Još jedan čin genocida

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8649
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

#1 Još jedan čin genocida

Post by Bosanac sa dna kace » 16/04/2012 10:47

zasto se na ovo suti?
nikakve reakcije???
Ukidaju su nazivi gradova koji postoje haman odkako postoji svijet :-? :-?
ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH - PARLAMENT SE ODRIČE PRIJERATNIH NAZIVA U RS-u: 'Odrednica BOSANSKI' briše se iz naziva opština u zakonima
Ponedjeljak | 16.04.2012.

Tako će iz ovog zakona biti izbrisani nazivi “Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”, “Bosanska Dubica”, “Bosanska Gradiška”, a umjesto njih navest će se novi “Brod”, “Šamac”, “Novi Grad”, “Kozarska Dubica” i “Gradiška”. Iz zakona o jedinstvenom matičnom broju, a kasnije sigurno i iz drugih propisa, brisat će se i naziv “Skender Vakuf”, jer se ta općina po aktualnim propisima u RS-u sada zove “Kneževo”

bosanski brod fles

Dvojni nazivi većine općina i gradova u Bosni i Hercegovini uskoro će postati prošlost. Unutar BiH ne postoji politička suglasnost trebaju li neke općine nositi prijeratne ili nove nazive.

Novo ime

Međutim, odluke Ustavnog suda BiH su nesporne i moraju se provoditi, pa će se tako usprkos višegodišnjem protivljenju bošnjačkih i hrvatskih političkih predstavnika, općine u RS-u koje su do rata nosile odrednicu “bosanski” ubuduće morati nazivati novim imenima u kojima je spomenuta odrednica izbrisana ili zamijenjena drugom.

Prošlogodišnja odluka Ustavnog suda BiH je vezana uz neustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH. Odgovarajući na zahtjev 76 zastupnika Narodne skupštine RS-a, Ustavni sud BiH je donio odluku kojom nalaže državnom Parlamentu da u roku od pola godine u spomenuti zakon ugradi samo one nazive općina koji su važeći u RS-u. Tako će iz ovog zakona biti izbrisani nazivi “Bosanski Brod”, “Bosanski Šamac”, “Bosanski Novi”, “Bosanska Dubica”, “Bosanska Gradiška”, a umjesto njih navest će se novi “Brod”, “Šamac”, “Novi Grad”, “Kozarska Dubica” i “Gradiška”. Iz zakona o jedinstvenom matičnom broju, a kasnije sigurno i iz drugih propisa, brisat će se i naziv “Skender Vakuf”, jer se ta općina po aktualnim propisima u RS-u sada zove “Kneževo”.

Osim ovih, uklanjaju se i dvojna imena općina koje su nastale entitetskom podjelom prijeratnih općina. U praksi su do sada primjenjivani dvojni nazivi, odnosno imena prijeratnih općina iz kojih su nastale nove općine i sadašnja imena.

Prozor i Rama

Takav je slučaj, između ostalih, s općinama Odžak/Vukosavlje, Gračanica/Petrovo, Bosanska Krupa/Krupa na Uni, Ključ/Ribnik, Jajce/Jezero, Stolac/Berkovići, Kalesija/Osmaci... Istodobno, predloženim izmjenama Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH iz ovog propisa brišu se neustavni nazivi općina s “prefiksom srpski”. Oni su u praksi odavno zamijenjeni drugim nazivima, odnosno odrednicama.

No, Zakon o jedinstvenom matičnom broju BiH nije jedini propis u kojem su navedeni dvojni nazivi općina. “Prefiks bosanski” će vremenom očito potpuno nestati iz uporabe naziva općina u RS-u. Što će biti s dvojnim nazivima općina u Federaciji koji se godinama primjenjuju, za sada nitko ne želi nagađati, budući da ne postoji odluka Ustavnog suda ili bilo koji drugi propis koji bi bilo koji od tih naziva dovodio u pitanje. Tako će i ubuduće jedan te isti grad Bošnjaci nazivati Prozorom, a Hrvati Ramom. Slično je i s Gornjim Vakufom, odnosno Uskopljem.

Registracijska područja za matične brojeve

Prijedlog izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH o kojima će se raspravljati u državnom Parlamentu obuhvaćaju i novu organizaciju registracijskih područja za matične brojeve. Po novom prijedlogu, područja su usklađena s teritorijalnom podjelom BiH, što znači da bi unutar jednog registracijskog područja bile samo općine iz jednog entiteta, a ne iz oba, kao što je sada slučaj. Ovakvo rješenje će mnogi zastupnici sasvim sigurno protumačiti kao novo jačanje entitetske podjele BiH.

Večernji/** No links ** PORTAL - BLIN/a.k.


BL 1987
Posts: 286
Joined: 04/04/2012 13:21

#2 Re: Još jedan čin genocida

Post by BL 1987 » 16/04/2012 10:52

Ako gradjani u tim opstinama tako zele niko nema pravo da im to osporava.
Uostalom Ustavni sud BiH je potvrdio isto.

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8649
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

#3 Re: Još jedan čin genocida

Post by Bosanac sa dna kace » 16/04/2012 10:58

BL 1987 wrote:Ako gradjani u tim opstinama tako zele niko nema pravo da im to osporava.
Uostalom Ustavni sud BiH je potvrdio isto.
nakon sto su im ''susedi'' dobrovljno otisli :oops:

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8649
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

#4 Re: Još jedan čin genocida

Post by Bosanac sa dna kace » 16/04/2012 10:58

usput kolko se sjecam u Bosanskoj Gradisci su stanovnici trazili da se vrati stari naziv...

BL 1987
Posts: 286
Joined: 04/04/2012 13:21

#5 Re: Još jedan čin genocida

Post by BL 1987 » 16/04/2012 11:10

Ja ne znam nikoga iz Gradiske da Gradisku naziva Bosanska Gradiska.
Uostalom, inicijativa za promjenu naziva krece iz opstine.
Иницијативу за промјену назива општине могу поднијети
заинтересована скупштина општине или најмање 30% бирача који имају
пребивалиште на подручју општине за коју се тражи промјена назива. О иницијативи коју подноси најмање 30% бирача који имају
пребивалиште на подручју општине за коју се тражи промјена назива, мишљење
даје скупштина општине.
Иницијатива за промјену назива општине мора бити образложена и мора
да садржи разлоге који оправдавају промјену назива општине.
Иницијатива за промјену назива општине подноси се Влади Републике
Српске (у даљем тексту: Влада) посредством Министарства управе и локалне
самоуправе.
Након разматрања иницијативе, Влада доноси одлуку о иницијативи за
промјену назива општине.
У случају прихватања иницијативе, у року од 30 дана од дана доношења
одлуке из става 3д. овог члана, Влада ће утврдити нацрт закона и упутити га у
даљу процедуру.
Ako je njima dobro dobro je i meni. Gradiska nije moj grad vec njihov, moj grad je Banja Luka.

hAZNADAR
Posts: 11019
Joined: 09/01/2012 08:12
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

#6 Re: Još jedan čin genocida

Post by hAZNADAR » 16/04/2012 11:55

BL 1987 wrote:Ako gradjani u tim opstinama tako zele niko nema pravo da im to osporava.
Uostalom Ustavni sud BiH je potvrdio isto.
Netacno ! , to je politika karadjiceve garniture, sve te promjene naziva gradova i naselja u BL su samo od strane nekolicine ljudi koji su imali slobodu za to. Nije postojala nikakva narodna teznja odranije da se imena promijene, pogotovo kod srpskog stanovnistva, i opcenito ova danasnja imena nisu ni bila ni u mislima. Druga je stvar ovo danasnje politicko natezanje gdje se svaka inicijativa od strane Bosnjaka tumaci kao akt neprijateljskog Sarajeva.

Odkada je to ime naselja Obilicevo izraz narodne teznje a Mejdan kao nesto neprijateljsko sto podsjeca na okupaciju i sl.? - najobicniji naziv za mjesto odakle se vadi kamen, Srbija prepuna takvih toponima a specijalno u BL je to sad kao "izraz narovne volje i vecine." Ili Srbinje, - kada je to bila narodna teznja i narodna volja? Nemoj molimte tu suplju o volji vecine, - i Srbi su se navikavali(i jos navikavaju) na nova imena gradova i naselja.

Hajd ulice i nekako, ali mijenjati imena gradova i naselja je zesca perverzija. I prakticno nepotrebna stvar, - pa Foca, Banjaluka, B.Gradiska,.. su svakako vecinski srpski gradovi gdje Srbi imaju sva prava, - cemu ovo insistiranje na promjeni imena grada ili naselja koje uopste ne mijenja svakodnevicu i realno stanje? Jedini logican odgovor je provokacija i betoniranje etnickog ciscenja, poruka Bosnjacima da odustanu i od pomisli da imaju ikakvu perspektivu i ikakva prava u gradovima odakle su istjerani. Prosjecan Srbin ima istu situaciju i ista prava, perspektivu,.. bez obzira jeli staro ime grada, naselja ili novo.

I za kraj - jeli ta tvoja vecina vecina mirom ili silom, - postaje sablon i jedini nacin da osteceni dobiju svoja prava i da se ispravi odredjena historijska nepravda? Znaci, Bosnjacima je poruka da samo silom i etnickim ciscenjem, stvaranjem svoje vecine silom,. mogu vratiti vjekovna imena gradova. A da ne spominjem mnogo toga drugog. Na brdovitom Balkanu se svako malo okrene novi krug stradanja i neciji vakat dodje, - zar nije vrijeme mozda da se poradi na ljudskom pravima i ujedno oduzme inspiracija i povod za novi krug zla i rata? Na ovaj nacin srpska politika insistiranjem na ovakvim nijansama i detaljima samo daje jasnu poruku da je sila jedini nacin. I da sila postaje legalna poslije izvjesnog vremena.
Last edited by hAZNADAR on 16/04/2012 12:06, edited 1 time in total.

User avatar
Adriatic
Posts: 3272
Joined: 03/07/2008 12:32
Location: Šeher

#7 Re: Još jedan čin genocida

Post by Adriatic » 16/04/2012 12:04

BL 1987 wrote:Ako gradjani u tim opstinama tako zele niko nema pravo da im to osporava.
Uostalom Ustavni sud BiH je potvrdio isto.
Ili u prevodu: ko je jamio taj daje i naziv.

BL 1987
Posts: 286
Joined: 04/04/2012 13:21

#8 Re: Još jedan čin genocida

Post by BL 1987 » 16/04/2012 12:09

Ode ti daleko. Ovdje se prica o ukidanju prefiksa Bosanski i opstinama gdje se taj naziv vec godinama tacnije decenijama ne koristi. Taj prefiks je imao svrhu za vrijeme Yu kad je bilo npr. vise Gradiski u drzavi pa je trebalo naznaciti koja je koja. Zamisli da se Sarajevo zove Bosansko Sarajevo. :lol:
Sto se tice promjena ulica to mi je ok ali promjena naziva naselja je zesca glupost koja nikad nece uci u uho, bar ne u BL. Nisam jos nikoga vidio u gradu da Mejdan naziva Obilicevom ili Budzak Lazarevom i sl.

User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 30571
Joined: 29/06/2011 23:39
Has thanked: 82 times
Been thanked: 487 times

#9 Re: Još jedan čin genocida

Post by dječak sa šibicama » 16/04/2012 12:13

Ko je jamio, taj mijenja ime, istina.

Ovi izbacuju prefiks bosanski, po Sarajevu 99% skola promijenilo imena i 99% novih imena su historijsko naslijedje samo jednog naroda, o ulicama da ne govorim, u Mostaru ulice NDH celnika, po RS-u skole Sveti Sava i slicno, Bosna je podijeljena po torovima samo se pravimo da nije.

BL 1987
Posts: 286
Joined: 04/04/2012 13:21

#10 Re: Još jedan čin genocida

Post by BL 1987 » 16/04/2012 12:17

dječak sa šibicama wrote:Ko je jamio, taj mijenja ime, istina.

Ovi izbacuju prefiks bosanski, po Sarajevu 99% skola promijenilo imena i 99% novih imena su historijsko naslijedje samo jednog naroda, o ulicama da ne govorim, u Mostaru ulice NDH celnika, po RS-u skole Sveti Sava i slicno, Bosna je podijeljena po torovima samo se pravimo da nije.
Logicno. Ljudi prilagodjavaju grad sebi. Ne postoji Banja Luka zbog Sarajeva nego zbog Banjalucana i obrnuto.

User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 30571
Joined: 29/06/2011 23:39
Has thanked: 82 times
Been thanked: 487 times

#11 Re: Još jedan čin genocida

Post by dječak sa šibicama » 16/04/2012 12:19

Sve bi to bilo ok da prethodno grad nije predano i svojski etnicki (pr)ociscen, pa sada "ljudi prilagodjavaju sebi".

User avatar
Adriatic
Posts: 3272
Joined: 03/07/2008 12:32
Location: Šeher

#12 Re: Još jedan čin genocida

Post by Adriatic » 16/04/2012 12:23

dječak sa šibicama wrote:Sve bi to bilo ok da prethodno grad nije predano i svojski etnicki (pr)ociscen, pa sada "ljudi prilagodjavaju sebi".
Eh, da su sve "ljudi".

BL 1987
Posts: 286
Joined: 04/04/2012 13:21

#13 Re: Još jedan čin genocida

Post by BL 1987 » 16/04/2012 12:24

Istorija se ne moze promjeniti.
Zivot ide dalje.
Kako u Sarajevu tako i u BL.

Bodkin
Posts: 18752
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas
Has thanked: 8 times
Been thanked: 47 times

#14 Re: Još jedan čin genocida

Post by Bodkin » 16/04/2012 12:25

BL 1987 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ko je jamio, taj mijenja ime, istina.

Ovi izbacuju prefiks bosanski, po Sarajevu 99% skola promijenilo imena i 99% novih imena su historijsko naslijedje samo jednog naroda, o ulicama da ne govorim, u Mostaru ulice NDH celnika, po RS-u skole Sveti Sava i slicno, Bosna je podijeljena po torovima samo se pravimo da nije.
Logicno. Ljudi prilagodjavaju grad sebi. Ne postoji Banja Luka zbog Sarajeva nego zbog Banjalucana i obrnuto.
i

a i to je smijesno, pola gradova u zapadnoj evropi bi dobilo novo ime onda zbog imigranata. gradovi postoje bar 100 godina i sad se kao mijenja naziv. i jos nesto, mogu shvatiti skracivanje u izgovoru kao grahovo ili gradiska ali onaj ko je bosanski novi pretvorio u novi grad je opasan idiot

gomilego
Posts: 411
Joined: 30/09/2010 13:58

#15 Re: Još jedan čin genocida

Post by gomilego » 16/04/2012 12:28

Bosanac sa dna kace wrote:zasto se na ovo suti?
nikakve reakcije???
Ukidaju su nazivi gradova koji postoje haman odkako postoji svijet :-? :-?
sta ba panicite? ...samo kokice u ruke
tamo neke 2315 ce se to sve ba vratit... :roll:

BL 1987
Posts: 286
Joined: 04/04/2012 13:21

#16 Re: Još jedan čin genocida

Post by BL 1987 » 16/04/2012 12:30

Bodkin wrote:
BL 1987 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ko je jamio, taj mijenja ime, istina.

Ovi izbacuju prefiks bosanski, po Sarajevu 99% skola promijenilo imena i 99% novih imena su historijsko naslijedje samo jednog naroda, o ulicama da ne govorim, u Mostaru ulice NDH celnika, po RS-u skole Sveti Sava i slicno, Bosna je podijeljena po torovima samo se pravimo da nije.
Logicno. Ljudi prilagodjavaju grad sebi. Ne postoji Banja Luka zbog Sarajeva nego zbog Banjalucana i obrnuto.
i

a i to je smijesno, pola gradova u zapadnoj evropi bi dobilo novo ime onda zbog imigranata. gradovi postoje bar 100 godina i sad se kao mijenja naziv. i jos nesto, mogu shvatiti skracivanje u izgovoru kao grahovo ili gradiska ali onaj ko je bosanski novi pretvorio u novi grad je opasan idiot
Rimljani
Castrum Novum

glockov kolac
Posts: 1116
Joined: 30/04/2011 15:53
Has thanked: 11 times
Been thanked: 10 times

#17 Re: Još jedan čin genocida

Post by glockov kolac » 16/04/2012 12:32

BL 1987 wrote:Istorija se ne moze promjeniti.
Zivot ide dalje.
Kako u Sarajevu tako i u BL.
Ma jašta radi...šta je bilo bilo je, ko nas bre zavadi, life goes on i slični šupljaci iz Republike Genocidne

etovidis
Posts: 426
Joined: 08/09/2007 16:52

#18 Re: Još jedan čin genocida

Post by etovidis » 16/04/2012 12:34

Cijela stvar je stetna, nepotrebna i glupa, ali to je danasnje 'igranje politike' u BiH; umjesto bavljenja stvarnim problemima gradjana.
Jednoga dana ce se i to vratiti u normalno stanje.

User avatar
p206
Posts: 6140
Joined: 23/06/2011 07:23
Location: Medžika Džonsona br. 72
Has thanked: 18 times
Been thanked: 22 times

#19 Re: Još jedan čin genocida

Post by p206 » 16/04/2012 12:35

BL 1987 wrote:Istorija se ne moze promjeniti.
Zivot ide dalje.
Kako u Sarajevu tako i u BL.
što onda Mile upire i nogama i rukama u Dobrovoljačku, spominje rahmetli Aliju češće nego njegova familija

hAZNADAR
Posts: 11019
Joined: 09/01/2012 08:12
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

#20 Re: Još jedan čin genocida

Post by hAZNADAR » 16/04/2012 12:42

dječak sa šibicama wrote:Ko je jamio, taj mijenja ime, istina.

Ovi izbacuju prefiks bosanski, po Sarajevu 99% skola promijenilo imena i 99% novih imena su historijsko naslijedje samo jednog naroda, o ulicama da ne govorim, u Mostaru ulice NDH celnika, po RS-u skole Sveti Sava i slicno, Bosna je podijeljena po torovima samo se pravimo da nije.
Legalizacija sile, i lijepa inspiracija i podloga buducim generacijama. Ja to ne prihvatam, kao ni ono zlo da nekom ne osnvane dok drugom ne smrkne. Kao jedinka ne mogu nista postici, ali zahvaljujuci onima sto insistiraju na tolikim detaljima kao promjena imena grada i onima sto prihvataju,.. i posljednji pacifisti i zagovaraci mira polako gube svoje argumente i gube se opcenito.
BL 1987 wrote:Ode ti daleko. Ovdje se prica o ukidanju prefiksa Bosanski i opstinama gdje se taj naziv vec godinama tacnije decenijama ne koristi. Taj prefiks je imao svrhu za vrijeme Yu kad je bilo npr. vise Gradiski u drzavi pa je trebalo naznaciti koja je koja. Zamisli da se Sarajevo zove Bosansko Sarajevo. :lol:
Sto se tice promjena ulica to mi je ok ali promjena naziva naselja je zesca glupost koja nikad nece uci u uho, bar ne u BL. Nisam jos nikoga vidio u gradu da Mejdan naziva Obilicevom ili Budzak Lazarevom i sl.
Ukidanje bosanskog prefiksa i promjena administracije u tom smjeru nije bas ni bezbolna ni jeftina zahebancija. Tako da tu nema neke prakticnosti. To je uradjeno samo jer su karadjicevi sljedbenici i mentori tako osmislili, narod se nije ni pitao(ukljucujuci i srpski). I tu nema nikakve narodne volje niti volje vecine. To je projekat nekolicine ljudi i danas je stvorena atmosfera da se time odupire velikobosnjackom hegemonizmu.
Ne ulazim u neprijateljsku akonotaciju bosanskog prefiksa i kakvo ima znacenje u projektantima toga, ali znamo jako dobro da je to danas samo poruka Bosnjacima i nista vise.

User avatar
seln
Posts: 21830
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#21 Re: Još jedan čin genocida

Post by seln » 16/04/2012 12:56

BL 1987 wrote:Istorija se ne moze promjeniti.
Zivot ide dalje.
Kako u Sarajevu tako i u BL.
Ici ce i dalje poslije teskih i holujnih vremena. :wink:

User avatar
Skijaš
Posts: 11213
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 14 times

#22 Re: Još jedan čin genocida

Post by Skijaš » 16/04/2012 12:57

hAZNADAR wrote:Legalizacija sile, i lijepa inspiracija i podloga buducim generacijama. Ja to ne prihvatam, kao ni ono zlo da nekom ne osnvane dok drugom ne smrkne. Kao jedinka ne mogu nista postici, ali zahvaljujuci onima sto insistiraju na tolikim detaljima kao promjena imena grada i onima sto prihvataju,.. i posljednji pacifisti i zagovaraci mira polako gube svoje argumente i gube se opcenito.
Dogovor s velikosrpskim faktorom nije moguć. Neophodno je isposlovati intervenciju stranog faktora i završiti s ovim poglavljem u istoriji naše zemlje, kako bi buduće generacije imale stabilnu i ljepšu budućnost. Tražiti kompromis s realizatorima i poricateljima genocida, nema opravdanje.

hAZNADAR
Posts: 11019
Joined: 09/01/2012 08:12
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

#23 Re: Još jedan čin genocida

Post by hAZNADAR » 16/04/2012 13:11

Religious Fantastic wrote:
hAZNADAR wrote: Legalizacija sile, i lijepa inspiracija i podloga buducim generacijama. Ja to ne prihvatam
Prihvatio ti to ili ne, činjenice ostaju. Sila je ta koja je pisala i ponekada brisala pa ponovno pisala istoriju. Kažu genocid se ne isplati?! Isplati se i te kako...pogledaj samo ameriku, koja je nastala na jednom od najužasnijih genocida u istoriji. Ali yebi ga...sila su pa svi žele biti prijatelji s njima (da nazovemo stvari pravim imenom, uvlače im se u anus). RS se može promijeniti ili biti ukinuta samo na isti način na koji je i nastala. Sve drugo je iluzija.
Iluzija je takodjer da opstanak RS zavisi od ovakvih sitnica. Razumio bih da Srbi zele imati osnovna prava i da im neko drugi ne odredjuje. Medjutim to je u pola institucije, prava, politike u RS davno i postignuto. Gradovi su svakako vecinski srpski, moja Banjaluka za barem sljedecih 1000 god., lokalni Srbi srbuju do mile volje, naciju, jezik, kulturu,.. im niko ne moze osporiti niti drugo sta nametnuti.

I tu dolazimo do nelogicnosti istrajavanju na ovakvim nijansama. Ime grada ili naselja nista ne mijenja osim sto donosi probleme, zemlje ima napretek ali se istrajava na otimacini bosnjacke, povratnici su malobrojni, neprimjetni i bezopasni ljudi niskog profila,.. ali su opet na udaru,... i sve to Bosnjacima dokazuje i pokazuje da se samo sila uvazava i nista vise.

Time onda sve ove diskusije na relaciji Sarajevo - Banjaluka gube smisao, i opcenito poltiicki odnosi. Ispada da je jedino rjesenje gomilanje oruzja, i cekanje pravog momenta. Pa neka nas MZ i bombarduje i vrati u kameno doba,.. za par decenija ce zivot ponovo krenuti ali bez ovakvih provokacija i diskriminacija kao danas.
Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Legalizacija sile, i lijepa inspiracija i podloga buducim generacijama. Ja to ne prihvatam, kao ni ono zlo da nekom ne osnvane dok drugom ne smrkne. Kao jedinka ne mogu nista postici, ali zahvaljujuci onima sto insistiraju na tolikim detaljima kao promjena imena grada i onima sto prihvataju,.. i posljednji pacifisti i zagovaraci mira polako gube svoje argumente i gube se opcenito.
Dogovor s velikosrpskim faktorom nije moguć. Neophodno je isposlovati intervenciju stranog faktora i završiti s ovim poglavljem u istoriji naše zemlje, kako bi buduće generacije imale stabilnu i ljepšu budućnost. Tražiti kompromis s realizatorima i poricateljima genocida, nema opravdanje.
Strani faktori radije nebi talasali, a racunaju na bosnjacku indolenciju. Znaci, pitanje je samo koliko nam je opcenito stalo do 75% zemlje. Gomilanje oruzja i zaliha i time spremanje na novi rat je rjesenje samo ako postoji volja i plan. Inace progutaj sve ovo i nadaj se da ce ti dopustiti bar slobodne komunikacije izvan geta na 25%.

User avatar
Skijaš
Posts: 11213
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 14 times

#24 Re: Još jedan čin genocida

Post by Skijaš » 16/04/2012 13:13

Religious Fantastic wrote:
hAZNADAR wrote: Legalizacija sile, i lijepa inspiracija i podloga buducim generacijama. Ja to ne prihvatam
Prihvatio ti to ili ne, činjenice ostaju. Sila je ta koja je pisala i ponekada brisala pa ponovno pisala istoriju. Kažu genocid se ne isplati?! Isplati se i te kako...pogledaj samo ameriku, koja je nastala na jednom od najužasnijih genocida u istoriji. Ali yebi ga...sila su pa svi žele biti prijatelji s njima (da nazovemo stvari pravim imenom, uvlače im se u anus). RS se može promijeniti ili biti ukinuta samo na isti način na koji je i nastala. Sve drugo je iluzija.
Manji entitet se može mijenjati kroz jačanje ideje Bosne i Hercegovine na teritoriji tog entiteta, kroz odbijanje da se međuentitetsku liniju prihvati kao granicu. Kada Sarajevo ispuca sve miroljubive opcije, kada SDP preseli centralu u Lukavicu pa se nekoliko godina bori na terenu za duše tih ljudi, kada se Tihić i Lagumdžija prestanu faćkati s Dodikom, tad se možda složim s tobom. Ali Sarajevo nije iskoristilo ni 10 % mogućnosti koje su mu na raspolaganju.

User avatar
Skijaš
Posts: 11213
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 14 times

#25 Re: Još jedan čin genocida

Post by Skijaš » 16/04/2012 13:16

hAZNADAR wrote:
Skijaš wrote:
hAZNADAR wrote:Legalizacija sile, i lijepa inspiracija i podloga buducim generacijama. Ja to ne prihvatam, kao ni ono zlo da nekom ne osnvane dok drugom ne smrkne. Kao jedinka ne mogu nista postici, ali zahvaljujuci onima sto insistiraju na tolikim detaljima kao promjena imena grada i onima sto prihvataju,.. i posljednji pacifisti i zagovaraci mira polako gube svoje argumente i gube se opcenito.
Dogovor s velikosrpskim faktorom nije moguć. Neophodno je isposlovati intervenciju stranog faktora i završiti s ovim poglavljem u istoriji naše zemlje, kako bi buduće generacije imale stabilnu i ljepšu budućnost. Tražiti kompromis s realizatorima i poricateljima genocida, nema opravdanje.
Strani faktori radije nebi talasali, a racunaju na bosnjacku indolenciju. Znaci, pitanje je samo koliko nam je opcenito stalo do 75% zemlje.
To je pitanje koje treba postaviti političarima u Sarajevu. Lično, mislim da im je stalo jako malo jer se ponašaju kao da im odgovara ova podjela tala, fotelja i utjecaja.

Post Reply