10 najvećih ubica 20.stoljeća

deset_u_pola

Post by deset_u_pola »

chuchumbamayumbe wrote:
deset_u_pola wrote:Jeste se upalili, mlade komunjare.

Tu istu isfuranu priču pričate već 10-15 godina. Nije on ubica, on je samo bio isturena figura sistema koji je ubijao, nepravedno i bez osnova zatvarao.

Boli me briga što je tebi, mostarac, otac dobio stan u komunizmu. Zaradio ga je on itekako. I to više puta. Dobio ga je i moj stari ali nakon 10 godina života u 30-ak kvadrata sa četvoročlanom porodicom. Školovali smo se tada, a sada se školujemo još više, Bošnje mislim. Više ne dolaze debili sa Durmitora da ovjde studiraju i ostaju živjeti ovdje.

Zato ne baljezgajte o ljepotama prošlog sistema.

A što se tiče Tita, ne mogu se složiti da spada na listu ubica. Ali...

Porodice ljudi koje Titini dželati slali u kazamate kasnih '40 i ranih '50 godina prošlog vijeka i tamo ubili dobar dio njih baš će se složiti sa vama.

Šta je onolikom mrtvim u Sloveniji i na Bleiburgu? Neko će reći ustaše, četnici, dobobrani, šta ime veze. Kako su vam onda puna usta osude za borce ABIH koji su ubili par četničkih zarobljenika (vjerovatno ih ima više ali nemaju dokaza). To nije uredu i treba ih odmah osuditi i bez suđenja. A uredu je ubiti na desetine hiljada zarobljenika i to još slaviti kao pobjedu.

Prema tome, mislim da bi konačno trebali malo realnije pogledati na sam fenomen Tita, koji je neosporeno bio istorijska ličnost. Pričati o njemu kao božanstvu u najmanju ruku je degutantno.
Durmitor mi ga nekako dodje bas blizu Sandzaka, moze se staviti pod istu kapu, haman! :D
Tito nije bio bozanstvo ali je za "vase danasnje Bogove" on Bog na kvadrat, minimum!
Tebi možda jeste bog, meni hvala Bogu (jednina) nije.

A tebi je izgleda žao psihijatra sa Durmitora...
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Mah ljudi sta se lozite, vise oko Tita. Historiju pisu pobjednici a komunizam je kao ideja potpuno porazen, tako da je normalno da ce i Tito ostati u svjetskoj historiji upamcen kao diktator, ili kao sto Bild pise ubica. Tu ne mozete nista promijeniti, vi se ovdje mozete prepirati jel bio dobar il los, ono sto strane enciklopedije pisu o njemu ce ostati za buducnost.
Kralj Tvrtko XXVIII

Mah ljudi sta se lozite, vise oko Tita. Historiju pisu pobjednici a komunizam je kao ideja potpuno porazen, tako da je normalno da ce i Tito ostati u svjetskoj historiji upamcen kao diktator, ili kao sto Bild pise ubica. Tu ne mozete nista promijeniti, vi se ovdje mozete prepirati jel bio dobar il los, ono sto strane enciklopedije pisu o njemu ce ostati za buducnost.
Kralj Tvrtko XXVIII

deset_u_pola

Post by deset_u_pola »

mostarac wrote:

Tu istu isfuranu priču pričate već 10-15 godina. Nije on ubica, on je samo bio isturena figura sistema koji je ubijao, nepravedno i bez osnova zatvarao.

Boli me briga što je tebi, mostarac, otac dobio stan u komunizmu. Zaradio ga je on itekako. I to više puta. Dobio ga je i moj stari ali nakon 10 godina života u 30-ak kvadrata sa četvoročlanom porodicom. Školovali smo se tada, a sada se školujemo još više, Bošnje mislim. Više ne dolaze debili sa Durmitora da ovjde studiraju i ostaju živjeti ovdje.

Porodice ljudi koje Titini dželati slali u kazamate kasnih '40 i ranih '50 godina prošlog vijeka i tamo ubili dobar dio njih baš će se složiti sa vama.

Šta je onolikom mrtvim u Sloveniji i na Bleiburgu? Neko će reći ustaše, četnici, dobobrani, šta ime veze. Kako su vam onda puna usta osude za borce ABIH koji su ubili par četničkih zarobljenika (vjerovatno ih ima više ali nemaju dokaza). To nije uredu i treba ih odmah osuditi i bez suđenja. A uredu je ubiti na desetine hiljada zarobljenika i to još slaviti kao pobjedu.

Prema tome, mislim da bi konačno trebali malo realnije pogledati na sam fenomen Tita, koji je neosporeno bio istorijska ličnost. Pričati o njemu kao božanstvu u najmanju ruku je degutantno.
Tipican primjer iz nacionalisticke ergele koja prije svega NE CITA sto dobrim dijelom pokazuje i razloge zasto nam je danas kako nam je
Kakve veze ima nacionalizam sa mojim postom? Gdje piše da sam ja za jednu ili drugu naciju? Ili ti možda čitanje malo teže ide. Valjda ti mrsko čitati pa samo gledaš slike.

To su činjenice a tebi zakljčučivanje i logika i nije baš jača strana.

Tvoji uzori i idoli su bili na vlasti 50 godina i zato nam je ovako kako nam je. Što to oni nisu izgradili BiH i napravili autoput ovu državu koju je muzao ko je stigao jer su "tvoji" to dozvolili.

Ah, da... Sad te se sjećam. Ti si onaj što je rekao da sve "šiptare" treba protjerati ili ubiti ili tako nešto.

Vidim izučio si zanat...

A sad skoči sa Starog mosta da se malo rashladiš. Puno si mi se upalio.
Ereinion

Post by Ereinion »

Divno je bilo, pričao mi je dedo; kako je izbjegao četinički pokolj u selu odlazeći u partizane, odakle ga je narodna vlast iza rata odmah u Foču na robiju poslala gdje je zaradio par hroničnih bolesti koje su mu izuzetno olakšavale mukotrpan rad kojim je otplaćivao kredite i hranio porodicu do odlaska u invalidsku penziju jer nije više bio zdravstveno sposoban za rad. Kako je krasno bilo njegovoj djeci dok su kadarska dkeca imala šta god požele, a oni o tome i danas maštaju.

Ako je sve to bilo u cilju otklanjanja nacionalizma, onda u redu, aha. Samo što isti nije ni ublažen niti otklonjen. Slabo je taj posao odradio ko god da ga je radio, a vi i dalje pravdajte to što je hiljade porodica na ovaj način ispaštalo, najčešće zbog razni riječi kritike ili kuđenja upućenih oligarhiji, a najmanje zbog ratnih zločina bivših ili budućih.

Imam priliku da danas živim u istim ili malo boljim uslovima nego djeca mog dede, ali imam slobodu da mislim šta hoću i da kažem šta hoću. Shvatite jednom da se taj "jugoslovenski san" solidnog životnog standarda i relativne sigurnosti nije mogao održati jer se protivio prirodnim zakonima ekonomije jer je bio umjetno stvoren preko leđa onih koji nisu u njemu uživali i onih koji ga i danas s kamatama otplaćuju. Jugoslavije je bila nestabilna i neodrživa sbog ekonomskih i historijskih razloga i to što je sve to propalo je, kao što bi rekao jedan filozof, bila "historijska neminovnost".
mostarac

Post by mostarac »

deset_u_pola wrote:
mostarac wrote:

Tipican primjer iz nacionalisticke ergele koja prije svega NE CITA sto dobrim dijelom pokazuje i razloge zasto nam je danas kako nam je
Kakve veze ima nacionalizam sa mojim postom? Gdje piše da sam ja za jednu ili drugu naciju? Ili ti možda čitanje malo teže ide. Valjda ti mrsko čitati pa samo gledaš slike.

Tvoji uzori i idoli su bili na vlasti 50 godina i zato nam je ovako kako nam je. Što to oni nisu izgradili BiH i napravili autoput ovu državu koju je muzao ko je stigao jer su "tvoji" to dozvolili.

Ah, da... Sad te se sjećam. Ti si onaj što je rekao da sve "šiptare" treba protjerati ili ubiti ili tako nešto.

Vidim izučio si zanat...

vise su komunisti gradili bih za 20 dana, nego ovi koji ih naslijedise za 20 godina plus jos nisu u stanju da rasprodaju i opljackaju sve sto su komunisti napravili za 50 godina mraka, nakon kojeg nam je neko upalio svjetlo i ucinio nas sretnim i bericetnim invalidima, udovicama, sirocadi, izbjeglicama, dijasporom, logorasima, nezaposlenim radnicima, protjeranim zemljoradnicima, prosjacima, teroristima i uzornim gradjanima u redu za odbijanje vize pred ambasadama drzava koje su Jugoslaviju smatrale amerikom, tipa slovacke, rumunije, bugarske, a da ne govorim onda ove malo zapadnije zemlje sta nam rade i kako nas do gola skidaju.
bice_bice

Post by bice_bice »

suvisno..
Last edited by bice_bice on 05/10/2007 16:00, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

deset_u_pola wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

Durmitor mi ga nekako dodje bas blizu Sandzaka, moze se staviti pod istu kapu, haman! :D
Tito nije bio bozanstvo ali je za "vase danasnje Bogove" on Bog na kvadrat, minimum!

Ma jok ba. boli me nurko za psihijatrom sa Durmitora. Nego mi zao ovog grada i drzave, sto su mu Durmitor i okolni regioni toliko blizu, pa doslo toliko psihijatara, a sa njima i pacijenti, pa razni chobani, seljacine kockastih glava i krkanih svih profila. Jedva docekali da Otac umre pa se brze-bolje sjargali sa planina i dolova u ljudska naselja. Njima nikada nije ni valjalo...gdje ce im valjati kada ni harnog WC-a nisu imali, a kamoli struju, vodu i telefon. Ali eto, umro Otac i seljacinama odmah bolje, emancipovali se.
Jebo Hin ON vazda!
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Istoriju pišu pobjednici - ovi iz Bilda sigurno ne spadaju u tu kategoriju :D

Da ne ponavljamo opće poznate teze - i pozitivne i negativne, evo malo arhivske građe..

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ercegovina
Troll_Happens

Post by Troll_Happens »

Sto busha nema na listi i on je jedan od najvecih zlocinaca u savremenoj istoriji Otac mu je gov.. bio a on je jos vece. :twisted:
deset_u_pola

Post by deset_u_pola »

chuchumbamayumbe wrote:
deset_u_pola wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Durmitor mi ga nekako dodje bas blizu Sandzaka, moze se staviti pod istu kapu, haman! :D

Ma jok ba. boli me nurko za psihijatrom sa Durmitora. Nego mi zao ovog grada i drzave, sto su mu Durmitor i okolni regioni toliko blizu, pa doslo toliko psihijatara, a sa njima i pacijenti, pa razni chobani, seljacine kockastih glava i krkanih svih profila. Jedva docekali da Otac umre pa se brze-bolje sjargali sa planina i dolova u ljudska naselja. Njima nikada nije ni valjalo...gdje ce im valjati kada ni harnog WC-a nisu imali, a kamoli struju, vodu i telefon. Ali eto, umro Otac i seljacinama odmah bolje, emancipovali se.
Jebo Hin ON vazda!
Još jedno si pokazao snagu svojih argumenata i birani riječnik
deset_u_pola

Post by deset_u_pola »

mostarac wrote:
deset_u_pola wrote:
mostarac wrote: Tipican primjer iz nacionalisticke ergele koja prije svega NE CITA sto dobrim dijelom pokazuje i razloge zasto nam je danas kako nam je

Vidim izučio si zanat...

vise su komunisti gradili bih za 20 dana, nego ovi koji ih naslijedise za 20 godina plus jos nisu u stanju da rasprodaju i opljackaju sve sto su komunisti napravili za 50 godina mraka, nakon kojeg nam je neko upalio svjetlo i ucinio nas sretnim i bericetnim invalidima, udovicama, sirocadi, izbjeglicama, dijasporom, logorasima, nezaposlenim radnicima, protjeranim zemljoradnicima, prosjacima, teroristima i uzornim gradjanima u redu za odbijanje vize pred ambasadama drzava koje su Jugoslaviju smatrale amerikom, tipa slovacke, rumunije, bugarske, a da ne govorim onda ove malo zapadnije zemlje sta nam rade i kako nas do gola skidaju.
E baš su komunisti izgradili BiH, samo tako. Željezara u Zenici, smrdljiva fabrika Natron u Maglaju. Termoelektrane i ostale "prljave tehnologije," a nigdje autoputa. Mrsko im bilo kopat tunele, valjda. Stanogradnja nula bodova.

Da Beograd ima koju planinu ili da Zagreb ima nešto više od Bjelolasice, ni Olimpijadu ne bi dobili.

A to "svjetlo" o kojem govoriš su upalili sljedbenici Miloševića, Šešelja, Karadžića i sličnih bivših...čega? ...komunista.

Bolan, kako god okreneš, Tito i komunizam su prošlost, nekom ljepša, a nekom crna da ne može biiti crnja.

Prema tome, imaj poštovanja za žrtve sistema za koji misliš da je bio savršen jer ih je više nego što možeš zamisliti.
chuchumbamayumbe

deset_u_pola wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
deset_u_pola wrote: Tebi možda jeste bog, meni hvala Bogu (jednina) nije.

Jebo Hin ON vazda!
Još jedno si pokazao snagu svojih argumenata i birani riječnik
Hvala ti, vidis kako ti to lijepo primijetis i razumijes kada zelis.
Kralj Tvrtko XXVIII

Ne bih se slozio da su komunisti previse izgradili. Sredstva su koristena ponajvise u vojne svrhe, gradjenje sklonista, kasarni i slicno. Aerodrom Zeljave je izuzetno puno kostao, (mogo se komotno autoput napravit). Helem narodna vojska je kasnije napala svoj narod, i ono sto su komunisti kao izgradili ova komunisticka vojska je srusila ( i to sa osobitim zadovoljstvom ). Nedavno sam citao da izdvajanja u vojne svrhe u Jugoslaviji nisu bila tako velika ona bi devedesetih imala standard Austrije. Pa eto vidite kako se vodila ekonomska politika.
Drugo drugovi komunisti su autoputeve, petlje, zeljeznicu, aerodrome uglavnom gradili podalje od BiH. Postojale su druge bitnije republike kao Srbija, Hrvatska i Slovenija. Da nije bilo olimpijade tesko da bi Sarajevo ikada doseglo stupanj razvoja koji je imalo. Komunistima treba zahvaliti sto je olimpijada dosla u Sarajevo, dok ovi desnicari koji su sad na vlasti to nisu bili u stanju da izlobiraju. :).
sulesavic

Post by sulesavic »

deset_u_pola wrote: E ba¹ su komunisti izgradili BiH, samo tako. ®eljezara u Zenici, smrdljiva fabrika Natron u Maglaju. Termoelektrane i ostale "prljave tehnologije," a nigdje autoputa. Mrsko im bilo kopat tunele, valjda. Stanogradnja nula bodova.
Ne znam èiji si, ali skrenuo bih ti pa¾nju na dva detalja:

®eljezara je izgraðena 1892.

Autoputa nije bilo, ali su zato drugi oblici transporta bili dovedeni do savr¹enstva...

A volio bih i da mi malo tu stanogradnju pojasni¹ jer ima ova tema http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=42570, a nekako mi se odmah na nju nadovezuje i ova http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=42616
cufeticka

Post by cufeticka »

a jakog li izvora.. bild je dno dna, cak ispod nivoa avaza :roll: :roll:
Kralj Tvrtko XXVIII

sulesavic wrote:
deset_u_pola wrote: E baš su komunisti izgradili BiH, samo tako. Željezara u Zenici, smrdljiva fabrika Natron u Maglaju. Termoelektrane i ostale "prljave tehnologije," a nigdje autoputa. Mrsko im bilo kopat tunele, valjda. Stanogradnja nula bodova.
Ne znam čiji si, ali skrenuo bih ti pažnju na dva detalja:

Željezara je izgrađena 1892.

Autoputa nije bilo, ali su zato drugi oblici transporta bili dovedeni do savršenstva...
ako mislis na zeljeznicu onda nisi dobar nikako. Pogledaj mrezu zeljeznica u hrvatskoj i u srbiji pa ces vidjeti sta je bosna bila. Mogo si imati zeljeznicu samo ako je u okolini bio rudnik. Avio transport - Linija Sa-Bg i Sa-Zg. Presmijesno. Ponekad je bila i za dubrovnik. Brodski saobracaj: sagradjenja je ogromna imaginarna luka u neumu, preko koje se odvijao. Valjda zbog toga nisu izgradili autoput. :lol: :lol: :lol:

Autoput nisu izgradili jer su razmisljali da glupim bosancima i ne treba. Bitno je da Srbija i hrvatska dobiju, a za BiH, ma snaci ce se vec nekako. Tragedija je sto su na radnim akcijama nasi hajvani isli da hrvatima grade autopout. E to je vrhunac komunisticke gluposti.
howyesno

Post by howyesno »

@deset_u_pola - ohladi ba malo, nemoj se toliko bezze uzrujavati...
jedno moras ipak priznati - onaj sistem je mozda i bio dobar - za ovce...
za sve one koji su ograniceni k'o balkon, koji su se pomirili stim da moraju slusati, klanjati se i drzati jezik za zubima jer ako se usprotivis znas da te nema na mapi i ode ti na goli otok tucati kamen gumenim cekicom i sl.

a sto se tice izgradnje BiH bas me zanima cijim su je novcima izgradili, i ovo malo jada sto su napravili?
novcima obicnih radnika i sirotinje, odbijali su koliko im qrcu bilo cejf i je li se tada ko smio protiviti? a sta bi se sada desilo da se svima podje odbijati od plate za izgradnju neceg? pa nastao bi opsti haos. prema tome dosta preseravanja o tome kako smo savrseno zivjeli u komunizmu i kako nam je isti pruzio blagostanje kad se zna da je sve radjeno na silu.
bilo bi nama i sada blagostanje da ne smijemo pricati kao sto se tada nije smjelo pricati al et...

na koncu svega chini mi se da je BiH u onom sistemu najvise hebana ostala a sada ko biva najvise treba zahvaljivati istom - valjda zato sto je produkt one politike nase sadasnje "blagostanje"?!
sulesavic

Post by sulesavic »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:ako mislis na zeljeznicu onda nisi dobar nikako. Pogledaj mrezu zeljeznica u hrvatskoj i u srbiji pa ces vidjeti sta je bosna bila. Mogo si imati zeljeznicu samo ako je u okolini bio rudnik.
Navedi mjesta u spomenutim republikama koja te asociraju na ¾eljeznicu. BiH: Nekakvo èvori¹te u Doboju, Brèko - Banoviæi i pi*ke materine
Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Avio transport - Linija Sa-Bg i Sa-Zg. Presmijesno. Ponekad je bila i za dubrovnik.
Aerodrom(i) makar postoje.
Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Brodski saobracaj: sagradjenja je ogromna imaginarna luka u neumu, preko koje se odvijao.
Ne odvija se brodski saobraæaj samo morem.
Kralj Tvrtko XXVIII wrote: Autoput nisu izgradili jer su razmisljali da glupim bosancima i ne treba.
Glupim Bosancima i ne treba autoput. Ne treba im ni asfalt. Crna hronika, M-17 i sliène odrednice.

©to si mi stanogradnju zaboravio?
chuchumbamayumbe

Ja cu samo da kazem jos jednu ovima sto su se "patili" prije 1992. Ili bar prije 1980.-te.

"BOLJE NAM JE BILO KADA NAM JE BILO GORE!"
brdo

Post by brdo »

11. milosevic 12.karadjic 13.mladic
seln

Post by seln »

Ma hajde..."Bild" napravio listu?
Jedan krajnje desnicarski, senzacionalisticki, revizionisticki kupusni list koji je postao sinonim za nedostatak nivoa...
ali neki bi se slozili i sa Radovanom, samo ako guslaju u istu.
mostarac

Post by mostarac »

pruga samac-sarajevo je 1947. godine izgradjena za pet i po mjeseci sa onom mehanizacijom (nije je bilo uopste) i to je izmjenjen reljef zemlje. Evo vec deset godina ne mozemo da se dogovorimo oko autoputa, izlaz iz sarajeva se pravi godinama, a zimsku sluzbu nam iznenadi snijeg u decembru, a za izgradnju ceste nam smeta kisa. Sarajevo je ipak dobilo olimpijadu, naustrb ljubljane koja je imala sve adute u svojim rukama, a i rezultati slovenskih skijasa i sportista se ne mogu porediti sa nasim, iz Mostara se letilo na svih pet kontinenata, a Aluminij je danas jedna od najtrazenijih roba na svijetu ciju kupovinu ako imas srece ugovoris tako sto ce da ti ga isporuce za godinu dana. Energoinvest je isto tako bio u Bosni i Hercegovini, a bio je najveci gigant bivse jugoslavije. Najbolja mreza zeljeznica je upravo bila u BiH, a u Mostaru su se pravili avioni. Danas ne mozemo da napravimo ni maketu aviona. U Sarajevu su se pravili automobili, a danas ne mozemo ni maketu da napravimo. Agrokomerc je radio ko drzava, a danas je zatvoren i firma bez znacaja, a cijela krajina je od njeg zivila fenomenalno. Da ne nabrajam dalje. Dakle gospodo otvorite oci i pogledajte sta su napravili drugovi, a sta su napravila gospoda.
Hidroelektrane, skole, 4 univerziteta, ali prava, ne ko ona u srebrenici, foci io travniku, aerodromi, zeljeznice, rafinerija, poljoprivreda od koje je npr. pola hercegovine zivilo, a danas je to sve opljackano i razvaljeno bas onako gospodski kako je fukara i naucila kad pobjesni. Drugovi su to pravili godinama i ulagali u buducnost da bi nas gospoda razbastinila 15 mjeseci nakon dolaska na vlast i jos uvijek nas 15 godina poslije razbastinjavaju i kradu, a ne mogu da pokradu to sto su drugovi napravili.
Šandor

Post by Šandor »

mostarac wrote:
bice_bice wrote:mostarac, fino si to napiso al ja ipak mislim da je bio covjek oportunista i da je ubijao bez ikakvog obzira..

btw, ja nisam zaradio te grdne pare koje spominjes a ipak Titu ne obozavam i ne klanjam mu se niti zalim za njim sekunde, zasto bih.. dok ti cim se Broz spomene - moras nesto pravdat, branit... bojim se da si profiter komunistickog rezima koji je zivio ko bubreg u loju za vrijeme bratstva i jedinstva.. iako se po sportskim temama potpuno stobom slazem..

budi pozdravljen
od komunista nisam dobio ni stan ni kucu ni bilo sta. Nisu mi platili ni skolovanje kao ni mojim roditeljima. Otac je radio u prosjecnoj firmi, majka je bila domacica. Odgojili su nas trojicu dripaca :D a nikom nista nije falilo.
E nek ti sad otac sam radi a ima troje djece pa nek uspije odgojiti djecu i dati im hljeba u ruke.
Nikakvu korist nisam izvukao iz komunizma, ne kazem ni da je taj komunizam bio savrsen i da nije imao mana, jer ljudi nisu savrseni pa ni sistemi ne mogu bitii, ali da je taj komunizam bio najbolje sto nam se ikad desilo i sto ce nam se desiti u narednih nekoliko stotina godina to cu uvijek braniti, jer jednostavno za to postoje dokazi i fakti.
Nije joza bas ubijao toliko koliko bi danas njegovi dusmani htjeli predstaviti i mnogo vise je ljudi stradalo po zemljama danasnjim perjanicama demokratije a koje su i tada ubijale pod plastom demokratije. Taj komunizam je malo koga ubio, a sad mozemo mi uzeti pamflete Tomislava Nikolica, biskupa Perica, Veselka Cerkeza ili mozda Ante Djapica i Ljube Cesica Rojsa pa na osnovu njih tumaciti istoriju. Niko iz hrvatskog proljeca nije ubijen, pa niko nije ubijen nakon sloma srpskih liberala, pa niko nije ubijen iz proces 1983. godine, a kako je to moguce ako je joza bio zlocinac kao i sistem koji je bio u jugoslaviji
Posljednja legalna smrtna kazna u BiH izvršena je vatrenim oružjem na brdu Vraca u Sarajevu 1973. godine.
Post Reply