Medvjedima Laki i Guidi prijeti eutanazija, vlasnik traži po

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
User avatar
banjaluka078
Posts: 2326
Joined: 16/01/2007 23:38

Medvjedima Laki i Guidi prijeti eutanazija, vlasnik traži po

Post by banjaluka078 » 18/01/2012 10:12

Šestogodišnji medvjedi Laka i Guido žive u svojevrsnom privatnom zoološkom vrtu u selu Bistrica kod Gornjeg Vakufa. Rješenjem Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Srednjobosanskog kantona te odlukom Kantonalnog suda u Novom Travniku oni će biti eutanazirani ukoliko im ne bude pronađen drugi smještaj.

Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa vlasnik je mrkih medvjeda Lake i Guide. Prije šest godina njihova majka medvjedica stala je na minu i poginula u šumi nedaleko od Gornjeg Vakufa. Tri medvjedića, prepuštena sama sebi, lutala su danima u potrazi za svojom majkom. Međutim, bezuspješno. Njihove pozive za pomoć čuli su lokalni lovci koji su ih uhvatili i privremeno smjestili kod lokalnih mještana.

Jedan od njih bio je i naš sagovornik Emin Ljutić. On je udomio medvjedića kojeg je nazvao Laka. Druga dva medvjeda smještena su na ribnjaku sa kojeg su, tri godine poslije, pobjegli. Međutim, lovci su uspjeli uhvatiti jednog medvjeda kojeg je također udomio Emin. Tako danas u njegovom zoološkom vrtu žive dva brata, Laka i Guido. Treći medvjed još uvijek luta šumama u okolini Gornjeg Vakufa.

Uložena žalba na presudu

Danas, šest godina poslije, Emin bi mogao ostati bez oba medvjeda. Naime, rješenjem Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK, a prema odluci Kantonalnog suda u Travniku o opasnosti držanja divljih životinja, medvjedi Laka i Guido bi trebali biti usmrćeni.

"Uložio sam žalbu na presudu i sada čekam odgovor. Neću dopustiti da ih ubiju. Ići ću i do Suda u Strasbourgu ako treba. Kod mene nikoga nikad nisu napali, a dolazile su stotine ljudi da ih vide", kaže Emin.

Činjenica je da je jedan od dva medvjeda, koji su bili udomljeni na ribnjaku, napao djevojčicu dok je bio vezan lancima. Emin kaže kako se to nije desilo kod njega i da zbog toga ne snosi odgovornost.

"Ja želim da ih spasim. Dao bih ih u zoološki vrt ili neko eko-selo da budu pod nadzorom veterinara. Svaki dan im kuham kukuruze, dajem im meso, jabuke, kruške... Do sada su me koštali oko 70 hiljada maraka", dodaje Ljutić.

Životinje nestaju

Kaže kako je iz jedne od evropskih zemalja dobio ponudu da ih proda za 80.000 maraka. Emin kaže kako bi to bio najbolji korak i zarađeni novac bi dao u humanitarne svrhe.

"Njemački ambasador boravio je ovdje i kada ih je vidio samo je ponavljao 'Scheisse, scheisse'", kaže Ljutić koji osim dva mrka medvjeda ima i 67 pasa, patke, ribe, guske i nutrije.

Guido je težak oko 300 kilograma, dok je Laka "malo" lakši te teži oko 250 kilograma. Emin kaže kako je svake godine sve manje divljači u šumama.

"Evo, stavio sam one kifle na granu kako bih nahranio ptice. Međutim, već nekoliko dana nisam vidio nijednu. Nema slavuja, štiglića, kreja... Rakovi nestaju iz vode. Ne znam, možda se sprema kijametski dan", kaže Ljutić.

Emin kaže kako je Guido pravi trofejni medvjed i veći je od onog kojeg je Tito 1977. godine ustrijelio u okolini Gornjeg Vakufa. Emin se nada kako Laka i Guido neće biti eutanazirani i da će se u međuvrmenu naći neki zoološki vrt u kojem će mrki medvjedi nastaviti svoj život.

http://www.sarajevo-x.com/bih/medvjedim ... /120116078#


User avatar
banjaluka078
Posts: 2326
Joined: 16/01/2007 23:38

Re: Medvjedima Laki i Guidi prijeti eutanazija, vlasnik traži po

Post by banjaluka078 » 18/01/2012 10:15

Dragi forumaši,

Nakom što sam pročitala članak o Laki Guidi, kontaktirala sam Društvo za zaštitu životinja NOA (http://www.drustvonoa.org/index.html) i od njih sam dobila odgovor:
zahvaljujemo za informaciju i poduzeli smo prve korake kako bi došli do
relevantne dokumentacije na osnovu koje možemo djelovati prema
nadležnim institucijama.

http://www.drustvonoa.org/akcija%20medv ... oplje.html

Nažalost u prošloj akciji nismo uspjeli zbog nezainteresiranosti institucija
i nedostatka zakonskog okvira za legalnu realizaciju.
Ako još neko zna za neko udruženje ili ima bilo kakav prijedlog za pomoć, da se spase životi ovim medvjedima, molim vas da se uključi. Sa-x je moćno mjesto i mnogo se može postići preko ovog portala i foruma...zašto ne pokušati?

Hvala za pažnju. :)

Mee
Posts: 287
Joined: 01/03/2004 00:00
Location: Sarajevo

Re: Medvjedima Laki i Guidi prijeti eutanazija, vlasnik traž

Post by Mee » 27/01/2012 00:06

031/863-644 nacionalni park Tara, medvjedi su u Srbiji zasticena vrsta.... hoce li neko molim vas nazvati!!!

http://www.nptara.rs/sr/kontakt link na njihov website... Javite mi sta je bilo, ali trebalo bi da ih uzmu bez problema...

Mee
Posts: 287
Joined: 01/03/2004 00:00
Location: Sarajevo

Re: Medvjedima Laki i Guidi prijeti eutanazija, vlasnik traž

Post by Mee » 27/01/2012 00:24

A i fino se javio ovaj covjek iz Madjarske u komentarima na clanak na sa-x pa bi bilo dobro da mu neko odgovori... ja nemam nikakav Eminov kontakt, moze li neko pronaci?


http://medveotthon.hu/

ovo je ZOltanov email na koji mu se moze pisati
[email protected]

User avatar
banjaluka078
Posts: 2326
Joined: 16/01/2007 23:38

Re: Medvjedima Laki i Guidi prijeti eutanazija, vlasnik traž

Post by banjaluka078 » 27/01/2012 11:54

NOA su već pokrenuli proceduru:

"želim da Vas obavijestim da smo na osnovu dokumentacije koju smo dobili od gospodina Emina Ljutića,držaoca dva medvjeda sačinili i proslijedili nadležnim institucijama opširan komentar na Rješenje o eutanaziji navodeći sva naša saznanja o činjeničnom stanju prateći slučaj hronološki od proljeća 2008. godine kada su medvjedi bili stari par mjeseci.
Očekujemo odgovor institucija kojima smo se obratili i zatražili donošenje odluke o zaustavljanju izvršenja."

Post Reply