BAHREJN-deševanja

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
bogoljub
Posts: 2580
Joined: 14/03/2008 19:20
Location: Do you have a room tonight?

BAHREJN-deševanja

Post by bogoljub » 23/04/2011 19:01

– Organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su od bahreinskih vlasti da prestanu sa hapšenjem ranjenika i zaustave napade na bolnice, prenosi Reuters. Tri nevladine organizacije zatražile su od Bahreina da zaustavi kršenje ljudskih prava i prestane sa napadima na bolnice u cilju hapšenja medicinskog personala. Na osnovu pomenutog izvještaja vojnici Al-Halife, uz podršku saudijske vojske, napadaju na bolnice prilikom čega hapse ranjene političke aktiviste i liječnike. Istovremeno međunarodna organizacija Amnesty International je zatražila od zapadnih zemalja da odustanu od slijeđanja dvostrane politike prema posljednjim dešavanjima u Behreinu. AI traži od Zapada, da kao u Tunisu i Egiptu, poveća pritisak na zvaničnike Bahreina. AI je objavila da se narodni pokreti stanovništva Bahreina suočavaju sa velikom represijom, brutalnim ponašanjem i novim talasom hapšenja. Od početka antivladinih demonstracija stanovnika Bahreina snage sigurnosti te zemlje su uništile 35 džamija.

Zapalili su džamije! Zapalili su Kur'ane! Napadaju nedužan narod, pa čak i ranjenike u bolnicama, to su divljaci pravi. Ništa im nije sveto.
Prevršili su svaku mjeru!


User avatar
Nele9
Posts: 598
Joined: 27/10/2010 12:45

Re: BAHREJN-deševanja

Post by Nele9 » 24/04/2011 10:54

Ništa se ovde neće značajno promijeniti. Vjerujem da je emir Bahreina odradio taktički pametan potez, naravno uz aminovanje Saudije koja je zajedno sa UAE i direktno učestvovala u vojnoj intervenciji. Pravno je iskorišten GCC sporazum (Gulf Cooperation Council) o zajedničkoj odbrani. I iako on okvirno ne podrazumijeva uplitanje u interne stvari jedne od članica, ovo se zaobišlo time što je bahreinski emir zatražio intervenciju, dakle vladar jedne od članica.

U jednom od svojih prošlih postova sam rekao da je Saudija u stalnom strahu od prodora Irana. Istovremeno SAD žele kontrolu protoka nafte i kontrolu nad Perzijskim zalivom. U Bahreinu, SAD imaju taktički veoma bitnu bazu tako da se interesi Saudije i SAD u ovom slučaju poklapaju.

Vjerujem da su izvještaji o paljenju džamija malo prenapuhani. Vjerojatno su na meti šiitske husejnije koje su i ranije a i sada služe kao operativne baze demonstranata. Naravno vojno-policijski aparatus je udario na vodje pobune, zatim na operativne baze, a ubrzo će se pristupiti strogoj kontroli i pronalasku eventualnih Basidžija (Basij) koji su neka vrsta dobrovoljaca/religijskih policajaca Irana. Vidjećemo šta dalje slijedi.

Post Reply