1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

cyprus

#2776 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Pa, ako se zna da Katalonija ima 948 opština (ako je vjerovat wikipediji), pitanje je šta je sa ostalih 700 i kusur načelnika :mrgreen: :oops:
Pitanje je.

Jesu se organizovali nacelnici koji se protive nezavisnosti?

Jedno je sigurno, ankete pokazuju da separatisticke stranke imaju vecinsku podrsku katalonskog naroda.

Podrska nezavisnsoti kontinuirano raste.
Nemam pojma da li su se organizovali, ali jedno je sigurno - Katalonija je duboko duboko podijeljena... I u takvoj situaciji definitivno nije bio momenat za ovakvu avanturu i dodatno raspaljivanje nacionalističkih emocija...

A uzmimo da ta podrška za nezavisnost pređe i 90% (što je bajka, al eto - zamislimo)... Šta onda? U svijetu imaš koliko hoćeš takvih slučajeva, pa nezavisnosti nema ni na vidiku... Zašto bi Katalonija bila unikatna i dozvolilo joj se ono što desetinama drugih regija nije prošlo? :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2777 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Chmoljo »

bitno je forsirati svoju priču.

koga briga što to duboko dijeli društvo za koje se navodno bori...
Point.

#2778 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

cyprus wrote:
Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Pa, ako se zna da Katalonija ima 948 opština (ako je vjerovat wikipediji), pitanje je šta je sa ostalih 700 i kusur načelnika :mrgreen: :oops:
Pitanje je.

Jesu se organizovali nacelnici koji se protive nezavisnosti?

Jedno je sigurno, ankete pokazuju da separatisticke stranke imaju vecinsku podrsku katalonskog naroda.

Podrska nezavisnsoti kontinuirano raste.
Nemam pojma da li su se organizovali, ali jedno je sigurno - Katalonija je duboko duboko podijeljena... I u takvoj situaciji definitivno nije bio momenat za ovakvu avanturu i dodatno raspaljivanje nacionalističkih emocija...

A uzmimo da ta podrška za nezavisnost pređe i 90% (što je bajka, al eto - zamislimo)... Šta onda? U svijetu imaš koliko hoćeš takvih slučajeva, pa nezavisnosti nema ni na vidiku... Zašto bi Katalonija bila unikatna i dozvolilo joj se ono što desetinama drugih regija nije prošlo? :-)
Zbog toga sto je policija namlatila par nelegalnih glasaca :oops:
Kikibombona

#2779 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:

Podrska za nezavisnsot je prije 20 godina bila nikakva. Prije 10 isto tako. Danas ima vecinu.

Iz separatisticke perspektive, ogroman iskorak.

Sada je u procesu homogenizacija, jacanje ideje o nezavisnosti. Ovo je tek pocetak. Danas se na protestima okupilo 750 000 ljudi. Nije lako izvesti toliki broj na ulicu. Naboj za tako masovan skup mora biti veliki.

Ako ideja o nezavisnosti bude snazna, pravi trenutak ce docekati spremni. A da bi dobili nezavisnost, potrebne su vece promjene/pomjeranja na globalnom nivou. Igra na duge staze.

Njemacka vojska najavljuje da bi se Evropska unija mogla uskoro raspasti. Takav razvoj ce neminovno pratiti ekonomska kriza koja obicno najvise pogodi rubne dijelove tvorevine. Spanija vec ima ekonomskih problema.

Ne mora biti to prilika za Katalonce, moze i nesto drugo. Pogledaj sta se sve izdesavalo u proslom stoljecu na tlu Evrope. U narednih 50 ili 100 godina ce sigurno imati najmanje jednu pravu priliku. Samo je treba docekati potpuno spreman.
cyprus

#2780 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:...Sada je u procesu homogenizacija...
Hm, ti ili ne znaš šta znači riječ homogenizacija, ili namjerno ignorišeš činjenicu da BLIZU POLOVINE KATALONACA NE ŽELI OVO ŠTO SE RADI!

Mislim da danas u svijetu ne postoji situacija koja je dalja od pojma homogenizacija, od ovoga što se zbiva u Kataloniji...
Kikibombona

#2781 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:
Hm, ti ili ne znaš šta znači riječ homogenizacija, ili namjerno ignorišeš činjenicu da BLIZU POLOVINE KATALONACA NE ŽELI OVO ŠTO SE RADI!

Mislim da danas u svijetu ne postoji situacija koja je dalja od pojma homogenizacija, od ovoga što se zbiva u Kataloniji...
Ja ti opet kazem, svaki pocetak je tezak. Ideja o nezavisnosti je veoma mlada. Logicno je ocekivati da ce na pocetku procesa dobar dio naroda biti protiv iz razlicitih razloga. Ako ideja bude dovoljno snazna i inspirativna, broj pristalica nezavisnosti ce vremenom rasti.

Da su kosovski Albanci slusali tebe, da su bili konformisti i smatrali kako je nezavisnsot nemoguca, da trebaju uzeti ono sto im Beograd nudi, nikada ne bi dobili nezavisnost.

Nove drzave moj Kipranin ne prestaju nastajati. Katalonci su veoma pametan i obrazovan narod. Ako zele nezavisnost, ja nemam dilemu da ce je ostvariti.
Point.

#2782 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:

Ja ti opet kazem, svaki pocetak je tezak. Ideja o nezavisnosti je veoma mlada. Logicno je ocekivati da ce na pocetku procesa dobar dio naroda biti protiv iz razlicitih razloga. Ako ideja bude dovoljno snazna i inspirativna, broj pristalica nezavisnosti ce vremenom rasti.

Da su kosovski Albanci slusali tebe, da su bili konformisti i smatrali kako je nezavisnsot nemoguca, da trebaju uzeti ono sto im Beograd nudi, nikada ne bi dobili nezavisnost.

Nove drzave moj Kipranin ne prestaju nastajati. Katalonci su veoma pametan i obrazovan narod. Ako zele nezavisnost, ja nemam dilemu da ce je ostvariti.
Jah, vidjeli smo na zadnjem referendumu kako su super izveli. Nezavisnost je trajala punih 16 minuta, vodje ae dale u bijeg a narod ostao podjeljen fifti fifti. Katalonci bi trebali da zajebu ovu stvar oko nezavisnosti koju nece moci dobiti u dogledno vrijeme i nastaviti da zive kao i do sada. Sta im fali sad, nista. Ugnjetavani? Tlaceni? Maltrerirani?
cyprus

#2783 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:

Ti puno svojih teza lansiraš sa osnove "biće u budućnosti, kad-tad"... Međutim, možda bude, a možda i ne bude... Imaš ti puno ideja koje su nastale, razbuktale se, a zatim se i ugasile... Šta će biti sa idejom katalonske nezavisnosti - ne znam... Realno, niko ne zna... To zavisi od mnogo faktora - katalonskih, španskih i međunarodnih... Kako sada stvari stoje - nije izvjesno da će Katalonija ikada u skoroj budućnosti postati nezavisna država...

Što se tiče kosovskih Albanaca, nisu oni dobili nezavisnost zbog svoje angažovanosti, nego zbog onakvog angažmana Beograda... Uostalom, nezavisnost Kosova još uvijek nije formalno gotova stvar... I pored toga svega...

Nove države ne prestaju nastajati kažeš... Dobro, koliko ih je to u zadnjim decenijama nastalo, a da nisu dio sporazumnog raskida ili nekog šireg procesa?

Dakle, šansa Katalonije za nezavisnost leži jedino u sljedećem:

1) Da se Madrid umori od ovoga i kaže: eto vas tamo, idite u pičku materinu, gdje hoćete... Međutim, kako to nije jedina španska regija koja bi mogla ići tim putem, mislim da to neće biti slučaj...

2) Širi proces bi značio napuštanje principa očuvanja teritorijalnog integriteta postojećih država... U tom slučaju bi osim Katalonije moralo nastati još desetine, a možda i koja stotina novih država u svijetu... Međutim, zaista ne vidim kako bi postojeće države svjesno dopustile nastanak takvog haosa... Eventualno, ako ne budu u mogućnosti da održe ovaj sistem - ono tipa: totalni ekonomski kolaps, udar meteora, treći svjetski rat, zombi apokalipsa i slično, onda možda ova scenarij bude realističan...
Kikibombona

#2784 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Ti puno svojih teza lansiraš sa osnove "biće u budućnosti, kad-tad"... Međutim, možda bude, a možda i ne bude... Imaš ti puno ideja koje su nastale, razbuktale se, a zatim se i ugasile... Šta će biti sa idejom katalonske nezavisnosti - ne znam... Realno, niko ne zna... To zavisi od mnogo faktora - katalonskih, španskih i međunarodnih... Kako sada stvari stoje - nije izvjesno da će Katalonija ikada u skoroj budućnosti postati nezavisna država...

Što se tiče kosovskih Albanaca, nisu oni dobili nezavisnost zbog svoje angažovanosti, nego zbog onakvog angažmana Beograda... Uostalom, nezavisnost Kosova još uvijek nije formalno gotova stvar... I pored toga svega...

Nove države ne prestaju nastajati kažeš... Dobro, koliko ih je to u zadnjim decenijama nastalo, a da nisu dio sporazumnog raskida ili nekog šireg procesa?

1) Da se Madrid umori od ovoga i kaže: eto vas tamo, idite u pičku materinu, gdje hoćete... Međutim, kako to nije jedina španska regija koja bi mogla ići tim putem, mislim da to neće biti slučaj...

2) Širi proces bi značio napuštanje principa očuvanja teritorijalnog integriteta postojećih država... U tom slučaju bi osim Katalonije moralo nastati još desetine, a možda i koja stotina novih država u svijetu... Međutim, zaista ne vidim kako bi postojeće države svjesno dopustile nastanak takvog haosa... Eventualno, ako ne budu u mogućnosti da održe ovaj sistem - ono tipa: totalni ekonomski kolaps, udar meteora, treći svjetski rat, zombi apokalipsa i slično, onda možda ova scenarij bude realističan...
Imas primjere iz nove historije poput Izraela, Namibije, Eritreje, Istocnog Timora, Kosova ili Juznog Sudana. Nabrojao sam samo meni poznate slucajeve, sigurno ih ima jos dosta. Nove drzave nece prestati nastajati. Trenutno se u svijetu nekoliko naroda bori za nezavisnost.

A sta bi ti, da bude odmah, bez ikakvog napora? Ne ide to tako. Niko nije dobio nezavisnost na tacni. Katalonci su tek poceli. Narod koji zeli nezavisnost, koji ima drzavotvornu svijet i borbeni motiv (ne mislim na rat), neminovno ce ostvariti cilj. Nemogu se Spanci dovijeka uspjesno braniti. Katalonci ce zabiti gol kada odbrana Spanije bude slaba. Doci ce prava prilika, samo treba biti istrajan, uporan i nepopustljiv. Zapati Kipranin, niko nikada nije zauvijek vladao silom, drzao narod protiv njegove volje u jednom okviru. Empirijski dokazano. To me uvjerava da ce Katalonci kad-tad uspjeti. Po cemu su Spanci posebni a Katalonci nesposobni da oni budu jedini primjer koji negira pravilo!??

Katalonci su brojcano veliki i kompaktan narod. Veoma obrazovani i napredni kao drustvo. Mislim da neuspjeh nije opcija. Katalonci zele slobodu - Spanija zeli vladati silom. Katalonci su u ovom slucaju civiliziacijski i moralno superiorni. Borac za slobodu uvijek ima veci motiv od okupatora. Pisem u parolama, ali ovo su cinjenice koje ne mozes negirati.

Pogledaj samo kakva su carstva propadala kroz historiju, pa propast ce i ova kraljevina Spanija... Ne sumnjaj u to. Katalonska borba za nezavisnost je tek pocela. Vremenom ce biti jaca i cekat ce prvu slabost spanskog kraljevstva.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2785 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Chmoljo »

Propasce i Katalonija.

I Kurdistan je.
Point.

#2786 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

Kako se samo promijenila prica ovih sto podrzavaju separatizam. Prvo je bilo 1 oktobra propast Kraljevine Spanije, pa ond u decembru evo sad se spominje period za 50-100 godina. Isto one sekte Sudnjeg Dana.
raoul duke

#2787 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by raoul duke »

Point. wrote:Isto one sekte Sudnjeg Dana.
Mislis na Islam ili neku drugu sektu?
Challenger__

#2788 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

raoul duke wrote:
Pogledaj pod Doomsday Preppers, načelno sve grupacije i pojedinci koji govore da "kraj je blizu!".
insomnia78

#2789 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by insomnia78 »

raoul duke wrote:
Zar je islam sekta
Point.

#2790 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

raoul duke wrote:
To Islam sekta?
palermo

#2791 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

evo malo za teoretičare zavjera......

. Madrid: Rusi manipulisali informacijama o Kataloniji

Španske vlasti saopštile su da su na društvenim mrežama uočile manipulaciju informacijama o katalonskoj krizi i to iz Rusije.

Zvanični Madrid je saopštio i da će se o tom pitanju razgovarati u ponedeljak sa ministarskom sastanku u Briselu.

"Vlada je uočila dosta poruka na društvenim mrežama iz Rusije, insistiram da su poruke iz ruske teritorije, što ne mora da znači da je od ruskih vlasti", rekla je španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal posle sastanka vlade.

Ministarka je odgovarala na novinarsko pitanje o ruskom uplitanju u unutrašnja pitanja evropskih zemalja, kao što su Francuska, Nemačka, a u slučaju Španije o oblasti Katalonije.

Španski list Pais danas je objavio uvodnik o tom pitanju, osuđujući "intenzivnu kampanju ruskih medija bliskih Kremlju" koji su stali na stranu nezavisnosti Katalonije.

Šef španske diplomatije Alfonso Dastis je ranije danas pomenuo aktivnosti "ruskih mreža" i hakere i dodao da će se o tome razgovarati u ponedeljak na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije (EU) u Briselu ..
ioannes

#2792 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ioannes »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:
Kikibombona wrote:
nezavisnost se dobija samo kad iza toga neko drugi stoji. Za nezavisnost je potrebna vanjska podrška, bez takve podrške se nikad ne može dobiti nezavisnost...Kosovo je tu najbolji primjer....bili albanci konformisti ili ne, to im ništa nebi značilo.

kod katalonije je stvar posve drugačija...nezavisnost katalonije manje više niko ne podržava...zašto?
jer to naravno jednoj korporativnoj i sve manje demokratskoj tvorevini kao što je EU nikako ne ide u prilog jer otežava protok kapitala.
ja bi katalonsku težnju za nezavisnost nazvao iskrenom težnjom jer potiče iz građanskog sloja i teži ka jednom baznom demokratskom uređenju kojeg se EU najviše boji
Challenger__

#2793 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

"Nacionalizam i separatizam su otrovi, Europa im se mora oduprijeti"
Načelno sasvim OK, dok se ne vidi ko ovu misao izgovara:

Image

Jedan fenomen ne može biti otrov na zapadu Evrope a istom fenomenu se zdušno aplaudirati ili podržavati/podsticati na njenom istoku ili jugoistoku. Mislim može, vidimo da može, ali višestruki standardi nikad i nigdje nisu bili efikasni.

Mislim da su zakasnili minimum 25-6 godina.
cyprus

#2794 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:
cyprus wrote:Ti puno svojih teza lansiraš sa osnove "biće u budućnosti, kad-tad"... Međutim, možda bude, a možda i ne bude... Imaš ti puno ideja koje su nastale, razbuktale se, a zatim se i ugasile... Šta će biti sa idejom katalonske nezavisnosti - ne znam... Realno, niko ne zna... To zavisi od mnogo faktora - katalonskih, španskih i međunarodnih... Kako sada stvari stoje - nije izvjesno da će Katalonija ikada u skoroj budućnosti postati nezavisna država...

Imas primjere iz nove historije poput Izraela, Namibije, Eritreje, Istocnog Timora, Kosova ili Juznog Sudana. Nabrojao sam samo meni poznate slucajeve, sigurno ih ima jos dosta. Nove drzave nece prestati nastajati. Trenutno se u svijetu nekoliko naroda bori za nezavisnost.

A sta bi ti, da bude odmah, bez ikakvog napora? Ne ide to tako. Niko nije dobio nezavisnost na tacni. Katalonci su tek poceli. Narod koji zeli nezavisnost, koji ima drzavotvornu svijet i borbeni motiv (ne mislim na rat), neminovno ce ostvariti cilj. Nemogu se Spanci dovijeka uspjesno braniti. Katalonci ce zabiti gol kada odbrana Spanije bude slaba. Doci ce prava prilika, samo treba biti istrajan, uporan i nepopustljiv. Zapati Kipranin, niko nikada nije zauvijek vladao silom, drzao narod protiv njegove volje u jednom okviru. Empirijski dokazano. To me uvjerava da ce Katalonci kad-tad uspjeti. Po cemu su Spanci posebni a Katalonci nesposobni da oni budu jedini primjer koji negira pravilo!??

Katalonci su brojcano veliki i kompaktan narod. Veoma obrazovani i napredni kao drustvo. Mislim da neuspjeh nije opcija. Katalonci zele slobodu - Spanija zeli vladati silom. Katalonci su u ovom slucaju civiliziacijski i moralno superiorni. Borac za slobodu uvijek ima veci motiv od okupatora. Pisem u parolama, ali ovo su cinjenice koje ne mozes negirati.

Pogledaj samo kakva su carstva propadala kroz historiju, pa propast ce i ova kraljevina Spanija... Ne sumnjaj u to. Katalonska borba za nezavisnost je tek pocela. Vremenom ce biti jaca i cekat ce prvu slabost spanskog kraljevstva.
Namibija, Eritreja, Istočni Timor i Južni Sudan su države nastale sporazumnim putem... Da su Južna Afrika, Etiopija, Indonezija i Sudan i dalje insistirali na neodvojivosti ovih dijelova, od nezavisnosti ne bi bilo ništa... Dobar primjer ti je Zapadna Sahara... Maltene ista stvar kao ove države, ali u ovom slučaju Maroko ne želi da digne ruke... Epilog - Zapadne Sahare kao države nema...

Kao što rekoh, jedan od dva načina za Kataloniju je upravo taj - da se Španija umori i digne ruke... Ili da eventualno natjera Madrid na nerezonsku upotrebu sile - ubistva, etničko čišćenje, genocid i slično... Tako bi međunarodni pritisak na Španiju porastao i možda bi i došlo do toga da Madrid popusti...

Kosovo je poseban slučaj - objasnih već kroz masu postova zašto je poseban... I zašto Katalonija uopšte nije posebna...

Izrael nije baš primjer iz proteklih decenija, ali i on je poseban slučaj... Također, tu je međunarodna podrška odigrala ključnu ulogu... Da su išli glavom kroz zid da mimo ičije podrške stvaraju državu, kao što sad ovi pokušavaju, baš bi je napravili... Uostalom, i stvaranje Izraela ti je dobar pokazatelj kako jednostrano (neusaglašeno) proglašenje nezaviosnosti može kreirati hrpu problema... Izraelsko-palestinski traju evo već 70 godina...

Zanemariću ove parole ( :-) ), i osvrnut ću se samo na još jednu stvar... Ti očekuješ propast Španije i to je kao način da Katalonija dođe do nezavisnosti... Tu fundamentalno griješiš... Po trenutno važećem sistemu međunarodnih odnosa, država može doživjeti potpuni kolaps - politički, društveni, ekonomski, ali joj je i u tom slučajuteritorijalni integritet manje-više zagarantovan... Bosna i Hercegovina je bila u potpunom rasulu 90-tih, a ni dan danas nije Bog zna kakva država, ali njene vanjske granice nikada nisu došle u ozbiljno pitanje... Somalija - enciklopedijski primjer nečega što se naziva failed state, ima vladu koja ne kontroliše dobar dio teritorije... Nekoliko godina čak nikako nije ni imala nikakvu vlast... Pa i dalje na kartama stoji u jednom komadu... Za to vrijeme je u sjevernim dijelovima tzv. Somaliland samoproglasio nezavisnost... Za vrijeme haosa u ostatku Somalije, u Somaliland je vladao mir, stabilnost, pa čak i uređenost... Takva je situacija i danas... Centralna vlada se muči da ostvari efektivnu vlast bilo gdje izvan glavnog grada, kozojebi iz Al Šababa im prave stravične probleme, zatim konstantne zajebancije sa lokalnim warlordovima, pirati pljačkaju brodove, svako par godina izbije stravična glad, ma ludnica... Somaliland u poređenju s tim izgleda kao Švicarska... Međutim, apsolutno nikome, niti jednoj državi, evo već 25 godina nije palo na um da prizna Somaliland, upravo zbog važećeg principa poštovanja teritorijalnog integriteta i činjenice da se službeni Mogadišu ne slaže sa cijepanjem teritorije (apsolutno nevažno što je jako jako politički slab)... Dakle, Španiju može meteor da uništi, ali to ne znači da će Katalonija dobiti nezavisnost... Dok god Madrid ne aminuje!

Opet kažem, bar po sada važećoj praksi... Ako dođe do njene izmjene, to je neka druga stvar... Ali nju bi morale pratiti mnogo veće promjene, vjerovatno globalno haotičnog karaktera...
hAZNADAR

#2795 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

Point. wrote:Kako se samo promijenila prica ovih sto podrzavaju separatizam. Prvo je bilo 1 oktobra propast Kraljevine Spanije, pa ond u decembru evo sad se spominje period za 50-100 godina. Isto one sekte Sudnjeg Dana.

Jes, jes, pobjeda vasa a ti na tronu pobjednika kojem nisu vjerovali a vidi sad kako se izvlace . :D
Kako li to skoro poetski zvuci - kao u filmu kada pravda pobjedjuje pa nekom malo dusevne hrane.

Osim naslova sa upitnikom ti nemas dokaza za to sto tvrdis - gdje su citati i opis propasti Spanije.

Kao sto nisi imao ni ranije za slicna spocitavanja, da je nekome stalo do jedne strane koliko i tebi do druge, neko na aparatima, vokri,....

Previse licno ulazis u ovo - rekoh ti ja davno.
Kikibombona

#2796 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

cyprus wrote:Namibija, Eritreja, Istočni Timor i Južni Sudan su države nastale sporazumnim putem... Da su Južna Afrika, Etiopija, Indonezija i Sudan i dalje insistirali na neodvojivosti ovih dijelova, od nezavisnosti ne bi bilo ništa... Dobar primjer ti je Zapadna Sahara... Maltene ista stvar kao ove države, ali u ovom slučaju Maroko ne želi da digne ruke... Epilog - Zapadne Sahare kao države nema...
Prvo, svaka drzava je slucaj za sebe sa unikatnim specificnostima. Kosovo nije nista posebnije od bilo koje druge novonastale drzave, samo je drugacije.

Nastale su 'sporazumnim putem' jer druge opcije nije bilo. Nastale su nakon decenija borbe.

Tako ce nastati i nezavisna Katalonija, nakon decenija borbe. Svako ko misli da se nezavisnost moze dobiti preko noci je budala. 100% sam siguran da Pucdemon i ekipa nisu ocekivali uspjeh. Ne mogu biti tolike budale. Oni su samo otpoceli proces i upisali se u historiju kao pioniri borbe za nezavisnost. Pred njima je jako dug put.

Katalonci istrajnom borbom moraju dovesti Spance pred svrsen cin. Namibija, Eritreja, Istocni Timor i Juzni Sudan nezavisnost nisu dobili serviranu na tacni. NAPROTIV, NAPROTIV. Da su tebe slusali, druze moj, nezavisnost ne bi nikada dobili. Ti bi im na samom pocetku rekao da odustanu jer za nezavisnsot nemaju nikakve sanse. Je li tako? :-D
Point.

#2797 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Point. »

hAZNADAR wrote:
Point. wrote:Kako se samo promijenila prica ovih sto podrzavaju separatizam. Prvo je bilo 1 oktobra propast Kraljevine Spanije, pa ond u decembru evo sad se spominje period za 50-100 godina. Isto one sekte Sudnjeg Dana.

Jes, jes, pobjeda vasa a ti na tronu pobjednika kojem nisu vjerovali a vidi sad kako se izvlace . :D
Kako li to skoro poetski zvuci - kao u filmu kada pravda pobjedjuje pa nekom malo dusevne hrane.

Osim naslova sa upitnikom ti nemas dokaza za to sto tvrdis - gdje su citati i opis propasti Spanije.

Kao sto nisi imao ni ranije za slicna spocitavanja, da je nekome stalo do jedne strane koliko i tebi do druge, neko na aparatima, vokri,....

Previse licno ulazis u ovo - rekoh ti ja davno.
Osjeti se gorcina u ovome postu. :mrgreen:

Ako iko ulazi u ovo licno onda ste to ti i Hrle. Pa ti si ovdje pisao da si u stalnom kontaktu sa kataloncima i dramaticno najavio da razmisljas da ides dole da im pruzis podrsku. :)

Meni je samo drago da su zakon i pravda pobijedili. Nista vise, nista manje. Jebiga, nista od nezavisnosti, Pujdo je to traljavo odradio, kad je zagustilo furnuo, sada pametuje iz Brisela. Pravi vodja nema sta. No priznaces da je malo zabavno da ste najavljivali raspad Spanije od oktobra, preko decembra pa do 50-100 godina unaprijed.

PS. Ti rece da se neces javljati na ovu temu do nekih boljih dana. :)
eltroxin

#2798 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by eltroxin »

Treba javiti kataloncima da vise nemaju sanse za nezavisnost, Kiki se zauzeo za njihov slucaj a zna se kako to zavrsi... :lol:
Matzan

#2799 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Matzan »

Jel' Kurdisatan priznao Kataloniju?
Opetja033

#2800 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Opetja033 »

"Nećete vi niđe"

Image
Post Reply