156 2.4 JTD

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

TheGame

Post by TheGame »

Frutek wrote:
TheGame wrote:
Frutek wrote: Koje su cijene seat-a i astre? Baš me zanima :oops:
ne znam za cijene u bih.

u sloveniji: astra gtc sport tdi: 22.000. eura
leon sport tdi: 26.000 ojra
malo manje su kod nas, ali ne znam da li si ubrajao porez i carinu u slovenačku cijenu. Ako jesu, onda je tamo daleko povoljnije. Neki dan sam baš čitao u magazinu cijenu Astre GTC Sport, 43000 maraka, 170 "konja"...

Meni je tu lično Leon malo bolji izbor, jer je TDI, vuče ko lud, a manje će ti goriva trošit (valja to danas gledat, vidiš kako gorivo skače nebu pod oblake), ali u svakom slučaju, nemaš greške šta god da izabereš...
astra je isto dizel...prije da ću leona uzet...dosta je pregledniji od astre, pogotovo kad ideš u rikverc.
Frutek

Post by Frutek »

TheGame wrote: astra je isto dizel...prije da ću leona uzet...dosta je pregledniji od astre, pogotovo kad ideš u rikverc.
Pardon, ne viđoh da si naveo da je i Astra TDI...
Sretno u svakom slučaju :oops: ...
dugi

Post by dugi »

U principu neces pogrijesiti ako kupis bilo koji od ova dva auta, ali moje misljenje je da leon ne vrijedi te razlike u cijeni.
A sa astrom ces biti ipak u koncepcijski novijem i modernijem autu i opet po mom misljenju ljepsem, posebno ako izaberes GTC sa troja vrata.
Astra 1.9 CDTi ubrzava 0-100km/h za 8,9 sec ide max. 210km/h uz prosjecnu potrosnju od 5,9l/100km. Upravo citam test te astra i kazu da od 2000-4500o/min vuce kao lokomotiva, da je ugladjen u radu i vrhunski elastican.
Frutek

Post by Frutek »

Pitanje za bosmena ili nineaca (ali i za ostale) jer vidim iz postova da imaju dosta iskustva sa Alfom 156,2.4 JTD, pa da vas pitam kako bi ste je uporedili sa Audijem A3. Znam da nisu ista klasa vozila, ali obadva su između ostalog namijenjeni da imaju "sportsko" srce...

Uzeo sam A3-ku jer volim kompaktnija vozila, volim brzinu (u normalnim dozama naravno), startnost auta, ali ruku na srce, nije me A3 sa svojih 90 "konja" oduševio što se tiče i "snage" i sportskog ugođaja u vožnji... Vidim da i bosmen i nineac imaju samo najbolje za reći o ovoj Alfi a vidim da je i cijenom i jeftinija od Audija, pa reko da vidim kako biste uporedili ova dva auta?!

Razmišljo sam i o tuniranju motora (zbog navedenog manjka snage 1.9 TDI motora), ali cijene tuninga su da ti se zavrti u glavi za nekih 25 "konja" koliko se realno može izvući još iz TDI mašine...Mislim da mi se ne isplati toliko više ulagat u njega...I da, bosmen tvrdi da su Alfini dijelovi skupi, e pa i ja sam mislio da za njemačka auta nisu, pa za najobičniji servis te oderu i to polijepo :shock: Tako da mislim da to više nema pravila što se servisa tiče. Za svako dobro auto, servis košta...I da, kažite mi kolika je snaga motora Alfe 156, 2.4 JTD, a i, kao što rekoh ako bi malo mogli uporedit ova dva vozila, da mi kažete još nešto o toj Alfi, jer sam počeo ozbiljno razmišljat o tom autu :P iako sam jedan od onih koji eto vjeruju njemačkoj auto-industriji, ali performanse njemačkih auta postaju u najmanju ruku prosječne...Imate pozdrav :)
nineac

Post by nineac »

Razlika izmedju TDI-ja sa 110 ks i 90ks je u turbini. TDI sa 90ks ima standardnu turbinu, dok sa 110ks ima turbinu promjenjive geometrije usisa! Naravno to automatski limitira mogucnosti tuniranja tog motora. Takodje, alfa je uvjek imala motore koji imaju "zive" konje. Ipak, iako audi pokusava da igra u ligi Alfe i BMW-a, njegov veliki limitirajuci faktor je sto motore djeli sa VW-om koji su ipak prilagodjeniji svakodnevnoj upotrebi, tj. svakodnevnom zivotu, dok je alfina filozfija gradnje automobila uvjek bila sto startnije, brze te da ima volan koji je vjerovatno najdirektniji kod civilnih auta kao i lezanje. naravno, moras se odreknuti stvari koje su u audiju normalne. Bolja izrada, tisina, nista ne pucketa. Ako volis brza auta, to ti nece smetati.
Inace 156 2.4 dolazi sa 4 izvedbe.
1.136 ks i
2.140ks
3.150ks
4. i zadnja sa 175 ks
Frutek

Post by Frutek »

Nineac hvala na objašnjenju.

A da mi kažeš, šta misliš da li se ikako isplati tunirat mašinu koja bi skočila sa 90 na 115 "konja" recimo?! Da li će razlika u snazi biti prilično osjetna ili ne baš?! Da li se isplati dat pare za to?

Alfa me je zaintrigirala isključivo radi motora i "sportskog duha" iako ne znam baš puno o njoj (zato sam i pitao)...Međutim, da ne ispadne da sam nezadovoljan sa Audijem, nisam, uopšteno gledano odličan je, ali dajem mu nekoliko minusa kao što je motor (svi govore da je tih, međutim 1.9 TDI agregat bukvalno vrišti kod malo jačeg starta i kod nekih 3500-4000 obrtaja), vrlo malo prostora na stražnjoj klupi, a i nenormalne cijene Audija. Nova A3 sa malo boljim paketom je oko 45000 maraka, a za te pare se može uzet neko auto više klase, zar ne?!

Pozdrav...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

to tuniranje na 115 ks se vrlo lako moze postici ugradnjom chipa. posto ce dignuti snagu a i odbrtni momenat osjetit ces razliku i mislim da je vrijedno. 8-)
whow

Post by whow »

A mozas uzeti i novu Oktaviju sa TDI motorom.
Frutek

Post by Frutek »

Kakva Octavija sad :shock:
whow

Post by whow »

Frutek wrote:Kakva Octavija sad :shock:
Cuj kakva Oktavija !! Kakva Alfa !!!
Namogu da se nacudim kako pojedinci na ovome forumu potpuno izgube svaki smisao za realnost te covjeku preporucuju da kupi Alfu a pri tome cak nisu niti zlonamjerni :-) . Prva stvar kod kupovine auta je da skontas gdje , kako , kada i koliko ce to i takvo vozilo biti exploatirano. E kada realno odgovoris na ova pitanja onda ces shvatiti zasto predlazem Oktaviju a ne Alfu.
-Prvo BiH je poznata po ostrim zimama koje se nekada oduze i po 5 mjeseci. BiH putevi se brutalni te u kombinaciji sa vremenskim ( ne) pogodama prave sigurnu formulu za "guravu" voznju .
Alfa je relativno "njezan" automobil koji je raden za autostrade ili autobana a ne za Bosanskog makadama.
- Kako koristis auto . Prosjecan vozac u EU 90% se vozi sam tj bez suvozaca ili prtljaga . U BiH automobilm joj uvijek prevozi sve od cementa da krompira. Dakle ponovo pojacana exploatacija i kombinaciji sa razlogom koji sam ranije naveo ..
-Koliko i kako - uzmimo pozitivan scenario . Vozimo se od Sarajeva do Mostara , dakle 130 km neka je prosjecna brzina 90 km/ sat ljeti ili 70 km zimi , dakle relativno kratak put za koji vam u zimskom uslovima treba 2 sata i ovo je jos dobra situacija . Necu niti spomenti voznje kroz Dalmatinsku ili sokacima po Vratniku i Pirinom Brijegu.To je prosjecna BiH voznja i zbog toga SA taxisiti vole Golfa dizela koji daje maximalan torqe na niskim obrtajima i ne treba da se vrti kao Alfa jer ga u BiH nemas kuda vrtiti. I tako dale i tako dalje. Dakle nemojte me pograsno razumjeti Alfa je divno auto ali za BiH uvjeta nije i stoga BiH ja doticnom gospodinu preporucio da se kloni Alfe i mozda pocna da razmislja o necemu prikladnijem. Ako gospodin zivi u Becu onda je to druga stvar.
Frutek

Post by Frutek »

Whow nisam se "rugao" Octaviji. Naprotiv, Octavia mi se sviđa i svojim izgledom i performansama (imao sam prilike da je provozam) i za svoju cijenu je veoma atraktivna, što jest jest. Mislim da je to u BiH "best buy" limuzina.

Moj komentar se više odnosio na to "otkud Octavia" jer smo u ovom postu prvo pričali o Astri GTC i Seat Leon-u, pa smo krenuli o Alfi 156 pa sam se ja ubacio sa Audijem 8)

Hoću da kažem da se više pričalo o robusnijim autima sportskih karakteristika, a Octaviu ne bi svrsto u tu grupu.

U pravu si za ceste. Poznata rak rana ove naše države :x Svaki dan kad vozim posvetim jedno minutu dvije psovanju puteva i državi što ih ne popravlja :D :D

@Flyer
što se chipa tiče...više ljudi mi je reklo da bi tih +25 konja dodalo tonu živosti autu. Uradiću to vjerovatno, al nisam siguran kad :roll:

Pozdrav!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

pa najvjerovatnije kad budes imo oko 800+ da das za tu stvarcicu.

meni se cini da ima jedan tip koji zna da tunira kompjuter tj "chipira" ga sa svojim laptopom. mozda bi sa njim mogo proci puno jeftinije.

ako hoces mogu provjeriti.
Frutek

Post by Frutek »

The_Flyer2002 wrote:pa najvjerovatnije kad budes imo oko 800+ da das za tu stvarcicu.

meni se cini da ima jedan tip koji zna da tunira kompjuter tj "chipira" ga sa svojim laptopom. mozda bi sa njim mogo proci puno jeftinije.

ako hoces mogu provjeriti.
Hvala ti Flyer ali ne bih. Da je bilo šta drugo, dalo bi se razmislit, ali bez uvrede, ne bih dao nekom ko nije ovlašten (certifikovan-educiran) za te stvari da mi prčka oko motora. Ovde u ovlaštenom servisu za Audi, cijena tog tuninga je 600 Eura. Jest puno, ali mogo bi im mirno dat auto jer znam da znaju šta rade. Pa kad budem mogao, tako ću i uradit.

Hvala u svakom slučaju :)
whow

Post by whow »

@ Frutek , ma znam da nisu u klasi ali vidim da covjek hoce da kupi auto pa reko' da ubacimo i Oktaviju u kombinaciju :D . Sto se tice chipa budi oprezan jer prvo ako ugradis Chip ponistavas garanciju . Onda postoje mnogi razlozi z i protiv ugradnje chipa. Prije nego sto ga ugradis prouci kako ce to uticati na : transmisiju , turbinu ako je TDI ,kochenje , vjek auto i slicno . Ja kada sam sve sabrao i oduzeo odustao sam od chipa. U tuning magazinima obicno preporucuju chipovanje na autima koja recimo redu 200.000 do 250.000 te se uz to preporucuju dodatne modifikacije na autu da podrze extra konje. Chipovati novije auto je shteta.Prije nego sto ga cipujes probaj ove filtere za zrak (tornado ) kazu da povecavaju snagu do 15 % ili modifikaciju izduvnog sistema to ce ti isto povecati snagu.
Frutek

Post by Frutek »

whow wrote:@ Frutek , ma znam da nisu u klasi ali vidim da covjek hoce da kupi auto pa reko' da ubacimo i Oktaviju u kombinaciju :D . Sto se tice chipa budi oprezan jer prvo ako ugradis Chip ponistavas garanciju . Onda postoje mnogi razlozi z i protiv ugradnje chipa. Prije nego sto ga ugradis prouci kako ce to uticati na : transmisiju , turbinu ako je TDI ,kochenje , vjek auto i slicno . Ja kada sam sve sabrao i oduzeo odustao sam od chipa. U tuning magazinima obicno preporucuju chipovanje na autima koja recimo redu 200.000 do 250.000 te se uz to preporucuju dodatne modifikacije na autu da podrze extra konje. Chipovati novije auto je shteta.Prije nego sto ga cipujes probaj ove filtere za zrak (tornado ) kazu da povecavaju snagu do 15 % ili modifikaciju izduvnog sistema to ce ti isto povecati snagu.
Pozdrav whow,

Mašina je 1.9 TDI. Prešla do sada 161000 kilometara. Godište 2001. To su neke informacije eto o mašini i godištu iste...

Meni je čovjek koji se time bavi rekao da bi optimalno se moglo dodati 25 konja, znači sa sadašnjih 90 na 115 konjskih snaga. To je onoliko za šta postoji navodno garancija da će sve bit cakum pakum...valjda može i više od toga ali oni ne preporučuju :shock:

Spominješ ove filtere za zrak (tornado). Ja nisam ranije čuo za njih. Možeš li mi više o tome reći? Jedino što sam radio prije nekih 2 mjeseca, a to je da sam mijenjao mjerač mase zraka (da li na to misliš), jer sam bio osjetio da mi auto ne vuče kao što treba, tako da je novi mjerač mase zraka riješio problem. Sad opet vuče :D

Za modifikaciju izduvnog sistema...na šta tačno misliš? Dodavanje onih auspuh produžetaka ili ...
whow

Post by whow »

Neznam , ja mislim da ti je steta chipovati to auto. Mislim TDI masina je radena da bude ekonomicna i dugovjecna. Auto je 2001 godiste te ako ga pazljivo odrzavas i normalno vozis moze preci jos 100 000 km bez problema. Mislim ja nebih vjerovao tim strucnjacima koji kazu da dodati 25 konja nije problem . Koliko se ja razumijem taj chip mjenja konfiguraciju turbine sto naravno utice na istu. Onda potrosnja ce ti se sigurno povecati , kvacilo cesto zna proklizati jer nije predvideno i podeseno za taj obrtni momenta. Onda jaca masina zahtjeva vece kocnice ( great power requires great control) . Naravno ako podesis i sve ostalo onda je to ok ali kosta . Ja sam bas nedavno citao neke clanke o tuningu - decko je modificirao Golfa 1.8T potrosio brdo love da bih na kraju i sam priznao da over all GTI ima bolje performance. Dakle poenta je ako hoces sportsko auto prodaj TDI i kupi nesto sprotsko bit ce to jeftinije nego da radis modifikacije. A to za izduvni system ; ustvari treba da zamjenis citavu izduvnu granu i stavis specijalnu da bih ostvario extra ks. oni dodatci na kraju su samo kozmetika. Ovaj filter je nesto sto sam vidio ustvri radi se o metalnom komadu koji se stavi umjesto zracnog filter i koji onda daje spiralno kretanje zraku. Ovakvo kretanje ( tornado) navodno povecava KS. Moj poznanik je stavio ovaj "tornado" na F-150 i kaze de bolje vuce.
nineac

Post by nineac »

Ja ti savjetujem da prodas taj automobil i kupis verziju sa 110 ks i 235nm!
Ona je vec presla 161.000 km i vchipovanje znaci povecavanje obrtaja svakako vec opterecene turbine!
Moj savjet: Zaboravi na to!
Zadig

Post by Zadig »

JTD=Jebo Te Dizel
:?

:D
Qler

Post by Qler »

par objasnjenja

HTP (kod skode) - Haj Ti Polako :D:D
GOLF - Govno Omotano Limenom Folijom :D:D:D
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I ja sam kategorično protiv "čipovanja" motora, a i dosta automobilskih stručnjaka se slaže sa mnom. Najbolje ti je da učiniš kao što ti je Nineac rekao. Po meni je puno isplatnije prodati auto i kupiti isto a jače, nego ga tunirati.
Frutek

Post by Frutek »

nineac wrote:Ja ti savjetujem da prodas taj automobil i kupis verziju sa 110 ks i 235nm!
Ona je vec presla 161.000 km i vchipovanje znaci povecavanje obrtaja svakako vec opterecene turbine!
Moj savjet: Zaboravi na to!
Nineac, hvala i tebi a i ostalima (Adi, Whow-u) na savjetima...Šta misliš onda u tom krajnjem slučaju koja bi realna cijena bila moje A3-ke pri prodaji? Pozdrav.

p.s. Žao bi mi ga bilo prodat jer iako je prešo tu 161000, pravo je očuvan i exterijer i enterijer, bilo je ljudi koji kad su sjeli u auto ne mogu da mi vjeruju da je star samo 4 godine, tako je nov unutra. A da ne govorim, što evo stavljam spojler ovih dana :D :D
danas

Post by danas »

Frutek wrote:
@Flyer
što se chipa tiče...više ljudi mi je reklo da bi tih +25 konja dodalo tonu živosti autu. Uradiću to vjerovatno, al nisam siguran kad :roll:

Pozdrav!
ma nije valjda da to prodajes makinu? :shock: :? sto bolan? :?

PS ja sam chipovala svoga golfa 1.8T i dodala oko 30 konja -- sa oko 150 na oko 180 :-) . primjeti se bitno. samo sam naravno to uradila poslije 2 godine od kupovine, kada je garancija na motor istekla. nikakvih problema, samo malo vise trosi. :)
Frutek

Post by Frutek »

danas wrote:
Frutek wrote:
@Flyer

Pozdrav!
ma nije valjda da to prodajes makinu? :shock: :? sto bolan? :?

PS ja sam chipovala svoga golfa 1.8T i dodala oko 30 konja. primjeti se bitno. samo sam naravno to uradila poslije 2 godine od kupovine, kada je garancija na motor istekla. nikakvih problema, samo malo vise trosi. :)
Hehe djesi ti :-D Ništa ti ne promiče vidim :shock: :D

Ma kakvi, čisto sumljam da bi prodavo makinu, nego sam razmišljo o načinima da dobijem više na snazi ali malo zeza što je TDI motor a i sve te modifikacije koštaju dosta, pogotovo ovde gdje je sve to novije (čitaj - skuplje) nego inače...

Drago mi je auto, sumljam da bi ga prodavo sad trenutno, nego eto, mislim da se može više iz njeg od tih 90 konja izvuć pa reko da se konsultujem sa stručnjacima na forumu hehe.

A uvijek će neko bit Za a neko Protiv chipovanja, šta ćeš, demokratija - nek svako kaže svoje mišljenje :D :D
danas

Post by danas »

ja vozam chipovano vec 2 godine -- dobila sam 180 konja sa 150. ali pazi ko da ti to radi ako se odlucis -- momci u mom servisu su odlicni, a ne znam kakva je situacija dole kod nas.
Frutek

Post by Frutek »

Pa ja, to je ta standardna modifikacija, sa 150 na 180 :-), finu si ti makinu vozala mogu ja tebi reć hehe. Onaj Audi što čekaš, jel 200 konja :-D , znam da je za američko tržište određen sportback sa 200 hp.

Ma imam ja momke u svom servisu koji rade fenomenalno. To je ovlašten servis za Audi, tako da se ne bih brinuo, znaju svoj posao. Ja bi dobio +25 hp, jer je dizel pa ne može baš skočit ko benzinac.

Inače, wuz up :)
Post Reply