to podrucje velicine sela koje je u okruzenju, nego citava regija. ta regija je bila povezana sa ostatkom herceg-bosne linkom preko gornjeg vakufa.
kako pobise toliko narod, ima fino crno na bijelo u presudama hrvatskim liderima, valjda su vjerovali da ce tako kaznit one koji "izdase pradjedovsku vjeru" a ujedno mislili stvorit hrvatsku drzavu u kojoj ce zivjet svi hrvati.
Evo ovdje imas sve hronoloski u haskoj presudi nabrojano, citav tok napada na civile, tamo je to nazvano sistemski i simultani napad s ciljem etnickog ciscenja bosanskih muslimana iz lasvanse doline:
Zlocini od maja 1992 do januara 1993:
prva ubistva u vitezu, busovaci i kiseljaku
http://www.un.org/icty/blaskic/trialc1/ ... 3.htm#IIIA
Zlocini od januara 1993 do aprila 1993. (te juni i oktobar)
-masakri u busovaci, vitezu (ahmici, Nadioci, Pirici, Santici, veceriska), napad na gornji vakuf, masakri: loncari, merdani, putis, masakri u kiseljackoj opcini (posebno: Gomionica, Svinjarevo, Behrici, Rotilj, Gromiljak, Polje Visnjica), raketiranje zenice, napadi na novi travnik u junu i oktobru (tulica, han-ploca), masakri u stupnom dolu, masakri u kresevu
http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVC3
Lasvanska dolina je gotovo upotpunosti bila ociscena od nehrvata do aprila 1993.
bilans je katastrofalan, oko 2 hiljade ubijenih, na desetine hiljada protjeranih koji su spas nasli u zenici, gdje ih je docekao jos jedan masakr prilikom raketiranja zenice od strane hvo-a.
nadam se da ti je sada ovo pravolinijski i povezanije, s obzirom da tvrdis da pricam sad ovo sad ono.
Nemoj da mi podvaljujes baste i sta ti ja znam primjetila sam da je tvoja omiljena taktika zbunjivanja protivnika.
Svi mogu da vide da sam se nadovezala na vasu pricu i spomenuh sve tri strane iz ratnog sukoba.
Nije mi se dalo otvarati te linkove, jer mozda ima nekih strasnih slika.
Negdje sam cula sa su hrvati u srednjoj Bosni '93.g. jedan dio je otisao srbima a drugi dio bili stjerani u obruc od strane ABiH na podrucje jednog veceg sela i na polovine 2 grada i da su to i i prije bila hrvatska sela s izuzetkom 1-2 bosnjacka koja su oni zauzeli i zbog tog su neki iz hvo-a isli u Haag. I koliko vidim na karti nisu mogli imati vezu s onima u G.Vakufu osim golubovima pismonosama.Kako su uspjeli odatle da granatiraju Zenicu?
Za Ahmice postoji video zapis.Navodno ABiH i HVO dogovorili snimati akcije.
l koliko je tih iz srednje Bosne otislo u Haag i koliko su godina dobili?
A koliko je ABiH pobila njihovih?
l cula sam da je tu HVO-u pomagali srbi s planine gadajuci topovima ili necim takvim.
@basto, ti pojma nemas o cemu pricas. to su takve gluposti da ih je suvisno demantovat. ti ne samo da si pomjesala poznavanje prirode i drustva sa mitovima i legendama (cuj hvo bio stjeran na podrucje jednog veceg sela?!

, a njegovi bojvnici su isli u hag jer su osvojili poneko selo koje je i ranije bilo hrvatsko?!), nego ovdje razvaljujes (zdrav razum) ko blek stena crvene mundire.
Sve je u haskoj presudi nabrojano, pa otvori ziva bila jer sramota je da odrasla osoba vjeruje u crvenkapicu, na linkovima imas citav tok napada na civile, sistemski i simultani napad s ciljem etnickog ciscenja bosanskih muslimana iz lasvanse doline:
Zlocini od maja 1992 do januara 1993:
prva ubistva u vitezu, busovaci i kiseljaku
http://www.un.org/icty/blaskic/trialc1/ ... 3.htm#IIIA
Zlocini od januara 1993 do aprila 1993. (te juni i oktobar)
Masakri u busovaci, vitezu (ahmici, Nadioci, Pirici, Santici, veceriska), napad na gornji vakuf, masakri: loncari, merdani, putis, masakri u kiseljackoj opcini (posebno: Gomionica, Svinjarevo, Behrici, Rotilj, Gromiljak, Polje Visnjica), raketiranje zenice, napadi na novi travnik u junu i oktobru (tulica, han-ploca), masakri u stupnom dolu, masakri u kresevu
http://www.un.org/icty/kordic/trialc/ju ... 5.htm#IVC3
Lasvanska dolina je gotovo upotpunosti bila ociscena od nehrvata do aprila 1993.
bilans je katastrofalan, oko 2 hiljade ubijenih, na desetine hiljada protjeranih koji su spas nasli u zenici, gdje ih je docekao jos jedan masakr prilikom raketiranja zenice od strane hvo-a.
koliko je hrvata otislo u hag zbog etnickog ciscenja lasve?
1. Zlatko Aleksovski
2. Tihomir Blaškić
3. Miroslav Bralo
4. Mario Čerkez
5. Anto Furundžija
6. Drago Josipović
7. Dario Kordić
8. Zoran Kupreškić
9. Mirjan Kupreškić
10.Vlatko Kupreškić
11.Paško Ljubičić
12.Zoran Marinić
13.Dragan Papić
14.Pero Skopljak
15.Ivan Šantić
16.Vladimir Šantić
koliko ih je do sada osudjeno za masovne zlocine:
1. Zlatko Aleksovski (7 godina)
2. Tihomir Blaškić (9 godina)
3. Miroslav Bralo (20 godina)
4. Mario Čerkez (6 godina)
5. Anto Furundžija (10 godina)
6. Drago Josipović (12 godina)
7. Dario Kordić (25 godina)
8. Vladimir Šantić (18 godina)
9. Krešo Lučić (6 godina u sudu bih)
Ukupno: 113 godina zatvora, za sistematske zlocine nad civila tj. etnicko ciscenje, kako ih imenuju u presudama.
a samim liderima herceg-bosne, osim kordica, se jos sudi...