ICTY sudi za lažno svjedočenje

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
User avatar
pojedinac
Posts: 1013
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

ICTY sudi za lažno svjedočenje

Post by pojedinac » 22/09/2010 13:40

Prevod sa: Novum, 22-9-2010

(Novum/AP) - Bivši pravni savjetnik bosanskog Srbina, osuđenog masovnog ubice, u srijedu je pred Haškim sudom u Haagu negirala da je trojici svjedoka platila za lažno svjedočenje. Ako Jelena Rašić bude proglašena krivom, ona bi mogla dobiti do sedam godina zatvora.

Rašić je osumnjičena da je trojici muškaraca platila svakom po hiljadu eura da svjedoče kako bi Milan Lukić bio oslobođen optužbe za umiješanost u ubistvo grupe muslimana. Muslimani su 1992. pobijeni na rijeci Drini u gradu Višegradu. Takođe, zapaljene su kuće, gdje su deseci muslimani bili zatvoreni. Lukić je osuđen na doživotni zatvor za ubistva u Višegradu.

Jedan od trojice muškaraca kojeg je navodno podmitila Rašić je u martu već bio osuđen za lažno svjedočenje.

Pogledati:
http://srebrenica-genocide.blogspot.com ... stice.html


User avatar
pojedinac
Posts: 1013
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

Re: ICTY sudi za lažno svjedočenje

Post by pojedinac » 24/09/2010 09:08

Iz današnjeg izdanja lista SAN:

24-09-2010 02:00
Image
Krtica je u zemlji pa se ne može sakriti, a kamoli istina, kaže narod, a tu mudrost potvrđuje i slučaj advokata Jelene Rašić. Ona je isporučena Haškom sudu i sudit će joj se za svjesno ometanje pravde.
Otkriveno je da je Jelena Rašić kao član tima obrane ratnog zločinca Milana Lukića iz Višegrada, pokušala da podmiti pojedine Višegrađane da ne svjedoče u Hagu o njegovim i zlodjelima njegovog rođaka Sredoja Lukića.
Tako se Rašićeva u oktobru 2008. u Sarajevu sastala sa Zuhdijom Tabakovićem, predala mu unaprijed napisanu izjavu kojom amnestira Milana Lukića, zatražila da je potpiše kako bi mu isplatila 1.000 eura. Obećala mu je još novca ako u svom svjedočenju u Haškom sudu ni na koji način ne bude teretio ratnog zločinca Milana Lukića.
Pokušaj je propao i advokat Jelena Rašić završila je na optuženičkoj klupi Haškog suda. Izvjesno je da će joj biti izrečena visoka novčana i zatvorska kazna. To je i zaslužila jer je podmićivanjem svjedoka najdirektnije stala u odbranu ratnih zločinaca.

http://www.san.ba/index.php?id=13800

User avatar
pojedinac
Posts: 1013
Joined: 02/06/2006 19:02
Contact:

Re: ICTY sudi za lažno svjedočenje

Post by pojedinac » 01/02/2012 12:21

Divan primjer razotkrivene taktike u izjednačavanju zločinaca i žrtava. Dakle potrebno je nagovarati svjedoke da daju lažne izjave kako bi se relativiziralo ukupno stanje koje se dešavalo 1992-1995. Ovako se relativizira i predmet Krstića. Zar ovo, kroz ovakve postupke, nije saučesništvo u genocidu? Ovo bi, da je pravde, trebalo strože sankcionisati. Sramota je da RS [ovim indirektno i preživjele žrtve] plaća advokate odbrane optuženih koji na ovaj način rade.
Objavljeno 31.01.2012. u 17:51

Tribunal u Hagu
Jelena Rašić priznala da je lažirala izjave svjedoka na suđenju Lukiću
Bivša članica tima odbrane Milana Lukića, Jelena Rašić priznala je danas pred Haškim tribunalom krivicu za nepoštovanje suda počinjeno lažiranjem izjava svjedoka u postupku protiv Lukića.

Image
Tribunal u Hagu

"Izjašnjavam se krivom po svih pet tačaka optužnice i spremna sam da snosim sve posljedice", rekla je Rašić pred vijećem predsjedavajućeg suca Howarda Morissona nakon što se nagodila s tužilaštvom Tribunala, javio je Radio Slobodna Evropa.

Rašić je u septembru 2010. bila uhapšena u Srbiji po nalogu Tribunala i izručena u Haag, a u prvom pojavljivanju pred sudom je izjavila da nije kriva.

Zbog teških zločina nad bošnjačkim civilima u Višegradu Tribunal je ranije Milana Lukića osudio na doživotni zatvor, a on je na tu prvostepenu presudu uložio žalbu.

http://www.sarajevo-x.com/bih/jelena-ra ... /120131138

Post Reply