ŠTA NAM DJECA ČITAJU, AKO UOPŠTE ČITAJU?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Luter
Posts: 55
Joined: 18/12/2008 23:24

#1 ŠTA NAM DJECA ČITAJU, AKO UOPŠTE ČITAJU?

Post by Luter » 26/03/2012 14:21

Američki srednjoškolci jedva razumiju knjige za 5. razred osnovne škole.

Vrlo ozbiljno upozorenje o neozbiljnom sistemu školstva. Kapitalistički findamentalizam je praveći društvo po mjeri potrošačkog, prvo stvorio iluziju sreće kroz ideal kupovine a onda razorio sistem školstva koji obrazuje građane u duhu univerzalnih vrijednosti i širokog opšteg obrazovanja. Simbol te škole je tip Bolonjskog obrazovanja.

Nekadašnji pred šuvarski (za Jugoslaviju) ili pred petrovićevski sistem gimnazije bi za današnje uslove proizvodio gimnazijalce sa visokim fakultetskim obrazovanjem. Moderni tehnološki simboli I-fon, TV emisije brze hiper produkcije idola i nacionalnih heroja su samo dio te priče.

Evo kako to izgleda u Americi, oni koji misle da je u Švedskoj drugačije varaju se, Bosnu neću spominjati, ona je priča sa sebe u kojoj se "pobjedničke" struke vjerskih službenika i bivših oficira još uvijek se dokazuju u svojim selima praveći u njima univerzitete proizvodeći svoje sljedbenike, glupost vjeronauke je samo simbol tog dna.

Preneseno, Digitalne knjige.com

_________________________

Image


Srednjoškolci danas čitaju knjige namijenjene mlađoj djeci, a njihove su čitalačke sposobnosti ispod razine primjerene tinejdžerima, objavljeno je u izvještaju koji se bavi literaturom američkih učenika.

Ispitivanje provedeno na temelju 40 knjiga namijenjenih učenicima od prvog do trećeg razreda srednje škole u SAD-u pokazuju da su čitalačke sposobnosti te učeničke skupine 5,3, jedva iznad razine koja zadovoljavaju učenici petog razreda, piše Huffington Post.

Ovi rezultati objavljeni su u izvještaju pod nazivom 'Što djeca čitaju: Navike čitanja knjiga kod učenika u američkim školama' koji je napravio Renaissance Learning, Inc. Podaci su prikupljeni od 2,6 milijuna učenika iz 24.465 škola u svih 50 saveznih država tijekom školske godine 2010-2011.

Hrvati u čitanju ispod globalne razine

Kako bi odredio koliko je pojedina knjiga složena, Renaissance je koristio formulu koja u obzir uzima nekoliko elemenata: prosječnu dužinu rečenice, prosječnu dužinu riječi, razinu složenosti riječi, te ukupan broj riječi u knjizi.

'Učenici bi s razumijevanjem trebali čitati različite složene tekstove. Ako ispitate 40 knjiga koje učenici čitaju danas, vidjet ćete da je malo što od toga dovoljno složeno da bi ih pripremilo za fakultet ili ozbiljnu karijeru. Nastavnici, roditelji i učenici moraju zajedno raditi na tome da potiču na čitanje knjiga s više izazova te da svake godine vježbaju čitanje zahtjevnijih tekstova', rekao je David Coleman, sudionik u sastavljanju zajedničkih državnih standarda.

Nije važno samo što učenici čitaju, već i kako čitaju, upućujući na to da bi tekstove trebali čitati analitički 'poput detektiva' te pisati jasno 'kao istraživački novinar'.


Luter
Posts: 55
Joined: 18/12/2008 23:24

#2 Re: ŠTA NAM DJECA ČITAJU, AKO UOPŠTE ČITAJU?

Post by Luter » 31/03/2012 10:01

Ima mog mišljenja, dio priče je i devalviranje uloge nastavnika "učitelja" "odgoitelja", nastavnik je bukvalno pretvoren u "čuvara" djece dok su u školi. Skoro na sastanku sa roditeljima, niko od njih nije spomenuo ni ocjene, ni ponašanje, ni program... samo kakava je hrana. A hrane se svaki dan iz iste te škole baca toliko da bi jedna druga škola mimo ovih prostora mogla imati obrok za svu neuhranjenu djecu...
Dakle posao nastavnika je svakim danm sve manje atraktivan a sve više nesiguran, čak i opasan. Zamislite nastavnka okruženog sa 30 i nešto fota aparata i video kamera koji mogu dokumentirati svaki dio nastavnig procesa bez da se nastavnk i pita i svakako to ponuditi javnosti u verziji koja odgovara toj javnosti ili pošiljaocu poruke?
Zamislite sad učenika koji treba da se skoncentriše na časove i učenje pored hiljade izazova koji mu cvije u džepu: SMS, igrice, sličice, interent, Facebook, uz to taj učenik zna da mu ni nastavnik a ni škola roditelje da ne spominjemo ne mogu ništa (bar prvih 9 godina koliko može hodati po školi bez da položi i jedan jednini premet).
Imamo sad roditelje koji u trci za novcem i novim životnim izazovima, naprosto nemaju vremena za djecu, i ako imaju ne znaju kako ga pedagoški utrošiti. Najveći dio njih su razvedeni i djeca žive između dvije ili više vatri, ali i mogućnosti.
Na četvrtom mjestu imamo potrošačko društvo kom ne trebaju obrazovani i pametni ljudi već potrošači, poluidiotizirani koji trebaju hljeba i igara.

Borba je na žalost individualna a katastrofe obično kolektivne.

User avatar
JThomas
Posts: 64593
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: vjerna ŽEKIPA
Been thanked: 390 times

#3 Re: ŠTA NAM DJECA ČITAJU, AKO UOPŠTE ČITAJU?

Post by JThomas » 31/03/2012 19:37

ja bi odgovorio, al' mrsko mi bi da pročitam.

Post Reply