Tu nece biti vecih problema cca 25%AmADin_gospo wrote:ja samo priznajem da se renoviraju kuče koje imaju zakonom propisane dozvole. od urbanističke, građevinske do upotrebne.
1% svake plate za poplave
- Karadoz
#276 Re: 1% svake plate za poplave
- Karadoz
#277 Re: 1% svake plate za poplave
Brz nema sta, evo jos nema zvanicnih podataka o rezultatima popisa stanovnista, voda se jos nije povukla a covjek vec ima procjenu... u roku par dana .. ipak se krecemadner wrote:Zlaja je danas izasao sa prvom "zvanicnom" procjenom stete. Oko milion ljudi, oko 100 000 objekata pogodjeno.
- madner
#278 Re: 1% svake plate za poplave
Glupsone, broj stanovnika po opcinama i broj stambenih jedinica mozes naci danas na stranici zavoda za statistiku. Bezveze seres.
- Karadoz
#279 Re: 1% svake plate za poplave
Ova je dobra, zec u sumi a razan spreman... otkuda ti znas kome ce se graditi? Ako imas neke spec info prosvjetli nas. Inace ne nadajte se onome sto je bilo kad je bilo... B. Lika, Skoplje, C. Gora....Havatar wrote:Niko te nista ne pita . Gradice se svakom kome je osteceno i to tebe ne treba da zanima posto svakako neces pomagati a samo namjerno odmazes.AmADin_gospo wrote:ja samo priznajem da se renoviraju kuče koje imaju zakonom propisane dozvole. od urbanističke, građevinske do upotrebne.
- Karadoz
#280 Re: 1% svake plate za poplave
Tvoja inteligencija i kultura je vec dokazana ovdje.. inace kad si toliko upucen daj mi link na zvanicne rezultate popisa stanovnistva...BiHmadner wrote:Glupsone, broj stanovnika po opcinama i broj stambenih jedinica mozes naci danas na stranici zavoda za statistiku. Bezveze seres.
- madner
#281 Re: 1% svake plate za poplave
http://dissemination.bhas.ba/PXWeb/pxwe ... ion=Census 2013 - Popis 2013 - Попис 2013&rxid=7097494b-4128-402b-9526-42b86d724f42

- Alfons Kauders
#282 Re: 1% svake plate za poplave
onaj neugodni trenutak kad neko na onlajn diskusiji ispadne glup... zato jer nije ni pokusao guglat...
- stakasa
#283 Re: 1% svake plate za poplave
Sace ti havatar rec da unosis razdor medu BosnjakeAlfons Kauders wrote:onaj neugodni trenutak kad neko na onlajn diskusiji ispadne glup... zato jer nije ni pokusao guglat...
- Karadoz
#284 Re: 1% svake plate za poplave
Ne kontam sta si ovim nesipravnim linkom htio reci... inace ako ispravis link onda dobijes rezultat:madner wrote:http://dissemination.bhas.ba/PXWeb/pxwe ... ion=Census 2013 - Popis 2013 - Попис 2013&rxid=7097494b-4128-402b-9526-42b86d724f42
http://dissemination.bhas.ba/PXWeb/pxwe ... 8b52e5071d
PRELIMINARNI REZULTATI
Početna >> Census 2013 - Popis 2013 - Попис 2013 >> POPISANE OSOBE, DOMAĆINSTVA I STAMBENE JEDINICE, PRVI REZULTATI POPISA 2013, ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ENTITETE I BRČKO DISTRIKT BIH
POPISANE OSOBE, DOMAĆINSTVA I STAMBENE JEDINICE, PRVI REZULTATI POPISA 2013, ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ENTITETE I BRČKO DISTRIKT BIH
- madner
#285 Re: 1% svake plate za poplave
Ako ti nije jasno zasto je za procjenu stete bitan broj ljudi i domacinstava a ne BHS sastav, ne mogu ti bas pomoci.
Mislim mogu, no nemam vremena za lekcije iz sabiranja.
Mislim mogu, no nemam vremena za lekcije iz sabiranja.
- vaučer
#286 Re: 1% svake plate za poplave
E da, lijepa suština stvari u jednoj rečenici."Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji", rekla je Georgijeva.
Gdje si bio, šta si radio?
Uplaćivanje novca u budžet koji nesposobni tumori jašu decenijama ne samo da je krivo rješenje - već je umal pa nagrađivanje njihove nesposobnosti, podlosti i bezobrazluka. Situacija jeste vanredna i srozat će nas neizbježno u nove dubine siromaštva - ali očito nije moglo drugačije kad volimo jesti govna i nikad nam dosta.
Prije kao ukrasti 80% a 20 posto gurnuti na teren (poznanicima i prijateljima naravno).Pa zato i predlazem ovaj fond, to jeste dugorocnije rjesenje. S tim da ce sigurno i tu krasti, no ako 80% ode tim ljudima to je nesto.
Ova mjera je 'Get out of jail' kartica za one koji trebaju nositi najveći teret odgovornosti za ovu situaciju a usput je i materijalna nagrada istima te dodatna prilika za profit i pljuvanje u lice stvarnim žrtvama. Ne hvala, mehanizam nije dovoljno siguran za sprovesti nešto ovakvo a kad za dva mjeseca poplava bude passe vijest ruke će im do ramena biti u 'vreći solidarnosti'.
-
mirzet87sa
#287 Re: 1% svake plate za poplave
Kao sto sam i rekao na pocetku teme, bespotrebno filozofiranje i pametovanje. Vjerujem da vecini "budzetlija" je sindikat predlozio odbijanje 1dnevnice, sto je vjerujem vise od 1%. Samo se postavlja pitanje, kome ce te pare doci u ruke? Zrtvama sigurno nece ni 20%.
-
Drinski
#288 Re: 1% svake plate za poplave
ja sam protiv bilo kakvog samodoprinosa. to naravno ne znaci da ljudima ne treba pomoć.
-
preludezalude
#289 Re: 1% svake plate za poplave
A zasto je to tako??? Zbog nasih politicara koji ne rade svoj posao. I jos mi se onda onaj seronja (ako se dobro sjecam bio je Vjekoslav Bevanda) pojavi na tv i kaze da zbog mozda njihovih (misli na sebe i ostale politicare) gresaka nebi trebao da ispasta narod. Kakva bljuvotina od izjave. Pa kako ga nije stid!!!zgiba wrote:"Srbija može da računa na milijardu eura iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava", izjavila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.
Na konferenciji za novinare, održanoj u Briselu, "Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijardu eura godišnje".
Riječ je o fondu koji je formiran nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlje.
"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji", rekla je Georgijeva.
-
preludezalude
#290 Re: 1% svake plate za poplave
Merhamet je jedna organizacija koja sluzi odredjenim ljudima za bogacenje po krinkom humanitarnog rada. Jako dobro se zna sta se radilo u ratu. Jako dobro se zna sta su radili Hadziosmanovici u Mostaru, sta je sve stizalo u humanitarnoj pomoci, a sta su davali narodu. Ja sam bio svjedok X puta sta je sve ulazilo u njihov magacin a jako dobro znam sta su dijelili narodu.Havatar wrote:Pa merhamet je humanitarna organizacija a to sto je tebi sada mrznja preca od pomoci nekom to nikog nije briga i to zadrzi za sebe.
Ovakvo siroko rasprostranjeno misljenje o njima su sami stvorili svojim postupcima u proslosti.
Postoje i drugi nacini kako pomoci a da se zaobidje visoko profitabilna organizacija zvana Merhamet.
- Havatar
#291 Re: 1% svake plate za poplave
Pa i ljudi iz Crvenog krsta dobijajaju plate, direktor svjetskog crvenog krsta ima platu od milion dolara pa opet ljudi pozivaju da se da njima posto su oni posteniji dok u merhametu niko ne dobija platu nego rade kao volonteri i sad je gore sto je neko vidio nekog kako jede narandzu u Merhametu od toga sto ovi dobijaju plate za humanitarni radpreludezalude wrote:Merhamet je jedna organizacija koja sluzi odredjenim ljudima za bogacenje po krinkom humanitarnog rada. Jako dobro se zna sta se radilo u ratu. Jako dobro se zna sta su radili Hadziosmanovici u Mostaru, sta je sve stizalo u humanitarnoj pomoci, a sta su davali narodu. Ja sam bio svjedok X puta sta je sve ulazilo u njihov magacin a jako dobro znam sta su dijelili narodu.Havatar wrote:Pa merhamet je humanitarna organizacija a to sto je tebi sada mrznja preca od pomoci nekom to nikog nije briga i to zadrzi za sebe.
Ovakvo siroko rasprostranjeno misljenje o njima su sami stvorili svojim postupcima u proslosti.
Postoje i drugi nacini kako pomoci a da se zaobidje visoko profitabilna organizacija zvana Merhamet.
-
preludezalude
#292 Re: 1% svake plate za poplave
I u cemu je problem sto ljudi u CK dobijaju plate? Ja govorim o kriminalu u Merhametu. Ono sto je kod njih ulazilo, nije se ni 30% dijelilo narodu. Ostalo je sve zavrsavalo po prodavnicama i pojedinci su stekli ogroman kapital od humanitarne pomoci.
Ja govorim o bogacenju od humanitarne pomoci. Treba samo pogledati sta su braca Hadziosmanovici iz Mostara stekli u ratu, a sve pod krinkom SDA i Merhameta. A takvih ima na sve strane, ne samo u Mostaru.
Ja govorim o bogacenju od humanitarne pomoci. Treba samo pogledati sta su braca Hadziosmanovici iz Mostara stekli u ratu, a sve pod krinkom SDA i Merhameta. A takvih ima na sve strane, ne samo u Mostaru.
-
Hafis
#293 Re: 1% svake plate za poplave
Pođimo od mog primjera:
Što se mene tiče nisam ništa utovarao ni u kakav kombi, ali sam prije 4 dana potpisao izjavu s kojom se u potpunosti slažem da mi se (za početak) u naredna tri mjeseca izuzima od osobnog dohotka .....trocifren broj KM i uplaćuje u fond namjenjen za pomoć stradalim od nedavnih poplava. Velim kao mjera za početak, dok se ne uspostavi siguran fond trajnog karaktera s transparentnim i vidljivim načinom rada. Pa koliko drugi izduraju, i ja ću.
A ortodoksni herceg-ćetnik
Što se mene tiče nisam ništa utovarao ni u kakav kombi, ali sam prije 4 dana potpisao izjavu s kojom se u potpunosti slažem da mi se (za početak) u naredna tri mjeseca izuzima od osobnog dohotka .....trocifren broj KM i uplaćuje u fond namjenjen za pomoć stradalim od nedavnih poplava. Velim kao mjera za početak, dok se ne uspostavi siguran fond trajnog karaktera s transparentnim i vidljivim načinom rada. Pa koliko drugi izduraju, i ja ću.
- area51
#294 Re: 1% svake plate za poplave
Problem će biti priliv sredstava u budžete,to sa kresanjem je najmanji problemHafis wrote:Pođimo od mog primjera:
Neće se imati "odbiti" od čega
http://www.klix.ba/vijesti/bih/crne-pro ... /140523036
-
Bodkin
#295 Re: 1% svake plate za poplave
problem nece biti namirivanje stete ( mislim hoce i to ali ne toliki), problem ce biti ogromna astronomska rupa u budzetskim prihodima padom prometa i potrosnje. kako ce to namiriti vidjecemo. predvidjam prodaju telekoma ili EP. joj tuge tito te jebo, prodajes najvrijednije kompanije ( koje ce vjerovatno odraditi deutsche bank pa ce im cijena biti ispod vrijednosti) da zakrpis budzetske rupe...Hafis wrote:Pođimo od mog primjera:
-
Objektivni navijac
#296 Re: 1% svake plate za poplave
vaučer wrote:E da, lijepa suština stvari u jednoj rečenici."Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji", rekla je Georgijeva.
Gdje si bio, šta si radio?
Uplaćivanje novca u budžet koji nesposobni tumori jašu decenijama ne samo da je krivo rješenje - već je umal pa nagrađivanje njihove nesposobnosti, podlosti i bezobrazluka. Situacija jeste vanredna i srozat će nas neizbježno u nove dubine siromaštva - ali očito nije moglo drugačije kad volimo jesti govna i nikad nam dosta.
Prije kao ukrasti 80% a 20 posto gurnuti na teren (poznanicima i prijateljima naravno).Pa zato i predlazem ovaj fond, to jeste dugorocnije rjesenje. S tim da ce sigurno i tu krasti, no ako 80% ode tim ljudima to je nesto.
Ova mjera je 'Get out of jail' kartica za one koji trebaju nositi najveći teret odgovornosti za ovu situaciju a usput je i materijalna nagrada istima te dodatna prilika za profit i pljuvanje u lice stvarnim žrtvama. Ne hvala, mehanizam nije dovoljno siguran za sprovesti nešto ovakvo a kad za dva mjeseca poplava bude passe vijest ruke će im do ramena biti u 'vreći solidarnosti'.
Tacno tako
Ovo povecano je mnogo lijep izraz
Ni feninga nesposobnoj SDA/SDP monstrum drzavi
- Alfons Kauders
#297 Re: 1% svake plate za poplave
malo crna prognoza, mislim da treba sacekati da vidimo procjenu stete, te nacin na koji ce se reprogramirati dug - ako se uopste reprogramira... i tada ce krenuti politicki problemiBodkin wrote:problem nece biti namirivanje stete ( mislim hoce i to ali ne toliki), problem ce biti ogromna astronomska rupa u budzetskim prihodima padom prometa i potrosnje. kako ce to namiriti vidjecemo. predvidjam prodaju telekoma ili EP. joj tuge tito te jebo, prodajes najvrijednije kompanije ( koje ce vjerovatno odraditi deutsche bank pa ce im cijena biti ispod vrijednosti) da zakrpis budzetske rupe...Hafis wrote:Pođimo od mog primjera:
i treba jasno razdvojiti fbih od rs, jer se obnova nece raditi na drzavnom nivou... humanitarna pomoc i solidarnost koju smo gledali ovih dana su jedno, a dugorocni interesi nesto sasvim drugo... da se ne lazemo, i hafis, i ja, i ti i dijaspora ce finansirati obnovu u fbih, ne u rs... zajednistvo ima prolaz kad je u pitanju pomoc, jana, cizme itd... medjutim milijarde stete su u pitanju i steta nije ravnomjerno rasporedjena...
nece neko iz tuzle davati pare za doboj dok su okolo klizista i dok PK i dolina sprece trebaju pomoc... nece siroki brijeg finansirati krpljenje nasipa oko bijeljine dok zepcu treba pomoc itd... FBiH je imala malcice vise srece... infrastruktura je ostecena, klizista ce unistiti stotine kuca i desetine sela... ali da se ne lazemo nijedan veliki grad nije pogodjen kao npr. bijeljina... sarajevo, mostar, krajina, lasvanska, tuzla - najveci centri su relativno dobro prosli a neki su netaknuti... i zenica je super prosla kada se sve uzme u obzir, mada su oko grada najebali...
u rs su tesko pogodjena dva od tri najveca grada, u federaciji nijedan... poplave u semberiji, posavini i ostalim poljoprivrednim centrima su nanijele neuporedivo vecu stetu RS nego fbih... PK je relativno mali, a moze ocekivati pomoc kako iz fbih, tako i iz hrvatske i prilicno jake dijaspore... najjaca dijaspora u rs je bosnjacka, te ce svoju pomoc usmjeriti povratnicima, ne budzetu, ne siroj zajednici...
rs je per capita duplo zaduzenija od fbih, a cini mi se da su stete od poplava per capita takodjer duplo vece (u najmanju ruku, mozda cak i 3x dugorocno)... a moze ocekivati na dosta manje pomoci od fbih... srbija nece gurati desetine miliona u RS kad je i sama u kurcu - hrvatska hoce i siguran sam da ce itekako pomoci Orasju i Odzaku... fbih ima neuporedivo jacu dijasporu, od hrvatske do svedske, a znanto manje stete... plus na medjunarodnom planu ima dosta bolje sanse da dobije pomoc za rekonstrukciju, a i domaci kapaciteti su 2x veci u normalnim uslovima, sad je razlika i veca radi stete pretrpljene u rs
rs ce biti dosta, dosta teze... neuporedivo tez usudio bih se reci... a ne moze racunati na solidarnost... pad potrosnje i proizvodnje ce biti daleko veci u rs, kao i poreski prihodi, a rs mora servisirati dosta vise duga od nas - a ima dosta vise stete koja se mora rjesavati odmah... semberiju i doboj valja krpiti sutra, masa klizista u fbih se ne mora sanirati bas iste sekunde... kako bilo tesko je ista pricati bez konkretnih cifri, ali ocito je da je rs dosta gore prosla... nazalost u rs je vec krenuo politicki obracun i cini mi se da se ovo stavlja u drugi plan, mada se politika vec prosle sedmice trebala angazovati na pribavljanju pomoci, reprogramiranju duga itd...
-
hzsa22
#298 Re: 1% svake plate za poplave
Ja se vala ne slazem. Ako neko treba izdvajati od plate za ove ljude to je onda drzavni aparat. Jebote, plata parlamentarca u Srbiji 1.600 KM, kod nas 7.000 KM. 0,5% od neto plate izdvajam svaki mjesec da se ovo ne bi desilo ili da bi se preventivno djelovalo. Gdje su te pare unazad 10 godina? Zna se koliko je ljudi radilo i koliko se izdvojilo. Sta se kupilo za tih 200-300 miliona KM?
Pomazem koliko mogu i kad mogu, ali tudje greske i nesposobnost necu (dodatno) placati.
Pomazem koliko mogu i kad mogu, ali tudje greske i nesposobnost necu (dodatno) placati.
- Alfons Kauders
#299 Re: 1% svake plate za poplave
taman da parlamentarcima ukinemo plate, to nije ni 1% stete... jednostavno ni blizu (ne kazem da to ne treba uraditi, ja bi nakon ovoga sve plate u javnom sektoru preko dvije prosjecne plate kresao progresivno, i to zestoko) cifra koju pominjes je blize 200m nego 300m... u 10 godina to je jedno veliko nista za odbranu od katastofa poput ove... recimo 20m godisnje za CZ na 2.3 miliona ljudi i 25,000 kvadratnih kilometara - bukvalno nistahzsa22 wrote:Ja se vala ne slazem. Ako neko treba izdvajati od plate za ove ljude to je onda drzavni aparat. Jebote, plata parlamentarca u Srbiji 1.600 KM, kod nas 7.000 KM. 0,5% od neto plate izdvajam svaki mjesec da se ovo ne bi desilo ili da bi se preventivno djelovalo. Gdje su te pare unazad 10 godina? Zna se koliko je ljudi radilo i koliko se izdvojilo. Sta se kupilo za tih 200-300 miliona KM?
mislim da ce se vecina ljudi ce odreci 1% ili 2%, mozda i vise... ali samo pod uslovom da se javni sektor odrekne jos vise... ja cu dati 5%, ali samo ako onaj ko prima platu od drzave pristane na rez od 10%...
eh sad da se svima linearno dobija, bez obzira na iznos, da se ocekuje od radnika u privredi da daje 2% od 750km dok neko u javnom sektoru daje 2% od 1500... to nece moci...
- vaučer
#300 Re: 1% svake plate za poplave
Većina ljudi se ne bi odrekla ničega dok se ne pokaže mehanizam kojim će se održavati stalna transparentnost u trošenju sredstava i dok kriminalno ne odgovaraju svi koji su koristili dosadašnje fondove kao bankomat. Sve ostalo su bajke i tlapnje.