10 srpskih mitova
- osa
vrlo je čudno da bili tko ulogu turske u povijesti bih ocjenjuje pozitivno, pa kako može onaj ko je na silu došao, okupirao, protjerivao i druge strašne zulume radio biti pozitivan u zemlji koja je sve to platila i istrpjela. Pogotovo je vjerujem teško hrvatima u bih slušati takve stvari jer su oni vjerojatno bili najveća žrtva turskog osvajanja, kao i hrvati u hrvatskoj koji su također teško stradali i totalno unazađeni u razvoju, a da ne spominjem doseljavanje pravoslavnog stanovništva s koji je bilo problema 500 godina. malo mi je nejasno zašto se srbi bune protiv turaka jer su se oni bez obzira što su trpili zulum, u vrijeme prisutnosti turaka strašno proširili i prvi put u povijesti prešli drinu,savu i dunav.
-
Oficir s puzom
hmmm a kolika je srpska drzava bila u vrijeme Nemanjica jel znas bolanosa wrote:vrlo je čudno da bili tko ulogu turske u povijesti bih ocjenjuje pozitivno, pa kako može onaj ko je na silu došao, okupirao, protjerivao i druge strašne zulume radio biti pozitivan u zemlji koja je sve to platila i istrpjela. Pogotovo je vjerujem teško hrvatima u bih slušati takve stvari jer su oni vjerojatno bili najveća žrtva turskog osvajanja, kao i hrvati u hrvatskoj koji su također teško stradali i totalno unazađeni u razvoju, a da ne spominjem doseljavanje pravoslavnog stanovništva s koji je bilo problema 500 godina. malo mi je nejasno zašto se srbi bune protiv turaka jer su se oni bez obzira što su trpili zulum, u vrijeme prisutnosti turaka strašno proširili i prvi put u povijesti prešli drinu,savu i dunav.
- osa
Oficir s puzom wrote:hmmm a kolika je srpska drzava bila u vrijeme Nemanjica jel znas bolanosa wrote:vrlo je čudno da bili tko ulogu turske u povijesti bih ocjenjuje pozitivno, pa kako može onaj ko je na silu došao, okupirao, protjerivao i druge strašne zulume radio biti pozitivan u zemlji koja je sve to platila i istrpjela. Pogotovo je vjerujem teško hrvatima u bih slušati takve stvari jer su oni vjerojatno bili najveća žrtva turskog osvajanja, kao i hrvati u hrvatskoj koji su također teško stradali i totalno unazađeni u razvoju, a da ne spominjem doseljavanje pravoslavnog stanovništva s koji je bilo problema 500 godina. malo mi je nejasno zašto se srbi bune protiv turaka jer su se oni bez obzira što su trpili zulum, u vrijeme prisutnosti turaka strašno proširili i prvi put u povijesti prešli drinu,savu i dunav.
ma znam, ali kolika je turska bila za sulejmana veličanstvenog, britanska imperija za kraljice viktorije, itd. itd. ali ovo je sada.
-
nezeljeni nadimak
niskoprofilni wrote:
Krscanska pravoslavna sekta
I to jos "sekta"
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
I èiji ðed imade veæu èhunu?osa wrote:Oficir s puzom wrote:hmmm a kolika je srpska drzava bila u vrijeme Nemanjica jel znas bolanosa wrote:oni vjerojatno bili najveæa ¾rtva turskog osvajanja, kao i hrvati u hrvatskoj koji su takoðer te¹ko stradali i totalno unazaðeni u razvoju, a da ne spominjem doseljavanje pravoslavnog stanovni¹tva s koji je bilo problema 500 godina. malo mi je nejasno za¹to se srbi bune protiv turaka jer su se oni bez obzira ¹to su trpili zulum, u vrijeme prisutnosti turaka stra¹no pro¹irili i prvi put u povijesti pre¹li drinu,savu i dunav.
ma znam, ali kolika je turska bila za sulejmana velièanstvenog, britanska imperija za kraljice viktorije, itd. itd. ali ovo je sada.
- niskoprofilni
http://en.wikipedia.org/wiki/Bogomilismnezeljeni nadimak wrote:niskoprofilni wrote:
Krscanska pravoslavna sekta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I to jos "sekta"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
proljetni kauboj
Onaj tko iole prati drustvena, politicka i povjesna zbivanja u posljednjih 20-ak godina morao je uociti jednu cinjenicu.
Naime, pocetkom '90-ih godina bosnjacka intelektualna elita u BIH imala je prilicno tezak zadatak, a to je da iskorijeni vjerovanje i ucenje povjesti koje smo ucili svi , da su Muslimani u BIH nastali sto prinudom sto dobrovoljnim islamiziranjem Hrvata i Srba.
Trebalo je tad, u zoru stvaranja nacije, prezentirati puku teoriju da nije prije 300-400 god nastao od "njih".Oruzje vec zvecka i iz Beograda ozbiljno prijete o vracanju u "veru pradedovsku", a intelektualno- povjesna elita znoji se u naporu svom da prezentira alternativno rijesenje.
Razmislja, razmislja i nudi ga u floskuli "Bosnjaci nisu nastali kada su Srbi i Hrvati na ovim prostorima prihvatali Islam , vec su nastali od "trecih" i to asimilizacijom Bogumila, tako da su i prije dolaska Turaka bili maltene poseban etnos".
Nakon toga po fakultetima u SA krecu i teroije da je bogumilstvo i mahinejsko ucenje u stvari podrijetlom iz Irana itd.i grade se teorije koje ne mogu drzati vodu cim se izadje iz Bos. Samca.
Zadatak broj 2. a to ce se sjetiti svatko tko je bio u Sarajevu za vrijeme tih turbolentnih desavanja je pronalazak vlastitog pozdrava.
Tada je cijenu platio divni gradjanski internacionalni pozdrav "Dobar dan" (Guten Tag, Good Afternoon, Bon Jorno). Bosnjacka intelektualno-nacionalna elita prognala je taj pozdrav iz sarajevskih skola, ulica, kavana, domova i nasla glupu alternativu u vidu pozdrava "Kako ste!"
Taj idiotizirani pozdrav( cuj "kako ste" pa nisam kod doktora, rekla je 1996. moja susjeda , inace Bosnjakinja), zadrzao se u BIH jos par godina ali kao i svaka vjestacka tvorevina polako pocinje iscezavati od 2000-te pa ovamo.
Ali sto da se radi , trebalo je tada napraviti svoj, drugaciji i razlicit pozdrav od "Dobar dan" intenecionalizma, a samo da se stvori razlicitost od Srba....
Naime, pocetkom '90-ih godina bosnjacka intelektualna elita u BIH imala je prilicno tezak zadatak, a to je da iskorijeni vjerovanje i ucenje povjesti koje smo ucili svi , da su Muslimani u BIH nastali sto prinudom sto dobrovoljnim islamiziranjem Hrvata i Srba.
Trebalo je tad, u zoru stvaranja nacije, prezentirati puku teoriju da nije prije 300-400 god nastao od "njih".Oruzje vec zvecka i iz Beograda ozbiljno prijete o vracanju u "veru pradedovsku", a intelektualno- povjesna elita znoji se u naporu svom da prezentira alternativno rijesenje.
Razmislja, razmislja i nudi ga u floskuli "Bosnjaci nisu nastali kada su Srbi i Hrvati na ovim prostorima prihvatali Islam , vec su nastali od "trecih" i to asimilizacijom Bogumila, tako da su i prije dolaska Turaka bili maltene poseban etnos".
Nakon toga po fakultetima u SA krecu i teroije da je bogumilstvo i mahinejsko ucenje u stvari podrijetlom iz Irana itd.i grade se teorije koje ne mogu drzati vodu cim se izadje iz Bos. Samca.
Zadatak broj 2. a to ce se sjetiti svatko tko je bio u Sarajevu za vrijeme tih turbolentnih desavanja je pronalazak vlastitog pozdrava.
Tada je cijenu platio divni gradjanski internacionalni pozdrav "Dobar dan" (Guten Tag, Good Afternoon, Bon Jorno). Bosnjacka intelektualno-nacionalna elita prognala je taj pozdrav iz sarajevskih skola, ulica, kavana, domova i nasla glupu alternativu u vidu pozdrava "Kako ste!"
Taj idiotizirani pozdrav( cuj "kako ste" pa nisam kod doktora, rekla je 1996. moja susjeda , inace Bosnjakinja), zadrzao se u BIH jos par godina ali kao i svaka vjestacka tvorevina polako pocinje iscezavati od 2000-te pa ovamo.
Ali sto da se radi , trebalo je tada napraviti svoj, drugaciji i razlicit pozdrav od "Dobar dan" intenecionalizma, a samo da se stvori razlicitost od Srba....
-
blah blah
proljetni kauboj wrote:Onaj tko iole prati drustvena, politicka i povjesna zbivanja u posljednjih 20-ak godina morao je uociti jednu cinjenicu.
Izvini Talicni, ali gluplje teze ne procitah odavno. Mislio sam da ces reci "Selam Alejkum" ili nesto slicno, kad ono "kako ste?".
Inace, slicnom "analizom" i "duhovitoscu" bi se i na "Dobar dan" moglo odgovoriti sa "Pa nisam kod metereologa".
-
proljetni kauboj
Najzanimljivije je to sto sam ja informacije o ovim prisilnim mijenjanima pozdrava "Dobar dan" ponavljam INTERNACIONALNOG POZDRAVA KOJI KAO TAKAV POSTOJI U VISE DESETINA SVJETSKIH JEZIKA U DOSLOVNOM PRIJEVODU (Good afternoon, Gutne Tag, Bon Jorno, Bon Jur) u seosku doskocicu tipa "kako ste!" cuo od Bosnjaka u Sarajevu koji su bili djeca asfalta i koje je nerviralo ovo prisilno nametanje glupih pozdrava ( znaju Sarajlije a i povratnici da prije par godina u opcini, na salteru i sl u gradovima sa bosnjackom vecinom pa i u Sarajevu nisi smio reci "Dobar dan" jer bi te i ona preko saltera i njih 5 okolo ispod oko pogledalo.
Ostao mi je u sjecanju svjetli primjer jedna mlade uciteljice (Bosnjakinje) u mom naselju (SA) koja je kada je dosla na prvi roditeljski roditeljima djece koju uci rekla :"Ja se pozdravljam sa Dobar dan, Ako mi neko dijete nazove selam, ja cu mu odgovoriti. Na seoske doskocice tipa "uranila!", "Kako ste" , Naspavali se " itd .-ja neodgovaram.
Cuo sam ja od mojih prijatelja Bosnjaka, jos prica o tome kako su odredjene humanitarne i razne organizacije obilazile Opcine i Organe uprave u SA tamo negdje '97-'98. i pricale kako se sve zene trebaju pokriti itd....
Ali sad ce mene napasti kako to nije istina ....
Ostao mi je u sjecanju svjetli primjer jedna mlade uciteljice (Bosnjakinje) u mom naselju (SA) koja je kada je dosla na prvi roditeljski roditeljima djece koju uci rekla :"Ja se pozdravljam sa Dobar dan, Ako mi neko dijete nazove selam, ja cu mu odgovoriti. Na seoske doskocice tipa "uranila!", "Kako ste" , Naspavali se " itd .-ja neodgovaram.
Cuo sam ja od mojih prijatelja Bosnjaka, jos prica o tome kako su odredjene humanitarne i razne organizacije obilazile Opcine i Organe uprave u SA tamo negdje '97-'98. i pricale kako se sve zene trebaju pokriti itd....
Ali sad ce mene napasti kako to nije istina ....
- Ahmmed
Uh, mnogi su ovdje,što bi rekla moja kona Remza" velike primadone"
Proljetni, dobar dan, lijep je pozdrav. Uobičajen, često ga koristim.
No,ima pozdrava i pozdrava...Za različite prilike, različite ljude....Eto, ja se, pozdravljam, u ovisnosti kada i s kim, sa : merhaba, sabahajrula, akšamhajrula,Allahimanet, selam, dobar dan....I imam običaj, onoga koga pozdravim, priupitati: "Kako ste?" A za razliku od gorepomenute učiteljice, to "kako ste"ne smatram nikakvom seoskom uzrečicom.
Proljetni, dobar dan, lijep je pozdrav. Uobičajen, često ga koristim.
No,ima pozdrava i pozdrava...Za različite prilike, različite ljude....Eto, ja se, pozdravljam, u ovisnosti kada i s kim, sa : merhaba, sabahajrula, akšamhajrula,Allahimanet, selam, dobar dan....I imam običaj, onoga koga pozdravim, priupitati: "Kako ste?" A za razliku od gorepomenute učiteljice, to "kako ste"ne smatram nikakvom seoskom uzrečicom.
-
proljetni kauboj
Pa zasto onda mene svaki, ama bas svaki put, kada udjem u prodavnicu , ured, autobus, kafic itd. u SA i tako pozdravim njih barem 5 uvijek mrko pogleda, stvarno ne znam zasto je to tako... je li "Dobar dan" bas toliko mrzak....
-
proljetni kauboj
[Nema potrebe te napadati za to.¨[b]Rekla,kazala¨ti i nije neki argument [/b]Ali i sve da je to tacno, sta mi imamo s time sto su neke humanitarne organizacije to radile?Oni su bar to govorili a nisu potezali za nozeve i puske kako bi postizali te svoje ciljeve.Za razliku nekih drugih.
Uostalom ti si na takvom mjestu gdje bi to trebao znati vrlo dobro.Bez onoga ¨rekla kazala¨
[/quote]
Ama nije rekla-kazala, vec mi se osobno jedna zena, Bosnjakinja, gradjanske orijentacije kojoj je otac nositelj partizanske spomenice, zalila kako su joj dolazili u ured i muntali da se pokrije, a zena brate gradjanka , cijeli zivot zivi u Sarajevu, i blijedo ih gleda....
Uostalom ti si na takvom mjestu gdje bi to trebao znati vrlo dobro.Bez onoga ¨rekla kazala¨
Ama nije rekla-kazala, vec mi se osobno jedna zena, Bosnjakinja, gradjanske orijentacije kojoj je otac nositelj partizanske spomenice, zalila kako su joj dolazili u ured i muntali da se pokrije, a zena brate gradjanka , cijeli zivot zivi u Sarajevu, i blijedo ih gleda....
-
nezeljeni nadimak
E, Viki-Miki, nije ti lakoniskoprofilni wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Bogomilismnezeljeni nadimak wrote:niskoprofilni wrote:
Krscanska pravoslavna sekta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
I to jos "sekta"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- fantom slobode
Ama nije rekla-kazala, vec mi se osobno jedna zena, Bosnjakinja, gradjanske orijentacije kojoj je otac nositelj partizanske spomenice, zalila kako su joj dolazili u ured i muntali da se pokrije, a zena brate gradjanka , cijeli zivot zivi u Sarajevu, i blijedo ih gleda....[/quote]proljetni kauboj wrote:[Nema potrebe te napadati za to.¨Rekla,kazala¨ti i nije neki argument Ali i sve da je to tacno, sta mi imamo s time sto su neke humanitarne organizacije to radile?Oni su bar to govorili a nisu potezali za nozeve i puske kako bi postizali te svoje ciljeve.Za razliku nekih drugih.
Uostalom ti si na takvom mjestu gdje bi to trebao znati vrlo dobro.Bez onoga ¨rekla kazala¨![]()
Garant je kakva ruzna, pa je zbog tog muntali da se pokrije(ako se sjecas onih partizanki u filmovima, uvijek su nekako imale brkove:-)
Nego, pokri li se na kraju na radost kolega iz ureda ili su je onda kolege pocele muntati da se otkrije(to je cesca pojava-ono makar djelimicno).
-
nezeljeni nadimak
proljetni kauboj wrote:Pa zasto onda mene svaki, ama bas svaki put, kada udjem u prodavnicu , ured, autobus, kafic itd. u SA i tako pozdravim njih barem 5 uvijek mrko pogleda, stvarno ne znam zasto je to tako... je li "Dobar dan" bas toliko mrzak....
I ovdje izgleda ludilo pustilo korijenje
- fantom slobode
Mozda nije do pozdrava, da nije do tebe, mozda izazivas takve reakcije, jesi li probao gdje drugo, desavaju li ti se onda takve stvari?proljetni kauboj wrote:Pa zasto onda mene svaki, ama bas svaki put, kada udjem u prodavnicu , ured, autobus, kafic itd. u SA i tako pozdravim njih barem 5 uvijek mrko pogleda, stvarno ne znam zasto je to tako... je li "Dobar dan" bas toliko mrzak....
Mozda se pozdravljas sa onima kojima nije od pozdrava, ljudi zauzeti licnim odnosom.
Pokusaj malo da pratis vise te rakcije i da mozda povedes kakvog svjedoka sa sobom, da moze da objektivno da osmotri datu situaciju.
- Ahmmed
Kad uđem u autobus,iako rijetkoproljetni kauboj wrote:Pa zasto onda mene svaki, ama bas svaki put, kada udjem u prodavnicu , ured, autobus, kafic itd. u SA i tako pozdravim njih barem 5 uvijek mrko pogleda, stvarno ne znam zasto je to tako... je li "Dobar dan" bas toliko mrzak....
Na poslu, različito se pozdravljam....Od ćao, zdravo, šta ima?,do selam i merhaba(opet jednoj dragoj teti
I pri tome ne želim reći da ti, zaista, nemaš problema zbog pozdravljanja....
Možda je, mrvicu ,i do tebe i tvoje percepcije, al, eto, vjerujem ti na riječ
-
proljetni kauboj
Vidi, imao sam priliku zivjeti na vise mjesta u ex-Yu, i zivim i radim u Sarajevu godinama. (gdje sam i rodjen) Ovo sto sam rekao nisam samo ja primjetio, puno ljudi mi je to isto reklo.
Moju malu rodicu koja je dijete iz mjesanog braka, direktor skole je 1999. naribao zbog "Dobar dan", uveo u ured i odrzao seminar o tome kako se treba pozdravljati...
Ono sto mi istinski smeta u mom rodnom gradu (SA) je kad mi razliciti ljudi pocnu pricati kako je meni....i kako su ovdje ljudi tolerantni... hajde bar da me puste da ja to kazem..
Moju malu rodicu koja je dijete iz mjesanog braka, direktor skole je 1999. naribao zbog "Dobar dan", uveo u ured i odrzao seminar o tome kako se treba pozdravljati...
Ono sto mi istinski smeta u mom rodnom gradu (SA) je kad mi razliciti ljudi pocnu pricati kako je meni....i kako su ovdje ljudi tolerantni... hajde bar da me puste da ja to kazem..
- Ahmmed
Opet, kažem ti, nemam razloga da ti ne vjerujem....Ja samo iznosim svoje iskustvo....Moguće da ja, jer sam pripadnik"većinskog" naroda u Sarajevu, na analiziram izraze lica na svako" dobar dan" koje izgovorim, kao ti....proljetni kauboj wrote:Vidi, imao sam priliku zivjeti na vise mjesta u ex-Yu, i zivim i radim u Sarajevu godinama. (gdje sam i rodjen) Ovo sto sam rekao nisam samo ja primjetio, puno ljudi mi je to isto reklo.
- danas
Ahmmed wrote: Kad uđem u autobus,iako rijetko, ne pozdravljam nikoga(osim ako ne sretnem nekog poznatog)...U prodavnicu kad ulazim, kažem "dobar dan". I veoma mi se lijepo odgovori. (valjda ulazim samo u privatne prodavnice
, pa jadni prodavači, moraju ljubazno odgovarati na mrski"dobar dan", jer para je para
) Doduše, u jednoj prodavnici, ako prodavačicu, jednu dragu tetu, koju znam još od djetinjstva, pozdravim sa merhaba
U kafić kad uđem,konobare pozdravljam sa "ćao", "vozdra"...nekako mi ofirno da im kažem "dobar dan". U dvije kafane, po jednog konobara, pozdravljam sa selamom
![]()
Na poslu, različito se pozdravljam....Od ćao, zdravo, šta ima?,do selam i merhaba(opet jednoj dragoj teti)
a nazivas li kome issa i mariju abi
- Ahmmed
Umijem i todanas wrote:Ahmmed wrote: Kad uđem u autobus,iako rijetko, ne pozdravljam nikoga(osim ako ne sretnem nekog poznatog)...U prodavnicu kad ulazim, kažem "dobar dan". I veoma mi se lijepo odgovori. (valjda ulazim samo u privatne prodavnice
, pa jadni prodavači, moraju ljubazno odgovarati na mrski"dobar dan", jer para je para
) Doduše, u jednoj prodavnici, ako prodavačicu, jednu dragu tetu, koju znam još od djetinjstva, pozdravim sa merhaba
U kafić kad uđem,konobare pozdravljam sa "ćao", "vozdra"...nekako mi ofirno da im kažem "dobar dan". U dvije kafane, po jednog konobara, pozdravljam sa selamom
![]()
Na poslu, različito se pozdravljam....Od ćao, zdravo, šta ima?,do selam i merhaba(opet jednoj dragoj teti)
a nazivas li kome issa i mariju abi