PAZARIĆ-spasimo naše mjesto od kriminala

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
farispasovic
Posts: 1
Joined: 25/07/2011 12:37

PAZARIĆ-spasimo naše mjesto od kriminala

Post by farispasovic » 08/09/2011 00:24

napušten od lokalne vlasti, Pazarić već decenijama nema nijedne fabrike, iako su načelnici općine Hadžići često bivali iz Pazarića. za omladinu nema perspektive i nikakvih programa. nedostatak kućnog odgoja i programa za mlade su rezultirali da Pazarić sa okolnim selima ima na desetine registrovanih mladih kriminalaca (provalnici, dileri droge, nasilnici). Jedina ustanova koja marljivo radi sa omladinom je lokalna OŠ "9. maj" Pazarić, ali je to samo do srednje škole. uposlenici OŠ "9. maj" Pazarić vrijedno rade, ali bez šireg odgovora vlasti i zajednice njihovi napori često budu uzaludni ili bez krajnje konkretizacije.
Pazarić je prije rata bio idilično naselje, a sada je pun kriminala.
Na ovoj temi pišite kritike i prijedloge za popravljanje situacije i to hitno.
Hvala!


User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: PAZARIĆ-spasimo naše mjesto od kriminala

Post by PipiDugaDevetka » 08/09/2011 06:25

Zašto je Sarajlijama važna ta Drozgometva?
U Drozgometvi se rodio Ali-paša. Po njemu se zovu Ali-pašin most, Ali-pašino polje, Ali-pašina džamija (najljepša),...
M. Hadžijahić,Sarajevske džamijeII, str. 219. b.

Dobrotvor džamije, Hadim Ali-paša, bio je bosanski sandžakbeg od 7. maja 1557. godine, do decembra iste godine.Oporukom od oktobra 1557. odredio je da se uz njegov grob, uzdonji tok potoka Koševa, podigne džamija i u tu svrhu jeostavio trećinu imetka. Džamija je sagrađena 1560/1561.godine i predstavlja najljepši spomenik turske arhitekture uSarajevu. Ali-paša je bio rodom iz sela Drozgometve kraj Hadžića, nedaleko od Sarajeva.
@farise, poslao sam ti privatnu poruku, pa otvori svoj INBOX.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Re: PAZARIĆ-spasimo naše mjesto od kriminala

Post by PipiDugaDevetka » 08/09/2011 16:22

U Hadžićima teško pretučen 12-godišnjak

U hadžićkom naselju Lokve sinoć oko 18 sati je B.M, rođen 1994. godine, fizički nasrnuo na 12-godišnjeg dječaka J.A nanijeviši mu povrede opasne po život. Dječak je zadobio teške tjelesne povrede, te je prebačen na KCUS, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć. Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić potvrdila je za portal da je povrijeđeni dječak u izuzetno teškom stanju.

"Dovežen je sa povredama stomaka i krvarenjem iz slezene. On je sinoć odmah operisan. Slezena mu je izvađena i trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike", kazala je Jandrić.

Pripadnici su u noći sa utorka na srijedu lišili slobode B.M, a o svemu je obaviješten Kantonalni tužitelj. Osumnjičeni je, nakon izvršene kriminalističke obrade, otpušten iz službenih prostorija.

Kako ** No links ** PORTAL saznaje, incident se dogodio nakon što je u igri J.A. slučajno pogodio loptom djevojčicu, sestru 17-godišnjeg B.M. Nakon toga, stariji djevojčicin brat se odlučio 'osvetiti' 12-godišnjem dječaku, kojeg je toliko pretukao da je došlo do rapture ili naprsnuća slezene.

Dječak J.A. je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, tako da je na KCU Sarajevo zadržan na daljem liječenju.

Kako nam je rekla glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić, pored rapture slezene, dječaku je dijagnosticiran i hematom okolnih organa na repu pankreasa, što je takođe vrlo ozbiljno.

Dječak je sinoć odmah operisan, a slezena mu je izvađena. Trenutno se nalazi na Klinici za intenzivnu njegu i dalje je životno ugrožen.

U međuvremenu, jedan sat iza ponoći, službenici policije Četvrte PU, PS Hadžići, lišili su slobode maloljetnog B.M. iz Hadžića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio gore navedeno kazneno dijelo iz člana 172. KZ F BiH (teška tjelesna ozljeda). O preduzetim mjerama obaviješten je kantonalni tužitelj, a lice lišeno slobode je, nakon izvršene kriminalističke obrade, otpušteno iz službenih prostorija.

Kako ** No links ** PORTAL saznaje, otac pretučenog dječaka je odmah obavijestio policiju o ovom događaju, nakon čega su mu u policiji rekli: "To je samo dječija tuča, nas to ne zanima".

Tek kada je otac dječaka ponovo nazvao policiju, nakon što su njegovom sinu dijagnosticirane teške tjelesne povrede opasne po život, policija je odlučila reagirati.

________________________________________________________
U DR Kognu, kada pobunjenici (uglavnom banditi, kriminalci u službi ''bumbara'' i drugih gazda) ubiju neprijatelja onda mu oni onako mrtvom pojedu prijesnu jetru, srce i penis.
Uskoro ćemo da gledamo to i na našim prostorima!________________________________________________________
Masovna tuča u Hadžićima, uhapšene 23 osobe
U nedjelju oko 00:50 sati izbila je masovna tuča u Hadžićima u kojoj je jedna osoba teško povrijeđena, oštećeni su stambeni objekti i automobil, a policija je uhapsila čak 23 osobe.
Policiji je prijavljeno da je u naselju Kazine bare izbila tuča, te da su povrijeđeni R.A, R.G. i O.M. Također su oštećeni stambeni objekti koje koriste R.G., R.A., R.Lj. i R.Ć., kao i putničko motorno vozilo marke Opel Cadet, vlasništvo R.G. iz Hadžića, saopšteno je iz MUP-a KS.
Povrijeđenim je ljekarska pomoć ukazana u Kliničkom centru bolnice Koševo, gdje su ljekari R.A. konstatovali teške tjelesne povrede opasne po život. Na Odjeljenju neurohirurgije on je zadržan na daljem liječenju, dok su R.G. i O.M. zadobili lakše tjelesne povrede.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode maloljetnog S.H. (1995.), H.E. (1988.), B.Dž.(1985.), B.E. (1958.), B.M. (1986.), B.E. (1991.), B.E. (1988.), B.A., (1991.), B.S. (1990.), B.A. (1988.), Đ.E. (1989.), T.A. (1989.), B.A. (1987.), B.F. (1983.), B.B. (1993.), B.A. (1988.) i S.A. (1989.), svi nastanjeni u Hadžićima, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje, K.J. (1989.), B.E. (1989.), T.Z. (1979.) i K.E. (1991.), svi nastanjeni u Hadžićima, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo teška tjelesna povreda, B.I. (1992.) i B.V. (1972.), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela nasilničko ponašanje, teška tjelesna povreda i laka tjelesna povreda.

Nakon kriminalističke obrade T.Z., K.E., B.Dž, B.I., B.V., B.E., B.F., B.A., i B.A. su predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, dok su preostale navedene osobe otpuštene iz službenih prostorija.

Kako nam je rekao Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, policija je došla na mjesto događaja a potom je u razgovoru sa svjedocima širila krug osoba koji su povezani sa incidentom te ih pronalazila i obavila razgovore.

Prema riječima glasnogovornice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, na dalje pustupanje bit će proslijeđene četiri osobe. Prema prvim informacijama, masovnoj tuči je prethodila verbalna prepirka, ali više detalja neće biti poznato prije okončanja ispitivanja uhapšenih u Tužilaštvu.

Post Reply