Vaš idealan odmor u prirodi

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
User avatar
knjizevnica1984
Posts: 24
Joined: 11/08/2010 16:39

Vaš idealan odmor u prirodi

Post by knjizevnica1984 » 15/09/2011 22:32

Oduvijek sam željela istražiti Bosnu i Hercegovinu, zabačena mjesta, nepoznatu, netaknutu prirodu - mišljenja sam da takvih mjesta ima dovoljno, čak i više nego što nam džep može podnijeti da ih obiđemo... No, mi, Bosanci, pod velom neznanja, neinformiranosti i dalje, pored očiju slijepi, idemo na u hrvatsko područje, itekako svjesni činjenice da plaćamo veću uslugu nego što je primamo i kao gratis dobijemo divan članak u novinama u kojima se oplete po Bosancima i po Bosni kao nikad dotad!
Koje je to mjesto koje ste posjetili a koje je na Vas ostavilo jak dojam? Zbog čega Vas je dojmilo to mjesto? koje su prednosti, a koje možda mahane? Je li skupo? Koji je najbolji način da dođete / prenočite na tom mjestu?
Moje iskustvo se tiče dva mjesta na koja se rado vraćam - Jajce (jezera) i Mrkonjić-Grad! Ne možete pogriješiti, jako su blizu ova dva mjesta, tako ako pođete do Jajca, obavezno svratite i do Mrkonjić-Grada (zanemarite to što se nalazi u RS-u, priroda je priroda i ljudi su ljudi, samo vodite računa da se držite ograničenja) ;-)
Savršen ručak možete imati sa pogledom na jezero - svježa pastrmka i nije preskupa, 10 / 12 KM.
Ponesite kupaći, jer na prijelazu Velikog jezera u Malo postoji dio gdje je voda toplija i gdje ćete zaista uživati.
Ako ste ljubitelj kulturnih znamenitosti, možete obići Stari grad u kojemu ćete posjetiti staru tvrđavu u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca, na samom vrhu brda, iznad sastava Plive i Vrbasa, na nadmorskoj visini 470 metara. Tu ćete pronaći i kraljevski portal - jedini sačuvani u Bosni i Hercegovini. :thumbup: :thumbup:
U Mrkonjić-Gradu sam bila samo u posjeti, ali znam da tu imate odlično očuvano i čisto jezero na koemu možete napraviti savršene fotografije sa svojom porodicom, sjesti u obližnje restorane gdje će Vas dočekati ljubazno osoblje. :thumbup: :thumbup:


Post Reply