Ti ko da ti je poso da se kaknes u svaku pozitivnu incijativu. Odmori malo, bice i sutra tema, svakom si loncu poklopacKaradoz wrote:Jesul to isti oni sto su u Hrasnici od datula rakiju pravili pa je prodavali u Sarajevu? PS sad imaju kuce i vikendice...starii wrote:ovih dana ne cujem nista da se merhmat ukljucio u pomoc..mozda i jesu ali slabo i tanko...sjecam se u ratu u tuzli uđoh u merhamet a ove hodže sjede i gule one konzerve a narod vani gladan sjedi...pa nisu valjda i sad tako gulili konzerve...
a sad da se odbija od plate 1% ja sam za al da se zna tacno gdje ide..pa nije niko lud da sad mi dajemo 1% da bi se punio budzet i davale plate i regresi jebivjetrima u vladi a oni s zguza na guz...
na kraju gdje su pare sto se je do sada izdvajalo...?
1% svake plate za poplave
- stakasa
#251 Re: 1% svake plate za poplave
- AmADin_gospo
#252 Re: 1% svake plate za poplave
niko nije rekao da neče pomoči, nemoj da mješaš kruške i jabuke, ali niko zdrave pameti neče dati 1% s plaet u državni buđet da ga lopovi krčme. jer sad je 1%, sutra je 2% za sljedeču pizdariju je 5%, a opet isti sjede na vlasti i kroje nam sudbinu.Ma.Le.Na wrote: u tvojim postovima se tacno osjeti doza ljubomore prema bilo kome ko ima vise od tebe
imas povelik kompleks momak
ovdje se govori o pomoci nastradalim od ovih poplava...sve go siromah i bijeda koja se jedva skucila i poslije rata...tako da nemas razloga da kevces na njih da imaju vise
primiri, nemaju
te koje ti prozivas, nima nit je poplavilo nit ikoji klinac
tacno je da su oni poslije rata na neegalan nacin stekli imovinu ali TO nije razlog da ove sada ljude kaznjavas kroz njih
jednostavno, nedam iz principa. dolaze izbori, nek se oni malo preznoje kad 100.000 gladnih usta vikne "gdje su naše pare".
silne su nam pare pokrali, e nek se sad malo brinu kako će da nađu načina da pomognu ljudima koji su za iste glasali.
buđet nije rupa bez dna, i nemogu se svi i zauvjek u njega ugraditi.
- madner
#253 Re: 1% svake plate za poplave
Jest, kao sto uspjesno ne placas ovih 10% sada. 
-
Drinski
#254 Re: 1% svake plate za poplave
AmADin_gospo wrote:
jednostavno, nedam iz principa. dolaze izbori, nek se oni malo preznoje kad 100.000 gladnih usta vikne "gdje su naše pare".
silne su nam pare pokrali, e nek se sad malo brinu kako će da nađu načina da pomognu ljudima koji su za iste glasali.
buđet nije rupa bez dna, i nemogu se svi i zauvjek u njega ugraditi.
-
trougao
#255 Re: 1% svake plate za poplave
ja sam ZA, i stavrno nema veze je li neko kod privatnika ili na budzetu, 1% je uvijek 1%. Ostaje samo problem ko ce upravljati tim sredstvima jer ako bi vlast (bilo koja) upravljala, znamo kako ce to sve da zavrsi..
- zgiba
#256 Re: 1% svake plate za poplave
"Srbija može da računa na milijardu eura iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava", izjavila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.
Na konferenciji za novinare, održanoj u Briselu, "Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijardu eura godišnje".
Riječ je o fondu koji je formiran nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlje.
"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji", rekla je Georgijeva.
Na konferenciji za novinare, održanoj u Briselu, "Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijardu eura godišnje".
Riječ je o fondu koji je formiran nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 posto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlje.
"Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji", rekla je Georgijeva.
- Karadoz
#257 Re: 1% svake plate za poplave
Pozitivan inicijativa ce biti kad nevladine, ne vjerske ne politicke udruge budu brinule o pomoci. Do tada je ovo samopromocija i populizam... Ako si slusao/la momka iz pomozi.ba a i dalje ti nista nije jasno onda da se ne dopisujemo vise...stakasa wrote:Ti ko da ti je poso da se kaknes u svaku pozitivnu incijativu. Odmori malo, bice i sutra tema, svakom si loncu poklopacKaradoz wrote:Jesul to isti oni sto su u Hrasnici od datula rakiju pravili pa je prodavali u Sarajevu? PS sad imaju kuce i vikendice...starii wrote:ovih dana ne cujem nista da se merhmat ukljucio u pomoc..mozda i jesu ali slabo i tanko...sjecam se u ratu u tuzli uđoh u merhamet a ove hodže sjede i gule one konzerve a narod vani gladan sjedi...pa nisu valjda i sad tako gulili konzerve...
a sad da se odbija od plate 1% ja sam za al da se zna tacno gdje ide..pa nije niko lud da sad mi dajemo 1% da bi se punio budzet i davale plate i regresi jebivjetrima u vladi a oni s zguza na guz...
na kraju gdje su pare sto se je do sada izdvajalo...?
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#258 Re: 1% svake plate za poplave
Jesam svjestan, divite se ljepotama tih zemalja a pri tome zaboravljate da svaka cesta, svaku uredjen park upravo finansira iz tih nameta. U nas je problem pod jedan velika nezaposlenost, onda preglomazna administracija.sarajlija80 wrote:ma daj kralju jesi svejtan sta pises ,poredis bih i ostatk evrope,mi smo dav razlicita svjeta u svemu ,te zemlje su miljama ispred nas,ali zato nemaju pdv barme dobar dio njih na osnovne zivotne namirnice i ostale potrebstine ,kod nas kupovao ,ferarija ili hljeb ili ti ga krug isto ti je PDV je isti ,osvo je samo mali primjer ,najgori smo po svemu jer nas ovde zli nemoralni ljudi koji aposlutno drze sve u sakama i aposlutno koriste sev date i zaposjednute kapacitete da bi se jos obogatili,postali jaci i ostalo,kada sve ode u helac onda ce se fatati noge a sirotinju sta zadesi kao u ovome slucaju poplave njima ce kako god okrenes biti dobro.A1fa wrote:PDV u Madjarskoj je 27%, u dosta evropskih drzava preko 20%, malo mi je muka vise od te price ,,najgori smo po svemu''.
Obisao sam pola evrope, znate li da su u Madjarskoj plate jedva nekih 100€ vece od nasih? Troskovi zivota barem duplo veci, stigle ih sve blagodati EU-a. Naravno da se treba PDV razdvojiti na 2 stope, da bi tako postenije bilo, ali donja stopa njihovog pdv-a je tu negdje blizu nasih 17%.
U kojoj zemlji se to ne placa pdv na hljeb i osnovne zivotne namirnice?
Eto carina se ukinula na robe iz EU, je li ko primjetio da je ista pojeftinilo?
Ne znam ni koliko je realno da se ovakav fond osnuje i da bude svim zaposlenima obavezan, ja jos ni za jednu inicijativu u tom smjeru nisam cuo, ali definitivno bih ga podrzao.
- Havatar
#259 Re: 1% svake plate za poplave
Pa merhamet je humanitarna organizacija a to sto je tebi sada mrznja preca od pomoci nekom to nikog nije briga i to zadrzi za sebe.
- Karadoz
#260 Re: 1% svake plate za poplave
Gdje vidis mrznju ja samo kazem iz iskustva Sarajevo 92/95 ...Havatar wrote:Pa merhamet je humanitarna organizacija a to sto je tebi sada mrznja preca od pomoci nekom to nikog nije briga i to zadrzi za sebe.
- madner
#261 Re: 1% svake plate za poplave
Inicijativa je realna, samo treba politicka volja da se sprovede. Nema nikavih prepreka, samo je opasnost da ne bude vremenski ograniceno.
- A1fa
#262 Re: 1% svake plate za poplave
O ovome treba da se brine i da sanira drzava, ho ruk pomoc treba da dodje i dolazi od svih nas. Ali treba puteve obnoviti, ljudima kuce obnoviti, nekima cak naci i nova mjesta i placeve....ne moze to nikakva nevladina organizacija ni Soros ni ala Soros finansirati niti treba da finansira.Karadoz wrote:Pozitivan inicijativa ce biti kad nevladine, ne vjerske ne politicke udruge budu brinule o pomoci. Do tada je ovo samopromocija i populizam... Ako si slusao/la momka iz pomozi.ba a i dalje ti nista nije jasno onda da se ne dopisujemo vise...
-
ekola
#263 Re: 1% svake plate za poplave
Postoje tzv POREZI ZA ZAŠTITU OD NESREĆA koji se moraju uplaćivati uz svaku plaću, znači svaki mjesec privredni subjekt uplaćuje 0,5 % na neto isplaćene plaće... Znači ako firma ima 5 uposlenih na minimalcu od cca 450,00 KM, mjesečno uplaćuje 11,25 KM...Dalje računajte sami (koliko je privrednih subjekata na nivou FBiH, koji je prosjek neto plaće, puta 12 mjeseci, puta godine od kada se taj doprinos uplaćuje)... Zatim, u ovakvoj situaciji niko im nebi zamjerio da povuku novac iz fonda u koji se uplaćuje posebna naknada za vodoprivredu (takodje 0,5%), zatim doprinosi za turizam i šume koji se uplaćuju na godišnjem nivou i obračunavaju se po visini obrta privrednog subjekta...madner wrote:Posto je vec ocito da ce steta od ove poplave biti bar par stotina miliona, da li postoji mehanizam da se napravi vremenski ogranicen fond za pomoc?
Tj. vjerovatno postoji ali nije mi najjasnije na kom je nivou. Drzavni/entitetski?
E sada se postavlja pitanje, gdje je taj novac, jer realno, do sada nismo imali nesreće ovih razmjera zbog kojih bi se posegnulo u taj fond... U tom fondu bi trebalo biti novca da se svakoj porodici, kojoj je kuća uništena, napravi nova i da se sanira sve što je upropašteno...
- AmADin_gospo
#264 Re: 1% svake plate za poplave
ja samo priznajem da se renoviraju kuče koje imaju zakonom propisane dozvole. od urbanističke, građevinske do upotrebne.
- Havatar
#265 Re: 1% svake plate za poplave
Niko te nista ne pita . Gradice se svakom kome je osteceno i to tebe ne treba da zanima posto svakako neces pomagati a samo namjerno odmazes.AmADin_gospo wrote:ja samo priznajem da se renoviraju kuče koje imaju zakonom propisane dozvole. od urbanističke, građevinske do upotrebne.
- AmADin_gospo
#266 Re: 1% svake plate za poplave
otkud ti znaš ko sam ja i da li sam pomogao i na koji način ?
bezbeli si i ti kuču napravio bez ikakve dozvole.
bezbeli si i ti kuču napravio bez ikakve dozvole.
-
zippoo87
#267 Re: 1% svake plate za poplave
slazem se ja da treba odma pomoci unesrecenom narodu,samo ovo je sada sitna pomoc i uglavnom se hrana doprema a ko ce obnoviti kuce,puteve,privredne objekte,fabrike,napraviti nasipe ?madner wrote:Sada postoji volja i zelja da se pomogne. Ako se bude cekalo do izbora (pa formiranja vlade) ne da ce biti kasno, nego nece biti fajde.
sigurno ovi do sada sto NISTA nisu uradili a nasipi su se mogli napraviti u svim ovim gradovima koji su potopljeni i donekle barem ublaziti posljedice
citam evo sa svih strana stize humanitarna pomoc a sada ce ovi politicki stakori poslati svoje stakore da to kradu pa da mogu preprodavati ili dijeliti pred izbore,tu gamad sekunde ne pogadja ova situacija
nama trebaju dugorocnije mjere od flase vode i lanč paketa
- madner
#268 Re: 1% svake plate za poplave
Pa zato i predlazem ovaj fond, to jeste dugorocnije rjesenje. S tim da ce sigurno i tu krasti, no ako 80% ode tim ljudima to je nesto.
-
Googlerica
#269 Re: 1% svake plate za poplave
Ministry of Security BiH je osnovana 204 godineChallenger__ wrote:- Podrška inicijativi, iako mislim da ni 1.5 do 2 %, na određen, potreban rok, ne bi bilo mnogo, niti bi bilo značajnijih protivljenja. Na državnom (po mogućnosti) ili entitetskom nivou, što prije. Za sanaciju šteta formirati Komisiju od državnog preko entitetskog (i Distrikt Brčko) do opštinskog nivoa, a za materijalne potrebe i utrošak sredstava voditi javnu evidenciju, transparantno i online dostupno.madner wrote:Posto je vec ocito da ce steta od ove poplave biti bar par stotina miliona, da li postoji mehanizam da se napravi vremenski ogranicen fond za pomoc?
Tj. vjerovatno postoji ali nije mi najjasnije na kom je nivou. Drzavni/entitetski?
_____
- Ova i slične nepogode (suše, požari i slično) pokazuju manjkavost postojeće državne organizacije koja je nedorasla vanrednim situacijama. Da bi se ova slabost prevazišla potrebno je prići implementaciji najboljih rješenja koja već egzistiraju u svijetu, a model vidim u izuzetno efikasnom Ministarstvu za vanredne situacije koje ima Ruska Federacija. Sličan organizacioni model, a u skladu sa našim mogućnostima se može formirati unutar postojećih ministarstava a sa identičnim nadležnostima. Tako bi se izbjeglo stvaranje nove birokratske strukture i stvorili ljudski, materijalni i finansijski resursi za ovakve, vanredne situacije.
Execution of international obligations and cooperation in civil protection execution,
• Coordination of activities of Civil Protection Administrations of Entities in Bosnia and Herzegovina and adjusting their needs in case of natural or other disaster that affect Bosnia and Herzegovina,
• Passing programs and plans of protection and rescue.
-
Googlerica
#270 Re: 1% svake plate za poplave
http://www.klix.ba/forum/moze-li-dijasp ... 03s25.htmlA1fa wrote:Sto samo dijaspora? Ja bih prvi potpisao da se na period od godinu dana osnuje fond solidarnosti, svim zaposlenima 2-3% od plate i da se iz toga finansira izgradnja kuca, rekonstrukcija infrastrukture. Samo tu se mjesecno moze namiriti par miliona maraka, + donacije i internacionalna pomoc+ vlada od sebe. Ko ima 800 km platu, to je knap 20KM mjesecno, necemo pocrkati bez tih 20KM.
Ovo sad sto svi suosjecaju i donira se sa svih strana ce za par sedmica biti zaboravljeno. Znajuci nas, dosta toga nece zavrsiti u pravim rukama. Samo jedan jedinstveni fond, transparentno vodjen i centarliziran je rjesenje.
- A1fa
#271 Re: 1% svake plate za poplave
Koja je svrhakopiranja mog posta sa te teme?Googlerica wrote:http://www.klix.ba/forum/moze-li-dijasp ... 03s25.htmlA1fa wrote:Sto samo dijaspora? Ja bih prvi potpisao da se na period od godinu dana osnuje fond solidarnosti, svim zaposlenima 2-3% od plate i da se iz toga finansira izgradnja kuca, rekonstrukcija infrastrukture. Samo tu se mjesecno moze namiriti par miliona maraka, + donacije i internacionalna pomoc+ vlada od sebe. Ko ima 800 km platu, to je knap 20KM mjesecno, necemo pocrkati bez tih 20KM.
Ovo sad sto svi suosjecaju i donira se sa svih strana ce za par sedmica biti zaboravljeno. Znajuci nas, dosta toga nece zavrsiti u pravim rukama. Samo jedan jedinstveni fond, transparentno vodjen i centarliziran je rjesenje.
-
zippoo87
#272 Re: 1% svake plate za poplave
evo zasto ja spomenu politicare i da nema napretka dok se gamad ne promijenizgiba wrote:"Srbija može da računa na milijardu eura iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava", izjavila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.
znaci oni nama i medjunarodnu pomoc uskracuju,toliko su nespsobni,zaustave i nesto sto bi nam neko drugi daoo a pojam je da oni nesto naprave,proizvedu,stvore
sva ova pomoc je sitno ,od danas do sutra ali mi sa ovim nemamo ni najmanju sansu za neki napredak
valjda ce sada ovaj jadni svijet skontati da ne glasa za ove lopove,najvise sto ce od njih dobiti su obecanja
a sto se mene tice,neka bude taj fond solidarnosti,samo da se ne zloupotrijebi
-
Hell.is.here
#273 Re: 1% svake plate za poplave
Dao bih ja 5% od plate jedni 6 mjeseci, da znam 100% da ide u prave ruke , a ovako sto sam vidio, cuo , nema sanse !
Sent directly from hell!
Sent directly from hell!
- Challenger__
#274 Re: 1% svake plate za poplave
- Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za vanredne situacije nisu dva identična ministarstva. Unutar ovog našeg, a na svim nivoima vlasti, morale bi se znatno proširiti nadležnosti, da bi se stvorili formalni preduslovi da u praksi bude makar približno efikasno kao pomenuto Ministarstvo unutar vlade RF.Googlerica wrote: Ministry of Security BiH je osnovana 204 godine
Execution of international obligations and cooperation in civil protection execution,
• Coordination of activities of Civil Protection Administrations of Entities in Bosnia and Herzegovina and adjusting their needs in case of natural or other disaster that affect Bosnia and Herzegovina,
• Passing programs and plans of protection and rescue.
- madner
#275 Re: 1% svake plate za poplave
Zlaja je danas izasao sa prvom "zvanicnom" procjenom stete. Oko milion ljudi, oko 100 000 objekata pogodjeno.