popravljanje balkanskih država

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
petarbosni4
Posts: 35
Joined: 16/01/2011 16:47

popravljanje balkanskih država

Post by petarbosni4 » 04/05/2011 13:47

Popravljanje balkanskih država

U ovim državama ne možeš ništa dobroga napraviti. Ako imaš ideju za neki dobar posao, uzalud, jer dok pribaviš sve papire, ljudi iz pogrebnog zavoda već ti kucaju na vrata. Ako i započneš neki posao država te opljačka putem poreza, prireza, taksi i sličnih stvari. Ovdje nitko ne živi dobro jer i države koje pljačkaju svoje građane, zbog općeg siromaštva, i nemaju što upljačkati. Administratori, odnosno državni službenici imaju najmasovnije štrajkove. Sve u svemu stanje nije baš idealno niti idilično, pa se pitamo kako popraviti stvari.
«Riba smrdi od glave, a čisti se od repa», pa treba početi s čišćenjem.
To je u redu, ali kako? Treba jasno znati što je onaj rep od kojeg bi trebalo početi, pa evo riječ dvije o tome. Stvar je škakljiva ili skliska jer taj je «rep», naime, vrlo blizu glave.
Već sam natuknuo da, uzimanjem poreza, država naplaćuje svoje funkcioniranje i usluge koje nam čini. Državna administracija ne može živjeti od zraka. A, s druge strane ne možete ju silom smanjiti, pojeftiniti ili učiniti funkcionalnijom, Već je bilo takvih pokušaja, ali su propali. SSSR, USA, Kanada, Britania, Kina... Administracija je najmoćnija sila na svijetu i ne postoji niti će postojati takav subjekt koji bi joj mogao nametnuti nešto što bi bilo protiv njenih interesa.
Kako, dakle popraviti ove stvari, koje, očigledno, loše stoje, vrlo loše, jer upravo u tkivu administracije nalaze se one ljuske koje bi trebalo prve početi odstranjivati.
Evo kako:
Etablirati Zakon o kontroli efikasnosti vlasti.
Ako bi se uspjelo u tome, onda bi administracija sama, radi ostvarivanja svojih vlastitih interesa počela, iznutra uređivati i smanjivati samu sebe, i činiti se što funkcionalnijom, jer bi o stupnju njene funkcionalnosti ovisila veličina dohotka administratora, vlastodržaca, ugled, moć... Administracija bi bila kao nekakva riba koja se čisti od suvišnih ljusaka koje jooj ometaju kretanje i život. Da bi imala što je moguće veće dohotke, administracija bi morala smanjivati troškove svog funkcioniranja, a to znači; uzimati što je moguće manje poreze i biti optimalno na usluzi onim društvenim subjektima koji stvaraju nove vrijednosti. Bilo bi manje «papirologije», manje birokratskih «kvaka», manje gubljenja dragocjenog vremena građana, i manje posla za same administratore, zato jer bi se radilo pametnije organiziranije itd. a plaća bi bila veća. Eto, tako bi smo mogli početi.
Ovdje se neke stvari, zbog kratkoće teksta, čine možda malko nelogične čudne i nejasne. Zato pogledajte Zakon o kontroli efikasnosti vlasti na:
http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/c ... vatska.pdf


User avatar
MuaDib
Posts: 3706
Joined: 28/10/2006 23:25
Location: Sarajevo

Re: popravljanje balkanskih država

Post by MuaDib » 04/05/2011 15:47

Balkanske države i njihovi narodi, zbog pogrešnih politika i želje za provođenjem ideja s početka XIX vijeka, su uzrokovali to da će u XXI vijeku drugi odlučivati umjesto njih. Tu prije svega mislim na kolonizaciju Balkana od strane EU, koja će upravo svoju političku snagu početi dokazivati novim preuređivanjem Balkana.
Stoga moram ponoviti neke stvari koje sam već pomenuo.
Istražujući malo o dugoročnim ciljevima Evropske unije, po meni su za BiH interesantna dva cilja:
1. Zaokruživanje jedinstvenog Evropskog prostora koji uključuje današnju EU, zemlje EFTE, Zapdani Balkan i Tursku do 2015, najkasnije 2020. godine.
2. Uspostava održivih regiona unutar svake države i formiranje Zajednice evropskih regiona, kako bi se prevazišla dominantna uloga suvereniteta država članica.

U BiH se malo o tome govori ali u mnogim evropskim zemljama koje su u EU se provodi ili je provedena reorganizacija srednjeg nivoa vlasti. Također u susjednoj Hrvatskoj se priprema ukidanje županije i formiranje regiona: Središnja Hrvatska, Primorska Hrvatska, Slavonija i Dalmacija sa sjedištem u Zagrebu, Rijeci, Osjeku i Splitu. Također u toku je regionalizacija Srbije na Drinsko-sandžački, Šumadijski, Podunavski i Moravski region + Vojvodina i Beograd. U Albaniji je već započela reorganizacija države u tri regiona sa sjedištima u Skadru, Tirani i Elbesanu. Makedonija je isto u procesu regionalizacije, a Bugarska i Rumunija su ga završile. Sve ovo znači da će BiH sigurno uči u EU i da će se u tom procesu morati podjeliti na regione, jer je ovo sadašnje uređenje prevaziđeno i samo čeka ekonomski krah. U tom pogledu je vrlo interesantna karta predloženih regiona za zemlje Jugoistočne Evrope, po kojoj je BiH podjeljena na 5 regiona.

Image

Ovo je siguran znak da će kad tad toći do ustavne prekompozicije teritorijalnog uređenja BiH, zbog čega ni malo ne čudi pokušaj srpskih i hrvatskih političara u BiH, a i nekih bošnjačkih da zaokruže svoje nacionalne feude bilo kroz treći entitet, nezavisnu RS ili formiranje Bošnjačkog entiteta pod plaštom "izbjegavanja Palestinskog šala". Ali to su propale ideje, oni su toga svjesni, a ova kriza polako postaje alibi za EU i SAD da rasformiraju Dayton i sazovu novu Ustavotvornu konferenciju o BiH.

Post Reply