Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Podržavate li razdvajanje djece u školama prema socijalnom statusu njihovih roditelja?

Da
20
16%
Ne
103
84%
 
Total votes: 123

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#1 Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by valterbranisarajevo »

Elitni razredi česta pojava u cijeloj BiH: Djeca odmalena uče ko je bogat, a ko siromašan!

Autor A. NUHANOVIĆ 2011-09-16 06:05:00

Učenici u osnovnoj školi pod velikim pritiskom

Radi se o nedopustivoj pojavi, kaže psiholog Jasna Bajraktarević

Vijest da je u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Sarajevu pet godina postojao elitni razred u koji su išla djeca imućnih ljudi s primanjima višim od 3.000 maraka, koji nisu željeli da se njihova djeca miješaju s "običnim" učenicima, izazvala je burnu reakciju bh. javnosti.

Nekoliko roditelja čija djeca idu u ovu školu obratilo se našoj redakciji. Oni ističu da i dalje postoji podjela među učenicima kod nastavnika iz određenih predmeta i da još nije uspostavljena ravnopravnost među djecom. Istovremeno, proces društvenog raslojavanja doveo je do toga da se tzv. elitna odjeljenja prave i u mnogim drugim mjestima u BiH.

Povlašteni položaj

Neka djeca osjećaju se diskriminiranim, dok druga odrastaju u povlaštenom položaju. Psiholog Jasna Bajraktarević smatra da je veliki hendikep za djecu ovakva vrsta podjele u školama.

- Nijedna škola ne treba dozvoliti da se prave elitni razredi, jer etiketiranja djece u tom uzrastu ne smije biti. Za djecu je najbitnije da vrednuju ono što je dobro, a ne ono što je bogato. Djeca iz imućnije porodice mogu stvoriti osjećaj superiornosti nad onima koji su slabije situirani i inferiorniji. Roditelji i direktori moraju se truditi da to među djecom izbrišu i da đaci sami stvore jedno okruženje i izaberu za druga nekoga koga simpatišu bez obzira na imovno stanje - rekla je Bajraktarević.

Istakla je da statistike pokazuju da najveći bogataši za prijatelje biraju one iz nižih slojeva, jer u njima prepoznaju poštenje, ljudskost i iskrenost. Mirsada Jaganjac, pedagog jedne od osnovnih škola u Sarajevu, smatra da je podjela djece posljedica utjecaja roditelja.

Markirana odjeća

- U školama sve više djece ističe markiranu odjeću, dok se druga djeca koja nemaju te uslove povlače u sebe. Generalni problem je da imućniji roditelji žele da im djeca idu u nekoliko škola u užem centru grada. Tu se stvara veliki pritisak pri formiranju razreda, jer oni smatraju da su neke učiteljice bolje od drugih i da trebaju učiti njihovu djecu. To su ti elitni razredi - rekla je Jaganjac.

Jasna diskriminacija

Nastavnica Mirjana V. u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi sprema se za odlazak u penziju, ali objašnjava da se za vrijeme svog dugogodišnjog rada nije uspjela izboriti s ovim oblikom diskriminacije.

- Sada u jednom razredu imamo djecu - uglednog banjalučkog plastičnog hirurga, pedijatra, narodnog poslanika i slično, a prije nekoliko godina zajedno su u razredu bila djeca gradonačelnika, vlasnika najvećeg banjalučkog hotela, direktora špediterske agencije i slično. Obično se bira da u jedan razred idu djeca čiji roditelji imaju slična zanimanja i društveni status, ali sve se to radi tajno. Smatram da je to diskriminacija i nikako nije dobra praksa - ispričala je Mirjana.

Tuzla: Problem spriječen

U osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu nema takozvanih elitnih razreda, saznajemo u Pedagoškom zavodu TK. Ovaj problem spriječen je prije nekoliko godina, a inicijative za formiranje i klasiranje djece, uglavnom univerzitetskih profesora i doktora, dolazile su od samih roditelja.

Djeca imućnijih, tačnije roditelja koji su spremni izdvojiti oko 2.000 eura za godinu školovanja, uglavnom pohađaju Međunarodnu školu u Tuzli. (A. Mu.)

Travnik: Nema klasičnih primjera

Klasičnih primjera elitnih razreda na području Travnika nema, ali posljednjih godina sve je prisutnija pojava da roditelji insistiraju da djeca pohađaju Osnovnu školu "Travnik", koja je smještena u centru grada.

U Travniku je, također, često izražena pojava da građani hrvatske nacionalnosti djecu upisuju u osnovnu školu koja radi u sklopu KŠC "Petar Barbarić", dok pojedine škole ostaju poluprazne ili čak uopće ne rade. (K .K.)

Mostar: Elitne škole

U mostarskim školama negiraju postojanje takozvanih elitnih razreda, ali saznajemo da imućniji roditelji prilikom upisa svoje djece favoriziraju Četvrtu i Treću osnovnu školu, jer slove kao "gradske".

Nezvanično, Četvrtu pohađaju djeca uglednih Mostaraca i iz imućnijih porodica, a tako je i u Trećoj osnovnoj školi, kojoj, inače, pripadaju naselja oko trga Rondo te Konzulata Republike Hrvatske. (M. Sm.)

Banja Luka: Elita u centru


Formiranje elitnih razreda u Banjoj Luci najizraženije je u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić", koja se nalazi u centru grada, a skoro cijela banjalučka javnost upoznata je s tim koliko se roditelji bore i interesiraju s kim će njihovo dijete pohađati nastavu.

- Imućni roditelji biraju s kim će dijete ići u razred, bogati žele da su u društvu bogatih. Sastav takvih razreda najčešće se dogovara na neformalnom sastanku s direktorom i nije potrebno nuditi novac da vam dijete bude u krugu "odabranih", jer niko ne želi odbiti da učini uslugu najbogatijim ljudima u gradu - ispričala nam je jedna učiteljica. (B. S.)

Dnevni avaz

Pored segregacije građana BiH a posebno djece i aparthejdskog projekta zvanog "dvije škole pod jednim krovom" dboili smo i segregaciju djece prema ekonomskom statusu njihovih roditelja. Da ovo nije samo obično " piskaranje" Avaza govori podatak da je o ovoj odvratnoj pojavi bilo riječi jučer u dnevniku TVSA, a danas se ovom temom bave još neki portali....Naravno Sarajevo je tu opet "u vrhu"... :oops:
Last edited by valterbranisarajevo on 16/09/2011 15:46, edited 1 time in total.
User avatar
Filter
Posts: 8045
Joined: 31/12/2010 11:42
Location: cirkus

#2 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by Filter »

makar se pocelo pricati
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40822
Joined: 29/06/2011 23:39

#3 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by dječak sa šibicama »

Pa mislim da je razumljivo da novobosnjacka elita ne zeli da im djeca jos u osnovnoj skoli saznaju da postoji i sirotinja u BiH, odnosno da bar 2/3 stanovnistva BiH spaja kraj sa krajem.

Zar nije logicnije da idu u elitne razrede, da ih se uci kako je Sarajevo kulturna prijestolnica Evrope, kako se u BiH zivi odlicno, nema problema, voze se dobra kola, grade se trzni centri, SFF, MESS, jebo Vankuver sta je Sarajevo.

Inace, ako im i ukinu te razrede, nema frke, postoje privatne skole, eno Danis Tanovic otvorio vrtci ili sta je vec, 700 marona mjesecno, pa elito, kad imas, plati. Jedino je problem ako je mali princ ili princeza glup ko letva, nece mu ni 10 privatnih skola pomoci da postane inteligentan. Ali nista sto se ne rjesava kupljenom diplomom i radnim mjestom u nekom od familirajnih "javnih preduzeca" a la Telekom, EP i slicno.

Cijeli sistem razradjen do tancina, dok se obicna stoka svadja oko toga jel RS takozvana ili nije, i slicno.
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#4 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by valterbranisarajevo »

Počelo se i rješavati. Jedan takav razred je rasformiran što je izazvalo ogorčenje "sarajevske elite-lite" i njihovog predstavnika Mirze Hajrića...

Postoje li bogataški razredi u sarajevskim školama?


U sarajevskoj osnovnoj školi „Safvet-beg Bašagić“ je rasformirano nekoliko odljenja petih razreda. Razlog za to je navodno rasformiranje „elitnih razreda“, odnosno razreda s djecom imućnih roditelja.

Nekadašnja direktorica, Fanira Kalajdžisalihović, prije pet godina je, prema pisanju portala Žurnal.info, uz podršku nastavničkoga vijeća, formirala takav elitni razred. Nova direktorica, Lejla Dizdarević, uz podršku tog istog nastavničkog vijeća, je sada razdvojila djecu iz tog razreda. Razlog za to, kaže, nisu oni za koje javnost misli.

„Istina je da su ove godine rasformirani neki peti razredi, ali ne iz razloga koji su izneseni. Škola nikada nije donijela tu odluku ili dala taj naziv. Ako se neko sam prozvao elitom, onda je to nešto drugo, ali škola nije donijela odluku. Tri prošlogodišnja peta razreda rasformirana su uz poštivanje svih pedagoških standarda. Neki roditelji su se u dva navrata bunili i slali zahtjeve za poništenje te odluke ali je nju podržalo i Nastavničko vijeće i resorni ministar Emir Suljagić i škola neće odstupiti od nje'', kaže Dizdarević za Žurnal.info.

Roditelji se nadaju da će se odustati od te odluke, tvrdeći kako djeca žele ostati zajedno u istome razredu, jer su prijatelji.

Tako Mirza Hajrić, jedan od roditelja tvrdi da „taj razred ni po čemu nije bio poseban, nije se isticao u smislu boljeg uspjeha, discipline ili materijalnog statusa roditelja. Tu je bilo i djece za čije roditelje garantovano znam da su kokuzi.“

Direktorica je, dakle, odjeljenje rasformirala, a istovremeno tvrdi da elita nije tome razlog, ne navodeći konkretno druge razloge ovakve odluke. Bila ona elitna ili ne, jasno je na kraju da su se neka odjeljenja formirala s više pažnje nego inače.

Radiosarajevo.ba
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#5 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by amrica »

Danis je prvo puisao djecu u obicnu skolu, ali mala djeca, ne znaju jezik, puno druge djece, uciteljica zna engleski, klinke ne znaju....raspad sistema... cak je i mama tanka sa engleskim, a tate nesto nije bilo ....
a sta je poslije bilo, ne znam.... :run:


ma bilo je oduvijek takvih razreda, da ne kazem skola :-) samo su tad razlike bile manje vidljive, nije bilo mobitela, folova... a niko nije mogao vikendicu donijeti u skolu :D

a ako su direktor i pedagog podlegli uticaju roditelja, tu je PPZ i Ministarstvo.... Formalno pedagog sastavlja razrede, da bude "svega po malo" , ali direktor potvrdjuje.
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#6 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by amrica »

Mirza Hajric 5. gimnazija - Kaubojska :lol: :lol: :lol:
User avatar
sary
Posts: 178
Joined: 07/04/2011 14:26

#7 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by sary »

Ovakvu glupost kao sto su elitni razredi jos nisam cula.
Uciti dijete od malih nogu da je bogato, je pogubno koliko za dijete toliko i za drustvo.
Moje dijete ima roditelje koji imaj po mjerilima tih skola "visoka primanja", ali mi nikada nije palo na pamet da to isticem i da na taj nacin stvaram djetetu krivu percepciju, da je bolje od drugih zato sto ima novca. Cesto i uskratim neke stvari, da bi naucio da se u zivotu sve ne dobije na tacni, nego da se mora zasluziti
Ali ako neko zeli da odgaja dijete na taj nacin ok, ali u privatnim skolama.
User avatar
Ma.Le.Na
Posts: 11993
Joined: 12/10/2009 11:12
Location: ..na magarecoj klupi

#8 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by Ma.Le.Na »

hm elita u drzavnoj skoli.. :roll:
User avatar
drndalo
Posts: 22821
Joined: 26/06/2006 16:34
Location: Sarajevo

#9 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by drndalo »

Mozda se misli na buducu E-litu...? :-)
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#10 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by valterbranisarajevo »

Otiđite na portal žurnal.info. Tamo je postavljen jedan istraživački novinarski članak o ovoj temi u kojem predstavnici kantonalnog sindikata obrazovanja argumentovano dokazuju da je ovo nažalost istina....Link ne mogu postaviti, a mislim da je ugodnije i preglednije čitati direktno na portalu....
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#11 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by amrica »

Ma.Le.Na wrote:hm elita u drzavnoj skoli.. :roll:

a koja je to elitna privatna skola :?
Da li postoji tako nesto? Mislim na osnovne skole.
jedine privatne skole koje znam su vjerske.
User avatar
madner
Posts: 56761
Joined: 09/08/2004 16:35

#12 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by madner »

Ne vidim nista sporno, a naslov je populisticki. Ostatak komunistickog razmisljanja u glavama.
User avatar
vozač
Posts: 1731
Joined: 19/02/2010 11:46

#13 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by vozač »

ponjamke im se u labrnju svima (mislim na roditelje ovih iz elitnih razreda)

koja ba crna elita, gomila jajara i propaliteta do 1992, iskoristili vrijeme i okolnosti da se uvale na mjesta o kojima su samo mogli maštati do rata, kokošari, šverceri, propali studenti, ugledne PM najblaže rečeno, znam ih kamaru u glavu, šta su bili nekad i šta su sad
što se mene tiče, mogu mi se svi redom napušiti i svakom ću to u lice reći, a "jet set" nek prosipaju svojim mamama i onima koji ih ne znaju, meni ne mogu, nit sam kokuz, nit sam šupak, da bih bio impresioniran njihovom pojavom, toliko o eliti

uz raju, pa kako god bilo, meni je samo bitno da je čovjek, za sve ostalo ćemo lako, uostalom kad trebam informaciju o bilo kome prvo pitanje je, ali zaista je tako, bez karikiranja, "jel pakšu", ... pametnom dovoljno

elitni razredi, kako bi se to fino u naše vrijeme regulisalo, kad bi ih par puta namarala raja iz neelitnog razreda, sami bi se rasformirali, a nešto kontam moglo bi i kod nas nešto slično da se desi, vremena su ko stvorena za "spontane reakcije", samo što ovi naši debili što nam uče djecu ne vide dalje od nosa i ne razmišljaju o mogućim scenarijima eventualnih događanja
User avatar
Ma.Le.Na
Posts: 11993
Joined: 12/10/2009 11:12
Location: ..na magarecoj klupi

#14 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by Ma.Le.Na »

pa mislim da je nebuloza furat se da ti dijete ide u elitnu skolu a ona drzavna :lol:
zna se kako se vani skole rangiraju i da je sve drzavno dno dna..
plati skolu pa se klati titulom elitne..

hm koja ima privatna
ima tursko bos. koledz....ima neka danisova mescini...ili je to bio vrtic veze nemam

samo kazem da nema nikakvog smisla furati se da je skola elitna...pa i razred...a on drzavni :lol: ko i svaka ostala skola ili razred..
User avatar
BiH-x
Posts: 2193
Joined: 18/07/2008 22:09

#15 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by BiH-x »

madner wrote:Ne vidim nista sporno, a naslov je populisticki. Ostatak komunistickog razmisljanja u glavama.
:)
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40822
Joined: 29/06/2011 23:39

#16 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by dječak sa šibicama »

Ja imao Elite talevizor, zavrsio je u smecu, jel me to svrstava u Elitu? :D

shishka, jel Hajriceva starija cerka i sa tobom isla na faks, pricao mi onaj moj da je sa njim isla (ali ne znam jel to kasnije kad je promijenio struku), ista otac :D a ko Mirzu zna, sve mu je jasno, elita do mojega :D
User avatar
Ma.Le.Na
Posts: 11993
Joined: 12/10/2009 11:12
Location: ..na magarecoj klupi

#17 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by Ma.Le.Na »

:? veze nemam
ne sjecam se nikoga pod tim prezimenom :?
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#18 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by valterbranisarajevo »

"sarajevski jet set", "sarajevska elita", "ugledne sarajke". Gdje se dijele ti "certifikati" da i ja stanem u red... :D
User avatar
JThomas
Posts: 69048
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#19 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by JThomas »

u mojoj srednjoj je jedan profesor, naravno na neformalan način, sebi u razred uzimao gotovo isključivo djecu dobrostojećih roditelja + najzgodnije curice. ko je išao možda će skontati o kome je riječ...
User avatar
madner
Posts: 56761
Joined: 09/08/2004 16:35

#20 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by madner »

valterbranisarajevo wrote:"sarajevski jet set", "sarajevska elita", "ugledne sarajke". Gdje se dijele ti "certifikati" da i ja stanem u red... :D
Populizam, novinari preko zavisiti dizu sebi rejting.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40822
Joined: 29/06/2011 23:39

#21 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by dječak sa šibicama »

valterbranisarajevo wrote:"sarajevski jet set", "sarajevska elita", "ugledne sarajke". Gdje se dijele ti "certifikati" da i ja stanem u red... :D
Polako, prvo moras ojaditi pardesetaka radnika, unistiti neku firmu, prodati je za male pare, uclaniti se u neku partiju, napredovati u partijskoj/stranackoj hijerarhiji, otvoriti privatnu firmu "posteno zaradjenim novcem", kupiti stan na Ciglanama i to dole u ravnini ili gore na vrhu, nikako u sredini gdje "mirise" na mem, platiti dekoratera skuplje nego inace preskupi stan, opremiti djeciju sobu stvarima skupocjenijim od dijelova za Spejsatl, otvoriti kafic u centru grada, nastavi niz...
Taranta
Posts: 69
Joined: 01/09/2011 15:17

#22 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by Taranta »

Ne znam kada i gdje ste vi išli u školu, ali nije ovo nešto što je bilo nepoznato i ranije.

Postavite sebi pitanje... Gdje bih upisao(la) svoje dijete? U koju školu? I uvrstite razloge koji su vam važni (valjda su bitni kvalitet nastave, vannastavne aktivnosti, mogućnost kvalitetne socijalizacije, sigurnost djeteta, mogućnosti nakon završetka škole itd.) i možda se malo začudite vlastitim odgovorima.
User avatar
madner
Posts: 56761
Joined: 09/08/2004 16:35

#23 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by madner »

dječak sa šibicama wrote:
valterbranisarajevo wrote:"sarajevski jet set", "sarajevska elita", "ugledne sarajke". Gdje se dijele ti "certifikati" da i ja stanem u red... :D
Polako, prvo moras ojaditi pardesetaka radnika, unistiti neku firmu, prodati je za male pare, uclaniti se u neku partiju, napredovati u partijskoj/stranackoj hijerarhiji, otvoriti privatnu firmu "posteno zaradjenim novcem", kupiti stan na Ciglanama i to dole u ravnini ili gore na vrhu, nikako u sredini gdje "mirise" na mem, platiti dekoratera skuplje nego inace preskupi stan, opremiti djeciju sobu stvarima skupocjenijim od dijelova za Spejsatl, otvoriti kafic u centru grada, nastavi niz...
Ili da oboje imaju posao. Jedno od to dvoje :D
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40822
Joined: 29/06/2011 23:39

#24 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by dječak sa šibicama »

madner wrote:
dječak sa šibicama wrote:
valterbranisarajevo wrote:"sarajevski jet set", "sarajevska elita", "ugledne sarajke". Gdje se dijele ti "certifikati" da i ja stanem u red... :D
Polako, prvo moras ojaditi pardesetaka radnika, unistiti neku firmu, prodati je za male pare, uclaniti se u neku partiju, napredovati u partijskoj/stranackoj hijerarhiji, otvoriti privatnu firmu "posteno zaradjenim novcem", kupiti stan na Ciglanama i to dole u ravnini ili gore na vrhu, nikako u sredini gdje "mirise" na mem, platiti dekoratera skuplje nego inace preskupi stan, opremiti djeciju sobu stvarima skupocjenijim od dijelova za Spejsatl, otvoriti kafic u centru grada, nastavi niz...
Ili da oboje imaju posao. Jedno od to dvoje :D
Grad u kojem se jet setom postaje tako da oba bracna druga imaju posao, mora biti odlicno mjesto za zivot :D

User avatar
madner
Posts: 56761
Joined: 09/08/2004 16:35

#25 Re: Elitni razredi - još jedan vid segregacije djece

Post by madner »

Pa adjektive ti dodajes. Ako je nekome 3000 elita, to nije do osoba koja imaju ta primanja nego do onih koji su sebi nabili komplekse.
Post Reply