Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
Post Reply
User avatar
black
Posts: 15296
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 3 times
Been thanked: 70 times

#1 Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by black » 26/01/2011 22:12

Image

Uskoro počinju probe za novu međunarodnu koprodukciju East West Centra po esejima Miroslava Krleže Evropa danas. Premijera predstave bi se trebala održati 16. februara ove godine, a prva repriza 17. februara, saopćeno je iz East West Centra.
Predstavu je adaptirao i režirao Haris Pašović, a u njoj glume Miki Manojlović i Edward Clug, koji potpisuje i koreografiju. Komad je koprodukcija sa Slovenskim narodnim gledališčem Maribor i Evropskom kulturnom prestonicom 2012 Maribor. Dramaturg predstave je Dubravka Vrgoč, direktorica Zagrebačkog kazališta mladih.

Posebna zanimljivost je da u predstavi uživo svira slovenački kultni avangardni bend Laibach, jedan od regionalnih pionira neo-klasičnih muzičkih stilova i inspiracija svjetski poznatim bendovima kao što je Rammstein. Laibach kontinuirano djeluje od 1980. godine i više puta je zabranjivan u bivšoj Jugoslaviji. Danas je Laibach klasik evropske muzičke scene. U predstavi će pjevati i Mina Špiler, frontwoman popularnog slovenačkog benda Melodrom.

Video dizajn za predstavu kreiraju Neja & Aka, slovenački dizajnerski duo, koji će i uživo raditi VJ-ing na pozornici, a slovenački video reditelj Sašo Podgoršek, saradjivat će na video-dizajnu i snimati dokumentarni film Making of Europe Today.
O predstavi
Evropa danas je predstava koja se stvara prema Krležinim istoimenom eseju. Krleža je ovaj esej pisao u svojim četrdesetim, dakle u svom zrelom stvaralačkom dobu. U njima je analizirao Evropu i evropsku ideju, vrhunski inteligentno, raskošno educirano i nadahnjuće zabavno. Ova besprijekorna analiza nevjerovatno je savremena, kao da je pisana danas. Duboki uvid koji je Krleža imao sredinom tridesetih godina prošlog vijeka ostao je jednako svjež i danas. Krležin jezik je jedinstven po ljepoti, elokvenciji i stilu, a njegova je misao impresivna - zanosna i otriježnjujuća u isto vrijeme, stoji u saopćenju.

Ima dubokog smisla u tome da danas kada Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, teže da pristupe Evropskoj Uniji, razmotrimo kompleksnost evropske ideje potaknuti misli Miroslava Krleže, najvećeg hrvatskog pisca svih vremena, saopćeno je iz East West Centra.

Predstava će u 2011. i 2012. imati regionalnu i evropsku turneju, a sarajevska premijera je planirana u junu ove godine u okviru East West Fest-a.

radiosarajevo.ba
ovo se obavezno mora pogledati


User avatar
cava
Posts: 9736
Joined: 07/03/2010 08:59
Location: Ja nisam loša, samo sam tako nacrtana :)

#2 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by cava » 26/01/2011 22:21

:thumbup:

User avatar
black
Posts: 15296
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 3 times
Been thanked: 70 times

#3 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by black » 17/02/2011 14:15

Aplauz trajao 20 minuta
"Evropa danas" osvojila slovenačku publiku
Prepuna dvorana Slovenskog narodnog gledališća (900 gledalaca) je 20-minutnim ovacijama pozdravila učesnike predstave "Evropa danas" i reditelja Harisa Pašovića.

Image

Premijeri su prisustvovali i ministrica kulture Slovenije Majda Širca, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, te ravnatelj dvorane Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević, umjetnički direktor Festivala svjetskog kazališta Zagreb Ivica Buljan, direktorica Poslovne škole Bled Danica Purg, direktorica Splitskog ljeta Senka Bulić, kao i neke od najznačajnijih osoba iz političkog, poslovnog i kulturnog establišmenta u Sloveniji, te mnogobrojni gosti iz Hrvatske i Srbije.

Maribor je oblijepljen kontroverznim plakatima za predstavu "Evropa danas", sarajevskog dizajnera Enesa Husejinčehajića.

Image

"Naši domaćini u Mariboru su rekli da ne pamte da je slovenačka publika sa takvim oduševljenjem primila jednu predstavu. Vrlo smo zadovoljni i izuzetnom pažnjom slovenačkih medija, koji su danima izvještavali za predstavu. Premijera 'Evrope danas' u Mariboru bila je veliki umjetnički događaj u regionu, ali također imala je svoje veliko političko i kulturološko značenje", Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra Sarajevo.

Podsjećamo da je predstava "Evropa danas" nakon predstave "Football, Football" druga velika premijera zaredom u EU. Time je East West Centar potvrdio status evropske teatarske kompanije, jedine takve vrste u BiH.

U predstavi "Evropa danas" velike su uloge ostvarili dvojica velikih evropskih umjetnika glumac Miki Manojlović i plesač i koreograf Edward Clug, a grupa "Laibach", izvela je uživo 15 svojih najznačajnijih kompozicija. Dramaturginja je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. Video oblikovanje potpisuju Nejaaka i Sašo Podgoršek.

Predstava "Evropa danas" je koproducentski projekat East West Centra, Slovenskog narodnog gledališća Maribor i Evropske kulturne prijestolnice Maribor 2012.

User avatar
black
Posts: 15296
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 3 times
Been thanked: 70 times

#4 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by black » 26/02/2011 15:46

Ako kažemo za Laibach da su slovenački bend, pogriješti ćemo jer se njegovi članovi sami tako ne deklariraju. Kao pripadnici umjetničkog pokreta Neue Slowenische Kunst, koji je nastao tokom osamdesetih godina a potom iznjedrio i virtuelnu državu NSK, članovi Laibacha po svom opredjeljenju pripadaju ovdje.

Nesumnjivo je da je Laibach svojim muzičkim i ideološkim konceptom obilježio kako muziku, tako i umjetnost bivše Jugoslavije, od osamdesetih godina dalje. Kao najvažniji bend industrial rocka, često se može čuti da uživaju veću popularnost u svijetu, nego u rodnoj Sloveniji. Recimo i to da su Laibach osvjedočeni prijatelji Sarajeva u kojem su nastupali nekoliko puta, uključujući i historijski koncert u Narodnom pozorištu koji je upriličen na prvi dan mira 22. novembra 1995, odnosno dan nakon parafiranja Dejtonskog sporazuma.

Artefakti koji ovjekovječuju umjetnosti Laibacha objedinjeni su u izložbi Laibach Kunst Perpektive 1980 - 2011 u Umjetničkoj galeriji u Mariboru, koja je upravo otvorena i trajat će do 17. aprila. (Oširnije o izložbi)

Iako se Laibachova postava na sceni mijenjala tokom vremena, jedan od njihovih najranijih članova, Jani (Ivan) Novak i danas čini okosnicu benda. Gospodina Novaka susreli smo u Mariboru, tokom premijere predstave Evropa Danes bh. redatelja Harisa Pašovića, u kojoj Laibach sa svojom muzikom i pojavom imaju veoma važnu ulogu. ('Europa danes' ispraćena ovacijama)

RadioSarajevo: Kako ste vi kao individualac, ali i kao član grupe Laibach doživjeli pripajanje Slovenije Evropskoj uniji.

Novak: U Laibachu nema individualaca. Mi smo jedan kolektiv i to nismo doživjeli kao pripajanje Slovenije Evropskoj uniji, već pripajanje Evropske unije Sloveniji. Šalim se, naravno...

Nismo se uopće time bavili jer mi sebe nikada nismo praktično ni opredjelili kao slovensku grupu. Mi, doduše živimo u Sloveniji, ali za nas su bitne utopijske države. Odmah nakon što je Slovenija formalno priznata kao država, mi smo napravili svoju. Kao što znate, to je NSK država bez teritorije. Trebao nam je odnos prema nekoj državi, a više volimo da je to utopijska država.

Sve su države više-manje represivne i pokvarene. Što je manja država, to je pokvarenija. Velike države su pokvarene na veliki način, a male države tako da izgledaju kao karikatura velike države. Tako da za nas nije bilo nekog slavlja, ali priznajemo ideju Evropske unije kao nešto relevantnao i nešto što ima svoje logične korijene u borbi za ekonomski teritorij.

RadioSarajevo: Kada kažete 'pokvarena država' nama iz Bosne i Hercegovine to zvuči prilično čudno, jer mi dolazimo iz zemlje koja je pojam korumpiranosti i nefunkcionalnosti. Kada dođemo u Slovniju čini nam se da je sve u redu...

Novak: To je zbog toga što ne živite tu stalno. Kapitalizam je sistem koji je legalizirao ekonomski kriminal i to je osnova pokvarenosti koja se u nekim državama prikazuje kao nešto legitimno, a u državama koje još nisu vične lijepom ponašanju to se prikazuje kao ružni kriminal.

RadioSarajevo: Predstava Harisa Pašovića 'Evropa danas' koincidira sa vašim albumima Volk i Anthems na kojima ste reinterpretirali državne himne svijeta. Krleža u tekstu po kojem je nastala predstava kaže "Kada Evropa zabrani bubnjanje, riješit će svoje ratno pitanje". Kako komentirate ovu rečenicu?

Novak: Krleža je živio u neko drugo vrijeme koje, možda, nije bilo mnogo drugačije od ovoga, ali je bilo čišće, relacije su bile čišće. To je, naravno, koincidencija, mi smo te himne radili iz drugih poriva. To da je Haris Pašović ovo uzeo kao temelj za svoju predstavu, to je njegov izbor i mi smo u njoj, što se kaže, džuboks. Sviramo mu ono što mu odgovara za predstavu.

RadioSarajevo: Vraćam se 'bubnjanju' – ja ga doživljavam kao parole, kao krupne riječi i vizionarske poruke koje nemaju baš puno smisla sa stvarnošću. Kako vi komentirate koncept 'patriotizma'?

Novak: Danas je politička situacija u Evropi toliko, u izvjesnom smislu, demokratizirana, da se više ne zna ko pije ko plaća. Svako može prodavati parole, ali one se danas uopće više ne čuju, nemaju snagu. Toliko je svih tih nivoa vlasti, toliko parlamenata, ministarstava, a vi to u Bosni najbolje znate. Zbog toga se to bubnjanje ne može čuti. Ako nekome i uspije napraviti tutnjavu – to je veliki uspjeh. To je uspjelo, recimo, Assangeu sa Wikileaksom. Inače je sve to izgubljeno u toj silnoj šumi u kojoj se ne vidi drveće.

RadioSarajevo: Vratimo se u osamdesete, vrijeme koje je iznjedrilo Laibach. Čini se da je posljedica sličnih strujanja u društvu bio i sarajevski New-primitives, samo što je rezultirao humorom, dok je kod vas rezultat bila jedna rafinirana ideologija. Možemo li povući paralelu između New primitivesa i NSK-a?

Novak: A što ako je rezultat new primitivesa zapravo bio tragedija, jer znamo kakav je rat bio u Bosni, a rezultat ovoga što smo mi radili humor – jer je Slovenija još uvijek država kojoj možeš samo da se smiješ? Što ako je to istina? New primitives je počeo u isto vrjeme kad smo i mi počeli, bilo je neke veze između svih nas u bivšoj Jugoslaviji, ali ne bih ulazio u dublje paralele. Taj humor new primitivesa je jedak, ima tragičnu dimenziju.

RadioSarajevo: NSK Danas – budimo realni... Cijela generacija je prevalila četrdesetu i polako se bližimo penziji. Dolaze li nove snage, da li se vaš pokret podmlađuje i ko su novi ideolozi NSK-a?

Novak: Moram da kažem da NSK kakav je bio osamdesetih ne postoji više. Postoji ta ideja NSK države koju smo pustili sa lanca i ona sada sama slobodno živi. Broji na hiljade državljana koji imaju NSK pasoš. To su ljudi iz cijelog svijeta, uključujući i veliki broj osoba iz Nigerije. Mi se u to ne miješamo. Postoje grupe koje su radile unutar NSK, i danas svaka od njih radi svoj posao. Ali situacija tokom osamdesetih je ipak bila specifična. Kako je Neue Slowenische Kunst nastao u jednom vremenu, tako je i prestajao postojati, što ima smisla.

Razlog što Laibach još uvijek djeluje je teško objasniti. Jedan od razloga je što je to naše zanimanje. Mi to radimo stoprocentno, cijeli dan, svaki dan, sedam dana u sedmici, pa i više... Ne samo da živimo od toga, od toga ćemo i umrijeti.

RadioSarajevo: Na kraju vas molim da nam predstavite dva aktuelna projekta – jedan je Bachov „Die Kunst der Fuge“, a drugi Wagner. Dakle, opet su u pitanju coveri, ali ovi se temelje na historiji umjetničke muzike?

Novak: To je, zapravo, interpretacija Bacha. Svako ko ga svira, bilo da je ti Ashkenazi ili Glen Gould donosi svoju interpretaciju, kao što smo i mi napravili. Jedino što smo mi interpretirali Bacha na jedan specifičan, drugačiji način. To je zato što je Bach svoju umjetnost fuge pisao potpuno matematički, nije odredio ni jedan instrument. Odlučili smo napraviti svoju kompjuterku interpretaciju, da bismo dokazali da je Bach u nekom smislu osnova binarnog kompjuterskog jezika i u muzici, što je jako bitno.

Što se Wagnera tiče, to je druga priča. Opet se radi o našoj interpretaciji, ne o coveru. Pošli smo iz ishodišta da postoje dvije radikalne interpretacije Wagnera. Jedna je konzervativna, i to je ona koju danas uglavnom poznajemo. Znamo da je Wagner, između ostalog, utjecao i na najkonzervativnije snage, poput Hitlera. Druga interpretacija je radikalno-avangardna. Wagner je utjecao na sve ekperimentatore muzičkog i filozofskog jezika, sve do free jazza tokom pedesetih godina. To je interesantna istina i mi smo tu pokušali združiti ta dva smijera. Time smo se bavili veoma produbljeno i odlučili da je to interpretacija koja bi mogla biti interesnatna.

RadioSarajevo: Kada ćemo to čuti?

Novak: Mi smo to odsvirali sa Simfonijskim orkestrom, no nećemo snimati iz banalnih razloga - jer bi to snimanje bilo preskupo. Možda ćemo nekada ponoviti, ali za sada su bila samo dva koncerta. Možda neke stvari treba ostaviti u historiji.

25. Februar 2011.

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#5 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by NIN » 26/02/2011 17:16

Neue Bosnische Kunst... :D ...vizavi Pasovica.

Nego, ovo bi bas volio pogledati.

User avatar
black
Posts: 15296
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 3 times
Been thanked: 70 times

#6 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by black » 26/02/2011 17:35

NIN wrote:Neue Bosnische Kunst... :D ...vizavi Pasovica.

Nego, ovo bi bas volio pogledati.
pogledati obavezno :wink:

breuer
Posts: 3618
Joined: 06/07/2009 15:44
Has thanked: 69 times
Been thanked: 14 times

#7 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by breuer » 26/02/2011 18:22

prepotentni zastarjeli camp

upravo je to vrijednost pravog dobrog camp-a

miss v
Posts: 389
Joined: 12/02/2011 14:45

#8 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by miss v » 12/04/2011 23:11

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 19:22, edited 1 time in total.

User avatar
harač
Posts: 5269
Joined: 13/02/2006 13:30

#9 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by harač » 25/04/2011 01:25

koliko su karte, te da li ima još?

User avatar
cava
Posts: 9736
Joined: 07/03/2010 08:59
Location: Ja nisam loša, samo sam tako nacrtana :)

#10 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by cava » 25/04/2011 07:23

sve informacije na kupikartu.ba

ja naručila u petak :D
Last edited by cava on 25/04/2011 08:06, edited 1 time in total.

teAMICA
Posts: 1276
Joined: 02/03/2007 08:55

#11 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by teAMICA » 25/04/2011 08:03

Kupila kartu prosle hefte, moze se rezervisati putem broja east west centra. Jedva cekam 28

User avatar
wewa
Posts: 13764
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici
Has thanked: 223 times
Been thanked: 76 times

#12 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by wewa » 25/04/2011 09:01

kol'ko para?


User avatar
index_box
Posts: 123
Joined: 03/07/2010 22:48
Has thanked: 22 times

#14 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by index_box » 26/04/2011 00:11

Ja svoju rezervirao među prvima, uzeo je u subotu u EastWeastCentru, 20 KM. Sada ih ima u slobodnoj prodaji :thumbup:

User avatar
cava
Posts: 9736
Joined: 07/03/2010 08:59
Location: Ja nisam loša, samo sam tako nacrtana :)

#15 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by cava » 27/04/2011 12:38

legle kartice :D

User avatar
zovemsecrveni
Posts: 243
Joined: 30/09/2009 08:07
Location: Platforma

#16 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by zovemsecrveni » 27/04/2011 15:27

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 22:20, edited 1 time in total.

miss v
Posts: 389
Joined: 12/02/2011 14:45

#17 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by miss v » 28/04/2011 11:40

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 19:23, edited 1 time in total.

StupskaBitanga
Posts: 15590
Joined: 20/12/2006 16:59

#18 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by StupskaBitanga » 30/04/2011 14:17

Ja sam bio na predstavi Europa danas i moram reci svoje oduševljenje
E imam jedno pitanje koja je ovo mjuza od Laibacha što on igra?
postavljeno je na ** No links ** u rubrici kultura

User avatar
JoseMujica
Posts: 20990
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: pod svjetlima Neona
Has thanked: 94 times
Been thanked: 67 times

#19 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by JoseMujica » 09/05/2011 16:40

:thumbup: mlogo dobro

samo za moj ukus ima previše detalja na sceni (Laibach, pleasač, Miki) da čovjek sve može pohvatati u jednom gledanju.

Karte se uzimaju na Čobaniji (kreševljakovića ulica), haustor preko puta novoizgrađenog Hotela "Mod"

Ddur
Posts: 114
Joined: 11/12/2006 16:16

#20 Re: Laibach svira uživo u predstavi Evropa danas

Post by Ddur » 10/05/2011 18:14

Meni se predstava puno više svidjela kao koncert, nego kao predstava...
Laibach he za moj ukus bio previše dominantan i uspio je dosta toga da zasjeni...
Osim toga je meni (mada ovo ne dijele svim ljudima sa kojima sam razgovarao) i ozvučenje bilo strašno loše, tako da sam na pojedinim dijelovima imao baš problema da razumijem Mikija...

Sve u svemu, meni je bilo prvi put u životu da uživo čujem Laibach i to nosim kao najjači dio Evrope danas...

Post Reply