Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Locked
seldzuk
Posts: 2824
Joined: 04/06/2007 18:51

#1 Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Post by seldzuk »

Nakon što je Savjet ministara BiH usvojio amandman kojim se predviđa da u ličnim kartama bude zastupljeno i latinično i ćirilićno pismo, Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma PS BiH usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH.

Ovim Zakonom je tako utvrđena mogućnost da u ličnoj karti državljana BiH, bude navedeno entitetsko državljanstvo i pisanje podataka latiničnim i ćiriličnim pismom.

Komisija je usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, zajedno s amandmanima Savjeta ministara.

Za predložene zakone glasali su srpski i hrvatski članovi Komisije, dok su bošnjački članovi bili protiv, jer su, kako tvrde, amandmani Savjeta ministara na ova dva zakonska prijedloga usvojeni preglasavanjem bošnjačkih ministara.

Entitetsko državljanstvo, prema ovom amandmanu, unosi se na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, što je slučaj u Brčko distriktu.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Komisije i poslanik SDA, insistirao je da je zaobiđen prilikom traganja za dogovorom te da ne može biti preglasavanja o ovom zakonu, kao ni o zakonu o prebivalištu i boravištu.

Denis Bećirović iz SDP-a rekao je da amandmani Savjeta ministara BiH nisu rezultat kompromisa i da se njima ruši ranije postignuti kompromis, iako Komisija u više navrata nije uspjela da pronađe kompromis o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, odnosno Zakona o prebivalištu i boravištu.

Lazar Prodanović iz SNSD-a, koji je prvi amandmanima tražio da se omogući navođenje entitetskog državljanstva i pisanja podataka ćirilicom i latinicom, ali je odustao od njih u korist amandmana Savjeta ministara, istakao je da su entitetsko državljanstvo i ravnopravnost pisama ustavno priznate kategorije u BiH.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a ocijenila je prihvatljivim amandmane Savjeta ministara BiH, konstatujući da se njima samo poštuju ustavne kategorije.

Podršku poštivanju Ustava BiH dali su i hrvatski članovi Komisije Božo Ljubić i Mato Franjičević.

06. Decembar 2011. u 20:51


http://www.radiosarajevo.ba/novost/6920 ... im-kartama
Last edited by seldzuk on 12/12/2011 02:30, edited 2 times in total.
seldzuk
Posts: 2824
Joined: 04/06/2007 18:51

#2 Re: Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Post by seldzuk »

Hrvatske političare nikako ne kontam. Spremni su ići na ruku Srbima, a da i sami ne znaju kuda nas to sve vodi.
Srpski i hrvatski političari protiv bošnjačkih. Udružile se dvije manjine protiv većine.
User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19071
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Post by PipiDugaDevetka »

Bojkot!


@Seldzuče,
Zar nisi do saada skontao da copy/paste teme ne prolaze kod moderatora, ma koliko važne bile. Znači moraš dati svoj komentar i stav na osnovu kojega bi se mogla razviti diskusija. Da si barem ovo iz drugog posta pridružio prvom postu, dobro bi bilo.
User avatar
Halcyon
Posts: 2402
Joined: 01/09/2011 09:29
Location: Nürnberg

#4 Re: Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Post by Halcyon »

Može li kako da nam na LK umjesto bosanskih budu srpski simboli? Bio bih zahvalan našim izrazito sposobnim vlastima.
doktor78
Posts: 3017
Joined: 14/09/2006 11:02

#5 Re: Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Post by doktor78 »

E,sad da i nasi malo koriste entitetsko glasanje kao sredstvo blokade :D
Wilson_
Posts: 50
Joined: 05/12/2011 14:04
Location: Đe su pare

#6 Re: Ćirilica i entitetsko državljanstvo u ličnim kartama

Post by Wilson_ »

Najbolje bi bilo kad bi ovo oba doma parlamentarne skupštine usvojila pa da svi zamjenimo ove lične karte novim gdje imaju nazivi entiteta pa da svi damo po jedno 40-50 marona.Pa da nakon dvije godine opet neko iz evrope naredi da ne mogu biti imena entiteta na ličnim dokumentima pa da mi te nove zamjenimo još novijim bez da piše ime entiteta uz naravno simboličnu nadoknadu od jedno 40-50 marona... :-)
Samo žegaj :D
Locked