Namaz: zaboravljena svrha života

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
miskin
Posts: 1654
Joined: 26/09/2011 23:35

#1 Namaz: zaboravljena svrha života

Post by miskin » 23/05/2012 01:12

Još od davnina čovjek je mnogo putovao. Ali postoji jedno putovanje na koje niko prije nije otišao. Niko- osim jednog. Vozilom koje niko prije nije vozio, kroz put koji nijedna duša nije prije vidjela, na mjesto gdje nijedno biće nije kročilo.

Bilo je to putovanje jednog čovjeka, da upozna Boga. Bilo je to putovanje Muhammeda a.s, Božijeg poslanika, na najviše nebo. Bila je to Isra i Miradž ! Na tom putovanju je Allah odveo Svog miljenika na sedmo nebo, gdje čak ni melek Džibril ne može kročiti.

Tokom Poslanikove a.s misije na Zemlji, svaka uputa, svaka naredba je spuštena dolje putem meleka Džibrila. Osim jedne: jedna naredba je bila toliko važna, da zbog nje, umjesto spuštanja Džibrila dolje, Allah je podigao Poslanika a.s k Sebi.

Ta naredba je bila salah (namaz). Kada je Poslaniku prvi put naređen namaz, trebalo ga je obavljati pedeset puta na dan. Moleći Allaha za olakšanje, ova brojka je smanjena na pet puta dnevno, ali sa nagradom kao da je pedeset puta.

Razmišljajući o ovom događaju, učenjaci su objasnili da je proces smanjivanja broja namaza sa pedeset na pet bio namjeran, sa ciljem da nas nauči, koje je to pravo mjesto koje namaz ima u našim životima. Zamisli za trenutak da zaista klanjaš pedeset puta na dan. Da li bismo bili u stanju raditi bilo šta drugo osim klanjati? Ne. I to je poenta! Kojim boljim načinom predstaviti istinski cilj života? Odnosno, namaz jeste naš pravi život, sve ostalo čime ispunimo svoj dan.. su samo pokreti.

Pa opet, mi živimo kao da je upravo suprotno: namaz je nešto što uguramo u svoj dan, kada nađemo vrijeme za njega- ako nađemo vrijeme. Naši „životi“ se ne okreću oko namaza, nego se namaz okreće oko naših „života“. Kada smo na času, predavanju, namaz je nešto o čemu ćemo razmišljati poslije. Ako smo u tržnom centru, rasprodaja koja se trenutno održava je bitnija. A ako odložimo istinsku svrhu našeg postojanja, da bismo odgledali košarkašku utakmicu, nešto zaista nije uredu.

I ovo se odnosi na one koji klanjaju. Postoje oni koji ne samo da su odložili svoju životnu svrhu, nego su je u potpunosti napustili. Često ne shvatamo jednu činjenicu u pogledu napuštanja namaza: nijedan učenjak nije stava da te činjenje bluda čini nevjernikom. Nijedan učenjak ne smatra da te krađa, alkohol ili drogiranje čine nevjernikom. Nijedan učenjak čak ne smatra da će te ubistvo učiniti nemuslimanom. Ali što se tiče namaza, neki učenjaci su stajališta da onaj ko ga ostavi, više nije musliman. I to je zasnovano na hadisima poput: “Ugovor (sa Allahom) između nas i njih (jevreja i kršćana) je namaz, ko ga ostavi, uznevjerovao je (počinio je kufr koji ga izvodi iz vjere)!”(Ahmed)

Zamislite jedan takav nečuven čin, koji bi natjerao Poslanika da ovako nešto kaže. Razmisli na trenutak u čemu je to šejtan pogriješio? On nije odbio da povjeruje u Allaha, on je odbio da učini jednu sedždu. Samo jednu. A zamisli sve sedžde koje smo mi odbili da učinimo! Razmisli o ozbiljnosti odbijanja takve stvari.

Pa opet, kako olako shvatamo pitanje namaza. Namaz je prva stvar za koju ćemo biti pitani na Sudnjem danu, a nama je nekada posljednji u mislima. Poslanik a.s je rekao: „Od svih ljudskih djela, čovjek će na Sudnjem danu prvo biti obračunavan u pogledu namaza, pa ako mu je namaz uredu, biće spašen i uspjet će, a ako mu namaz bude manjkav, onda će propasti i izgubljen biti.“ (Tirmizi)

Tog dana će stanovnici Dženneta pitati one koji su u Džehennemskoj vatri, zašto su u nju ušli? Kur’an nam kaže kakav će njihov prvi odgovor biti: ”Nismo” – reći će – “bili od onih koji su molitvu obavljali„ (Kur’an, 74:43)

Koliko nas će biti među onima koji će reći „mi nismo bili od onih koji su klanjali, niti od onih koji su klanjali na vrijeme, niti od onih koji su namaz učinili prioritetima u svom životu“ ?

Zašto kada smo na času ili na poslu ili kada spavamo tvrdim snom u toku vremena sabah namaza, a moramo otići u toalet, za to možemo naći vremena? U stvari, ovo pitanje zvuči skoro pa apsurdno: uopšte ne razmišljamo da li ćemo otići ili ne; čak da smo usred najvažnijeg ispita u životu, kada moramo otići u toalet- otići ćemo. Zašto? Zbog tih potencijalnih, ponižavajućih, groznih posljedica ukoliko ne odemo, u ovoj situaciji prestaje uopšte postojati „izbor“.


Bellica
Posts: 1681
Joined: 19/08/2009 14:32
Location: Sarajevo
Been thanked: 1 time

#2 Re: Namaz: zaboravljena svrha života

Post by Bellica » 26/05/2012 12:27

Za obavljanje namaza je potrebna samo cvrsta vjera i volja, sve drugo nije prepreka. Jer ako ujutru spavamo, sva moguca "zla" ce se probuditi i poslati nam mislima razloge zasto bi bilo najbolje da ostanemo u krevetu i nastavimo spavati. Zato, tim mislima se treba oduprijeti i ipak ustati. Na proslom Sajmu knjige sam pronasla predobru knjigu koja se zove "Kako ustati na sabah namaz" i ko je procita, a nikada nije klanjao pocet ce. Tu se opisuje vaznost namaza, a posebno ovog jutarnjeg.
Inace, post je jako poucan i drago mi je da se neko bavi i religijom, danas kad se sve vrti oko prikupljanja sto veceg marijalnog dobra.

User avatar
miskin
Posts: 1654
Joined: 26/09/2011 23:35

#3 Re: Namaz: zaboravljena svrha života

Post by miskin » 26/05/2012 13:27

Bellica wrote:Za obavljanje namaza je potrebna samo cvrsta vjera i volja, sve drugo nije prepreka. Jer ako ujutru spavamo, sva moguca "zla" ce se probuditi i poslati nam mislima razloge zasto bi bilo najbolje da ostanemo u krevetu i nastavimo spavati. Zato, tim mislima se treba oduprijeti i ipak ustati. Na proslom Sajmu knjige sam pronasla predobru knjigu koja se zove "Kako ustati na sabah namaz" i ko je procita, a nikada nije klanjao pocet ce. Tu se opisuje vaznost namaza, a posebno ovog jutarnjeg.
Inace, post je jako poucan i drago mi je da se neko bavi i religijom, danas kad se sve vrti oko prikupljanja sto veceg marijalnog dobra.
Procitao sam tu knjigu ako mislimo na istu evo link pa ako neko zeli da procita bujrum http://www.scribd.com/doc/12816209/Kako ... l-Tokpinar

Post Reply