Vidis da se pazi
15.10.2004 najavljeno zatvaranje Zemaljskog Muzeja!
Moderator: Chloe
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Nemoj zajebavati alek. Pa donijeli su helikopter pred muzej revolucije (historijski danas).
Vidis da se pazi

Vidis da se pazi
- horns&drums
Mislis sve na cestu. Uh, jebem ti, pa Sarajevo bi imalo drugi Monmartr
No kao i svaka revolucija to bi donijelo nesto dobro ali i lose. I pojela bi svoju djecu, osnivace&predlagace. Alek, mrtvi smo
No kao i svaka revolucija to bi donijelo nesto dobro ali i lose. I pojela bi svoju djecu, osnivace&predlagace. Alek, mrtvi smo
- horns&drums
I fakat smo mrtvi, a ne samo zemlju zagrlili.'bem ti pjesnika... 
-
alek
'umjetnost na ulice' i nije neka revolucija danas. svojevremeno je bila, pa tako mi nemamo potrebu 'izmisljati toplu vodu'. uopste, svaki javni prostor je apsolutno upotrebljiv. cula sam za predstavu koja je u sarajevu bila izvedena u tramvaju, cini mi se pocetkom osamdesetih (i postoji jos gomila akcija, intervencija i sl. koje su se desavale i jos uvijek se desavaju u javnom prostoru). dakle, nismo 'mi' pioniri u ovim stvarima, al smo zivi 
- Alfons Kauders
Hehehe, bas me zanima da li je bar jedan clan Predsjednistva ikad krocio u neki muzej (mislim vlastitom voljom, a ne kakvim poslom).Prenj wrote:Samo desetina novca koje su likovi iz SDA, HDZ i SDS potrosili na odijela, poklone, benzin bi bila dovoljna.
Seljacka revolucija se nastavlja ...
Sad ima da prodaju muzej B. Kacaporu, da preseli akvu u carsiju malo, bas smo goveda od ljudi !
-
Bas fino
Vao,
pa brat bratu malo ma ne malo vec puno su zato sami krivi.
"DOKTOR NAUKA" tog istog muzeja je zbirku staru 100 godina unistio i podjelio DJECI I PRIJATELJIMA, tako da sve u svemu nema se tu sta zaliti to je ionako samo farsa...
Kao sto vec neko rece cemu toliki doktori nauka i magistri tu ako nemaju koristi od toga sto sjede tu........ e cuj minimalni licni dohodak evo placem i placem zbog toga, a i oni.
Usput budi receno i prije rata su tu radili doktori nauka i magistri, ali za razliku od ovih danasnjih koji rade tu nisu cekali da im plata padne sa neba vec su je zaradivali na projektima koji su bili veoma znacajni za BiH i koji su donosili pare svima, al ovi danasnji STRUCNJACI dobise diplome i zvanja preko noci pa nisu sposobni da bilo sta urade sem da kukaju NEMA PARA
Zakljucak "KAKAV KADAR TAKAV I MUZEJ"
"DOKTOR NAUKA" tog istog muzeja je zbirku staru 100 godina unistio i podjelio DJECI I PRIJATELJIMA, tako da sve u svemu nema se tu sta zaliti to je ionako samo farsa...
Kao sto vec neko rece cemu toliki doktori nauka i magistri tu ako nemaju koristi od toga sto sjede tu........ e cuj minimalni licni dohodak evo placem i placem zbog toga, a i oni.
Usput budi receno i prije rata su tu radili doktori nauka i magistri, ali za razliku od ovih danasnjih koji rade tu nisu cekali da im plata padne sa neba vec su je zaradivali na projektima koji su bili veoma znacajni za BiH i koji su donosili pare svima, al ovi danasnji STRUCNJACI dobise diplome i zvanja preko noci pa nisu sposobni da bilo sta urade sem da kukaju NEMA PARA
-
ludacha
pa cuj..nemam pojma sta je i kako je iblo prije..ali znam da sadfa muzej. iako nema previse strucnog kadra, ipak ima nesto ..evo znam zenu koja se skolovala vani, zavrsila svasta nesto , radi u muzeju , prica placu svako 3mjeseca (sicu neku ali eto)
ne mozes samo tako sve ih u isti kos strpat...
a da nije je,, sramota je sto propada...
ne mozes samo tako sve ih u isti kos strpat...
a da nije je,, sramota je sto propada...
-
Bas fino
U meni je zao nje kao pojedinca (znam je i ja) igrom slucaja.... kazu ovo je mali grad, ali oni pa cak ni ona ne radi nista ama bas nista da si nade projekat - kojih ima pravo puno iz kojih moze izvuci korist kako za sebe tako i za Muzej, elem belem sami su krivi za sve vjeruj. Ako pogledas web sajt njihov vidis koliko je pojedinacna karta za svakog daka koji dode u posjetu da vidi (OSTATKE MUZEJA)- jer bio je on sacuvan /eksponati/od cetnickog divljanja. Onda se postavlja jednostavno pitanje - na sta trose lovu, na obuku kadra - NE, na zbirke - NE, na grijanje - NE, krovna konstrukcija i fasade donacije pa sto je previse previse. Malo oni u muzeju spavaju....,
proslo je vrijeme donacija...
Ne treba nama Muzej bar ne sa takvim ljudima jer su ga oni, a ne CETNICI unistili, pa mozda kad se oni promjene uspije se nesto i rekonstruirati
papap
Ne treba nama Muzej bar ne sa takvim ljudima jer su ga oni, a ne CETNICI unistili, pa mozda kad se oni promjene uspije se nesto i rekonstruirati
papap
- horns&drums
Ja samo cekam kad ce se javiti neko i reci "Ma srbi su krivi sve"
-
Prenj
Mislim da 99% muzeja svijeta zivi uglavnom od pomoci drzave.Bas fino wrote:Vao,
Na koji nacin jedan muzej uopste moze da zaradjuje pare, osim na prodaji ulaznica?
Npr. cuveni Uffici u Firenci, za koji ulaznicu u sezoni (8 Eura) moras rezervisati unaprijed, je i dalje debelo sponzorisan od strane drzave.
Istina, ali i te projekte je opet finansirala DRZAVA."'doktori i magistri' zaradjivali na projektima koji su bili znacajni za BiH" -
Kakve to sada naucne projekte drzava BiH finansira?
-
Bas fino
Pa kad smo kod projekata koje finasira drzava, a rade ih doktori nauka i magistri uh pa ima ih podes od NEAP-a, preko strategija i KONVENCIJA ciji smo potpisnici, sve finasira drzava a gospoda NAUCNICI iz muzeja nemaju za to vremena tj. znanja da ih realiziraju, u svakom slucaju nema potrebe da se vazda drugi okrivljuju i sami su krivi za vecinu stvari...
papapa
papapa
-
Prenj
Imena, reference, bilo sta konkretno navedi ...Bas fino wrote:Pa kad smo kod projekata koje finasira drzava, a rade ih doktori nauka i magistri uh pa ima ih podes od NEAP-a, preko strategija i KONVENCIJA ciji smo potpisnici, sve finasira drzava a gospoda NAUCNICI iz muzeja nemaju za to vremena tj. znanja da ih realiziraju, u svakom slucaju nema potrebe da se vazda drugi okrivljuju i sami su krivi za vecinu stvari...
papapa
Ili je cuvena bosanska rekla-kazala metodologija opet u pitanju?
-
The_Fluid
Eh, u prichi o parama, evo i nekih citata iz danashnjeg broja Oslobodjenja:
"Za djelatnost Muzeja u ovoj godini iz budzheta federalnog i kantonalnog Ministarstva kulture i sporta odobreno je 450.000KM, od chega je do sada uplatjeno 360.000KM. Medjutim, na osnovu predrachuna, kako je recheno na konferenciji za novinare, samo za osnovnu djelatnost, shto podrazumijeva bruto plate i rezhijske troshkove, neophodno je izdvojiti 892.000KM. Samo za grijanje neophodno je 175.000KM."
"Za djelatnost Muzeja u ovoj godini iz budzheta federalnog i kantonalnog Ministarstva kulture i sporta odobreno je 450.000KM, od chega je do sada uplatjeno 360.000KM. Medjutim, na osnovu predrachuna, kako je recheno na konferenciji za novinare, samo za osnovnu djelatnost, shto podrazumijeva bruto plate i rezhijske troshkove, neophodno je izdvojiti 892.000KM. Samo za grijanje neophodno je 175.000KM."
-
Bas fino
Pogledaj http://www.neapbih.ba ili http://www.rec.org.ba pa ces ili http://www.gef.org.com vidjeti da ima projekata koje finasira drzava, ali da nema strucnjaka ove ustanove iz prostog razloga sto su nezainteresovani.... Usput budi receno nije ovo bosanka rekla - kazala. VEC nasa Bosanska stvarnost - DRUGI NAM KRIV
- Alfons Kauders
horns&drums wrote:Ja samo cekam kad ce se javiti neko i reci "Ma srbi su krivi sve"
Al fakat !
Sto je najgore, u neku ruku i jesu...
- Pooll
Zemaljski muzej BiH od danas će biti zatvoren za javnost sve dok se ne riješi veoma teška situacija u kojoj se već godinama nalazi ta najstarija kulturna i naučna institucija, ne samo u BiH, nego i u jugoistočnoj Evropi.
Upravni odbor Zemaljskog muzeja odlučio se na taj korak zbog toga što, kako su kazali, već devet godina tijela vlasti u BiH nisu u stanju riješiti status Muzeja, što za sobom povlači nepotpuno i nepravodobno finansiranje plaća zaposlenih, kao i finansiranje održavanja objekta, uključujući i sezonsko grijanje.
''Ovo je jedini način koji nam je preostao da skrenemo pažnju javnosti na alarmantno stanje u kojem se nalazi ova značajna kulturna institucija. Odnos prema Zemaljskom muzeju, kao krovnoj instituciji države BiH, najbolje ilustriraju sredstva koja su nam dodijeljena u ovoj godini'', istaknula je direktorica Muzeja Aiša Softić.
Prema njenim riječima, od 450.000 KM koliko je planirano u federalnom i proračunu Kantona Sarajevo, do sada im je uplaćeno 360.922 KM, što predstavlja umanjenje od 50 posto u odnosu na prošlu godinu.
''Samo za osnovnu djelatnost nam je nužno 892.000 KM, dok nam je za grijanje potrebno dodatnih 175.000 KM'', istaknula je Softić.
Osim što ne mogu snositi troškove grijanja, zbog čega zaposleni u toj ustanovi rade u neadekvatnim uvjetima, posljednja plaća im je isplaćena za juli. Sredstvima koja očekuju do kraja godine moguće je da još podijele dvije plaće, što znači da će tri mjeseca ove godine ostati nepokriveni plaćama.
''U Muzeju su zaposlena 63 radnika, od čega su dva doktora nauka i osam magistara, a prosječna plaća je 413 KM, što je daleko niže od federalnog i kantonalnog prosjeka. Iako postoji veliko zanimanje za Muzej od ljudi izvan BiH, moram istaknuti da su nas i donatori počeli napuštati jer ne vide da domaće vlasti brinu o onome što su oni obnovili'', dodala je Softić.
Osoblje Muzeja, koji je osnovala vlada Austrougarske monarhije 1888., nastavit će se svakodnevno brinuti o više od četiri miliona eksponata koje su uspjeli u potpunosti sačuvati tokom proteklog rata u našoj zemlji.
''Onima koji su odgovorni mora se skrenuti pažnja da je potrebno da sjednu i odluče o sudbini ove kompleksne i najznačajnije ustanove u BiH koja je uvijek bila državna institucija. Koliku će štetu proizvesti zatvaranje Muzeja, samo u segmentu odgojno-obrazovne djelatnosti, najbolje ilustrira činjenica da smo u ovoj godini imali oko 10.000 posjetitelja, od čega je najveći broj djece osnovnih i srednjih škola'', zaključio je Munib Maglajlić, predsjednik Upravnog odbora Zemaljskog muzeja.
NINA
13/10/2004 22:44:10
http://www.sarajevo-x.com/clanak/041013013
Upravni odbor Zemaljskog muzeja odlučio se na taj korak zbog toga što, kako su kazali, već devet godina tijela vlasti u BiH nisu u stanju riješiti status Muzeja, što za sobom povlači nepotpuno i nepravodobno finansiranje plaća zaposlenih, kao i finansiranje održavanja objekta, uključujući i sezonsko grijanje.
''Ovo je jedini način koji nam je preostao da skrenemo pažnju javnosti na alarmantno stanje u kojem se nalazi ova značajna kulturna institucija. Odnos prema Zemaljskom muzeju, kao krovnoj instituciji države BiH, najbolje ilustriraju sredstva koja su nam dodijeljena u ovoj godini'', istaknula je direktorica Muzeja Aiša Softić.
Prema njenim riječima, od 450.000 KM koliko je planirano u federalnom i proračunu Kantona Sarajevo, do sada im je uplaćeno 360.922 KM, što predstavlja umanjenje od 50 posto u odnosu na prošlu godinu.
''Samo za osnovnu djelatnost nam je nužno 892.000 KM, dok nam je za grijanje potrebno dodatnih 175.000 KM'', istaknula je Softić.
Osim što ne mogu snositi troškove grijanja, zbog čega zaposleni u toj ustanovi rade u neadekvatnim uvjetima, posljednja plaća im je isplaćena za juli. Sredstvima koja očekuju do kraja godine moguće je da još podijele dvije plaće, što znači da će tri mjeseca ove godine ostati nepokriveni plaćama.
''U Muzeju su zaposlena 63 radnika, od čega su dva doktora nauka i osam magistara, a prosječna plaća je 413 KM, što je daleko niže od federalnog i kantonalnog prosjeka. Iako postoji veliko zanimanje za Muzej od ljudi izvan BiH, moram istaknuti da su nas i donatori počeli napuštati jer ne vide da domaće vlasti brinu o onome što su oni obnovili'', dodala je Softić.
Osoblje Muzeja, koji je osnovala vlada Austrougarske monarhije 1888., nastavit će se svakodnevno brinuti o više od četiri miliona eksponata koje su uspjeli u potpunosti sačuvati tokom proteklog rata u našoj zemlji.
''Onima koji su odgovorni mora se skrenuti pažnja da je potrebno da sjednu i odluče o sudbini ove kompleksne i najznačajnije ustanove u BiH koja je uvijek bila državna institucija. Koliku će štetu proizvesti zatvaranje Muzeja, samo u segmentu odgojno-obrazovne djelatnosti, najbolje ilustrira činjenica da smo u ovoj godini imali oko 10.000 posjetitelja, od čega je najveći broj djece osnovnih i srednjih škola'', zaključio je Munib Maglajlić, predsjednik Upravnog odbora Zemaljskog muzeja.
NINA
13/10/2004 22:44:10
http://www.sarajevo-x.com/clanak/041013013
-
Monstrum
Imajte na umu da se dzamije grade iskljucivo od inostranih donacija koje su upravo i namijenjene za tu svrhu. Dakle, ne mogub se koristiti u druge svrhe. Sto znaci da drzava ne finansira gradnju dzamija.
Sto se tice generalnog stanja kod nas, pa i kad je u pitanju muzej imajte na umu da je Bosna i Hercegovina i formalno proglasena za najsiromasniju zemlju u Evropi (Albanija je donedavno bila iza nas).
Samim tim ne moze se ni ocekivati da u jednoj zemlji u kojoj prakticno nista ne funkcionise kako treba ustanove od drzavnog znacaja budu pod zastitom drzave.
Ipak je nasa zemlja kao rastimovani gramofon. I zbog toga nista i ne funkicionise kako treba.
Dovoljno je jednom pogledati dnevnik na HRT-u i dnevnik na FTV ili BHT1 i vidjet cete koja je razlika izmedju Hrvatske i BiH. Gdje smo mi a gdje oni. Koja su pitanja kod njih aktuelna a koja kod nas.
Doci cete do porazavajuceg zakljucka a taj je da je Bosna i Hercegovina najtuznija zemlja svijeta. Najtuznija.
Sto se tice generalnog stanja kod nas, pa i kad je u pitanju muzej imajte na umu da je Bosna i Hercegovina i formalno proglasena za najsiromasniju zemlju u Evropi (Albanija je donedavno bila iza nas).
Samim tim ne moze se ni ocekivati da u jednoj zemlji u kojoj prakticno nista ne funkcionise kako treba ustanove od drzavnog znacaja budu pod zastitom drzave.
Ipak je nasa zemlja kao rastimovani gramofon. I zbog toga nista i ne funkicionise kako treba.
Dovoljno je jednom pogledati dnevnik na HRT-u i dnevnik na FTV ili BHT1 i vidjet cete koja je razlika izmedju Hrvatske i BiH. Gdje smo mi a gdje oni. Koja su pitanja kod njih aktuelna a koja kod nas.
Doci cete do porazavajuceg zakljucka a taj je da je Bosna i Hercegovina najtuznija zemlja svijeta. Najtuznija.
- victory
Samo da nekom ne padne napamet da u ovoj opstoj 'privatizaciji' rasproda dragocjene zbirke iz ovog muzeja.Osim što ne mogu snositi troškove grijanja, zbog čega zaposleni u toj ustanovi rade u neadekvatnim uvjetima, posljednja plaća im je isplaćena za juli. Sredstvima koja očekuju do kraja godine moguće je da još podijele dvije plaće, što znači da će tri mjeseca ove godine ostati nepokriveni plaćama.
Sumnjam da bi se tesko nasao jedan, u mnostvu ovih novopecenih 'biznismena' i tajkuna, a koji ne bi pristao da isplati osoblju zaostale plate, djecije dodatke i bonove za topli obrok a da se za uzvrat okiti kakvom muzejskom zbircicom.
U tom slucaju ne bi bilo tesko zamisliti kako ona lijepa zbirka leptirova sa odjeljenja za prirodne nauke zavrsava kao kolekcija ribarskih mamaca(musica) u rukama kakvog ostrascenog 'biznismena' ribolovca.
A i one japanske tresnje iz botanickog vrta fino bi se nakalemile u kakvom zavicajnom sljiviku.
A nije iskljuceno da bi Sarajevska Hagada i ostale stare i rijetke knjige fino popunile skupe regale.
Salu na stranu.
U siromasnoj i lose upravljanoj drzavi posebno je tesko naci pare za odrzavanje ovakvih institucija. Ali, eto za pocetak, neka izvrse preraspodjelu sredstava iz drzavnog budzeta a koja se vec izdvajaju za kulturu.
Dakle, za pocetak, vise para za zemaljski muzej i malo manje para za glamurozne i skupe festivale i skorojevicke partije.
-
Engram:X
Zao mi jevictory wrote:Samo da nekom ne padne napamet da u ovoj opstoj 'privatizaciji' rasproda dragocjene zbirke iz ovog muzeja.
Sumnjam da bi se tesko nasao jedan, u mnostvu ovih novopecenih 'biznismena' i tajkuna, a koji ne bi pristao da isplati osoblju zaostale plate, djecije dodatke i bonove za topli obrok a da se za uzvrat okiti kakvom muzejskom zbircicom.
U tom slucaju ne bi bilo tesko zamisliti kako ona lijepa zbirka leptirova sa odjeljenja za prirodne nauke zavrsava kao kolekcija ribarskih mamaca(musica) u rukama kakvog ostrascenog 'biznismena' ribolovca.

Dao sam postenu ponudu...
- victory
Da nisi sam priznao ja bih zivio u zabludi da si zainteresovan za Hagadu.Engram:X wrote:Zao mi jevictory wrote:Samo da nekom ne padne napamet da u ovoj opstoj 'privatizaciji' rasproda dragocjene zbirke iz ovog muzeja.
U tom slucaju ne bi bilo tesko zamisliti kako ona lijepa zbirka leptirova sa odjeljenja za prirodne nauke zavrsava kao kolekcija ribarskih mamaca(musica) u rukama kakvog ostrascenog 'biznismena' ribolovca.![]()
Dao sam postenu ponudu...
Mogla bi se vecera podgrijat na njoj.
-
konyan
Vodio sam ljetos jednu prijateljicu u Zemaljski muzej i tad sam se zapitao koja je bila prvobitna namjena te zgrade (s obzirom da je apsolutno predivna) i kad je napravljena.
Otisao sam pitati jednu od teta koje se vrte po Muzeju i ona mi je rekla da su Austrijanci poceli praviti zgradu 1878. (znaci cim su dosli) i to sa svrhom muzeja. Ja nisam mogao vjerovati.
Mi smo stvarno jedna stoka od naroda. Okupator ti pravi muzej, a ti ga zatvaras.
Otisao sam pitati jednu od teta koje se vrte po Muzeju i ona mi je rekla da su Austrijanci poceli praviti zgradu 1878. (znaci cim su dosli) i to sa svrhom muzeja. Ja nisam mogao vjerovati.
Mi smo stvarno jedna stoka od naroda. Okupator ti pravi muzej, a ti ga zatvaras.
-
winetou
Ne samo to. Koliko sam shvatio odlaskom Austrijanaca i prestaje rad muzeja.Mi smo stvarno jedna stoka od naroda. Okupator ti pravi muzej, a ti ga zatvaras.
Nakon 1918 naplaćije se samo ulaz u muzej i to je to. Na stranicama muzeja kažu npr. da su sve zbirke onih leptira i tako tog iz austrijskog vremena