Kondenzator od 1000µF 16V

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Kondenzator od 1000µF 16V

Post by CoCoJamBo » 08/10/2011 22:11

POzdravljam vas forumasi !
Imam jedno pitanje ,slucajno mi se iskljucio adapter od Laptopa (AC Power Adapter)
I nije vise htio da puni ,samo je jos pistao ! Eh skontao sam da je do Kondenzatora ,sad sam nasao drugi Kondenzator (Izvadio ga sa starog kompa) Eh sad ,jeli mogu ja da zamjenim taj kondenzator 1000µF "25V" Sa ovim od sto sam izvadio 1000µF "16V" ?

Molim za brz odgovor :) Hvala !


User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by Big Boy » 08/10/2011 22:26

Naravno da mozes... kapacitet je taman, voltaza i visa od potrebne. Samo nemoj pobrkati + i - jer ces imati vatromet. ;-)

EDIT: nisam najbolje skontao koji mijenjas kojim... za izmjenu ti treba ista ili veca voltaza, NIKAKO manja !
Last edited by Big Boy on 08/10/2011 22:28, edited 1 time in total.

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by CoCoJamBo » 08/10/2011 22:27

Big Boy wrote:Naravno da mozes... kapacitet je taman, voltaza i visa od potrebne. Samo nemoj pobrkati + i - jer ces imati vatromet. ;-)


Heh necu :) Hvala na odgovoru ;)

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by Big Boy » 08/10/2011 22:30

Vadis 16V... stavljas 25V - OK

Obrnuto nece proci... :-)

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by CoCoJamBo » 08/10/2011 22:30

Big Boy wrote:Naravno da mozes... kapacitet je taman, voltaza i visa od potrebne. Samo nemoj pobrkati + i - jer ces imati vatromet. ;-)

EDIT: nisam najbolje skontao koji mijenjas kojim... za izmjenu ti treba ista ili veca voltaza, NIKAKO manja !


Ah :/ Onaj u adapteru je od 25V a onaj iz starog 16V ,nista onda jedino ako nadjem isti ili malo veci ;)
Ili mozda nadjem novi adapter ^^

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by Big Boy » 08/10/2011 22:32

Ne znam kako si tako siguran da je samo do kondezatora, a najbolje ti je kupiti novi posto stari lako "ispusu" kad se dugo ne koriste. :thumbup:

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by CoCoJamBo » 08/10/2011 22:46

Big Boy wrote:Ne znam kako si tako siguran da je samo do kondezatora, a najbolje ti je kupiti novi posto stari lako "ispusu" kad se dugo ne koriste. :thumbup:


Evo na apermetru ne pokazuje nista ,znaci prazan ,a citao sam jer kad punjac pisti ,da je do kondezatora :S Tako su najvise napisali! Ma najbolje kupiti novi Punjac jbg ^^ Vise sam zaboravio sta sam u skoli ucio xD

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by Big Boy » 08/10/2011 22:53

CoCoJamBo wrote:
Big Boy wrote:Ne znam kako si tako siguran da je samo do kondezatora, a najbolje ti je kupiti novi posto stari lako "ispusu" kad se dugo ne koriste. :thumbup:


Evo na apermetru ne pokazuje nista ,znaci prazan ,a citao sam jer kad punjac pisti ,da je do kondezatora :S Tako su najvise napisali! Ma najbolje kupiti novi Punjac jbg ^^ Vise sam zaboravio sta sam u skoli ucio xD


Koliko se ja sjecam... kondezator, ako vec nemas "kapacitomjer" se mjeri na naponskom opsegu. Napunis ga pomocu nekog izvora napona (neka baterija, posebno ako imas onu od 9V) a onda vidis "drzi" li napon... posebno nakon nekog vremena. Jedan od najboljih znakova dotrajalosti je kad mu se "kapica" izvije... kad nije skroz ravna jer se "napuhao".

cuske
Posts: 220
Joined: 06/07/2011 15:48

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by cuske » 08/10/2011 23:07

Prijatelju do prvog elektronik centra odeš i kupiš 0,80KM odnosno 80 feninga najskuplji, a i ako imaš starih monitora najprije da ćeš ga tu naći ili u napojnim jedinicama, a u računaru na matičnoj je najveći 16V. Odi i kupi nov nije skup. To ti jedino i odlazi kod punjača jer vremenom njihovo uljue odnosno izolator isparii onda postane provodnik, a ne izolator ili izgubi svoj kapacitet pa je malo drugčiji. Elektronik centar najbolje riješenje.

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by CoCoJamBo » 09/10/2011 00:53

Ljudi skontao sam da je do Tranzistora!
Pisti i ugrije se brzo !
Jel se moze ista poduzeti? Nema veze ako treba novi tranzistor kuptii ,nego pitam ?:)

User avatar
threshold
Posts: 1546
Joined: 09/03/2010 20:34

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by threshold » 09/10/2011 09:55

provjeri ti otpornike i zavojnice opet.

CoCoJamBo
Posts: 163
Joined: 05/05/2011 03:29

Re: Kondenzator od 1000µF 16V

Post by CoCoJamBo » 10/10/2011 13:20

cuske wrote:Prijatelju do prvog elektronik centra odeš i kupiš 0,80KM odnosno 80 feninga najskuplji, a i ako imaš starih monitora najprije da ćeš ga tu naći ili u napojnim jedinicama, a u računaru na matičnoj je najveći 16V. Odi i kupi nov nije skup. To ti jedino i odlazi kod punjača jer vremenom njihovo uljue odnosno izolator isparii onda postane provodnik, a ne izolator ili izgubi svoj kapacitet pa je malo drugčiji. Elektronik centar najbolje riješenje.


Hvala ti na odg.
Imam jedno pitanje nisam bas pazio u skoli pa sam pomalo i zaboravio!
Znam da tranzistori piste ,jeli moguce jer su kondenzatori prazni? Pa se tako tranzistor brzo ugrije jer kondenzator nemoze da provodi struju u energiju?

Izvini ako sam pogresno napisao ,kao sto rekoh ,zaboravio sam dosta toga ^^ Samo nisam zaboravio praviti po semi i lemiti :P

Post Reply