Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by Tisina » 22/11/2011 10:32

Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”Već četvrtu godinu zaredom Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE) učestvuje u globalnoj kampanji Vratimo kontrolu nad tehnologijom! (Take back the Tech!). Kampanja se održava tokom još jedne globalne kampanje, 16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja (svake godine od 25. novembra do 10. decembra), a uključuje dnevne akcije koje istražuju r...azličite aspekte nasilja nad ženama i alatki informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Ova kampanja ima jedan cilj: uzeti kontrolu nad informaciono-komunikacionim tehnologijama i iskoristiti ih za aktivizam usmjeren ka zaustavljanju nasilja nad ženama.

Pored fondacije Jedan svijet, u kampanji učestvuju i Media centar Abrašević, Antifašistička akcija (ANTIFA), Oštra nula, Okvir, Forum žena Bratunac, Žene ženama, Infoteka, Udruženje mladih Ilovača, Akcija građana i Viktorija 99.

Lista planiranih aktivnosti:

25. novembar, online (www.oneworldsee.org) – Tema prvog dana kampanje je "Nasilje nad ženama koje se prihvata kao kulturološko-patrijarhalni model".

28. novembar, online (www.oneworldsee.org) - Promocija vodiča Budi sigurna – praktični savjeti kako se zaštititi prilikom korištenja IKT alatki. Kampanja se ovaj dan bavi pitanjem uznemiravanja i praćenja na internetu.

30. novembar, Sarajevo - Jednodnevna obuku za mlade aktiviste i aktivistkinje na temu „Nasilje nad ženama i nove tehnologije” - kako mogu doprinijeti dokumentovanju slučajeva nasilja.

30. novembar, online (www.oneworldsee.org) – Predstavljanje platforme za “mapiranje“ slučajeva nasilja nad ženama (http://harassmap.org/), prevedene i adaptirane na bh. jezike.

1. decembar, online (www.oneworldsee.org) – Tema kampanje na ovaj dan je nasilje u vezama ili bračnim zajednicama.

3. decembar, online (www.oneworldsee.org) – Prezentacija projekta www.infoservis365.net s fokusom na probleme sa kojima se susreću slijepe i slabovidne žene (Međunarodni dan osoba sa invaliditetom).

4. decembar, online (www.oneworldsee.org) – Ovaj dan kampanje posvećen je temi "Seksualni napadi i silovanje".

7. decembar, online (www.oneworldsee.org) - Kampanja se ovaj dan bavi nasiljem koje je usmjereno na određene zajednice zbog njihovog bavljenja pitanjima rodne jednakosti i prava seksualnih manjina, ili na zajednice koje su izložene diskriminaciji zbog seksualne orijentacije.

10. decembar, online (www.oneworldsee.org) – Međunarodni dan ljudskih prava - Pozdravljanje ostvarenih prava, osuda za uskraćena.

Više informacija o kampanji možete pročitati ovdje: http://www.oneworldsee.org/node/22761, a tu je i priručnik sa praktičnim savjetima kako sigurno koristiti IKT alatke: http://www.oneworldsee.org/js/budi-sigurna

Trening se održava uz podršku Association for Progresive Communications i Programa Volontera Ujedinjenih naroda u BiH.


papirolog
Posts: 112
Joined: 26/10/2009 13:58

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by papirolog » 22/11/2011 12:56

da li se može vjerovati nevladinoj organizaciji koja pokriva cijeli Balkan? uključujući i Kosovo.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by PipiDugaDevetka » 22/11/2011 13:14

papirolog wrote:da li se može vjerovati nevladinoj organizaciji koja pokriva cijeli Balkan? uključujući i Kosovo.
Ja @Tisini vjerujem, ona je zakon!

@Tisinice, može li se u kampanju protiv nasilja uključiti i moja omiljena profesionalna bokserka sa prezimenom Adler.

Kukavicama kukavnim što maltretiraju žene ona uljeva strahopoštavanje, manji su od miševa pred njenom snagom uma i mišića ženskih. Dominira!

Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by Tisina » 25/11/2011 09:19

U kampanju se mogu ukljuciit svi koji to zele

Video:

http://vimeo.com/32647505

Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by Tisina » 25/11/2011 12:47

Danas, 25. novembra, na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, počinje i kampanja Vratimo kontrolu nad tehnologijom! (Take Back the Tech!) koja promoviše kreativnu upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) u zaustavljanju nasilja nad ženama. Vratimo kontrolu nad tehnologijom! Održava se u sklopu šire kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja počinje danas i završava 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Vratimo kontrolu nad tehnologijom! uključuje dnevne akcije koje istražuju različite aspekte nasilja nad ženama i IKT alatki, sa jednim ciljem, a to je preuzimanje kontrole nad informaciono komunikacionim tehnologijama i njihovo korištenje za aktivizam usmjeren na zaustavljanje nasilja nad ženama.

Fondacija Jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu učestvuje u kampanji četvrtu godinu zaredom (saznajte više ovdje). Počinjemo kampanju sa promocijom za nju posebno urađenog filma koji možete vidjeti ispod. Takođe, na dnevnoj osnovi ćemo informitati o aktivnostima u toku kampanje na našem portalu www.oneworldsee.org.

Vratimo kontrolu nad tehnologijom od owpsee-ja na Vimeo-u.Asocijacija za progresivne komunikacije (the Association for Progressive Communications - APC) i njen Program podrške umrežavanju žena pripremili su internet mapu kako bi dokumentovali priče i iskustva žena i djevojaka koje se suočavaju sa nasiljem u online i offline prostorima. Oni pozivaju sve aktiviste uključene u kampanju da podijele priče, osnaže vještine za sigurnost na internetu i ojačaju svoje stavove kroz preuzimanje kontrole nad tehnologijom kako bi zaistavili nasilje nad ženama. Online mapa dostupna je na linku: www.takebackthetech.net/mapit.


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by PipiDugaDevetka » 26/11/2011 13:02

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=bJBmVPNz6EE

Na Olimpijadi 2012.g. u Londonu ženski boks će biti uvršten u olimpijske sportove.
Ja ne znam hoće li Irma Balijagić - Adler učestvovati, ali sam oduševljen njenom pojavom.
Sasvim obična, normalna žena sportista.
Kada bi se današnje omladinke ugledale na nju, puni bi bili bh. bokserski klubovi šampionki.

Žena je žena od glave do pete, a ne od vimena do himena!

Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by Tisina » 29/11/2011 11:01

Nova publikacija: Priručnik Budi sigurna | SEE Portal - South Slavic Homepage

http://www.oneworldsee.org/js/Nova-publ ... di-sigurna


Tisina
Posts: 1603
Joined: 21/03/2004 14:24
Contact:

Re: Kampanja „Vratimo kontrolu nad tehnologijom”

Post by Tisina » 10/12/2011 12:49

Završava kampanja Vratimo kontrolu nad tehnologijom 2011, aktivnosti se nastavljaju

Danas završava kampanja Vratimo kontrolu nad tehnologijom! (Take back the Tech!) koja se održava svake godine tokom 16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja (od 25. novembra do 10. decembra).Pozivamo Vas da nam se danas pridružite, u periodu od 17h 00 do 18h 00, u prostorima Art Kina Kriterion na prezentaciji platoforme „Mapirajte nasilje! Zaustavite ga!

Svi su dobrodošli!Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE) učestvovala je u kampanji već četvrtu godinu zaredom, ove godine uz podršku nekoliko drugih bh. organizacija: Media centar Abrašević, Antifašistička akcija (ANTIFA), Oštra nula, Okvir, Forum žena Bratunac, Žene ženama, Infoteka, Udruženje mladih Ilovača, Akcija građana i Viktorija 99.Kampanja je i ove godine uključila dnevne akcije, kako u fizičkim, tako i u online prostorima. Kao najznačajniju aktivnost izdvajamo i prevođenje i adaptiranje globalne mape nasilja nad ženama za naše govorno područje. Desetine izvještaja iz Bosne i Hercegovine, kao i stotine izvještaja iz cijelog svijeta, mogu se naći na slijedećoj internet adresi: http://www.apc.org/ushahidi/?l=bs_BA Ovi izvještaji uključuju priče o kulturološki „opravdanom” nasilju, online uznemiravanju i cyberstalkingu, nasilju u partnerskim vezama, seksualnom uznemiravanju i silovanju, o zajednicama nad kojima se vrši nasilje zbig njihovom seksualnog opredjeljenja, itd.Kako bi osigurali kontinuitet u dokumentovanju lokalnih slučajeva nasilja nad ženama, Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu organizovala je i jednodnevni program edukacije za mlade aktivistkinje i aktivistkinje s ciljm boljeg upoznavanja sa komunikacijskim pravima i platformama za online kativizam usmjeren ka zaustavljanju nasilja nad ženama. Ovaj trening održan je uz podršku Association for Progresive Communications, Programa Volontera Ujedinjenih naroda u BiH i ureda UN Women u BiH.Vjerujemo da je moguće stati u kraj nasilju nad ženama ako svaka djevojka, žena, muškarac i osoba pristupi IKT-u s ciljem da promjeni nejednake odnose moći, poduzme akciju i posveti se transformisanju načina na koje su svi naši prostori definisani i razvijeni, bilo online ili ne.Više informacija o kampanji možete pročitati ovdje: http://www.oneworldsee.org/node/22761, a tu je i priručnik sa praktičnim savjetima kako sigurno koristiti IKT alatke: http://www.oneworldsee.org/js/budi-sigurna

Post Reply