Saopštenje JOSD-a povodom novog MMF zaduženja

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
Leftist
Posts: 233
Joined: 04/10/2011 09:28

Saopštenje JOSD-a povodom novog MMF zaduženja

Post by Leftist » 15/05/2012 16:50

JOSD : Jedino možemo preživjeti ako ”otjeramo” MMF i oslonimo se na svoje snage


Povodom najave dodatnog zaduženja FBIH i RS kod Međunarodnog monetarnog fonda, te objašnjenja da drugog načina za preživljavanje nema osim obnavljanja postojećeg i dodatnog zaduženja kod ove svjetske multilateralne institucije, JOSD izlazi sa saopštenjem.

U nedostatku znanja i volje da angažuje domaće izvore sredstava koji su jedini garant održivog razvoja vladajuća klasa se ponovo obraća MMF-u za spas i pristaje time na uslove koji će dodatno povećati nejednakost i otežati položaj najsiromašnijih u našem društvu.

Pristajanjem na nominalno smanjenje javne potrošnje u trenutku kada privatna potrošnja stagnira, a javne i privatne investicije bilježe minimalan rast, vlast zadaje još jedan bolan udarac eksploatisanoj masi radnih ljudi, penzionera i onih koji čekaju posao.

JOSD se zalaže za potpuno suprotnu aktivnost u ovom trenutku, a to je povećanje javne potrošnje i investicija u sektorima koji su preduslov za bolje sutra, a to su prvenstveno zdravstvo, obrazovanje i sigurnosne službe.
Finansiranje ovih sektora i izlazak iz krize JOSD predlaže na sljedeći način:

1. stavljanje u proces stvaranja dodatne vrijednosti ljudi koji rade u administraciji, a trenutno nisu iskorišteni.

JOSD se protivi otpuštanju radnika iz administracije i zalaže se za ubrzanu prekvalifikaciju istih i omogućavanje ljudima da budu korisni prvenstveno kroz rad u uslužnom sektoru namijenjenom izvozu i domaćem tržištu. Digitalizacija podataka i ubrzanje poslovnih procesa daje nepresušan izvor posla za sve neiskorištene radnike u administraciji i omogućava dodatne prihode izvana koji bi poboljšali platno-bilansnu poziciju naše zemlje.

2. prebacivanje bankovnih računa i sredstava javnih institucija, firmi i uposlenih u postojeće državne banke, dokapitalizacija istih i dovođenje profesinalaca sa dugogodišnjim iskustvom na poslovima finansija i razvoja na čelo .

Prema podacima Centralne banke BiH u ovome trenutku depoziti institucija BiH, depoziti vlada entiteta, depoziti vlada kantona, depoziti vlada općina, depoziti fondova socijalne zaštite i depoziti nefinansijskih javnih preduzeća iznose gotovo 3 milijarde KM.

http://cbbh.ba/mon.php?id=33&sub=mon&la ... h&show_all

JOSD se protivi politici kupovine trezorskih zapisa od strane javnih firmi i zalaže se za prebacivanje svih gore pomenutih sredstava od 3 milijarde KM u državne javne banke iz kojih bi bilo omogućeno zaduživanje države i isplata postojećeg zaduženje kod MMF-a i započinjanje kreditiranja privrede pod znatno povoljnijim uslovima nego što trenutno imamo kod postojećih komercijalnih banaka.

Nijedna država na svijetu se nije razvila pod uslovima kakve nude komercijalne banke u BiH, a to su krediti sa rokom vraćanja u prosjeku do 5 godina i kamatnom stopom od 8%. Privredi trebaju krediti na 15 godina sa kamatnom stopom do 3%, usmjereni u sektore koji će poboljšati našu platno-bilansnu poziciju kroz izvoz i supstituciju uvoza. Omladini trebaju tridesetogodišnji stambeni krediti sa kamatnom stopom od 3-4%.

Naš novac u našim banakama pod vođstvom iskusnih profesinalaca će nam omogućiti to.

Pored brojnih reformi koje moramo provesti, JOSD smatra da je izlazak iz aranžmana sa MMF-om, izlazak iz dužničkog ropstva uz oslanjanje na svoje snage, preduslov svake priče o održivom razvoju naše zemlje.

Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju

http://www.josd.org
http://www.antifest.info


Locked