32 i 64 bitni OS na istoj mašini?!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

32 i 64 bitni OS na istoj mašini?!

Post by chuchumbamayumbe » 25/09/2011 12:58

Zdr,
kratko i jasno, da li je moguće na istoj mašini (zasebni hard disk) imati 32bit XP sp3 u suživotu sa 64bit ViMsta Home pro?
Dakle, da instaliram dodatni OS (XP) na formatirani disk i da prilikom paljenja kante biram koji OS da diže (to i ne bi trebao biti problem), ali mi je frka zbog drajvera i softvera, kako će se ponašati, recimo, neki programi koji su isključivo namjenjeni za 64 bita (Ati Catalyst 64), a dignem 32 bitni OS?
Nadam se da smo se razumeli?

Hvala


User avatar
semirsar
Posts: 5992
Joined: 24/08/2008 22:53
Location: raj'voSa
Has thanked: 9 times
Been thanked: 3 times
Contact:

Re: 32 i 64 bitni OS na istoj mašini?!

Post by semirsar » 25/09/2011 13:16

Imao sam 32bit XP sp3 i 64bit win7 ultimate na istom HDD ali na dvije part.
Radilo sve OK, a prilikom startanja imao izbor koji os zelim dici, a za drajvere nisam imao problema, sa softverom jesam

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: 32 i 64 bitni OS na istoj mašini?!

Post by dragan.s » 25/09/2011 13:42

chuchumbamayumbe wrote:Zdr,
kratko i jasno, da li je moguće na istoj mašini (zasebni hard disk) imati 32bit XP sp3 u suživotu sa 64bit ViMsta Home pro?

Moguće ja, ali svaki OS mora imati svoju particiju.
Dakle, da instaliram dodatni OS (XP) na formatirani disk i da prilikom paljenja kante biram koji OS da diže (to i ne bi trebao biti problem), ali mi je frka zbog drajvera i softvera, kako će se ponašati, recimo, neki programi koji su isključivo namjenjeni za 64 bita (Ati Catalyst 64), a dignem 32 bitni OS?
Nadam se da smo se razumeli?

Najlakša je varijanta da prvo podijeliš disk na (minimalno) dvije particije.
Zatim instaliraš WinXP na prvu particiju. Naravno u BIOS-u isključiš AHCI ako je moguće. Ako nije onda moraš raditi sleapstream instalacije XP-a sa AHCI drajverima za tvoju ploču.
Zatim instaliraš noviji operativni sistem na drugu particiju. Noviji može biti Vista ili Windows 7(x86 ili x64 svejedno). Noviji sistem će sve srediti oko butanja i dobićeš boot meni prilikom svakog startovanja računara.
U obrnutom slučaju (noviji pa XP) moraćeš instalirati neki program tipa EasyBCD koji će popraviti loader za noviji OS i napraviti boot meni.
Što se drajvera i programa tiče njih instaliraš zasebno za svaki OS. Znači da ne možeš instalirati x64 Catalyst na x86 XP. Takođe znači da ne možeš instalirati recimo MS Office na XP-u, a da isti možeš pokrenuti sa Viste. I na Visti moraš instalirati MS Office itd.

User avatar
chuchumbamayumbe
Posts: 11050
Joined: 20/10/2006 22:02

Re: 32 i 64 bitni OS na istoj mašini?!

Post by chuchumbamayumbe » 25/09/2011 14:11

Prije svega, hvala na odgovorima!
Izgleda da i nije toliko komplikovano za uraditi.
Trenutno na mašini imam VIstu 64bit, a sinoć sam formatirao jedan HDD od 40gb na koji namjeravam da instaliram dodatni XP sp3. Znači, imam 2 fizički skroz odvojena diska, jedan za Vistu, drugi za XP.
Možda na kraju odustanem i instaliram Win7 64 umjesto XP32, više ni sam nisam pametan.
Vista je inače OEM, tako da bih je ostavio.
Drugi OS mi je potreban s ciljem prebacivanja velike količine podataka između uređaja, a to VIsta izgleda VEOMA slabo radi. Krenem da prebacim 8gb slika sa kartice na HDD, treba mi mnooogo vremena, ponekad nekoliko sati. Čeprkao sam malo po forumima, izgleda da je to veliki problem kod Viste, pa zato želim XP za koji znam da sa tim prebacivanjem mase podataka nema problema.

Post Reply