Srpsko-bošnjački dogovor

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
sprinter
Posts: 1
Joined: 27/08/2011 19:09

Srpsko-bošnjački dogovor

Post by sprinter » 28/08/2011 09:05

Šta mislite, da li je moguć srpsko-bošnjački dogovor? Na ovo razmišljanje inspirisao me ovaj tekst
.........................

Mislim da bi jedan takav strateški dogovor imao pozitivne posljedice po oba naroda. Nameće se logična misao: od sukoba koristi nema niko, već samo štete. A od dogovora bi korist, i to veliku, imali i Bošnjaci i Srbi.

Jedna od osnovnih grešaka, nastala kao rezultat nevještog vođenja nedovoljno definisane nacionalne politike od strane poprilično nekompetentne srpske nacionalne elite, jeste potpuno nepotreban i tragičan sukob sa Bošnjacima. Srbi i Bošnjaci jesu narodi koji imaju isto porijeklo, a koje su vremenom podjelile različite vjeroispovjesti, kulture i tradicije proistekle iz tih različitih religija


Srbi i Bošnjaci zbilja jesu poprilično nezreli narodi u političkom smislu. I to nije otkrivanje tople vode-još su poodavno najviđeniji srpski mislioci i političari primjetili da se konkretno Srbi prečesto u političkim, nacionalnim i državnim stvarima vode emocijom, dok u takvim poslovima mjesta emociji prosto nema, ili ima veoma malo. Vođenje emocijama, niskim strastima i pobudama, a umjesto staloženog korišćenja razuma, često je Bošnjake i Srbe dovodilo u teške probleme. Ljudi kod kojih prevlađuje emocija nasuprot raciju i inače jesu povodljivi i njima je lako manipulisati.

A kad imate čitave takve narode, odnosno kolektivitete kod kojih prevlađuje iracionalno spram racionalnog, e tad ozbiljnim sistemima i centrima moći na raspolaganju stoje čitave mase koje je lako preobratiti u horde koje će međusobno da se poubijaju zarad interesa tih moćnika.


Još nešto je veoma bitno. Budući da su se relativno kasno nacionalno emancipovali, Srbi, a pogotovo Bošnjaci, imaju neku vrstu kompleksa u vezi svog identiteta. Oni stalno kukaju da im neko "ugrožava identitet". A kad ih pitate šta to tačno predstavlja njihov identite, koje su to njihove vrijednosti koje ih razlikuju od drugih-tu ćete teško dobiti jedinstven odgovor, ma da pitate i najumnije među njima. Čovjek nesiguran u sebe veoma je potencijalno opasan, kako po sebe, tako i po svoju okolinu. A pogotovo su opasni narodi koji su nesigurni u sebe. A opet, sve je to razumljivo-ponavljam, Bošnjaci i Srbi kasno su se nacionalno emancipovali, pa je i prirodno da nisu stekli punu sigurnost u svoj identitet, kulturu i vrijednosti. Ovo zadnje posebno je zanimljivo, budući da Srbi i Bošnjaci, i ne samo oni, imaju zajedničku istoriju, te su njihova kultura, jezik, mnoštvo običaja, vrijednosti i svega ostaloga-zapravo isprepleteni.

Sve to često dovodi do konfuzije, ne samo strance koje sve to zbunjuje, nego i same te narode. Oni kojima je bio cilj da manipulišu Srbima i Bošnjacima znali su da je najbolje da igraju na tu kartu-da uvjere i jedne i druge da je osnova njihovog identiteta upravo suprotna od identiteta onih drugih, te da se moraju potpuno razlikovati od njih, ukoliko žele da imaju svoj sopstveni identitet.


Vratimo se sad u realni prostor i vrijeme. Srbi i Bošnjaci danas nisu u dobrim odnosima. A nisu u dobrim odnosima jer su mnogo ratovali u prošlosti jedni protiv drugih. Gore sam pisao o razlozima tih sukoba-ubijali su se, jer su mislili da će ubijanjem pokazati da su različiti jedni od drugih, a razlika jednih od drugih, kako su mislili, jeste bila osnova njihovog (krhkog) identiteta. Posebno osjetljivi po tom pitanju, logično, bili su i jesu Bošnjaci, budući da ih je manje nego Srba, te zato što su drugačije vjere, koja je manjinska u Evropi. Insistiranjem na svojim razlikama oni su pokušavali da se sačuvaju od asimilacije, što je u neku ruku logično, ali teško da je dugoročno u korelaciji sa postavljenim ciljem.

Srbi i Bošnjaci moraju da se dogovore. Oni moraju da krenu ispočetka. Oni moraju da priznaju sami sebi da imaju isto porijeklo, istu istoriju, previše sličnosti. Ali, i da danas nisu jedno. Oni moraju da poštuju jedni druge, te da pojme da i jedni i drugi imaju svoje legitimne interese. Srbi moraju prestati da osporavaju bošnjački identitet, a Bošnjacima bi bilo pametno da prestanu da vještački kreiraju sopstvenu prošlost, drugačiju od one zbiljske. Prošlost i sadašnjost ne smiju da budu smetnja budućnosti.

Srpsko-bošnjački dogovor imao bi brojne pozitivne implikacije i po Bošnjake i po Srbe. Bosna i Hercegovina bi postala stabilna država, sastavljena po mjeri svih njenih naroda, a Srbi i Bošnjaci, što je i logično s obzirom na njihovu brojnost i kulturno nasljeđe koje su dali Bosni, ključno bi oblikovali njenu suštinu i sadržaj. Srbija bi riješila svaki eventualni problem oko Raške. Srbi i Bošnjaci u Crnoj Gori bi bili ključni politički faktor, koji bi determinisao budućnost ove zemlje. Zapravo, Srbi i Bošnjaci zajedničkim političkim nastupom postali bi ključni politički faktor u cijelom ovom dijelu Evrope. A to bi bilo nešto, za razliku od velikog NIŠTA što su danas i jedni i drugi, koliko god mislili da to nije tako


Locked