Križevi,krstovi,dzamije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Locked
abs
Posts: 128
Joined: 17/10/2010 10:31

Križevi,krstovi,dzamije

Post by abs » 03/10/2011 07:21

Gdje god sa krenes po ovoj maloj BiH od jedva 4 miliona stanovnika ponikoše novi križevi,krstovi od po 3 i više metara, ponikoše džamije gdje im ruku na srce nije mjesto, a sve to u dvoristima otete imovine od obicnih ljudi ali i javnih površina.

Glupost koju ova vlast i danasnje generacije čine bit ce izucavane na fakultetima buducih nekih poametnijih generacija jer i vjera je komercijalizovana u svakom svom segmentu

Srecom, sudnji dan je svakim danom sve blize..


User avatar
Not My Idea
Posts: 14654
Joined: 15/03/2011 23:12

Re: Križevi,krstovi,dzamije

Post by Not My Idea » 03/10/2011 07:34

srecom...

User avatar
vaučer
Posts: 3126
Joined: 04/08/2009 15:22

Re: Križevi,krstovi,dzamije

Post by vaučer » 03/10/2011 08:52

Otupio sam. Valjda jer sam iz Mostara.
Političko pitanje je izgradnja provokatorskih objekata.
Pitanje morala je to što 'vjernici' uživaju u takvom nabijanju drugom na nos.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: Križevi,krstovi,dzamije

Post by PipiDugaDevetka » 03/10/2011 17:41

Zadnja izmjena / Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Ambasada SAD-a u BiH podržava gradnju džamije u Livnu


Ambasada SAD u BiH izrazila je zabrinutost zbog situacije oko gradnje džamije Ćurčinica u Livnu i njene moguće neželjene eskalacije, saopšteno je iz Medžlisa Islamske zajednice Livna.

Predstavnik Ambasade SAD Stiven Gilen izrazio bezrezervnu podršku njegove zemlje gradnji te džamije sa pratećim sadržajima, kao i ostalih vjerskih objekata u regionu.

Iz Medžlisa ističu da je, zbog zabrinutosti, američka Ambasada u posjetu Livnu poslala svog drugog sekretara Stivena Gilena, koji se sastao sa glavnim livanjskim imamom Dževadom efendijom Hadžićem i predsjednikom Medžlisa Hajrudinom Maksićem.

"Medžlis Islamske zajednice Livna stavio je na uvid svu dokumentaciju vezanu za projekat gradnje džamije Ćurčinica, nakon čega je predstavnik Ambasade SAD izjavio da je u tom pogledu sve legalno i u skladu sa pozitivnim zakonima države BiH", navodi se u saopštenju Medžlisa.

Džamija "Ćurčinica", koja se gradi na mjestu srušene istoimene džamije u centru Livna, predmet je brojnih rasprava i zahtjeva hrvatskih udruženja proisteklih iz rata da se gradnja odmah zaustavi i da se ovaj vjerski objekat može obnoviti isključivo u svom izvornom obliku.

Nezavisni vijećnik u Opštinskom vijeću Livna, inicijator peticije protiv gradnje džamije po novom projektu i predstavnik Koordinacije udruženja bivših pripadnika HVO-a Jakov Perković, u emisiji lokalnog radija rekao je da je spreman skupiti i više od 15.000 potpisa od 95 odsto livanjskih Hrvata koji su protiv gradnje "Ćurčinice" kao sakralno-poslovnog objekta.

Opstrukcije u gradnji džamije "Ćurčinica" u Livnu osudilo je i Međureligijsko vijeće BiH, a predsjednik tog vijeća Boris Kožemjakin poručio je da nikome ne treba da smeta gradnja vjerskog objekta koji se gradi uz svu potrebnu dokumentaciju i na istoj lokaciji na kojoj je bila srušena džamija.(Dnevni Avaz)

_______________________________________________________________

03 Listopad 2011 17:05
Priopćenje iz Islamske zajednice Livno


Povodom emisije o izgradnji Ćurčinice džamije u Livnu koja je emitirana na lokalnoj radio postaji „Radio Livno", priopćenjem za javnost se oglasio Medžlis Islamske zajednice Livno. U ovom priopćenju se kaže:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Žao nam je što nas je lokalni Radio Livno kasno obavijestio o emisiji vezano za džamiju Ćurčinicu jer smo već ranije zakazali neke važne sastanke i aktivnosti kao što je sastanak sa delegacijom iz američke ambasade na njihovo traženje upriličen upravo u ovo vrijeme. Stav Medžlisa islamske zajednice Livno je nepromijenjen vezano za nastavak izgradnje džamije sa pratećim džamijskim vjerskim, učioničkim i uredskim sadržajima, od kojih su samo dva poslovna prostora, planirani da se njihovim prihodima održava džamija. Medžlis islamske zajednice Livno, nadležno Muftijstvo mostarsko i Rijaset islamske zajednice smatraju da lokalne vlasti, pa i građani Livna i njihova udruženja, trebaju uvažavati zakone i odluke viših federalnih i državnih organa vlasti koji su u hijerarhiji pravne države, za kakvu se, nadamo se, svi zalažemo, iznad lokalne vlasti, ne sporeći nadležnosti lokalne vlasti i samouprave u domenu njene nadležnosti. A kao što vam je poznato, nadležnosti oko Ćurčinice su sve u okviru nadležnog Federalnog ministarstva i Komisije za očuvanje spomenika kulture o čemu su obavijestili i nas i lokalne vlasti i javnost. A kao što vam je poznato, oni su dozvolili izgradnju objekta po projektu za kojeg smo dobili potrebne dozvole.

Mi i dalje stojimo iza saopćenja koje smo uputili javnosti 29.07.2011. godine i koje tražimo da pročitate u emisiji i danas radi javnosti koja sluša:

Medžlis islamske zajednice Livno obavještava građane Livna i cijelu javnost da Ćurčinica džamija ima dozvolu za građenje izdanu od strane nadležnog Federalnog ministarstva prostornog uređenja broj: UPI/03-23-2-302/09 od 04.05.2011. potpisanu od strane resornog ministra Desnice Radivojevića, te da je kompletna procedura oko dobijanja dozvole prevedena u skladu sa zakonom.

Mjesto i ostaci graditeljske cjeline - Ćurčinica džamija sa haremom u Livnu - proglašena je nacionalnim spomenikom BiH Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika broj: 09-02-657/03-5 od 23.05.2007. godine (član I). Istom Odlukom, koju je potpisao njen predsjednik Dubravko Lovrenović, dopuštena je izgradnja objekta džamije u suvremenom arhitektonskom izrazu uz interpoliranje novih sadržaja sukladno potrebama vlasnika objekta uz očuvanje cjeline harema koji je također spomenička vrijednost (član II). Ova Odluka stavlja van snage sve provedbene i razvojne prostorno-planske spise koji su oprečni odredbama ove odluke (član IV), a Odluka Komisije je konačna (član VIII).

Sukladno spomenutoj Odluci, Medžlis islamske zajednice Livno je izradio idejno rješenje džamije i nakon pribavljanja svih saglasnosti na općinskom nivou (PTT, komunalno I elektro), uputio zahtjev 02.12.2008. godine nadležnom Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za izdavanje urbanističke saglasnosti, koji je pozitivno riješen rješenjem broj: UPI/03-23-2-263/08. dana 13.04.2009. godine.

Dobivanjem ovoga rješenja pristupilo se izradi glavnog projekta, koji je morao proći nekoliko revizija od ovlaštenih kuća, a kojeg je odobrila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, bez čijeg odobrenja se nije moglo pristupiti upućivanju zahtjeva za građevinsku dozvolu.

Naš zahtjev za izdavanje građevinske dozvole uputili smo 11.11.2009. godine Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je morao biti upotpunjen i sa dva dokumenta koja izdaje općina Livno, a to su: 1. Akt nadležne službe općine Livno o naknadi za pogodnost lokacije (renta) i 2. Akt o izvršenim obavezama po pitanju naknade za sklonište. Nadležnim službama općine Livno smo se obratili 14.01.2010. godine, ali smo naišli na opstrukcije koje su trajale sve do 30.03.2011. godine kada je Služba za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Livno nakon niza sastanaka sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, donijela rješenja: o renti i pogodnosti lokacije, za šta je Medžlis islamske zajednice Livno uplatio na račun općine Livno iznos od 20.142,88 KM, i rješenje o oslobađanju obaveze plaćanja naknade za izgradnju skloništa.

Nakon ovoga kompletirana je dokumentacija zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, koju je kako smo gore naveli, izdalo nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja. U međuvremenu smo na zahtjev spomenutog nadležnog ministarstva, a na primjedbu općinske službe, djelimično izmijenili projekat munare, njenim skraćivanjem sa 25 na 22, a s obzirom da je objekat ukopan 1,65, stvarna nadzemna visina munare 20,35 (kota kod robne kuće).

Pošto je jasno da smo iz svega što smo naveli proveli kompletnu zakonsku proceduru oko dobijanja građevinske dozvole, Medžlis islamske zajednice Livno poziva općinske vlasti i odgovorne institucije da poštuju zakon, a javnost, za koju vjerujemo da je sada stekla pravi uvid u činjenično stanje, molimo za podršku u cilju okončanja našeg projekta i očuvanja međuvjerske i međunacionalne tolerancije.

Što se pak daljnjeg dijaloga o problematici Ćurčinice tiče, ne bježimo od istog, ali da nas se na vrijeme obavijesti o mjestu i vremenu emisije, ili sastanka, kako bismo mogli planirati dolazak, a ako se već trebamo sastajati, predlažemo da to bude sa predstavnicima lokalne, kantonalne, federalne i državne vlasti na koju bi se pozvali i predstavnici ostalih vjerskih zajednica, u obliku nekog lokalnog Međureligijskog vijeća, pa da neopterećeni bilo kakvim tenzijama razgovaramo sa relevantnim sagovornicima o obnovi i statusu svih vjerskih objekata na području općine i kantona, te da zajedničkim snagama podržimo obnovu i izgradnju i džamija i crkava, škola i zdravstvenih i ostalih institucija u cilju boljeg života za sve građane općine, kantona i države. Podsjećamo i na stav Međureligijskog vijeća koji je zauzeo stav i o Ćurčinici džamiji na svojoj posljednjoj sjednici u kojoj je „naoštrije osudilo sve učestalije napade na vjerske objekte i službenike svih crkava i vjerskih zajednica te neodgovorne opstrukcije i sprečavanje izgradnje, obnove i adaptacije vjerskih objekata širom BiH, između ostalog, i livanjske džamije Ćurčinice", stoji u saopćenju za javnost koje su potpisali predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Livno Hajrudin Maksić i glavni imam Dževad ef. Hadžić.

Locked