10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
- JVC
#251 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
God said … “O temporal man, I was a hidden treasure,
I sought that that treasure of loving-kindness
And bounty should be revealed ….”
“Poor sufferer — and God was with him all the time,
Who knew Him not, and glorified remoteness.”
I sought that that treasure of loving-kindness
And bounty should be revealed ….”
“Poor sufferer — and God was with him all the time,
Who knew Him not, and glorified remoteness.”
- Sanjarko
#252 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
To su onda kumiri. A u bibliji pise da se ne uzimaju kumiri. Znaci ikone, svetci, kipovi itd.Bloo wrote:Ako se moliš nekom onda to mora značiti da tog nekog/nešto smatraš božanstvom?
- Bloo
- Globalna šefica
#253 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
U nekim kulturama se molis duhovima predaka.Vizionar 1985 wrote:To su onda kumiri. A u bibliji pise da se ne uzimaju kumiri. Znaci ikone, svetci, kipovi itd.Bloo wrote:Ako se moliš nekom onda to mora značiti da tog nekog/nešto smatraš božanstvom?
Da te zastite, da te cuvaju.
Ne smatras ih bozanstvima.
Mariji se molis kao majci bozjoj. Kao nekom ko ima veci stepen svetosti.
- Sanjarko
#254 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Ne govorim ja o tome. Ja govorim da u bibliji pise da se ne uzimaju kumiri kao predmeti molitve, obozavanja i slicno ali Krscani to opet rade, ali ne svi ako se nevaram. Amisi i jos neki to nerade ili se varam.Bloo wrote: U nekim kulturama se molis duhovima predaka.
Da te zastite, da te cuvaju.
Ne smatras ih bozanstvima.
Mariji se molis kao majci bozjoj. Kao nekom ko ima veci stepen svetosti.
- Bloo
- Globalna šefica
#255 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Ne molis se statui vec svecu. Ne budi bukvalista.
Vizuelna reprezentacija je olaksavajuci element za nas mozak.
Vizuelna reprezentacija je olaksavajuci element za nas mozak.
- Sanjarko
#256 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Joj bukvalista. Ja ti kazem da je to protivno bibliji jer pise ne uzimaj kumire pored mene tj., boga.
- JVC
#257 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Jesus Almighty sta je ovo?allem_77 wrote:JVC,
Ne znam tačno šta hoćeš ovim stihom koji si postavio da dokažeš?
Citas li ti sta ja pisem?
Ivan 6: 61 A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio?"
Ovaj stih što si gore postavio je upitna rečenica. I zbog toga možda dobiješ različite odgovore? Gdje smo mi prije bili? Odgovor je jasan, bili smo svi, pa i Isus u majčinoj utrobi, tačnije maternici.
-
allem_77
#258 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
A gdje je prije bio? ... uzlazi onamo gdje je prije bio?"JVC wrote:Jesus Almighty sta je ovo?allem_77 wrote:JVC,
Ne znam tačno šta hoćeš ovim stihom koji si postavio da dokažeš?
Citas li ti sta ja pisem?
Ivan 6: 61 A što ako vidite Sina Čovječjega kako uzlazi onamo gdje je prije bio?"
Ovaj stih što si gore postavio je upitna rečenica. I zbog toga možda dobiješ različite odgovore? Gdje smo mi prije bili? Odgovor je jasan, bili smo svi, pa i Isus u majčinoj utrobi, tačnije maternici.
Pojasni malo?
-
allem_77
#259 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
A ako se moliš nekome preko nekoga (posrednika) šta bi to trebalo da znači?Bloo wrote:Ako se moliš nekom onda to mora značiti da tog nekog/nešto smatraš božanstvom?
Ivan 14:6, 14: “Isus mu je odgovorio: ‘Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene. Ako što zamolite u ime moje, učinit ću.’” (Molite li se u ime Isusa Krista i jeste li svjesni toga da se zbog vaše grešnosti on mora zauzimati za vas kod Boga?)
Da li je u ovom stihu kojeg sam pronašao na službenim stranicama jehovinih svjedoka, prekršena prva i druga Božija zapovijed?
- JVC
#260 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Ivan 6:37-38allem_77 wrote: A gdje je prije bio? ... uzlazi onamo gdje je prije bio?"
Pojasni malo?
Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti; jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla.
-
allem_77
#261 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Pitaš me previše, kao da sam ja neki doktor teologije. Ja čak ne poznajem ni jedan strani jezik, osim srpskog i hrvatskog. A za njih ne tvrdim da znam 100% ali razumijem govor.Humljanin wrote:Ok, hvala. Međutim nisam zadovoljan usporedbom sa engleskom kraljicom i indijskim premijerom.
Kuran je napisan davno prije pa mi je deplasirano to uspoređivati.
Mene bi zanimala ta izvorna riječ "Nahnu". Gdje se još koristi u arapskom jeziku pa da vidimo sva značenja i sve primjene.
A imaš ovog čovjeka, što ću ti postaviti link. Čovjek zna sve svete knjige napamet. I kada mu neko postavi pitanje, isti citira stihove iz svih svetih Knjiga, čak kaže i broj stiha, ajeta...
https://youtu.be/Wb941aBzubE
-
allem_77
#262 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
E sada mi je jasnije. A ne možeš poreći ni da je Bio u majčinoj utrobi. Ali mi opet nije jasno kako ljudi mogu priznavati nekoga za boga, a koji je izašao iz, da prostiš one stvari.JVC wrote:Ivan 6:37-38allem_77 wrote: A gdje je prije bio? ... uzlazi onamo gdje je prije bio?"
Pojasni malo?
Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti; jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla.
Ovaj dio mi se sviđa... ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla.
-
šarf
#263 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
ISUSOV PREDLJUDSKI ŽIVOT
Allem ,
evo ono što Biblija kaže o tome što znači citat
Ivan 3:13 -Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega.
Prije nego je rođen kao čovjek Isus je bio na nebu.
Slijedeći biblijski citati to nedvosmisleno pokazuju.
Kološanima 1:15-On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno.“
Ovdje Isus nazvan „prvorođencem svega što je stvoreno“.Prvo što je Bog stvorio,prije anđela,prije univerzuma ,prije svega što je stvoreno Isus je prvo što je Bog stvorio.
Ivan 6:37,38-Sve što mi Otac daje doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću otjerati, jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me poslao.“
Ovdje Isus za sebe kaže da je sišao sa neba da vrši Božiju volju.
Mihej 5:2-A ti, Betleheme Efrato, koji si premalen da budeš među tisućama Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će biti vladar u Izraelu, koji potječe iz davnine, iz dana pradavnih.“
Proročanstvo koje govori gdje će Mesija biti rođen,u Betlehemu.
Također se za njega kaže da potječe iz dana pradavnih,iz davnine.
Ivan 8:23-A on im je rekao: “Vi ste odozdo, a ja sam odozgo. Vi ste od ovoga svijeta, a ja nisam od ovoga svijeta.“
Ponovo Isus za sebe kaže,“ja sam odozgo“
Ivan 8:56-58-Vaš otac Abraham veoma se radovao u nadi da će vidjeti moj dan. I vidio ga je i obradovao se.”Nato su mu Židovi rekli: “Nemaš još ni pedeset godina, a vidio si Abrahama?”Isus im je odgovorio: “Zaista, zaista, kažem vam, prije nego što se Abraham rodio, ja sam postojao.”
Opet Isus kaže „prije nego se Abraham rodio ja sam postojao“.
Mogu se izdvojiti još desetine citata koji pokazuju da je Isus imao i svoj predljudski život na nebu.Nakon smrti Isus je uskrsnuo i na njega se također odnose riječi iz
Psalma 110:1-Jehova je rekao Gospodinu mojemu:“Sjedi meni zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim!”
Petar to povrđuje
1.Petrova 3:22-On je zdesna Bogu, jer je otišao na nebo, i podloženi su mu anđeli i vlasti i sile.“
Allem ,
evo ono što Biblija kaže o tome što znači citat
Ivan 3:13 -Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega.
Prije nego je rođen kao čovjek Isus je bio na nebu.
Slijedeći biblijski citati to nedvosmisleno pokazuju.
Kološanima 1:15-On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno.“
Ovdje Isus nazvan „prvorođencem svega što je stvoreno“.Prvo što je Bog stvorio,prije anđela,prije univerzuma ,prije svega što je stvoreno Isus je prvo što je Bog stvorio.
Ivan 6:37,38-Sve što mi Otac daje doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću otjerati, jer nisam sišao s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me poslao.“
Ovdje Isus za sebe kaže da je sišao sa neba da vrši Božiju volju.
Mihej 5:2-A ti, Betleheme Efrato, koji si premalen da budeš među tisućama Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će biti vladar u Izraelu, koji potječe iz davnine, iz dana pradavnih.“
Proročanstvo koje govori gdje će Mesija biti rođen,u Betlehemu.
Također se za njega kaže da potječe iz dana pradavnih,iz davnine.
Ivan 8:23-A on im je rekao: “Vi ste odozdo, a ja sam odozgo. Vi ste od ovoga svijeta, a ja nisam od ovoga svijeta.“
Ponovo Isus za sebe kaže,“ja sam odozgo“
Ivan 8:56-58-Vaš otac Abraham veoma se radovao u nadi da će vidjeti moj dan. I vidio ga je i obradovao se.”Nato su mu Židovi rekli: “Nemaš još ni pedeset godina, a vidio si Abrahama?”Isus im je odgovorio: “Zaista, zaista, kažem vam, prije nego što se Abraham rodio, ja sam postojao.”
Opet Isus kaže „prije nego se Abraham rodio ja sam postojao“.
Mogu se izdvojiti još desetine citata koji pokazuju da je Isus imao i svoj predljudski život na nebu.Nakon smrti Isus je uskrsnuo i na njega se također odnose riječi iz
Psalma 110:1-Jehova je rekao Gospodinu mojemu:“Sjedi meni zdesna dok ne položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim!”
Petar to povrđuje
1.Petrova 3:22-On je zdesna Bogu, jer je otišao na nebo, i podloženi su mu anđeli i vlasti i sile.“
-
šarf
#264 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Allem,
ovaj citat govori još nešto
Ivan 3:13-Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega.
Ovim se citatom pojašnjava da ne postoji zagrobni život.Život poslije života.
Tu Isus jasno kaže“nitko nije uzašao na nebo osim njega,koji je sišao sa neba“.
ovaj citat govori još nešto
Ivan 3:13-Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji je sišao s neba, Sina čovječjega.
Ovim se citatom pojašnjava da ne postoji zagrobni život.Život poslije života.
Tu Isus jasno kaže“nitko nije uzašao na nebo osim njega,koji je sišao sa neba“.
-
šarf
#265 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Allem,prijetelju
drago mi je da si posjetio stranicu.
Mogu pružiti pojašnjenje za citat iz
Ivana 14:6, 14: “Isus mu je odgovorio: ‘Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene. Ako što zamolite u ime moje, učinit ću.’”
Tu se za Isusa ne kaže da je posrednik ,u smislu da se Isusu upućuju molitve,već da se molitve upućuju Bogu u ime Isusa.
U ime nekoga ili nečega ,to znači priznavati to nešto ili nekoga.Čest je primjer "u ime zakona" neko ko dolazi u ime zakona priznaje taj zakon.
Ili ,još bolji primjer i ti si to sigurno nekad rekao"zahvali se (nekome) u moje ime".
Molimo se Bogu,zahvaljujemo se Bogu,u ime Isusa jer priznajemo njegovu ulogu koju mu je Bog dodijelio.Ne u ime Marije,ili u ime nekog drugog "sveca".
Sve molitve koje su izgovorili Božji sluge upućene su direktno Bogu bez posrednika.Čak i Isusove molitve upućene su Bogu.Jedna od njih zapisana u 17 poglavlju Ivanovog evanđelja ,evo dio te molitve:
"Isus je to rekao, a zatim je podigao oči prema nebu i kazao: “Oče, došao je čas! Proslavi sina svojega, da sin proslavi tebe 2 i da vlašću koju si mu dao nad svim ljudima dade vječni život svima koje si mu dao. 3 A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. 4 Ja sam proslavio tebe na zemlji, dovršivši djelo koje si mi dao da izvršim. 5 A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe slavom koju sam imao kod tebe prije nego je svijet postao."
Primijetit ćeš da u zadnjoj rečenici Isus ponovo spominje svoj predljudski život "proslavi me slavom koju sam imao kod tebe prije nego je svijet postao".
drago mi je da si posjetio stranicu.
Mogu pružiti pojašnjenje za citat iz
Ivana 14:6, 14: “Isus mu je odgovorio: ‘Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene. Ako što zamolite u ime moje, učinit ću.’”
Tu se za Isusa ne kaže da je posrednik ,u smislu da se Isusu upućuju molitve,već da se molitve upućuju Bogu u ime Isusa.
U ime nekoga ili nečega ,to znači priznavati to nešto ili nekoga.Čest je primjer "u ime zakona" neko ko dolazi u ime zakona priznaje taj zakon.
Ili ,još bolji primjer i ti si to sigurno nekad rekao"zahvali se (nekome) u moje ime".
Molimo se Bogu,zahvaljujemo se Bogu,u ime Isusa jer priznajemo njegovu ulogu koju mu je Bog dodijelio.Ne u ime Marije,ili u ime nekog drugog "sveca".
Sve molitve koje su izgovorili Božji sluge upućene su direktno Bogu bez posrednika.Čak i Isusove molitve upućene su Bogu.Jedna od njih zapisana u 17 poglavlju Ivanovog evanđelja ,evo dio te molitve:
"Isus je to rekao, a zatim je podigao oči prema nebu i kazao: “Oče, došao je čas! Proslavi sina svojega, da sin proslavi tebe 2 i da vlašću koju si mu dao nad svim ljudima dade vječni život svima koje si mu dao. 3 A da bi dobili vječni život, trebaju dobro upoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. 4 Ja sam proslavio tebe na zemlji, dovršivši djelo koje si mi dao da izvršim. 5 A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe slavom koju sam imao kod tebe prije nego je svijet postao."
Primijetit ćeš da u zadnjoj rečenici Isus ponovo spominje svoj predljudski život "proslavi me slavom koju sam imao kod tebe prije nego je svijet postao".
-
allem_77
#266 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
šarf,
Ti ovdje svašta nešto napisa?
Napiši nam i kako su se Isus, Mojsije i ostali Božiji poslanici molili Bogu. Je li na primjer Mojsije govorio Bože u ime Isusa molim te za to i to...
Ili Isus, je li i on molio Bože u ime Isusa molim te....
Vidiš kod muslimana nema posrednika, obraćamo se direktno GOSPODARU SVJETOVA.
Ti ovdje svašta nešto napisa?
Napiši nam i kako su se Isus, Mojsije i ostali Božiji poslanici molili Bogu. Je li na primjer Mojsije govorio Bože u ime Isusa molim te za to i to...
Ili Isus, je li i on molio Bože u ime Isusa molim te....
Vidiš kod muslimana nema posrednika, obraćamo se direktno GOSPODARU SVJETOVA.
-
šarf
-
allem_77
#268 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Sura Pristup
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali,
niti onih koji su zalutali!
Amin
Pogledaj taj sklad. Kako fino zvuči Gospodar Svjetova.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali,
niti onih koji su zalutali!
Amin
Pogledaj taj sklad. Kako fino zvuči Gospodar Svjetova.
-
allem_77
#269 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Da napisao si kako su se Poslanici molili bez posrednika. Pa oni su naš uzor. Zašto se i narodi kojima su dolazili, po vašem tumačenju ne mogu moliti Bogu bez posrednika?šarf wrote:Pa,napisao sam..
- tuzlak1212
#270 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Šarf baš si se potrudio oko predstavljanja Biblijske slike o Isusu, sad mi je malo jasnije kako ga Kršćani doživljavaju, svaka čast zbog ovog forum i postoji

Naravno mi muslimani bi imali i imamo nekih neslaganja po pitanjima Isusa kao Boga i trojstva, a ostalo manje više imamo mnogo sličnosti... Ako smijem napraviti off topic zalijepit ova 3 ajeta, čisto da malo obogatim raspravu vas ovdje sa Allemom po pitanju da li je i Isus uključen u prvu zapovjed, sa aspekta Islama, jer mi muslimani volimo vašu prvu zapovjed samo imamo drugačije tumačenje
Naravno mi muslimani bi imali i imamo nekih neslaganja po pitanjima Isusa kao Boga i trojstva, a ostalo manje više imamo mnogo sličnosti... Ako smijem napraviti off topic zalijepit ova 3 ajeta, čisto da malo obogatim raspravu vas ovdje sa Allemom po pitanju da li je i Isus uključen u prvu zapovjed, sa aspekta Islama, jer mi muslimani volimo vašu prvu zapovjed samo imamo drugačije tumačenje
Uz svo poštovanje prema sagovornicimaJa sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene!
Tvoj Stvoritelj kaže: "Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin (Marijin)!' A Mesih je govorio: 'O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vasem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći. Nevjernici su oni koji govore: 'Allah je jedan od trojice!' A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane. Zašto se oni ne pokaju Allahu i ne zamole oprost od Njega, ta Allah prašta i samilostan je. Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici -, a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću." (Kur'an 5:72-75)
-
šarf
#271 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Tuzlak,
hvala ti.
Pokušavam pojasniti što Biblija govori
Biblija nigdje Isusa ne prikazuje kao svemoćnog Boga .Isus je uvijek podređen Bogu.
Također ,niti trojstvo nema uporište u Bibliji.
Allem,
molim te oprosti ,nije mi jasno tvoje zadnje pitanje.Ako možeš malo pojasni.
hvala ti.
Pokušavam pojasniti što Biblija govori
Biblija nigdje Isusa ne prikazuje kao svemoćnog Boga .Isus je uvijek podređen Bogu.
Također ,niti trojstvo nema uporište u Bibliji.
Allem,
molim te oprosti ,nije mi jasno tvoje zadnje pitanje.Ako možeš malo pojasni.
- tranquil
#272 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Na strani 2 ove teme već sam dao opširno mišljenje o 10 zapovijedi, nakon čega je slijedila jedna solidna diskusija, tako da ne bih dalje o tome, koga zanima neka pogleda.
Ali palo mi je na pamet još nešto vezano za ovu temu. Često se izgovara pitanje, "da nije 10 zapovijesti i sličnih zakona, kako bismo znali za moral". Kao, kako bismo znali da se ne poubijamo ako nema zapovijesti "ne ubij".
A u Bibliji možemo pročitati kako je Mojsije, prije nego što je izveo narod iz Egipta, i prije nego što je dobio table na Sinaju, u Egiptu bio tražen zbog - ubistva koje je počinio. Iz teksta se može nagovijestiti da vlasti nisu znale da je počinilac Mojsije, ali je sasvim jasno implicirano da je ubica bio tražen, i da je Mojsije sakrivao svoje djelo zbog toga.
Dakle, ubistvo je, čak i prema Bibliji, bilo učinjeno nelegalnim, od strane faraonskih - dakle ljudskih - zakona, i to prije 10 zapovijedi. Ispada da se Bog čak nije ni prvi sjetio da zabrani ubistvo.
Ali šta se dešava dalje: Bog je donosiocu tih zakona, faraonu, otvrdnuo srce kako bi odbio zahtjeve njegovog štićenika, i onda mu je zbog tog čini se nedobrovoljnog odbijanja ubio prvorođenog sina, i svu prvorođenu djecu njegovih podanika, a svom štićeniku poslije dao tu istu zabranu ubistva koja je već postojala i koju je on već prekršio.
I danas taj neoriginalni zakonik, u čijem lancu prenošenja ključnu ulogu ima čovjek koji je prekršio njegov glavni dio, neki slave kao vrhunsko moralno dostignuće. Da se čovjek zapita.
Ali palo mi je na pamet još nešto vezano za ovu temu. Često se izgovara pitanje, "da nije 10 zapovijesti i sličnih zakona, kako bismo znali za moral". Kao, kako bismo znali da se ne poubijamo ako nema zapovijesti "ne ubij".
A u Bibliji možemo pročitati kako je Mojsije, prije nego što je izveo narod iz Egipta, i prije nego što je dobio table na Sinaju, u Egiptu bio tražen zbog - ubistva koje je počinio. Iz teksta se može nagovijestiti da vlasti nisu znale da je počinilac Mojsije, ali je sasvim jasno implicirano da je ubica bio tražen, i da je Mojsije sakrivao svoje djelo zbog toga.
Dakle, ubistvo je, čak i prema Bibliji, bilo učinjeno nelegalnim, od strane faraonskih - dakle ljudskih - zakona, i to prije 10 zapovijedi. Ispada da se Bog čak nije ni prvi sjetio da zabrani ubistvo.
Ali šta se dešava dalje: Bog je donosiocu tih zakona, faraonu, otvrdnuo srce kako bi odbio zahtjeve njegovog štićenika, i onda mu je zbog tog čini se nedobrovoljnog odbijanja ubio prvorođenog sina, i svu prvorođenu djecu njegovih podanika, a svom štićeniku poslije dao tu istu zabranu ubistva koja je već postojala i koju je on već prekršio.
I danas taj neoriginalni zakonik, u čijem lancu prenošenja ključnu ulogu ima čovjek koji je prekršio njegov glavni dio, neki slave kao vrhunsko moralno dostignuće. Da se čovjek zapita.
- Smrcak15
#273 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
tranquil wrote:Na strani 2 ove teme već sam dao opširno mišljenje o 10 zapovijedi, nakon čega je slijedila jedna solidna diskusija, tako da ne bih dalje o tome, koga zanima neka pogleda.
zna li bi ljudi za dobro i bez religija, jer je dobro urodjeno u ljudima, Bog dao osjecaj za dobro.
pa sta je onda relgiija tu, kakva ulogu ima???
Jednostavno receno, da podstice, i unaprijedi to dobro, religija djeluje kao katalizator za dobro, i pojacivac ako joj se pravo pristupi.
- dustaban
#274 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Smrcak15 wrote: zna li bi ljudi za dobro i bez religija, jer je dobro urodjeno u ljudima, Bog dao osjecaj za dobro.
pa sta je onda relgiija tu, kakva ulogu ima???
Jednostavno receno, da podstice, i unaprijedi to dobro, religija djeluje kao katalizator za dobro, i pojacivac ako joj se pravo pristupi.
-
šarf
#275 Re: 10 Božjih zapovjedi(kako ih ja shvaćam) su za naše dobro ili...?
Mi ljudi imamo jedan zakon koji ne slušaju svi ,to je savjest.Taj zakon kako u donjem biblijskom retku stoji,"zapisan "je u nama .Taj dar,savjest,upravljala je postupcima Božjih slugu .Savjest je djelovala i kod ljudi koji nisu služili Bogu .U svim ljudskim zajednicama ubistvo pripadnika te zajednice najčešće se kažnjavalo smrću .Time pokazuju da iako nisu imali pisani zakon od Boga,oni su se držali tog zakona jer je taj zakon "zapisan" u njima.Oni su naravno to pretočili u pisani zakon .Nemojmo zaboraviti ,i faraon je potomak Adama,odnosno zakonodavci drevnog Egipta.Dakle nisu se ljudi prvi sjetili da zabrane ubojstvo .
Rimljani 2:14,15-Jer kad se god neznabošci, koji nemaju zakona, po prirodi drže onoga što je u zakonu,oni su sami sebi zakon, premda nemaju zakona. Oni pokazuju da je ono što nalaže zakon zapisano u njihovim srcima, a o tome svjedoči i njihova savjest te u svojim mislima bivaju optuženi ili pak opravdani.
Rimljani 2:14,15-Jer kad se god neznabošci, koji nemaju zakona, po prirodi drže onoga što je u zakonu,oni su sami sebi zakon, premda nemaju zakona. Oni pokazuju da je ono što nalaže zakon zapisano u njihovim srcima, a o tome svjedoči i njihova savjest te u svojim mislima bivaju optuženi ili pak opravdani.