Općinska vijeća-radni staž?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#1 Općinska vijeća-radni staž?

Post by Pera Trta »

Da li vijećnici u općinskim vijećima pored naknada za svoj rad imaju i ostala prava iz radnog odnosa (doprinosi, staž, zdravstveno), ukoliko već nisu negdje zaposleni?
Ovo pitam isključivo zato jer mi je jedan vijećnik rekao da mu ide radni staž na osnovu učešća u općinskom vijeću, a ja mislim da šupljira, pravdajući time svoje dugogodišnje studiranje (10+godina). Možda ima nekog osnova da mu se uplaćuje zdravstveno, ali radni staž, to mi nekako ne ide, koliko znam vijećnici nisu profesionalci, za razliku od poslanika u svim nivoima parlamenata.
User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

#2 Re: Općinska vijeća-radni staž?

Post by poznanik »

Pera Trta wrote:Da li vijećnici u općinskim vijećima pored naknada za svoj rad imaju i ostala prava iz radnog odnosa (doprinosi, staž, zdravstveno), ukoliko već nisu negdje zaposleni?..
Da, ukoliko pristanu na radni angažman u općinskom vijeću. "Zaposlenje" im nije obavezno, svoje demokratsko učešće u provođenju volje birača mogu činiti i besplatno.
User avatar
motachjointa
Posts: 843
Joined: 27/06/2007 00:49

#3 Re: Općinska vijeća-radni staž?

Post by motachjointa »

Posto radim u sluzbi OV mogu ti reci da vijecnici osim vijecnickog pausala nemaju druge zagarantovane doprinose kao sto su zdravstveno ili penziono osiguranje, ali, odlukom vijeca, ukoliko nisu zaposleni negdje drugo, vijecnici imaju pravo da na vlastiti zahtjev koji podnose svaki mjesec sluzbi vijeca, traze refundaciju sredstava, tj. svog pausala, koji se onda uplacuje za penziono i zdravstveno osiguranje u predviđenom iznosu za određeni mjesec.
Pera Trta
Posts: 5420
Joined: 06/02/2009 00:20
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4 Re: Općinska vijeća-radni staž?

Post by Pera Trta »

motachjointa wrote:Posto radim u sluzbi OV mogu ti reci da vijecnici osim vijecnickog pausala nemaju druge zagarantovane doprinose kao sto su zdravstveno ili penziono osiguranje, ali, odlukom vijeca, ukoliko nisu zaposleni negdje drugo, vijecnici imaju pravo da na vlastiti zahtjev koji podnose svaki mjesec sluzbi vijeca, traze refundaciju sredstava, tj. svog pausala, koji se onda uplacuje za penziono i zdravstveno osiguranje u predviđenom iznosu za određeni mjesec.
Hvala ;-)
sandra01
Posts: 1433
Joined: 19/02/2008 03:19
Location: na grani

#5 Re: Općinska vijeća-radni staž?

Post by sandra01 »

A ako nije tajna koliki je pausal za vijecnike? :mrgreen:
Post Reply