Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički program

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
ocammog
Posts: 237
Joined: 20/01/2010 14:17

Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički program

Post by ocammog » 02/02/2012 11:54

Znam da je ova tema već prožvakana i dosadila mnogima, ali sam htio već jednom doći do nekakve objektivnije slike.

Na ovu temu me je ovaj put podsjetio Čedomir Jovanović u jučerašnjem duelu sa miloradom dodikom, kad je napravio neku paralelu sa Bošnjacima i Palestincima (da ga ne citiram napamet)...

Nekako sam i dalje sklon zaključku da su ipak Bošnjaci u najnepovoljnijem položaju.

Prvo, zbog činjenice da su i brojčano najviše stradali u ratu, u kojem su zapravo bili sistematski uništavani (nazovimo to kako hoćemo. Uostalom, uzmimo i da ne stoji Čedina tvrdnja da je rs nastala na genocidu, obzirom da je stvorena u februaru 1992.godinem, kada još nisu bili počeli ratni zločini i etnička čišćenje, Čedo se nije sjetio da citira deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH, po kojoj teritorija te republike treba obuhvatati "i područja na kojima je srpski narod ostao u manjini zbog genocida koji je nad njim izvršen u Drugom svjetskom ratu". Šta to znači? Znači da treba "zauzeti "ta područja gdje su nekad Srbi bili većina.A šta znači "zauzeti"?Dakle, možda rs nije nastala na genocidu, kako kaže Čeda, ali je sigurno nastala na osvajačkim postulatima, koji neminovno podrazumijevaju etničko čišćenje.Upravo je vojska tadašnje rs izvršila opsadu Sarajeva i drugih gradova i danonočno uništavla "nesrpkse" gradove i njihove civile...KONAČNO, NIJE LI ODNOS SNAGA ZAPRAVO NAJJASNIJE MJERILO PRAVDE? POZNATO JE KO JE BIO NAORUŽAN DO ZUBA I KAKO JE KORISTIO TO SILNO NAORUŽANJE. NE GOVORIM O SRPSKOM NARODU, VEĆ VOĐAMA I NJIHOVIM UMOBOLNIM POKLONICIMA, KOJIH NIJE BILO MALO...TOLIKO O TEORIJI "SVI SU PODJEDNAKO KRIVI").

Drugo, Bošnjaci su u najnepovoljnijem položaju zbog činjenice da druga dva naroda u BiH imaju svoje matične države u neposrednom komšiluku, koje su usput i razvijenije i veće i uticajnije od BiH ( iz ovog ili onog razloga, nebitno za sada), a vladari tih država za vrijeme rata su vamo slali vojsku i ostalu "ispomoć". Da odbrane sunarodnjake? Ok, ne sporim, ali samo u slučajevima gdje su ih stvarno branili, ali tamo gdje su okruživili gradove danonoćno uništavali civile, tu nisu nikog branili. Oni što su pobili civle u u Srebrenici nisu nikog branili, a nisu ni oni koji su uništili Mostar, kao ni oni koji su danonoćno uništavali Sarajevo i njegovo stanovništvo. Današnji ograničeni krakni i njihovi uznigu haveri, oni namazani i pokvareni hojrati sa sijedom microfiber frizurom sa razdjeljkom i šatro "kultivisanim" tonom, nemaju odgovor na ovo pitanje osim "ko je pravio zločine -nek odgovara".

A šta je sa onima koji i danas dopuštaju, pa čak i podupiru govor mržnje, pa i samu mržnju i netrepeljivost među narodima, a neki i otvoreno izražavaju prezir i omalovažavanje Bosne i Bošnjaštva? Treba li to neki moralni usud ili sankciju? Ko su ti koji to dopuštaju i podupiru? Čedomir Jovanović je upravo jučer i pokušao ukazati na tu činjenicu, ali ne znam koliko je spretno to uradio.

Da ne bi došlo do zabune, ovim ne govorim: "Muslimani, ustanite se, branite se opstanak vam je u pitanju", ili da podržavam bilo koji oblik nacionalizma ili ekstremizma bilo koje vrste, jer jednostavno nisam taj tip nikad bio i neću biti, ali u geopolitičkom smislu Čedo me je jučer ponovo podsjetio na činjenicu da su Bošnjaci zaista ostavljeni možda u najnepovljniji položaj od svih naroda u Evropi, koliko se da vidjeti.

Čedo je dao neki hipotetički scenario položaja Bošnjaka u slučaju izdvajanja rs iz BiH u kojem slučaju bi Bošnjaci bili svedeni u neki mali izolovani prostor, da ne kažem geto, poput Palestinaca.

Ne znam koliko je realan taj scenario, ali je po meni i ovako položaj Bošnjaka težak.

Pitam se šta to zapravo svjetski moćnici planiraju sa Bošnjacima, ako uopšte i imaju neki takav plan, ili će onako stihijski pustiti stvari da idu svojim tokom, a tok uvijek ide u prilog onog u povoljnijoj poziciji.

Primjera radi, da li to što Bošnjaci nemaju izlaz na more ili gore na plovnu rijeku i što su okruženi zemljama i regijama u kojima i dalje plamti nekakva neobjašnjiva odbojnost pa i mržnja prema Bosni i Bošnjaštvu mora značiti izolaciju i lagano dovođenje Bošnjaka u poziciju pukog opstanka.

Pitam se da li su oni koji su predstavljali Bošnjake u Dejtonu zaista uradili najbolje što su mogli za Bošnjački narod i da je to najbolje što je bilo izvodivo obzirom da su narodi u BiH prija rata bili prilično raštrkani posvuda pa se nije mogla stvoriti neka geopolitički održiva teritorija dovoljno prihvatljiva za sva tri naroda.

Znam da sam možda pokrenuo mnoge tabu teme ovdje, ali neka niko ne zamjeri, mi smo obični mali ljudi koji kroz razgovor žele vratiti malo osjećaja sigurnosti.
Last edited by ocammog on 02/02/2012 13:06, edited 1 time in total.


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by PipiDugaDevetka » 02/02/2012 12:23

Na podforum Politika, pa otvori ovu temu. Tamo, gledaj da ti odgovre @Skijaš ili @zavrzlama,...ima ih još koji su super analitičari & kritičari.

Meni ''neugodno'', čisto mi ''neprijatno'' što smo mi u Sarajevu 2. maja '92. skršili tri Velike, veliku bijuSr, veliku Hrvatsku i AP ZB Veliku Kladušu.

Negdje blizu biste Valtera Perića na Skenderiji predviđeno je podizanje spomenika poginulim i preživjelim herojima TO BiH, koji su kasnije postali ARBiH. Nadam se da će se to desiti prije 2. maja ove godine.
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

User avatar
crusader
Posts: 266
Joined: 30/03/2010 19:37
Location: Republika Bosna i Hercegovina

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by crusader » 02/02/2012 12:43

Bosnjaci su trentno u odlicnom stanju ako uzmemo u obzir da do prije 20 godina nisu bili skoro nikakav politicki faktor, da su bili obezglavljeni bez nacionalnog identiteta, bez svojih politickih vodja, bez bez bez. Prvi put cine vise od 50 % stanovnistva u BiH, natalitet pozitivan u odnosu na srbe i hrvate u BiH, tako kad se sve sabere i oduzme dobro je ovo kako je bilo, iako bi sa sposobnim politicarima bilo mnogo bolje :thumbup: :bih:

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by PipiDugaDevetka » 02/02/2012 13:46

crusader wrote:Bosnjaci su trentno u odlicnom stanju ako uzmemo u obzir da do prije 20 godina nisu bili skoro nikakav politicki faktor, da su bili obezglavljeni bez nacionalnog identiteta, bez svojih politickih vodja, bez bez bez. Prvi put cine vise od 50 % stanovnistva u BiH, natalitet pozitivan u odnosu na srbe i hrvate u BiH, tako kad se sve sabere i oduzme dobro je ovo kako je bilo, iako bi sa sposobnim politicarima bilo mnogo bolje :thumbup: :bih:
I prvi put u istoriji da su svojim sopstvenim vojnim snagama (oko 25% nebošnjaka u početku) ODBRANILI grad.
Image

zavrzlama
Posts: 9125
Joined: 15/01/2006 18:35
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by zavrzlama » 02/02/2012 13:58

Bosnjaci ne opstaju sto su jaki,nego sto su njihovi ideoloski neprijatelji slabi...

Bosnjaci opstaju i opstat ce jer svaki put kad se udari na BIH ce biti udar na njih same,a kako nemaju rezervne domovine i kako vode pravedne i moralne ratove,njihov opstanak nije upitan,samo je upitno sa koliko ce zrtava na kraju izaci iz tih sukoba...

Bosnjaci ce opstati jer im je drzava BIH ,preca od religije(sigurno 80% njih) dok nebosnjaci nestaju iz BIH jer im je etnicka pripadnost preca od nacionalne (pripadnosti drzavi BIH)

Bosnjacima ne treba politicki program,osim odbrane BIH kao medjunarodno priznate drzave,a vec danas imaju sigurnih rucica u PSBIH da neka izdaja drzave ne moze proci...

Bosnjaci su iz prosle agresije na BIH izasli najmoralniji...

Bosnjaci su jedini narod u BIH koji nema problema da njihov narod zivi sa drugim i drugacijim(bili vecina ili manjina),sto je najveca prednost i bogatsvo tog naroda..

Bosnjaci su narod koji nisu trajno oblikovani nekim nacionalistickim okovom,nego su narod koji ima prostora i za demokrartizaciju,sekularizam a i za radikalizaciju i nacionalizam...itd itd..
Last edited by zavrzlama on 02/02/2012 14:00, edited 1 time in total.

User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Sezam » 02/02/2012 13:59

Nas opstanak prije svega zavisi od poraza velikosrpske politike. Ali kad vec 200 godina opstajemo unatoc naporima velikosrba da nas na ovaj ili onaj nacin nestane sa lica zemlje, mislim da vrijeme radi za Bosnjake - pod uslovom da ostanemo ponosni i neustrasivi pred napadima velikosrpstva (onim otvorenim kao i onim umotanim u celofan).

Takodjer nas progres kao naroda ce u mnogome zavisiti od razdvajanja nacije i religije. Dakle kad bude bilo normalno biti Bosnjak, a ne neophodno i musliman, bit ce to veliki korak naprijed za nas.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 14:51

ocammog wrote:realnost, percepcija ili počitički program
Šta realnost, percepcija ili politički program ? Kakvo ti je ovo pitanje ?

Kada bilo ko, bez obzira radi li se o Stipi Mesiću ili Čedomiru Jovanoviću, upozori na mogućnost palestinizacije područja, to ne rade jer vjeruju da su Bošnjaci nesposoban i primitivan narod koji ne bi bio u stanju upravljati vlastitom državom. Palestinizacija se spominje u kontekstu nepravde koju bi se učinilo Bošnjacima podebljavanjem etnoteritorijalizacije, nepravde koju bi eksploatisali ekstremni krugovi poput Nezima Halilovića i sličnih likova. Kada bi se, hipotetički govoreći, Bošnjacima u nekom obliku etničke podjele ponudilo recimo 60 % bosanskohercegovačke teritorije, vrlo je vjerovatno da bi sekularni elementi zadržali utjecaj kojeg sada imaju. Ali Bošnjacima nuditi rezervat od nekih 30 % i očekivati da to prime mirno i bez radikalizacije, to bi bila ludost. To je ono što Dodik i Čović žele, to je ono na što Mesić i Jovanović upozoravaju.

Što se tiče "osjećaja sigurnosti", radi, ne troši vrijeme na turske serije i facebook, obrazuj se i u skladu sa zakonom se naoružaj. Neće se niko drugi boriti za tebe.

I mislim da je vrijeme da se prestane sa ovakvim temama koje stvar predstavljaju kao sukob plemena. Naš interes, naš prioritet treba da bude dobrobit sva tri naroda. Kada dođeš na ovaj forum i inače u životu, treba da braniš pravdu, nije bitno jesi li Bošnjak i u kojem narodu imaš više istomišljenika, pravda je prioritet, pravda prema Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Jer evo, ja ću reći da su Hrvati u daleko jebenijem položaju od Bošnjaka. Imamo ustavni okvir koji omogućava da se Hrvate uopšte ne pita za zdravlje, i iako je takva situacija sada pozitivna po državu, a zbog destruktivne i separatističke politike HDZ-a koji se već 20 godina zalaže za etnički aparthejd, ipak treba ukazivati na to da pravila igre treba mijenjati. Uopšte nije bitno o kojem se narodu govori i kojem ti narodu pripadaš, trebamo braniti pravdu, tako ćemo se puno brže dogovoriti oko svega.

User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Sezam » 02/02/2012 15:14

Sve je to lijepo sto Smucar prica, ali u teoriji. U praksi Bosnjaci nemaju izbora osim da se okrenu sami sebi + bjesomucno lobiranje po svjetskim centrima moci. Kad se zvanicni Beograd okrene pravdi i branjenju pravde, onda mozemo o tome razgovarati i na tome raditi, do tada, na zalost postoji samo opcija mi ili oni. Tako je vec 200 godina i nema nikakve naznake da ce uskoro biti ista drugacije.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 15:24

Sezam wrote:Sve je to lijepo sto Smucar prica, ali u teoriji. U praksi Bosnjaci nemaju izbora osim da se okrenu sami sebi + bjesomucno lobiranje po svjetskim centrima moci. Kad se zvanicni Beograd okrene pravdi i branjenju pravde, onda mozemo o tome razgovarati i na tome raditi, do tada, na zalost postoji samo opcija mi ili oni. Tako je vec 200 godina i nema nikakve naznake da ce uskoro biti ista drugacije.
To je šovinistički stav. Ne možeš čitav narod predstavljati prijetnjom i prljati našu borbu za multietničko društvo svojim glupostima. Izbor nije "vi ili oni", ovo je sukob ideologija a ne naroda. Da većina Bošnjaka podrži etničku podjelu koja bi bila nepravedna prema nekom od druga dva naroda (kao što je ovo što osovina HDZ-četnici forsiraju nepravedno po Bošnjake), tvoja bi obaveza bila da se suprotstaviš Bošnjacima, svom narodu koji bi u tom slučaju značajnim dijelom podržavao nepravedno i neprihvatljivo rješenje.

kenny_
Posts: 130
Joined: 28/05/2011 14:12

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by kenny_ » 02/02/2012 15:56

Skijaš wrote:
ocammog wrote:realnost, percepcija ili počitički program
Šta realnost, percepcija ili politički program ? Kakvo ti je ovo pitanje ?

Kada bilo ko, bez obzira radi li se o Stipi Mesiću ili Čedomiru Jovanoviću, upozori na mogućnost palestinizacije područja, to ne rade jer vjeruju da su Bošnjaci nesposoban i primitivan narod koji ne bi bio u stanju upravljati vlastitom državom. Palestinizacija se spominje u kontekstu nepravde koju bi se učinilo Bošnjacima podebljavanjem etnoteritorijalizacije, nepravde koju bi eksploatisali ekstremni krugovi poput Nezima Halilovića i sličnih likova. Kada bi se, hipotetički govoreći, Bošnjacima u nekom obliku etničke podjele ponudilo recimo 60 % bosanskohercegovačke teritorije, vrlo je vjerovatno da bi sekularni elementi zadržali utjecaj kojeg sada imaju. Ali Bošnjacima nuditi rezervat od nekih 30 % i očekivati da to prime mirno i bez radikalizacije, to bi bila ludost. To je ono što Dodik i Čović žele, to je ono na što Mesić i Jovanović upozoravaju.

Što se tiče "osjećaja sigurnosti", radi, ne troši vrijeme na turske serije i facebook, obrazuj se i u skladu sa zakonom se naoružaj. Neće se niko drugi boriti za tebe.

I mislim da je vrijeme da se prestane sa ovakvim temama koje stvar predstavljaju kao sukob plemena. Naš interes, naš prioritet treba da bude dobrobit sva tri naroda. Kada dođeš na ovaj forum i inače u životu, treba da braniš pravdu, nije bitno jesi li Bošnjak i u kojem narodu imaš više istomišljenika, pravda je prioritet, pravda prema Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Jer evo, ja ću reći da su Hrvati u daleko jebenijem položaju od Bošnjaka. Imamo ustavni okvir koji omogućava da se Hrvate uopšte ne pita za zdravlje, i iako je takva situacija sada pozitivna po državu, a zbog destruktivne i separatističke politike HDZ-a koji se već 20 godina zalaže za etnički aparthejd, ipak treba ukazivati na to da pravila igre treba mijenjati. Uopšte nije bitno o kojem se narodu govori i kojem ti narodu pripadaš, trebamo braniti pravdu, tako ćemo se puno brže dogovoriti oko svega.
Slažem se sa svim i vidim ovakvo razmišljanje kao zdravu i razumnu opciju o kojoj se zbog zaleđene političke situacije, prije svega Daytona, ne može ni pričati jer ništa ne donosi.

Ono što meni nije jasno jeste na koji bi način trebala funkcionisati država u kojoj se sve donosi prema nacionalnoj strukturi. Kako da ustupiš pravo svakom građaninu, i kako da nehrvat, nebošnjak i nesrbin ostvari ista prava.
Ako se u zakonu spominju samo etnička plemena, onda imamo upravo ovu Tužbu Sejdić-Finci o kojoj niko ne priča, a ustvari je u EU SKANDAL. Zar je stvarno riješenje da u Mostaru jedna strana glasa sa SDA, druga za HDZ ili da se, uzimajući u obzir prava svakog građanina, a uskoro i građanina EU, stvaraju različite opcije.
Slažem se da su Hrvati u lošijoj političkoj, ALI SIGURNO NE U EKONOMSKOJ situaciji.

Možda su stvarno riješenje tri entiteta, ali, naravno, samo pod uslovom da se Hrvatima (prema Bos. Brodu) i Bošnjacima vrati dio RS-a. S takvom struktorum je možda približavanje demokraciji lakše nego ovakvom.

A kada je riječ o hrv. i srp. političkim opcijama i predstavnicima u BiH: ne treba biti nikakav naučnik da bi se primjetilo da im Bošnjaci, baš kao i 90-ih, apsolutno smetaju. Gledaju ih kao objekte s velikom porcijom mržnje. Takav negativan potencijal prezira pokazao se i u ratu. Jer, da postoji i jedna normalna hrv. ili srp. politička opcija u BiH, mislim samo politička, ne bi se ovako stajalo. Blesavi, maloumni i primitivni političari žele nerealistične projekte u BiH, žive u nerealističnom svijetu i sanjaju o Hereg Bosni i RS-u. Oni Bošnjaci koji su nekada živjeli u RS-u ne žele pričati o podjeli BiH, to je sasvim jasno, ali da bi se spasilo ono što se spasit može podjela će biti možda jedino riješenje. Jer čekajući Bošnjaci najviše gube. Sutra će još biti da se Tuzla i Sarajevo moraju dijeliti, pa će Bošnjacima ostati 20% + sandžačka IZ. Time bi došlo do Palestine, ali Palestina je samo opis nepravde, a nepravda dovodi do nasilja.

User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Sezam » 02/02/2012 16:23

Skijaš wrote:
Sezam wrote:Sve je to lijepo sto Smucar prica, ali u teoriji. U praksi Bosnjaci nemaju izbora osim da se okrenu sami sebi + bjesomucno lobiranje po svjetskim centrima moci. Kad se zvanicni Beograd okrene pravdi i branjenju pravde, onda mozemo o tome razgovarati i na tome raditi, do tada, na zalost postoji samo opcija mi ili oni. Tako je vec 200 godina i nema nikakve naznake da ce uskoro biti ista drugacije.
To je šovinistički stav. Ne možeš čitav narod predstavljati prijetnjom i prljati našu borbu za multietničko društvo svojim glupostima. Izbor nije "vi ili oni", ovo je sukob ideologija a ne naroda. Da većina Bošnjaka podrži etničku podjelu koja bi bila nepravedna prema nekom od druga dva naroda (kao što je ovo što osovina HDZ-četnici forsiraju nepravedno po Bošnjake), tvoja bi obaveza bila da se suprotstaviš Bošnjacima, svom narodu koji bi u tom slučaju značajnim dijelom podržavao nepravedno i neprihvatljivo rješenje.
Sovinisticki stav :zzzz: ...nisam nista drugo od tebe ni ocekivao...kad ti neko 200 godina radi o glavi, kad moja porodica 3 puta u zadnjih 100 godina mora bjezati glavom bez obzira zbog jednog te istog naroda...naravno da se svodi na mi ili oni...a ti lijepi etikete koliko hoces. I hajde probaj prosipati multietnicku maglu u Banjaluku ili Zapadni Mostar pa mi javi kako ide. Bosnjaci vise nikom nista ne moraju dokazivati, narocito ne zelju za multietnickim drustvom.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 16:30

kenny_ wrote:
Skijaš wrote:
ocammog wrote:realnost, percepcija ili počitički program
Šta realnost, percepcija ili politički program ? Kakvo ti je ovo pitanje ?

Kada bilo ko, bez obzira radi li se o Stipi Mesiću ili Čedomiru Jovanoviću, upozori na mogućnost palestinizacije područja, to ne rade jer vjeruju da su Bošnjaci nesposoban i primitivan narod koji ne bi bio u stanju upravljati vlastitom državom. Palestinizacija se spominje u kontekstu nepravde koju bi se učinilo Bošnjacima podebljavanjem etnoteritorijalizacije, nepravde koju bi eksploatisali ekstremni krugovi poput Nezima Halilovića i sličnih likova. Kada bi se, hipotetički govoreći, Bošnjacima u nekom obliku etničke podjele ponudilo recimo 60 % bosanskohercegovačke teritorije, vrlo je vjerovatno da bi sekularni elementi zadržali utjecaj kojeg sada imaju. Ali Bošnjacima nuditi rezervat od nekih 30 % i očekivati da to prime mirno i bez radikalizacije, to bi bila ludost. To je ono što Dodik i Čović žele, to je ono na što Mesić i Jovanović upozoravaju.

Što se tiče "osjećaja sigurnosti", radi, ne troši vrijeme na turske serije i facebook, obrazuj se i u skladu sa zakonom se naoružaj. Neće se niko drugi boriti za tebe.

I mislim da je vrijeme da se prestane sa ovakvim temama koje stvar predstavljaju kao sukob plemena. Naš interes, naš prioritet treba da bude dobrobit sva tri naroda. Kada dođeš na ovaj forum i inače u životu, treba da braniš pravdu, nije bitno jesi li Bošnjak i u kojem narodu imaš više istomišljenika, pravda je prioritet, pravda prema Srbima, Hrvatima i Bošnjacima. Jer evo, ja ću reći da su Hrvati u daleko jebenijem položaju od Bošnjaka. Imamo ustavni okvir koji omogućava da se Hrvate uopšte ne pita za zdravlje, i iako je takva situacija sada pozitivna po državu, a zbog destruktivne i separatističke politike HDZ-a koji se već 20 godina zalaže za etnički aparthejd, ipak treba ukazivati na to da pravila igre treba mijenjati. Uopšte nije bitno o kojem se narodu govori i kojem ti narodu pripadaš, trebamo braniti pravdu, tako ćemo se puno brže dogovoriti oko svega.
Slažem se sa svim i vidim ovakvo razmišljanje kao zdravu i razumnu opciju o kojoj se zbog zaleđene političke situacije, prije svega Daytona, ne može ni pričati jer ništa ne donosi.
O čemu se konkretno "ne može ni pričati" ?
Ono što meni nije jasno jeste na koji bi način trebala funkcionisati država u kojoj se sve donosi prema nacionalnoj strukturi. Kako da ustupiš pravo svakom građaninu, i kako da nehrvat, nebošnjak i nesrbin ostvari ista prava.
Tako što ćeš decentralizaciju osloboditi etničkih obrisa. Da manji entitet nema naziv i obilježje koje ima, nikom u Sarajevu ne bi padalo na pamet da izaziva polarizaciju i koči ekonomski progres. Ne bi bilo bitno na kojem su nivou koje nadležnosti. Hrvati, Srbi i Bošnjaci treba da imaju rezervisane kvote u vlasti a koje se definiše po zastupljenosti u ukupnom stanovništvu, kao i "ostali", ono na što niti jedan od naroda nema pravo je ekskluzivitet nad određenom teritorijom. To je ovdje srž problema.
Ako se u zakonu spominju samo etnička plemena, onda imamo upravo ovu Tužbu Sejdić-Finci o kojoj niko ne priča, a ustvari je u EU SKANDAL.
To je najamanji problem, to se može završiti za pola sata. Umjesto što se, kao što je sada slučaj, iz manjeg entiteta u Predsjedništvo bira Srbina a iz FBiH Hrvata i Bošnjaka, rješenje se može definisati tako da se od sada u Predsjedništvo iz manjeg entiteta bira jednog člana a iz FBiH dva člana. Ne napominjući koje etničke pripadnosti. Dodik je davno na to pristao, ali to nije dovoljno, mi bi trebali ustavnu reformu iskoristiti kako bi riješili i pitanje zloupotreba entitetskog glasanja. To je puno veći problem od činjenice da se Sejdiću čini nepravdu, zloupotreba entitetskog glasanja uzrokuje nepravdu po čitavo društvo.
Slažem se da su Hrvati u lošijoj političkoj, ALI SIGURNO NE U EKONOMSKOJ situaciji.
Možda je to zbog veće razvijenosti poduzetničkog duha. OK, područja koja je držao HVO jesu tokom i nakon rata dobila tu odskočnu dasku kroz šverc i trgovinu, čime se monopoliziralo tržište i dobilo na vremenu, ali to je moglo trajati nekoliko godina, recimo do 2000-e, sada je 2012-a.
Možda su stvarno riješenje tri entiteta, ali, naravno, samo pod uslovom da se Hrvatima (prema Bos. Brodu) i Bošnjacima vrati dio RS-a. S takvom struktorum je možda približavanje demokraciji lakše nego ovakvom.
O tom se ne može razgovarati jer pravedna podjela nije moguća. Eto tebi je bitna Posavina, nekom Srebrenica, dk neko misli da su Posavina i Srebrenica samo njegovi i tako, podjela BiH je začarani krug u kojem bi moglo biti samo još više krvi. Naša potreba za decentralizacijom je zadovoljena, imamo dva entiteta, deset kantona i jedan distrikt. Sada to sve treba očistiti od elemenata etnoteritorijalizacije kako bi Hrvatu bilo svejedno živi li u Grudama ili Derventi recimo. Kada se to riješi, ostalo će se uklopiti samo od sebe.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 16:35

Sezam wrote:
Skijaš wrote:
Sezam wrote:Sve je to lijepo sto Smucar prica, ali u teoriji. U praksi Bosnjaci nemaju izbora osim da se okrenu sami sebi + bjesomucno lobiranje po svjetskim centrima moci. Kad se zvanicni Beograd okrene pravdi i branjenju pravde, onda mozemo o tome razgovarati i na tome raditi, do tada, na zalost postoji samo opcija mi ili oni. Tako je vec 200 godina i nema nikakve naznake da ce uskoro biti ista drugacije.
To je šovinistički stav. Ne možeš čitav narod predstavljati prijetnjom i prljati našu borbu za multietničko društvo svojim glupostima. Izbor nije "vi ili oni", ovo je sukob ideologija a ne naroda. Da većina Bošnjaka podrži etničku podjelu koja bi bila nepravedna prema nekom od druga dva naroda (kao što je ovo što osovina HDZ-četnici forsiraju nepravedno po Bošnjake), tvoja bi obaveza bila da se suprotstaviš Bošnjacima, svom narodu koji bi u tom slučaju značajnim dijelom podržavao nepravedno i neprihvatljivo rješenje.
Sovinisticki stav :zzzz: ...nisam nista drugo od tebe ni ocekivao...kad ti neko 200 godina radi o glavi, kad moja porodica 3 puta u zadnjih 100 godina mora bjezati glavom bez obzira zbog jednog te istog naroda...naravno da se svodi na mi ili oni...a ti lijepi etikete koliko hoces. I hajde probaj prosipati multietnicku maglu u Banjaluku ili Zapadni Mostar pa mi javi kako ide. Bosnjaci vise nikom nista ne moraju dokazivati, narocito ne zelju za multietnickim drustvom.
Ne možeš ti govoriti u ime Bošnjaka. Ako ti lično ne vjeruješ nekom jer pripada određenom narodu, u redu, ali to je šovinizam i ne možeš to kamuflirati navodnom brigom za svojim narodom, državom, vjerom, itd

User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Sezam » 02/02/2012 17:57

Smucar,

Ovdje svako govori u svoje ime, to je valjda jasno.

Zato ti drug jos manje prava imas da nam nakon svega, ukljucujuci period od 16 godina nakon rata, prodajes multietnicku maglu. Nema se skim praviti multietnicka Bosna. Hrvati i Srbi koji su za tako nesto svode se na nivo statisticke greske, +\- 3% i u zivotu, a bogami i na internetu...

Na kraju krajeva, niko nikad ne spominje Hrvate i Srbe kao potencijane Palestince, zar ne. Zato te molim da prestanes lijepiti sovinisticke etikete...

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 18:02

Sezam wrote:Nema se skim praviti multietnicka Bosna.
Pa budi onda jasniji, šta želiš ? Da ukinemo konstitutivnost tri naroda ili da podijelimo zemlju ? Ni jedno ni drugo nema šanse na uspjeh, ali hajde da vidimo koliko zaista političke podrške ima ta svijest za koju misliš da preovladava u društvu.

User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Sezam » 02/02/2012 18:11

Skijaš wrote:
Sezam wrote:Nema se skim praviti multietnicka Bosna.
Pa budi onda jasniji, šta želiš ? Da ukinemo konstitutivnost tri naroda ili da podijelimo zemlju ? Ni jedno ni drugo nema šanse na uspjeh, ali hajde da vidimo koliko zaista političke podrške ima ta svijest za koju misliš da preovladava u društvu.
Mislim da ti svaku temu okrenes na isto - stvaranje funkcionalne, multietnicke Bosne i Hercegovine. kao sto rekoh u prvom postu, sjajna ideja u teoriji, naprosto neizvodjiva u praksi.

Ova tema je - Opstanak Bosnjaka - o tome se radi.

Ja ne cuh da se i jedan drugi narod poredi sa Palestincima, samo Bosnjaci. Zivotni prostor bosnjaka se suzava iz decenije u deceniju. Sta ti to govori? Meni govori da se Bosnjaci nalaze u neprijateljskom okruzenju, sa komsijama koje zanjih 200 godina koriste svaku priliku da nas nepovratno iskorijene sa zemlje bosanske. Da li ti mislis da je moj strah opravdan ili je u pitanju samo sovinisticka paranoja?

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 18:38

Sezam wrote:
Skijaš wrote:
Sezam wrote:Nema se skim praviti multietnicka Bosna.
Pa budi onda jasniji, šta želiš ? Da ukinemo konstitutivnost tri naroda ili da podijelimo zemlju ? Ni jedno ni drugo nema šanse na uspjeh, ali hajde da vidimo koliko zaista političke podrške ima ta svijest za koju misliš da preovladava u društvu.
Mislim ...
Samo mi odgovori u vezi sa ovim što sam te pitao. Podjela ili ukidanje konstitutivnosti ?

User avatar
Sezam
Posts: 3412
Joined: 03/08/2006 20:30

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Sezam » 02/02/2012 18:47

Kad se pocnes drzati teme mozda ti i odgovorim.

User avatar
webby-x
Posts: 2343
Joined: 18/12/2011 12:38

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by webby-x » 02/02/2012 18:48

Sezam wrote:Zato ti drug jos manje prava imas da nam nakon svega, ukljucujuci period od 16 godina nakon rata, prodajes multietnicku maglu. Nema se skim praviti multietnicka Bosna. Hrvati i Srbi koji su za tako nesto svode se na nivo statisticke greske, +\- 3% i u zivotu, a bogami i na internetu...
Pa i Bošnjaci su. Bošnjaci su samo deklarativno za to jer
su većina. I Srbi i Hrvati bi se zalagali za "multietničku BiH"
da su oni većina.

User avatar
thea
Posts: 1168
Joined: 04/10/2011 23:05

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by thea » 02/02/2012 18:51

Ako bi smo posmatrali stanje BIH, generalno postoji problem sa svake strane.
Svi se zale na svakog, a ja se zalim jer nam je filozofija politike s.r.a.njee.

bih narod treba da shvati da smo tu gdje jesmo, kome se nesvida bosna, nek trazi azil u susjednim zemljama.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Skijaš » 02/02/2012 19:02

Sezam wrote:Kad se pocnes drzati teme mozda ti i odgovorim.
OK, misliš li da bi se Bošnjaci, u cilju obezbjeđivanja vlastitog opstanka, trebali fokusirati na ukidanje konstitutivnosti tri naroda ili možda ići na etničku podjelu teritorije ?

User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Bosnolog » 02/02/2012 19:21

Vrhovni sud RS-a odbio prigovor IZBiH: RS oslobođena plaćanja odštete zbog rušenje džamija
T. C. | 02. 02. 2012. • 18:10Nakon revizije ranijih sudskih odluka pred Vrhovnim sudom RS-a odbijen je prigovor Islamske zajednice u BiH, koja je Grad Banja Luku i RS tužila zbog rušenja 16 džamija u Banjoj Luci tokom rata. Tako su presudom Vrhovnog suda RS-a Grad Banja Luka i Republika Srpska oslobođeni plaćanja odštetnog zahtjeva u vrijednosti 64 miliona maraka.


Islamska zajednica u BiH je dužna da na ime sudskih troškova u budžet RS uplati 48.375 maraka, saopćeno je iz Pravobranilaštva RS.

Podsjećanja radi, u novemrbru 2009. banjalučki Okružni sud poništio je presudu Osnovnog suda prema kojoj su Republika Srpska i Grad Banja Luka dužni Islamskoj zajednici u BiH isplatiti odštetu od 64,7 miliona KM zbog rušenja 16 džamija, uvaživši time žalbu tuženih strana.

U presudi je tada navedeno da se žalba tuženih RS-a i Grada Banje Luka uvažava, a presuda Osnovnog suda u Banjoj Luci od 20. februara preinačava se tako što se tužbeni zahtjev tužioca Islamske zajednice u BiH iz Sarajeva da se tuženi obavežu da mu nadoknade materijalnu štetu za uništenih 16 vjerskih objekata u iznosu od 64.762.347 KM odbija kao neosnovan.

Kao obrazloženje se ističe da su „tuženi blagovremeno žalbom osporili prvostepenu presudu zbog povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava“.

“Žalbom tuženih osnovano se ukazuje da je prvostepena odluka nepravilna u dijelu koji se odnosi na osnovanost prigovora zastarjelosti potraživanja. Prvostepeni sud odbio je prigovor zastarjelosti potraživanja nalazeći da je zastarjelost počela da teče ukidanjem neposredne ratne opasnosti 19. juna 1996. godine, a da je tužba podnesena 27. oktobra 2000. godine. Prema ocjeni ovog suda, ta odluka utemeljena je na pogrešnoj primjeni materijalnog prava“, navodi se u obrazloženju presude.

Presudom Osnovnog suda Banja Luka od 20. februara, RS i Grad Banja Luka trebalo je da IZ BiH isplate odštetu od 64,7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banje Luke tokom rata.
Nadma se da ce IZBIH tuziti genocidnu tvorevinun medunarosnom sudu pravde u Strazburu,od onih koji su porusli ne ocekuj da ce pristati da plate za poruseno,.....

Ovo vazi i za bracu Alijagivce iz Trevinja cije presude se i dalej vuku po sudoivima,...sto vazi i za logorase,..

Saraejvska izdajnicka klika je izdala i prodala Bosnajke nakon rata,mnogo gore nego 1992 godine,.....Da je drugacije do sada bi imali na hiljade presuda kod ovog suda u Strazburu a Tihic i SDA ne bi prodali tuzbu protiv Srbije,.....

Canton
Posts: 2356
Joined: 26/01/2012 23:06

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Canton » 02/02/2012 19:34

Skijaš wrote:
Sezam wrote:Kad se pocnes drzati teme mozda ti i odgovorim.
OK, misliš li da bi se Bošnjaci, u cilju obezbjeđivanja vlastitog opstanka, trebali fokusirati na ukidanje konstitutivnosti tri naroda ili možda ići na etničku podjelu teritorije ?

Ovo nam je bosnjacka politika trebala odgovoriti prije 100 ili barem zadnjih 20ak godina.
Nazalost bosnjacka a ni politika koja sebe naziva proBiH nemaju taj odgovor, prvi za Bosnjake a drugi za Bosnu i Hercegovinu. ProBiH snage kao glavni motor ove drzave nemaju jasnu viziju i jasan cilj kako to BiH i odnosi u njoj trebaju izgledati za 5,10 ili 50 godina.

Ukidanje konstitutivnosti vodi u sukob
Ukidanje odnosno unistavanje drzave vodi u sukob

Svicarci su to sve rjesili na pravi nacin sto se tice teritorije i taj model mozemo prilagoditi nasim uslovima i postaviti ga kao konacno rjesenje za BiH i njene narod/e.

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by Ahmmed » 02/02/2012 19:37

Bošnjaci, u političkom smislu, još uvijek nisu narod. Kasne.Kasne, jer ih se stavljalo, u potpuno nepotrebnu i lažnu dilemu, šta je preče: etnička pripadnost, vjera, pripadnost državi. Kao da je riječ o identitetima koji se međusobno potpuno isključuju.
Nakon odlaska Osmanlija,čija država jeste bila teokratska, ali se u njoj veoma dobro znalo i šta je vatan ( domovina) i šta je toprak ( kućni prag),liderstvo u Bošnjaka preuzimaju zemljoposjednici čiji je najvažniji zadatak bio,sa novim,austrijskim vlastima,dogovoriti očuvanje zemljišnih posjeda, a da bi se zadovoljila ulema, usput ugovoriti i ponešto vjersko-mearifske autonomije....Bošnjački intelektualaci toga vremena, lutali su od jedne,preko druge, do treće etničke opcije, evoluirajući i "evoluirajući" od Bošnjaka, ka Hrvatima ili Srbima, pišući u jednom momentu ode Bošnjaštvu, pa onda govoreći o znamenitim "Hrvatima Bošnjacima u Turskoj", pa sa sve aginskim,begovskim,pašinskim titulama u imenima i prezimenima, skladajući stihove,tipa: " Iz mog srca, iz plamenih grudi, iz uzdaha, iz duše i snova, tebi, Srpstvo, moja srećo draga, leti evo, laka pjesma ova." (Omer beg Sulejmanpašić, je ,recimo, autor ovih stihova)...
I koliko god to bilo pravo pojedinaca da se identificiraju ovako ili onako, nije moglo ostati bez uticaja na ionako pogubljene bošnjačke mase, rastrzane između žala za prošlim, nesnalaženja u novim vremenima, pokušaja traženja sreće tamo negdje gdje "kaurin" ne vlada....Bez ikakve jasne identifikacije, jasnoga plana, strategije, skromne političke organiziranosti, upadaju i u Kraljevinu SHS i Kraljevinu Jugoslaviju, gdje su, objektivno, do pojave JMO i Mehmeda Spahe, bili tretirani isključivo i jedino kao vjerska skupina, a zbog čega se krivica ne može i ne smije tražiti samo i isključivo na srpskoj ili hrvatskoj strani....Jer, kao "Srbi muhamedanci", ili "najčišći dio hrvatskoga soja",Bošnjaci su proglašavani i zbog pristajanja značajnog dijela onih koji su činili tadašnju " muslimansku elitu"...

Baš odužih.....
Pa, onda NDH,pa partizanski pokret, pa konačno veliko M, pa revitaliziranje bošnjačke ideje,. pa njeno osporavanje,pa famozni Bošnjački sabor, pa opet lažna dilema: Što će nam Bošnjaštvo, zar nije bolje da smo Bosanci, ili kakvi Bosanci, mi smo Bošnjaci, pa se u sve to udrobi podobro islam, a sve na način kao da, kao što nam se dešavalo i krajem 19.stoljeća, jedno drugo isključuje.

Dakako, mnogo je , uvjetno rečeno vanjskih okolnosti na sve navedeno uticalo, jer srpska i hrvatska politika , općenito, nikada nisu blagonaklono gledale na formiranje moderne bošnjačke nacije,poduzimajući brojne i silne akcije posrbljavanja, odnosno pohrvaćenja Bošnjaka, ili njihovoga raseljavanja,protjerivanja, ubijanja, sve do zadnjega genocida iz jula 1995.....

Ne umanjujući nimalo vanjske okolnosti kojima je sistematski i planski,dovođen u pitanje fizički opstanak Bošnjaka, želim reći i da su tzv. Bošnjački prvaci, svojim djelovanjem, u zadnjih 130 godina, dobrano uvjetovali neartikuliranost minimuma onoga što bi se moglo nazvati bilo kakvim programom bošnjačkoga promišljanja u javnom diskursu.

nihoniho
Posts: 1744
Joined: 18/03/2008 19:10
Location: cardak ni na nebu ni na zemlji

Re: Opstanak Bošnjaka-realnost, percepcija ili politički pro

Post by nihoniho » 02/02/2012 19:41

opstanak bosnjaka 90% ovisi o volji medjunarodne zajednice. bosnjacke politicke elite, od dejtona, nisu ucinile nista . ili skoro nista, da se pozicija bosnjaka i stanje u bosni i hercegovini popravi. prakticno, bosnjaci , bezbrizno, plove na garancijama da ce bih opstati. plove i pljackaju. naravno , tu je i prikrivena, paralelna politika fildzan drzave koja je slatka i mila i ideoloski bliska dobrom dijelu nacionalne elite. nismo u puno boljem polozaju nego '92. opet, nas glavni adut je humanitarna katastrofa, rat, pozicija "zrtve", kojom strasimo medjunarodnu zajednicu. do kad ce nas braniti i drzati na infuziji, ovisi o globalnim desavanjima. srbi su spremni da pri ozbiljnijem politickom potresu, dovrse podao. bosnjaci se bave sobom,ne drzavom bih, koja im je jedina sansa za opstanak,bave sobom ali na onaj destruktivni nacin.

Locked