1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
-
colt
#101 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Prema zakonu o radu
Clan 73.
Poslodavac ne moze, bez saglasnosti zaposlenika, svoje potrazivanje prema njemu naplatiti uskracivanjem isplate place ili nekog njenog dijela, odnosno uskracivanjem isplate naknade place ili dijela naknade place.
Znači Zakon o pomoći krši zakon o radu
Clan 73.
Poslodavac ne moze, bez saglasnosti zaposlenika, svoje potrazivanje prema njemu naplatiti uskracivanjem isplate place ili nekog njenog dijela, odnosno uskracivanjem isplate naknade place ili dijela naknade place.
- ultima_palabra
#102 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Pa nije uskratio poslodavac, nego zakonodavac.
-
colt
#103 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Ovo je igra u mutnom. Pare idu na poseban račun koji će biti namijenjen za gradnju kuća, škola . . .Ko će graditi kuće,škole . . .Gradit će onaj koga vlast odabere. Znači, kuća npr košta 50.000,00 KM a ovi namjeste da košta 60.000,00 KM. Znači 10.000,00 između sebe podijele. Pare sigurno neće dati ugroženom na ruke, nego se mora pravdati kroz građevinske radove koga vlast odabere.
Last edited by colt on 25/07/2014 16:00, edited 2 times in total.
- Arata
#104 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Kod nas se zakoni provode selektivno.colt wrote:Prema zakonu o radu
Clan 73.
Po zakonu su kod nas psi trebali biti u azilima prije nego što ih se nakotilo ovoliko, pa nikom ništa.
Što se tiče tužbe zbog diskriminacije, dobili su je Sejdić i Finci - i vidimo dokle je to došlo.
- Banksy
#105 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Butmir i Integral.colt wrote: Ovo je igra u mutnom. Pare idu na poseban račun koji će biti namijenjen za gradnju kuća, škola . . .Ko će graditi kuće,škole . . .Gradit će onaj koga vlast odabere. Znači, kuća npr košta 50.000,00 KM a ovi namjeste da košta 60.000,00 KM. Znači 10.000,00 između sebe podijele. Pare sigurno neće dati ugroženom na ruke, nego se mora pravdati kroz građevinske radove koga vlast odabere.
- O'zone
- Globalni moderator
#106 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Upravo kao i sve donacije koje su do sad bile.colt wrote:Ovo je igra u mutnom. Pare idu na poseban račun koji će biti namijenjen za gradnju kuća, škola . . .Ko će graditi kuće,škole . . .Gradit će onaj koga vlast odabere. Znači, kuća npr košta 50.000,00 KM a ovi namjeste da košta 60.000,00 KM. Znači 10.000,00 između sebe podijele. Pare sigurno neće dati ugroženom na ruke, nego se mora pravdati kroz građevinske radove koga vlast odabere.
Moj brat kao RVI kad je dobio donaciju za kuću morao je da materijal uzme u određenoj firmi koja se bavi prodajom istoga i ako je bila do 40% skuplja od konkurencije ali to mu je bio uslov da dobije donaciju
-
hotmilkom
#107 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Koliko sam shvatio zakon se odnosi na uposlenike u drzavnom aparatu, pa ste se, bando jedna sa državnih jasala, uzjogunila zbog 1%.
Jeste li se ikada zapitali do kad će vas privreda i stanovništvo moći hranitim, a vama puno 1%.
Sramota.
Jeste li se ikada zapitali do kad će vas privreda i stanovništvo moći hranitim, a vama puno 1%.
Sramota.
-
doktor78
#108 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Loše si shvatio. Hajde ponovo pročitaj.hotmilkom wrote:Koliko sam shvatio zakon se odnosi na uposlenike u drzavnom aparatu, pa ste se, bando jedna sa državnih jasala, uzjogunila zbog 1%.
Sramota.
-
sabanss
#109 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Upravo suprotno. Ovi sa budzeta mogu odbiti da daju 1% plate.
Zanima me pozadina ovakvog rjesenja.
-
doktor78
#110 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
I ti nisi pažljivo čitao. Hajde ponovo pročitaj.sabanss wrote:Upravo suprotno. Ovi sa budzeta mogu odbiti da daju 1% plate.
- Alfons Kauders
#111 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Takodjer - kako je na putu od prijedloga do zakona doslo do izmjene i zasto? Pretpostavljam da se radi o kolektivnim ugovorima o kojim je vec bilo dosta govora. Generalno smatram da bi ljude koji su sastavljali i prihvatali pomenute ugovore trebalo strijeljati pred njihovim porodicama, al jebiga znam da to nije popularna ideja.sabanss wrote:Upravo suprotno. Ovi sa budzeta mogu odbiti da daju 1% plate.
Dakle ko je zasluzan za brisanje odredbe?
(Naravno, bilo bi lakse saznati kad bi imali novinare)
- Arata
#112 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Dobro je on pročitao. Ko je na budžetu može odbiti da mu se odbija od plate, a ko nije na budžetu nema tu mogućnost.doktor78 wrote:I ti nisi pažljivo čitao. Hajde ponovo pročitaj.sabanss wrote:Upravo suprotno. Ovi sa budzeta mogu odbiti da daju 1% plate.
-
doktor78
#113 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Ali se ne radi o 1% plate, već o jednoj dnevnici
- O'zone
- Globalni moderator
#114 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Ja ću dići ruku za! Ali dobro to sam ja.Alfons Kauders wrote:Takodjer - kako je na putu od prijedloga do zakona doslo do izmjene i zasto? Pretpostavljam da se radi o kolektivnim ugovorima o kojim je vec bilo dosta govora. Generalno smatram da bi ljude koji su sastavljali i prihvatali pomenute ugovore trebalo strijeljati pred njihovim porodicama, al jebiga znam da to nije popularna ideja.sabanss wrote:Upravo suprotno. Ovi sa budzeta mogu odbiti da daju 1% plate.
Dakle ko je zasluzan za brisanje odredbe?
(Naravno, bilo bi lakse saznati kad bi imali novinare)
- Arata
#115 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
.
Last edited by Arata on 25/07/2014 16:18, edited 1 time in total.
-
doktor78
-
L u c i f e r
- Arata
#118 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
A na to misliš, sorrydoktor78 wrote:Ali se ne radi o 1% plate, već o jednoj dnevnici
Vidi, meni nije toliko bitno par maraka, meni je bitno što njima zakon opet izlazi u susret a nas ostale ko jb.
- Ricken
#119 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Ne vidim sankciju u zakonu ako zaposlenici u privredi ne doznače sredstva sa računa. Ne vidim ni sankciju za preduzeće, odnosno solidarnu odgovornost ukoliko se sredstva ne doznače. Kako ja čitam ovo, s obzirom na manjak kaznenih odredbi uplatiti moraš, ali ako ne uplatiš nikome ništa jer ti po zakonu nemogu ništa.
- alphonse kauders
#120 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Ovo nije potraživanje poslodavca prema zaposleniku, već potraživanje države.colt wrote:Prema zakonu o radu
Clan 73.
-
eeeeeee
#121 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Pored ovoga sto ce klepiti lovu i vjerovatno sebe još finansijski pogurati jer treba finansirati predizborne kampanje itd, ne znam da li ste primjetili u zakonu da se za ovo treba osnovati:
1. Upravni odbor
2. Upravni odbor ima predsjednika i 10 članova
Iz kojih sredstava će se obezbjediti plate i naknade pitanje je sada
Ako im ovo prodje bez ikakve reakcije nas treba sve na panj...
1. Upravni odbor
-
balea
#122 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Treba nastaviti čitati Zakon:eeeeeee wrote:Pored ovoga sto ce klepiti lovu i vjerovatno sebe još finansijski pogurati jer treba finansirati predizborne kampanje itd, ne znam da li ste primjetili u zakonu da se za ovo treba osnovati:
1. Upravni odbor
Predsjednik i članovi Upravnoga odbora Fonda nemaju pravo na naknadu.
Trebat će im 4 godine da nađu kandidate
-
eeeeeee
#123 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Upravu si to mi je promaklo al samo da mi je znati ko ce to raditi džaba oni nisu navikli ta ista džaba radebalea wrote:Treba nastaviti čitati Zakon:eeeeeee wrote:Pored ovoga sto ce klepiti lovu i vjerovatno sebe još finansijski pogurati jer treba finansirati predizborne kampanje itd, ne znam da li ste primjetili u zakonu da se za ovo treba osnovati:
1. Upravni odbor
Predsjednik i članovi Upravnoga odbora Fonda nemaju pravo na naknadu.
Trebat će im 4 godine da nađu kandidate
- ultima_palabra
#124 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Neće se direktno zavrtati, ali će taj konkurs biti podložan manipulacijama... i za ove koji budu gradili, i za ove kojima se gradi... a da ne govorim što će biti predizbornih naslikavanja tipa "Nikšić uručio donaciju u građevinskom materijalu", a pored njega neki zadovoljni domaćin koji ne konta da su to pare poreznih obveznika FBiH a ne Nikšića i SDP/SDA dvoglave aždahe.
- O'zone
- Globalni moderator
#125 Re: 1% od svake plate - NOVI NAMET VLADE FBIH!!!
Hoće li se moći saznati koliko je državnih/federalnih uposlenika odbilo odbijanje dnevnica?