"Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

"Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 10:19

Sarajevo je svoj pristanak na Dejtonski sporazum dalo samo zato što su se promotori velikosrpske ideje obavezali, crno na bijelo, da će poštivati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Pošto nije bilo pobjednika nego je izvučen remi, ulogu tumača tog mirovnog sporazuma je dobila međunarodna zajednica, te je u skladu sa tim mirovnim sporazumom, poduzela niz koraka kako bi se isti ispoštovalo.

Ta se tumačenja u velikoj mjeri nisu svidjela dezintegrirajućim snagama i danas imamo ljude koji prijete da će svoje neslaganje pretočiti u pobunu. Prijetnja o stavljanju državnih zakona van snage na dijelu bosanskohercegovaćke teritorije je posljednji primjer.

Da bi se stvari zadržalo u okviru sistema, potrebno je upozoriti na posljedice tih jednostranih poteza. Mirnog razdruživanja i razdruživanja uopšte neće biti, a onaj ko ugrozi suverenitet BiH jednostrano stavljajući zakone naše zemlje van snage bilo gdje u državi, postaje pobunjenik. Obračun sa takvima možda potraje deset dana, deset mjeseci ili deset godina, ali je sigurno da bi u slučaju pobune došlo do oružanog sukoba.

Neprijatelji države žive u iluziji da svoje ciljeve mogu postići mirnim sredstvima, da jednog dana mogu početi stavljati državne zakone van snage a da će se to tolerisati jer, i tu su u pravu, nikom nije do rata. Ali izbor između nestanka BiH i rata je Sarajevu već jednom ponuđen i to u vrijeme kada je Sarajevo bilo u deset puta goroj poziciji nego danas. Sasvim opravdano, izabralo se odbranu države. Tako da je uvjerenje kako će Sarajevo ovaj put izabrati drugačije, jako opasno jer je sigurno da neće.

Postoje tri faktora sa kojim separatisti moraju računati u slučaju da odluče ugroziti suverenitet države stavljanjem njenih zakona van snage. Prvi je reakcija države, drugi je reakcija bosanskohercegovaćkih patriota i treći je reakcija povratnika.

U slučaju državnih organa čiji je zadatak da brane suverenitet zemlje, sasvim je moguće da blokirani političkim opstrukcijama, isti ne reaguju. Četnici će svoje poteze pokušati predstaviti kao politički proces koji ne ugrožava državu, poput nekadašnjih SAO, čije postojanje tih početnih dana nije pravdano velikosrpskim idealima nego zaštitom Srba. Kada i ako odluče da državne zakone stave van snage, četnici će istovremeno pokrenuti dijalog o vraćanju tih zakona na snagu kako bi dobili na vremenu i odgodili reakciju SIPA-e i OS. U Sarajevu će biti bulumenta političara, kako iz SDA, tako i iz SDP-a, koji će jedva dočekati taj mamac, pokušavajući stvari završiti kroz dijalog, ne shvatajući da se radi o triku. Tako da postoji realna mogućnost da Oružane Snage i SIPA uopšte ne reaguju na pobunu.

U prošlom ratu, značajnu je ulogu odigralo i samoorganizovanje bosanskohercegovaćkih patriota. U budućnosti, tog samoorganizovanja ne smije biti jer je bilo kakvo organizovanje i planiranje paravojnog djelovanja krivično djelo. Međutim, ako četnici prekrše mirovni sporazum i stave državne zakone van snage, a OS i SIPA blokirane političkim manevrima ostanu u svojim bazama, bosanskohercegovaćke patriote će morati uzeti stvari u svoje ruke i pokazati da mirnog razdruživanja neće biti. To u velikoj mjeri i ne mora biti oružano djelovanje, moguće su barikade održavane od strane nenaoružanih ljudi na putnim komunikacijama širom četniteta, ali ni oružano djelovanje nije isključeno. Ovdje treba naglasiti da ne smije biti planiranja i organizovanja bilo kakvog paravojnog djelovanja na području četniteta dok četnici ne naprave prvi korak i izazovu pobunu jednostranim stavljanjem državnih zakona van snage.

Treći faktor su povratničke sredine. Onog trenutka kada četnici stave državne zakone van snage, povratničke sredine će inicirati stavljanje entitetskih zakona van snage u svojim zajednicama. To će biti moguće uraditi širom četniteta, ali je vrlo vjerovatno da će četnici po tom pitanju pokušati uraditi sve što je u njihovoh moći, kako bi potkupili lokalne predstavnike preko kojih bi obezbjedili lojalnost povratnika. U nekim će sredinama to četnicima poći za rukom, u nekim neće, ali je sigurno da će im ovo predstavljati problem kojeg neće biti u stanju riješiti bez nasilja.

A ako se odluče na nasilje, bilo u slučaju mirnih demonstracija bosanskohercegovačkih patriota koji su blokirali neku od putnih komunikacija, bilo u slučaju povratničkih sredina koje će se staviti van nadležnosti četniteta, onda će biti nemoguće zadržati OS i SIPA-u u njihovim bazama.

Zato mirno razdruživanje nije moguće.


Frankyee
Posts: 1515
Joined: 02/04/2006 21:49
Location: Krajina u srcu

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Frankyee » 25/06/2011 10:42

Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.

od 92 do 95 je to izlo genocidom, silovanjem zena, nozem , puskom i slicno
od 95 do 2000 sprjecavanjem povratka , koji su radili svi manje vise ,
od 2000 do 2005 prodajom imovine "nacionalnih manjina" i razmjenom i preseljenjem u gradove
Stalno sirenje mrznje od strane cetnika i ustasa, velicanje zlocinaca, blokada dravnih ustanova i slicno
Od 92 se nove generacije Srba uce da mrze "turke" i "balije" i to znaci da postoji bar 20 generacija onih koji mrze od malih nogu. To je gore nego sto je bilo 92.

Kada sve ove generacije Srba odrastu i postanu politicke , kulturne i ekonomske licnosti, tada ce da postane razdruzivanje neminovno, i tada je vrlo lako da ce to biti "mirnim putem" bez velikog rata, mozda neki incidenti i slicno.

Ali to razdruzivanje i nije lose ako ce dovesti do toga da se Srbi okupe u par etnicki cistih sredina, sami sa sobom ce se zabaviti, njihova mrsnja od malih nogu ce doci do izrazaja i oni ce sebe sami da pocnu unistavati. Genocid je u glavama i zeljama mnoghih Srba, oni su ponosni na zlocince. Dovoljno je vidjeti kako vole Mladica. Cijeli svijet ce da ih jos vise prezire zbog toga.

Ali najvaznije sto treba reci je da razdruzivanje ne znaci gubitak teritorije BiH. Srbi se mogu mirno razdruziti ako se isele u Srbiju ili mirno zive u nekim svojim sredinama ( sto vec prakticno imaju).

Pokusaj odvajanja teritorije drzave jednostano nece uspjeti , ne zbog snage i sloznosti onih koji bi branili BiH vec zbog nedostatka snage Srba.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 10:47

Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.

User avatar
vivaldi
Posts: 7322
Joined: 16/08/2008 15:56

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by vivaldi » 25/06/2011 11:08

Citav uvodni post ti je hipoteticki nategnut do maksimuma - na jednu pretpostavku vezes drugu pretpostavku pa trecu...
Istom metodologijom i dodik objasnjava zasto je BiH neodrziva.

Njegov secesionisticki scenario uopste ne ide po toj matrici.

Blic - - 27.07.2010
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti Republike Srpske u ovom momentu bio avanturizam. "Treba izbeći bilo kakav avanturizam.

Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.

NoriDeNoir
Posts: 209
Joined: 19/05/2009 22:50

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by NoriDeNoir » 25/06/2011 11:09

Skijaš wrote:
Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.
Iako po subjektivnim stavovima zastupam vise tvoje stavove nego stavove vecine gradjanja RS-a ipak objektivno gledajuci mislim da ne postoji sansa ikakvog ukidanja RS-a ili na neki nacin gusenja zelje za odcjepljenje kod dobrog dijela gradjanja BiH.
To mislim da je realnost jer ako pogledamo neke punoo bogatije i razvijenije zemlje(npr. Spanija, Belgija, pa ako hocemo i Cipar itd...) gdje bi kada se cijelokupna situacija uporedi sa situacijom u BiH trebali da postoje svi preduslovi za gasenje tih separatistickih ideja, realnost je ipak drugacija.

To govorim zato sto se cesto cuje da bi sve bilo ok ako bi drzava bila razvijenaija, ekonomska situacija bolja, budemo primljeni u EU itd... Ali ja cisto sumnjam da bi bilo sta od toga moglo pozitivno djelovati.
Mi koji zelimo cijelovitu BiH imamo srece so srbi imaju Kosovo pa sve dok ga ne priznaju ne mogu otvoreno i javno podrzavati razdruzivanje BiH a RS-u nije u interesu razdruzivanje ako ih matica nece priznati (to je i sam Dodik izjavio nekoliko puta) ali vjerujem da ako se ikada Kosovo prizna od strane srbije da ce i kod nas nastati pravi kosmar.

Ponavljam, zastupam stavove o jedinstvenoj BiH ali sam skoro siguran da nas u buducnosti ceka ili slucaj Belgije ili slucaj Srbije tj. RS ce ili konstantno blokirati rad drzave ili ce uraditi ono sto je i Kosovo uradilo. To ce se desiti za 10, 20, 100 godina ne znam ali sam siguran da jednom hoce - nazalost!

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Alfons Kauders » 25/06/2011 11:13

Religious Fantastic wrote: Nestati??? Drago dijete, idi i liječi se...

Ovdje će biti mržnje dok ima i ljudi. Tri strane imaju tri pojma suživota...i svega drugog. Tri strane vode tri maksimalističke politike...bez spremnosti na odstupanje. I ti pričaš o tome kako će nestati međuetnički antagonizmi kada slomimo četnike i druge elemente?! WTF??? Ah da...jedino ako si pod tim "slomimo" mislio na fizičko istrebljenje Srba i "drugih elemenata" (konačno rješenje).

A sadržaj tvog prvog posta...pa vjerovatno si previše mlad da se sjećaš kako je bilo u Jugi i kako se ona raspala. Ako si legalista, kao što želiš prikazati u svom textu iznad, onda bi valjda trebao priznati da su i svi koji su razbijali Jugoslaviju (BH patrioti, tuđmanovci, sprski pobunjenici u Hrvatskoj) BILI de facto pobunjenici i da je JNA imala osnovu za oružano djelovanje? Jel' tako? Ah da...to su oni, a ovo smo mi...zaboravio sam...

Nađi si neku drugu zanimaciju. Ovo ti ne ide baš.
Svasta ti udrobi tu, npr. u istu ravan stavljas "tudjmanovce" i srpske pobunjenike. Jedni su bili legalno izabrana vlast nezavisne i medjunarodno priznate drzave, drugi su bili upravo to sto si i sam rekao - pubunjenici.

Zato se mani legalizma ako se bas i ne razumijes u pravnu stranu stvari, od preporuka Badinterove komisije pa do danas. Usput, svi smo ovdje dovoljno stari da se "sjecamo" raspada Juge, a ako sam dobro upratio Skijas je pride nekoliko godina stariji od mene...

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Alfons Kauders » 25/06/2011 11:27

vivaldi wrote:Citav uvodni post ti je hipoteticki nategnut do maksimuma - na jednu pretpostavku vezes drugu pretpostavku pa trecu...
Istom metodologijom i dodik objasnjava zasto je BiH neodrziva.

Njegov secesionisticki scenario uopste ne ide po toj matrici.

Blic - - 27.07.2010
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti Republike Srpske u ovom momentu bio avanturizam. "Treba izbeći bilo kakav avanturizam.

Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.
Ne ide, i ne treba ocekivati tako radikalne poteze, barem ne jos.

Medjutim vremena nestaje, jedina nada za tu politiku je pristupni proces EU - unija nikad nece primiti nefunkcionalnu drzavu koja bi nekad u buducnosti mogla opstruirati ili blokidati proces donosenja odluka unutar same unije.

Dodik i Covic igraju na tu kartu, da pokusaju dokazati kako je bilo kakav dogovor u BiH nemoguc i da je potrebno udovoljiti njihovim nerealnim i neopravdanim zahtjevima kako bi BiH nastavila napredovati prema clanstvu. Oprobani Milosevic fazon, napravis vjestacki problem i onda trazis ustupke za njegovo rjesavanje. Dakle jednostavno ce opstruirati sve sto mogu i traziti sto veci stepen autonomije za deblokadu politickog procesa.

Problem je sto je takva politika prilicno riskantna, tj. moze imati i kontra efekat. Ako ne osiguraju jaku podrsku za svoje nakane unutar EU, onda ne vjerujem da imaju neke velike sanse za uspjeh, otuda i nervoza koju gledamo jos od prije izbora. Jasno im je da vrijeme nije na njihovoj strani, Hrvatska ima pametnija posla, a uskoro na vlast dolazi SDP. Srbija se takodjer zabavila sama sobom, a kad Grobar pobijedi na izborima malo je vjerovatno da ce EU imati razumijevanja za njene zahtjeve. Grcka ispada iz igre kao jak saveznik i sponzor, Turska lagano jaca, Britanija digla ruke od Srbije i sada igra sa Amerikom. EU se mijenja, sve je vise skepticizma prema sirenju unije i nece dopustiti da im povrh svih nevolja neki coban iz Laktasa pravi probleme i gura nefunkcionalnu drzavu u uniju...

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 11:27

Religious Fantastic wrote:
Skijaš wrote:
Frankyee wrote:Na zalost razdruzivanje je vec napravljeno i jos vise se ojacava.
Međuetnički antagonizmi će nestati kada slomimo četničke, ali i druge elemente koji insistiraju na tom da suživot nije moguć.

Nestati??? Drago dijete, idi i liječi se...

Ovdje će biti mržnje dok ima i ljudi. Tri strane imaju tri pojma suživota...i svega drugog.
Kada se zabrani širenje mržnje kroz sistem, kada se donese potrebne zakone i o medijima i o obrazovanju a i o političkom djelovanju, stvari će se vratiti u normalne okvire. U vrijeme Jugoslavije stvari su funkcionisale zato što je bilo zabranjeno širiti mržnju. U Americi su bijelci vezivali crnce za stubove i bičevali do iznemoglosti bez ikakvih posljedica, a sada su evoluirali u društvo koje ima posebne zakone kojim se kažnjava takozvane "hate crimes" i stvari funkcionišu.

Sistem je najbitniji. Kada slomimo ove koji mrze i zakonom zaustavimo širenje mržnje, Baja Mali Knindža će hljeb zarađivati pjevajući na koridi u Čevljanovićima o Tvrtku i Kulinu.
A sadržaj tvog prvog posta...pa vjerovatno si previše mlad da se sjećaš kako je bilo u Jugi i kako se ona raspala. Ako si legalista, kao što želiš prikazati u svom textu iznad, onda bi valjda trebao priznati da su i svi koji su razbijali Jugoslaviju (BH patrioti, tuđmanovci, sprski pobunjenici u Hrvatskoj) BILI de facto pobunjenici i da je JNA imala osnovu za oružano djelovanje? Jel' tako? Ah da...to su oni, a ovo smo mi...zaboravio sam...
Ja sam bio spreman ići na slovenačke separatiste i očekivao sam reakciju JNA, uvođenja vanrednog stanja i tjeranje političara da svoja neslaganja rješavaju kroz institucije Jugoslavije. Ali onog trenutka kada su prevagu u JNA odnijeli velikosrpski elementi, dolazi do odustajanja od Jugoslavije i povlačenja vojske iz Slovenije i Istre. To mi je teže palo nego i rat i sve poslije toga.

JNA se stavila u službu četništva onog trenutka kada je donešena odluka o povlačenju iz Slovenije i dijelova Hrvatske i tim je činom izgubila pravo da brani Jugoslaviju u Vukovaru i Tuzli.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 11:31

vivaldi wrote:Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.
Ova tema je napisana samo kako bi se na nju slalo delegate koji prljaju druge diskusije na forumu glupostima o "mirnom razdruživanju".

Kao i ti, prilično sam siguran da se Dodik, a ni bilo koji drugi političar poslije njega, neće usuditi i napraviti ovaj korak. Ovo je tu tek onako, usput.

prika621
Posts: 3
Joined: 07/05/2011 12:47

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by prika621 » 25/06/2011 11:35

uvodni post je najobicnija utopija.sve je puno patriota i patriotizma,ali volio bi vidjeti patriote kad zapuca.nebi ih mogle progutati zapadne granice zemlje.toliko o patriotama.inace su bosanci preoptereceni tom pricom o drzavi i odcjepljenju rs.svima jedno jednostavno pitanje,cemu sluzi drzava,bosna je korumpirana drzava/DRUGO PITANJE JE DA LI JE UOPCE DRZAVA/korumpirana je od vrha do zadnje mjesne zajednice i svaki bosanac to podrzava jer 500 godina zivi u takvoj drzavi i prilagodio se,nastoji izvuc neku korist za sebe/ONAKO NA GU.ZOVE/ o nemogucnosti da se rs odcijepi raspravite sa srpskim nacionalistima o odcjepljenju kosova.RS se vec odcijepila samo to AVAZ nije objavio pa bosanci jos ne znaju

kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by kv99 » 25/06/2011 11:39

vivaldi wrote:Citav uvodni post ti je hipoteticki nategnut do maksimuma - na jednu pretpostavku vezes drugu pretpostavku pa trecu...
Istom metodologijom i dodik objasnjava zasto je BiH neodrziva.

Njegov secesionisticki scenario uopste ne ide po toj matrici.

Blic - - 27.07.2010
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti Republike Srpske u ovom momentu bio avanturizam. "Treba izbeći bilo kakav avanturizam.

Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.
Da ide po bilo kakvoj matrici opet se dolazi na istu poziciju : TREBA PROMJENITI STANJE NA TERENU AKO ZELI ODVAJANJE.
Sve ovo sa referendumom i zakonskim odlukama je vec probano 1992-92 i sta se tada dogodilo ? Tada su velikosrbi odrzali referendum po kojem je 90 % Bosne i Heregovine trebalo biti u Velikoj Smrdiji ...i sta bi ? Da li im se to automatski ostvarilo ? Da li su stali na tom referendumu ? Da li im je taj refernedum i svi oni "zakoni " koje su donijeli dalo sto su htjeli ? Odgovor je NE. I pored svih tih referenduma i "zakona " opet su trebali da promjene stanje na terenu i sto su i krenuli da urade. Tako i danas, ma koliko referenduma obavili ili tzv "zakona " donijeli opet tzrebaju da promjene stanje na terenu. I tu dolazi do problema za njih jer nije bas lahko da se neko nagovori na miran nacin da napusti svoje ognjiste . To su znali 1992 i to znaju i danas. Zato prepreka nije u zakonima ili da li se moze odrzati referendum ili ne , da li ce im MZ dati zeleno svjetlo ili ne, vec je prepreka mjenjanje stanja na terenu.

kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by kv99 » 25/06/2011 11:44

prika621 wrote:uvodni post je najobicnija utopija.sve je puno patriota i patriotizma,ali volio bi vidjeti patriote kad zapuca.nebi ih mogle progutati zapadne granice zemlje.toliko o patriotama.inace su bosanci preoptereceni tom pricom o drzavi i odcjepljenju rs.svima jedno jednostavno pitanje,cemu sluzi drzava,bosna je korumpirana drzava/DRUGO PITANJE JE DA LI JE UOPCE DRZAVA/korumpirana je od vrha do zadnje mjesne zajednice i svaki bosanac to podrzava jer 500 godina zivi u takvoj drzavi i prilagodio se,nastoji izvuc neku korist za sebe/ONAKO NA GU.ZOVE/ o nemogucnosti da se rs odcijepi raspravite sa srpskim nacionalistima o odcjepljenju kosova.RS se vec odcijepila samo to AVAZ nije objavio pa bosanci jos ne znaju
Bila bi utopija da je stanje na terenu onako kako vama odgovara. Tada bi bila utopija jer ni ja ne bi vjerovao da ce neko iz Sarajeva krenuti na juris na Banja Luku. Ali problem za kvislinge je da oni trebaju da krenu u juris da bi dobili to sto ti tvrdis da vec imaju. Pitaj sebe da li je ljubav prema Dodiku veca od ljubavi prema ljubavi za svojim ognjistem a pogotovo zivotom ? Ako smatras da ce neko radije da krene da gine za Dodika nego sto ce neko radije da krene da se brani onda neka slobodno uzmu kamu u ruke ali zapamti da ovaj put nema citave jedne armade da daje podsku.
A sto se tice korumpiranosti i Srbija a i Hrvatska nisu nista bolje od Bosne i Hercegovine pa kada podjelis njih zbog toga onda se javi i ovdje.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 11:51

prika621 wrote:uvodni post je najobicnija utopija.sve je puno patriota i patriotizma,ali volio bi vidjeti patriote kad zapuca.nebi ih mogle progutati zapadne granice zemlje.toliko o patriotama.inace su bosanci preoptereceni tom pricom o drzavi i odcjepljenju rs.svima jedno jednostavno pitanje,cemu sluzi drzava,bosna je korumpirana drzava/DRUGO PITANJE JE DA LI JE UOPCE DRZAVA/korumpirana je od vrha do zadnje mjesne zajednice i svaki bosanac to podrzava jer 500 godina zivi u takvoj drzavi i prilagodio se,nastoji izvuc neku korist za sebe/ONAKO NA GU.ZOVE/ o nemogucnosti da se rs odcijepi raspravite sa srpskim nacionalistima o odcjepljenju kosova.RS se vec odcijepila samo to AVAZ nije objavio pa bosanci jos ne znaju
Otcjepljenja neće biti, stvari će se zadržati u okviru sistema a četnici će sve više biti u problemima. Ovo Dodikovo buncanje podsjeća na one njemačke ofanzive tamo negdje pred kraj Drugog svjetskog rata. Nije lijepo za vidjeti ali generalno ne može promjeniti tok rata.

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Alfons Kauders » 25/06/2011 11:52

Skijaš wrote:
vivaldi wrote:Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.
Ova tema je napisana samo kako bi se na nju slalo delegate koji prljaju druge diskusije na forumu glupostima o "mirnom razdruživanju".

Kao i ti, prilično sam siguran da se Dodik, a ni bilo koji drugi političar poslije njega, neće usuditi i napraviti ovaj korak. Ovo je tu tek onako, usput.
Nece, a nema ni podrske u narodu. Deklarativno ima, ali jedno je guslati a nesto sasvim deseto ratovati... Cavic je dobro rekao da ne treba traziti hljeba preko pogace, tako bi vecina mislila kada bi se krenulo tim pravcem

Medjutim cijela prica ipak nije toliko bezazlena i nije samo za domacu upotrebu - cilj je generisanje krize, sto sam maloprije objasnio.

Lideri sarajevskih partija mudro sute, prosli su dani 100% Harisa, samo pustaju Miletu da laje i da se blamira, a ovaj uporno nabacuje lopte koje niko ne suta.

Zato otvoreno ne govore ono sto je i budali jasno - "razdruzivanje" bi bilo ravno proglasenju rata. Zato i navlace Milu na tanak led, a kila mu ne fali... Nije da prizivaju rat, jer su male sanse da bi do rata doslo (nijedna strana nije u dobroj poziciji), ali prizivaju dodatnu radikalizaciju za koju bi se mogla okriviti RS.

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 12:00

Alfons Kauders wrote:Dodik i Covic igraju na tu kartu, da pokusaju dokazati kako je bilo kakav dogovor u BiH nemoguc i da je potrebno udovoljiti njihovim nerealnim i neopravdanim zahtjevima kako bi BiH nastavila napredovati prema clanstvu. Oprobani Milosevic fazon, napravis vjestacki problem i onda trazis ustupke za njegovo rjesavanje. Dakle jednostavno ce opstruirati sve sto mogu i traziti sto veci stepen autonomije za deblokadu politickog procesa.

Problem je sto je takva politika prilicno riskantna, tj. moze imati i kontra efekat.
Dodikovo podvijanje repom po pitanju referenduma i prihvatanje strukturalnog dijaloga o pravosuđu je najbolji primjer tog kontraefekta. Nama savršeno odgovara proces kojim će se bosanskohercegovačko pravosuđe uskladiti sa EU standardima i tih se dana našlo limit četničke opasnosti. Dok se nije odustalo od referenduma u zamjenu za proces reforme kojim se neminovno jača državno pravosuđe, ja sam mislio da postoji opasnost od Dodikove pobune i oružanog sukoba. Sada sam prilično siguran da to nije vjerovatno i da će se krmak ipak zadržati u okviru sistema. Ma koliko ga to bolilo.

User avatar
plain vanilla
Posts: 61236
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
Has thanked: 46 times
Been thanked: 46 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by plain vanilla » 25/06/2011 12:02

"Dodik je nekada bio protivnik Slobodana Miloševića. Danas, međutim, vodi istu politiku kao Milošević, samo drugim sredstvima, suptilnije, bez tenkova, i genocida, već politički. On igra na faktor umora međunarodne zajednice kako bi RS izveo iz BiH", kazao je Mesić.

Po njegovom mišljenju, međunarodna zajednica trebala bi ojačati poziciju visokog predstavnika, koji mora dobiti mogućnost izbaciti iz političkog života one koji žele uništiti BiH.

Upitan je li to znači da bi Dodik trebao otići s vlasti, Mesić je odgovorio: "Da. Europa će se kad tad suočiti s tim problemom, koji će biti teže riješiti kasnije."

“Daytonski sporazum je okončao rat, ali njime nisu stvoreni mehanizmi koji bi pomogli BiH da funkcionira kao normalna država. Ako se traži ključ za bosanski problem onda se samo jedan dio nalazi u Banjoj Luci, a veći dio u Beogradu”, rekao je Mesić.

Bivši šef hrvatske države kaže i da je osobno bosanskim Hrvatima rekao da je njihova domovina BiH i glavni grad Sarajevo, te da bi svoju politiku tebali formirati u BiH.

Po Mesiću, Beograd takvo nešto nije rekao Srbima u BiH.
"Službeni Beograd kaže da je BiH jedinstvena država, koju podržava, ali istovremeno podržava u svemu Dodika. A on čini sve što može da uništi BiH”, naglašava Mesić.
A od mirnog razdruzivanja nema nista, od rata jos manje..

User avatar
poznanik
Posts: 6749
Joined: 12/05/2010 16:18
Location: Novo Sarajevo

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by poznanik » 25/06/2011 12:05

Alfons Kauders wrote:...Lideri sarajevskih partija mudro sute, prosli su dani 100% Harisa, samo pustaju Miletu da laje i da se blamira, a ovaj uporno nabacuje lopte koje niko ne suta.

Zato otvoreno ne govore ono sto je i budali jasno - "razdruzivanje" bi bilo ravno proglasenju rata. Zato i navlace Milu na tanak led, a kila mu ne fali... Nije da prizivaju rat, jer su male sanse da bi do rata doslo (nijedna strana nije u dobroj poziciji), ali prizivaju dodatnu radikalizaciju za koju bi se mogla okriviti RS.
...prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnopolitičkim interesima SAD, kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, predstavljaju aktivnosti osoba koje su uključene, pomažu, sponzorišu ili podržavaju nasilje u svim zemljama Zapadnog Balkana...

“Kriza proizašla iz aktivnosti tih osoba i ona nije riješena. Zbog toga sam odlučio da je neophodno da se produže mjere nacionalne bezbjednosti u vezi sa Zapadnim Balkanom, i da se zadrže na snazi sankcije da bi se toj prijetnji ogovorilo”, navodi se u saopćenju predsjednika Obame... (24.06.2011.)

User avatar
El Vanjcho
Posts: 235
Joined: 16/06/2011 04:51
Location: sa druge strane jastuka

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by El Vanjcho » 25/06/2011 12:09

Nema razdruzzivanja ali nema ni udruzivanja.

Vjecita pat pozicija.

Trpit ce samo obicni gradjani, ali ko nas jebe.

Kupi prnje i bjezi kud koji, najpametnije. Sto se i desava, masa naroda bjezi i danas, kako god ko zna. Eno ih podrinjci po Francuskoj zive pod satorima, sve emigriralo "na crno" zadnjih godina. O tome nasi mediji naravno ne govore, pise Senad i prilozi i pokoju fotografiju tog jada i tuge, ali Senad je cetnik, ustasa, sta li vec, izdajica.

Da ne govorim o ovim sto imaju hrvatske i srbijanske pasose, masovno iseljavanje. Niko normalan ne zeli zivjeti u drzavi u kojoj napretka nema.

To sto su se pojedinci zatvorili u svoje lokalne zajednice, i ne vide dalje od Ilidze, snaslo se za poslove, solidna plata, pa misle da je tako u cijeloj BiH, to je neka druga stvar. Egoizam je takodje ljudska "vrlina".

User avatar
Ljepoje
Posts: 197
Joined: 04/04/2011 23:39
Location: Harem

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Ljepoje » 25/06/2011 12:15

Ja rekoh vi govorite o "Mirno razdruživanje Srbije" i zašto ga ne može biti...Ništa onda, trebam najavit Zuki :D :D :D

User avatar
Skijaš
Posts: 11196
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu
Been thanked: 6 times

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by Skijaš » 25/06/2011 12:18

El Vanjcho wrote:Nema razdruzzivanja ali nema ni udruzivanja.

Vjecita pat pozicija.

Trpit ce samo obicni gradjani, ali ko nas jebe.
Sarajevo ne osporava proces reformi potrebnih za euroatlantske integracije. Dodik otvoreno kaže da će između nadležnosti i članstva u EU izabrati prvo i da mu u tom slučaju ne treba EU. Tako da je prilično jasno šta je ovdje problem i ko koči. Strane se nije moglo izjednačavati u ratu, ne može ni u miru.

User avatar
irvinx1
Posts: 1581
Joined: 22/07/2010 18:25

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by irvinx1 » 25/06/2011 12:24

Jebe mi se za udruzivanje i razdruzivanje, granice, nacije, narode tj. stocne fondove.. Jebe mi se kako ce se koji pedalj ovog usranog polutoka zvati... Licno ne bi volio da se Bosna dijeli, ali garant hoce u nekoj daljoj buducnosti...

Odoh na Aljasku!

User avatar
vivaldi
Posts: 7322
Joined: 16/08/2008 15:56

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by vivaldi » 25/06/2011 12:26

Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:Citav uvodni post ti je hipoteticki nategnut do maksimuma - na jednu pretpostavku vezes drugu pretpostavku pa trecu...
Istom metodologijom i dodik objasnjava zasto je BiH neodrziva.

Njegov secesionisticki scenario uopste ne ide po toj matrici.

Blic - - 27.07.2010
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti Republike Srpske u ovom momentu bio avanturizam. "Treba izbeći bilo kakav avanturizam.

Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.
Ne ide, i ne treba ocekivati tako radikalne poteze, barem ne jos.

Medjutim vremena nestaje, jedina nada za tu politiku je pristupni proces EU - unija nikad nece primiti nefunkcionalnu drzavu koja bi nekad u buducnosti mogla opstruirati ili blokidati proces donosenja odluka unutar same unije.

Dodik i Covic igraju na tu kartu, da pokusaju dokazati kako je bilo kakav dogovor u BiH nemoguc i da je potrebno udovoljiti njihovim nerealnim i neopravdanim zahtjevima kako bi BiH nastavila napredovati prema clanstvu. Oprobani Milosevic fazon, napravis vjestacki problem i onda trazis ustupke za njegovo rjesavanje. Dakle jednostavno ce opstruirati sve sto mogu i traziti sto veci stepen autonomije za deblokadu politickog procesa.

Problem je sto je takva politika prilicno riskantna, tj. moze imati i kontra efekat. Ako ne osiguraju jaku podrsku za svoje nakane unutar EU, onda ne vjerujem da imaju neke velike sanse za uspjeh, otuda i nervoza koju gledamo jos od prije izbora. Jasno im je da vrijeme nije na njihovoj strani, Hrvatska ima pametnija posla, a uskoro na vlast dolazi SDP. Srbija se takodjer zabavila sama sobom, a kad Grobar pobijedi na izborima malo je vjerovatno da ce EU imati razumijevanja za njene zahtjeve. Grcka ispada iz igre kao jak saveznik i sponzor, Turska lagano jaca, Britanija digla ruke od Srbije i sada igra sa Amerikom. EU se mijenja, sve je vise skepticizma prema sirenju unije i nece dopustiti da im povrh svih nevolja neki coban iz Laktasa pravi probleme i gura nefunkcionalnu drzavu u uniju...

Ovo je vec konkretnije i da se diskutovati.

BiH sve ove godine djeluje kao ruka u gipsu koja nikada nije namjestena pa sa jedne strane zarasta, a sa druge strane zarasta pogresno (ovo valjda ne treba previse obrazlagati - drzava je svake godine, godinu starija, a godinu su strariji i entiteti, dva opozitna procesa)

Moje dvije osnovne hipoteze su da je Dodikovim planovima nepremostiva smetnja Washington. Jos od vremena bombardovanja i Dejtona, svaka americka administracija je snazno podrzavala drzavu.

Moje misljenje je da njegovi (ne licno njegovi, vec kreatora nacionalne politike ko god da su) planovi idu u 2 pravca koji ga mogu dovesti do cilja: 1) Natjerati amere da promjene misljenje, 2) Bosnjacima ogaditi drzavu.

Oba plana podrazumijevaju: nefunkcionalnost drzave kroz podmetanje nogu i zadrzavanje etnicke cistoce.
Ovo drugo je fakticki vec osigurao i tu je objektivno prica zavrsena. Podmetanje je kontinuirani proces koji ima za cilj Amerima dokazati da drzava jednostavno ne funkcionise, a paralelno ocekivati da se kod Bosnjaka pojavi neki despot koji ce pozeliti svoj pasaluk (npr. Fahro).

Medjutim, kada je rijec o Amerima, on tu ocekuje da Srbija pokrene jacu inicijativu "u cilju smirivanja situacije u cijelom regionu", pokretanjem razgovora oko Kosova , gdje bi Beograd konacnu pustio Kosovo niz vodu, prestao ih blokirati itd. u zamjenu za RS.

Objetkivno, ne vidim da tu moze doci do bilo kakvih promjena u narednih najmanje 10-15 godina, a sve preko tog perioda bi sada bila pretjerana spekulacija.

Sa druge strane imas Sarajevo, koje sve ove godine na unutrasnjem planu vodi katastrofalnu politiku, a najveca greska sa nepopravljvim posljedicama je totalna propast povratka. Bez multietnietnicosti nema funkcionalne BiH, ni jednistva ni ko zna cega jos. Upravo zbog toga, sta god ti iz Tuzle ili ja iz Sarajeva laprdali, to u BL niko niti cuje, niti vidi, niti ga zanima, niti mu mozes bila sta nametnuti.
Kompletna politika Sarajeva je oslonjena na medjunarodni faktor sto je totalni promasaj jer ti unutrasnje odnose niko sa strane ne moze rijesiti.Ameri su broj 1 na planeti za lomljenje kicme, ali demokratiju nigdje ne nametnuse.

U svakom slucaju ni u ovom slucaju ne vidim bilo kakvog napredka narednih bar 10-15 godina.

Sto se tice EU, za razliku od tebe, ja njihovu pomoc apsolutno minimiziram. Generalno, mislim da ce EU dozivjeti neke dramaticne promjene ako uopste prezivi, strasno ce pojacati kriterije (hrvatska je vec to osjetila bar dijelom jer niko nije prosao put kao ona). Srbija je od EU daleko najmanje 10 godina, sa takodjer neizvjesnim ishodom tako da nisam siguran da ce zbog toga postati nesto kooperativniji prema briselu ili stroziji prema banjaluci., a evroskepticizam ce sigurno rasti sa novim uslovima.

Sa druge strane, ulazak hrvatske u eu ce takodjer nama (u to sam siguran) zakomlikovati unutrasnje odnose jer je hrvatske zadnje 2 godine mlada pred udaju. Suti i ne oglasava se previse iako su itekako imali razloga. Apsolutno sam uvjeren da kada udju u EU, nece biti ovako "fini" kao sad. Ne bi me cudilo da za za par godina kao punopravna clanica pocnu otvarati razne teme po briselskim kancelarijama.

Sto se tice Grcke i Turske koje si pomenuo, one po meni ni do sada nisu bili nikakav relevantan faktor osim deklarativnog. grci su teska dubioza koji ce se sami sobom baviti decenijama. Turska medjutim bez obzira na dobre odnose sa amerima aposlutno ne moze da napravi bilo kakav iskorak u pravcu ostvarenja svojih vanjsko politickih ciljeva - EU ih ocigledno ne zeli, a Turski Kipar je i dalje izolovan. Na unutrasnjem planu i dalje imaju ogormne probleme sa Kurdima i islamistima.

Mozda eventualno da konacno krenu sa ekonomskim uticajem na ovom prostoru koji je sada apsolutno beznacajan u regionu. (npr. vise je u regionu investirao Mercator iz dvomilionske Slovenije nego cijela Turska, pa ostale ozbiljnije igrace nema potrebe ni da spominjem).

Elem, kako god okrenes, ne vidim naznake bilo kakvih ozbiljnijih promjena kod nas u narednih bar 10 godina, pa vjerovatno tek tada treba praviti sljedecu inventuru.

kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by kv99 » 25/06/2011 12:26

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:...Lideri sarajevskih partija mudro sute, prosli su dani 100% Harisa, samo pustaju Miletu da laje i da se blamira, a ovaj uporno nabacuje lopte koje niko ne suta.

Zato otvoreno ne govore ono sto je i budali jasno - "razdruzivanje" bi bilo ravno proglasenju rata. Zato i navlace Milu na tanak led, a kila mu ne fali... Nije da prizivaju rat, jer su male sanse da bi do rata doslo (nijedna strana nije u dobroj poziciji), ali prizivaju dodatnu radikalizaciju za koju bi se mogla okriviti RS.
...prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnopolitičkim interesima SAD, kako se navodi u saopćenju Bijele kuće, predstavljaju aktivnosti osoba koje su uključene, pomažu, sponzorišu ili podržavaju nasilje u svim zemljama Zapadnog Balkana...

“Kriza proizašla iz aktivnosti tih osoba i ona nije riješena. Zbog toga sam odlučio da je neophodno da se produže mjere nacionalne bezbjednosti u vezi sa Zapadnim Balkanom, i da se zadrže na snazi sankcije da bi se toj prijetnji ogovorilo”, navodi se u saopćenju predsjednika Obame... (24.06.2011.)
Podrzavaju , promovisu , pomazu nasilje :? Ma daj , sta zna taj Obama, sve ce Mile da sredi na miran nacin. On je toliko sarmantan da cim ga vide u Brckom svi ce ne-srbi odma sami i u miru da stave dvije kese u ruku i u izbjeglistvo. ILi ce svi da ostanu i zive u miru , kakve veze ima sto je u najvaznije strateskom gradu > 50 % ne- srba .Srbi su pokazali i ranije da mogu da zive u multietnickim gradovima i da im nije uopste strateski plan da prave drzavu za SRBE vec za sve one koji zive u tim gradovima i mjestima. Nisu oni pobili i protjerali sve one od Bijeljine, Bratunca, Brckog, Zvornika , Prijedora kada su vec imali kontrolu i uspostavili vlast, svi koji su htjeli su mogli da ostanu u miru. Nezavisna Republika Srpska bi bila ono sto i ranije , drzava za sve njene gradjane a ne samo za Srbe, ono sto su raspravljali u Vladi na Palama 1992 kako je 5 % ne-srba previse vec je dovoljno 3 % je bila samo sala. "Mir i samo mir za sve narode " je uvijek bio moto za stvaranje srpske drzave zapadno od Drine.

User avatar
vivaldi
Posts: 7322
Joined: 16/08/2008 15:56

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by vivaldi » 25/06/2011 12:31

plain vanilla wrote:A od mirnog razdruzivanja nema nista, od rata jos manje..
:D ja se raspisao ko lud, a ti to pojednostavi do maximuma sa istim zakljuckom :lol: . Zene su puno prakticnije.
kv99 wrote:
vivaldi wrote:Citav uvodni post ti je hipoteticki nategnut do maksimuma - na jednu pretpostavku vezes drugu pretpostavku pa trecu...
Istom metodologijom i dodik objasnjava zasto je BiH neodrziva.

Njegov secesionisticki scenario uopste ne ide po toj matrici.

Blic - - 27.07.2010
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da bi donošenje deklaracije o nezavisnosti Republike Srpske u ovom momentu bio avanturizam. "Treba izbeći bilo kakav avanturizam.

Ukucaj ovu izjavu i vidjeces da je mantra svaka 2-3 mjeseca. Ocigledno se radi o nekoj dugogodisnjoj strategiji. Trebao si temu i uvodni post okrenuti u tom smjeru u smislu sta bi to moglo podrazumijevati i kako se tome adekvatno suprotstaviti.
Da ide po bilo kakvoj matrici opet se dolazi na istu poziciju : TREBA PROMJENITI STANJE NA TERENU AKO ZELI ODVAJANJE.
Sve ovo sa referendumom i zakonskim odlukama je vec probano 1992-92 i sta se tada dogodilo ? Tada su velikosrbi odrzali referendum po kojem je 90 % Bosne i Heregovine trebalo biti u Velikoj Smrdiji ...i sta bi ? Da li im se to automatski ostvarilo ? Da li su stali na tom referendumu ? Da li im je taj refernedum i svi oni "zakoni " koje su donijeli dalo sto su htjeli ? Odgovor je NE. I pored svih tih referenduma i "zakona " opet su trebali da promjene stanje na terenu i sto su i krenuli da urade. Tako i danas, ma koliko referenduma obavili ili tzv "zakona " donijeli opet tzrebaju da promjene stanje na terenu. I tu dolazi do problema za njih jer nije bas lahko da se neko nagovori na miran nacin da napusti svoje ognjiste . To su znali 1992 i to znaju i danas. Zato prepreka nije u zakonima ili da li se moze odrzati referendum ili ne , da li ce im MZ dati zeleno svjetlo ili ne, vec je prepreka mjenjanje stanja na terenu.
Slezem se s tobom. To sam mislim objasnio u ovom poduzem postu. Ne moze Dodik nista dobiti sa bilo kakvim refenernudom. Medjutim, on nista nije ni izgubio, jer i za funkcionalniju drzavu ti treba promjena stanja na terenu.

zavrzlama
Posts: 9129
Joined: 15/01/2006 18:35
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: "Mirno razdruživanje" i zašto ga ne može biti

Post by zavrzlama » 25/06/2011 12:32

1991 BIH srba 1 340 000....godina 2011 BIH srba max 1 000 000 sa trendom daljnjeg smanjenja broja radi iseljavanja ,mortaliteta...godina 2025 BIH srba 700 000.....e ovu 2025 velikosrpski stratezi nece da docekaju sa manje stanovnika nego sam grad Sarajevo...bice nasilnog razdruzivanja .mora biti jer velikosrbi znaju da stagnacija na duge staze vodi ovome o cemu sam na pocetku napisao..ono sto ipak svi znaju iako bude i mirnog ili nasilnog razdruzenja BIH srbi ce izgubiti pola rs-a svakako,da bi zapad prisilio bosnjake i bosance na podjelu zemlje...sad se srbija i srbi u BIH vagaju da li je bolje pola BIH za sebe u okviru BIH ili nekih podrinjskih pripizdina kao pripojenih srbiji,a da ostanu bez bez dijela Brcko-Banja Luka ...BIH srbi ne zele BIH (njih ogromna vecina) oni kalkulisu sa nekim tektonskim poremecajem na relaciji zapad /islamski svijet,gdje bi rastom islamofobije,zapad kao odmnazdu dao srbima ono sto zele u BIH"kompletan rs u sastav srbije"..sve je ovo kockanje i trazenje hljeba preko pogace,ne kontajuci da ima narod kome je BIH sve i adut bioloskog opstanka..srpska politika u BIH gubi svakako....za kraj...srbi ce napraviti BIH normalnom drzavom ,ne sto je vole ,nego sto ce svojom politikom natjerati sebe da svoj opstanak vezu za normalnu BIH,pokusat ce oni i nasilnu secesiju kao dio slagalice vracanja BIH...the end.

Locked