Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
Post Reply
vukovic
Posts: 108
Joined: 20/05/2011 15:56

Re: Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka

Post by vukovic » 18/07/2011 22:22

procitao sam par strana. pocinje sa "srpskim i hrvatskim ideologijama" ,pa poistovjecuje slovenstvo i ilirstvo iako su to dva potpuno razlicita sloja kulture, pa malo citira druga marxa, pa da su "srbi i hrvati nastali sa stvaranjem drzava" :shock: ovo su stvari toliko notorno netacne da sam odustao, a tek sam dosao do trece strane.

ako neko zeli da shvati stanje u bosni u 18 i 19 vijeku mora da se razumije kontekst . i nas uzi (srpska revolucija, ilirski pokret)), i siri , romantizam , slovenski nacionalni preporodi, stvaranje njemacke i italije. bosnu je sve to zaobislo i mi smo po svemu bili najsitomasnija slovenska zemlja. evropski istoricari, etnolozi, lingvisti koji su se bavili bosnom, smatrali su je srpskom etnicki i jezicki bez da se puno bave njome. mora da se zna da osim nekoliko franjevaca koji su bili pismeni i biljezili zitije samostana po sluzbenoj duznosti, niko drugi nije bio pismen pa nije bilo ni uslova za neki nacionalni rad.vidim da on njih ovde citira, a oni nisu dobar izvor za ovako krupne teme.


User avatar
bokakotorska
Posts: 1688
Joined: 23/10/2009 20:17
Location: Smederevski Sandzak

Re: Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka

Post by bokakotorska » 21/07/2011 21:02

Dino_car wrote:pa naravno da svaka istina koja razbija ustaljeni "srpski šablon" ili hrvatski historije ne odgovara srbima i hrvatima, istina koja razbija srpsku propagandu građenu od Ilije Garašanina i "Načertanija" koji je i on sam u Bosni 1844.g. vidio samo i jedino Bošnjake sa tri vjere ćitaj kao i Letopis matice srpske 1825.godine čitaj ili Ljudevit Gaj 1835.g. čitaj ili Dositej Obradović 1783.g. čitaj ili čak i sam Vuk Karadžić 1832.g. čitaj

a što se tiče tvoga omalovažavanja Dr Hadžijahića trebaš se toga stiditi, jer njega za stručno mišljenje navodi u svojoj važnoj knjizi i najznačajniji srpski (zamisli) istoričar Relja Novaković pogledaj i stidi se !


Amandman

Strucno misljenje o knizi Relje Novakovica dali su
Mirjana Ljubinkovic i
Muhamed Hadzijahic

Vidi u pitanju je istorijsako geografsko razmatranje.

Ne vidim godinu izdanja ali sve su to likovi iz Titinog dina.

Konkretno drugaricu Mirjanu je drug Relja ubacio da zena ima posla i neku zaradu. Usput ona je supruga Dr Sretena Ljubinkovica koji je drzao katedru za Kartografiju Geografskog fakulteta. Drug Relja je ucinio uslugu drugu Sretenu. Svakako je i drugarica Mirjana, inace Geograf, znala sasvim dovoljno da uradi taj posao korektno.

Siguran sam da je i drug Muhamed uradio posao valjano. I sigurno da su drugovi Relja i Muhamed imali neku ljudsku, dobru, relaciju.

Nego nije Mirjana - Jovanka Orleanka srpske nauke zbog toga - niti drugu Muhamedu taj posao moze i treba da bude najvaznija referenca u zivotu.

A i mi sa razlicitom mesavinom halo grupa i jednim maternjim jezikom treba da budemo neki korektni drugovi.

Uzdravlje

User avatar
bokakotorska
Posts: 1688
Joined: 23/10/2009 20:17
Location: Smederevski Sandzak

Re: Najznačajnija knjiga u historiji Bošnjaka

Post by bokakotorska » 22/07/2011 19:54

Dino_car wrote:a što se tiče tvoga omalovažavanja Dr Hadžijahića trebaš se toga stiditi, jer njega za stručno mišljenje navodi u svojoj važnoj knjizi i najznačajniji srpski (zamisli) istoričar Relja Novaković pogledaj i stidi se !


Zasto bih ih ja omalovazavao, svakoga od njih, pa i nas ovde, sopstvena rec moze promovisati ili omalovaziti to sto pisemo.

Ucinilo mi se da je ovo citirano gore, nepotrebno napisana teska rec.

To je sve.

Po mom ukusu bi bili Andrej Mitrovic i Bogdan Krizman recimo, no sve je to stvar ukusa.

Prijatno vece.

Post Reply