Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi » 17/02/2010 21:56

Nekako je neopaženo "promakla" vijest o kojoj se na forumu dugo i široko raspravljalo u više navrata.
Naime, Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH napravili prvi korak kako bi u federaciji ukinuli segregaciju i aparthejd u osnovnom i srednjem obrazovanju. Prema usvojenom zaključku, učenici osnovnih i srednjih škola u HNK-u, SBK-u i ZDK-u kantonu bi narednu školsku godinu trebali započeti u zajedničkim, multietničkim odjeljenjima, čime bi trebala biti ukinuta pojava segregacije oličene u neviđenom fenomenu "dvije škole pod jednim krovom".
Zasnovano na inicijativi Kluba SDP-a BiH, usvojen je zaključak kojim su pozvana tri kantona, a federalnom Ministarstvu obrazovanja naloženo da "učine sve što je potrebno kako bi naredna školska godina krenula bez fenomena dvije škole pod jednim krovom". Vlada FBiH je pozvana da pokrene razgovore sa kantonalnim vlastima o prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja na federalni nivo za početak.
Postoje indicije da je ovaj zaključak donešen na osnovu inicijative koja stiže iz UN-a. Naime, UN je osnovao "Radnu grupu" koja se nedavno oglasila sa svojim preporukama vezanim za riječenje ovog unikatnog problema. Neke od preporuka su postavljene ispod
- Jedan direktor i pomoćnik, ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda
- jedan školski odbor
- jedna administracija.
- ravnopravnost jezika
- ravnopravnost pisma
- zajednički ulaz i školsko zvono
- slobodan pristup biblioteci, informatičkim kabinetima, dvoranama za fiskulturu...itd
- osigurati da djeca istih razreda nisu fizički razdvojena.
- uklanjanje neprikladnih simbola,
- uspostava zajedničkih odmora za sve učenike na istoj lokaciji
- zajedničko obilježavanje praznika.
- preporuka se isto tako odnosi odnosi na jezik i pozdrave koji se koriste unutar škole.
Pošto je više već očigledno da se ovoj ne-ljudskoj i anti-civilizacijskoj pojavi bliži kraj, Intersuje me mišljenje forumaša vezano za ovu problematiku. Kako i na koji način efikasno implementirati navedene preporuke? Kako razdvojiti "maternji jezik" od "školskog programa" a u isto vrijeme obezbijediti ravnopravnost? Šta sa problematikom štampanih materijala? itd..
U svakom slučaju izgleda da će se i ovoj "pojavi" stati ukraj. Pitanje je samo kako to učiniti najefikasnije i najbezbolnije.


User avatar
BHCluster
Posts: 15774
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times
Contact:

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by BHCluster » 17/02/2010 22:48

Ovo je odlicna vijest! Sve sto mogu reci je its about fucking time...

User avatar
and
Posts: 8178
Joined: 04/09/2007 22:51

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by and » 17/02/2010 22:53

pozdravljam učinjeno,ali sačekaćemo da vidimo kako će to izgledati u praksi.kod nas je pravilo da uvijek bude problema sa normalnim stvarima.samo da ne završi dvije škole-dva krova.

User avatar
Eborg
Posts: 10632
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by Eborg » 17/02/2010 22:56

Jesu li samo ova tri kantona imaju ovu debilnost ili se jedino u njima pokušava?

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi » 17/02/2010 23:08

and wrote:pozdravljam učinjeno,ali sačekaćemo da vidimo kako će to izgledati u praksi.kod nas je pravilo da uvijek bude problema sa normalnim stvarima.samo da ne završi dvije škole-dva krova.

Nadam se da neće završiti sa "dvije škole pod dva krova". Međutim, ukoliko se krene sa stvaranjem paralelnog obrazovnog sistema, za očekivat je da se takav sistem obrazovanja ne finansira parama poreskih obaveznika. Dakle, ukoliko Hrvati ili Bošnjaci želi imati svoj nacionalni obrazovni sistem, za očekivati je da se takav sistem bazira na privatnim donacijama ili nekim drugim vidom profitabilne aktivnosti. U krajnosti, takvo nešto ne bi trebalo ni pokušati osporavati, dokle god se pare poreskih obaveznika ne koriste u te svrhe.

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi » 17/02/2010 23:10

Eborg wrote:Jesu li samo ova tri kantona imaju ovu debilnost ili se jedino u njima pokušava?

Ukoliko sam dobro informisan, odgovor je DA.. Za sada će se ovakav sistem implementirati u ova tri kantona. Mislim da je razlog etnička slika ovih kanotna i izrazita kopleksnost obrazovnih institucija u navedenim sredinama.

User avatar
buzzer
Posts: 1635
Joined: 06/05/2006 22:37

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by buzzer » 17/02/2010 23:22

hercegovac_pravi wrote:Pošto je više već očigledno da se ovoj ne-ljudskoj i anti-civilizacijskoj pojavi bliži kraj, Intersuje me mišljenje forumaša vezano za ovu problematiku. Kako i na koji način efikasno implementirati navedene preporuke? Kako razdvojiti "maternji jezik" od "školskog programa" a u isto vrijeme obezbijediti ravnopravnost? Šta sa problematikom štampanih materijala? itd..
U svakom slučaju izgleda da će se i ovoj "pojavi" stati ukraj. Pitanje je samo kako to učiniti najefikasnije i najbezbolnije.


zasto ne omoguciti i djeci i nastavnicima da govore maternji jezik uvjek i svuda? nije problem ako nastavnik na casu biologije pita na bosanskom, a djak odgovara na srpskom. casovi maternjeg jezika se pak moraju drzati odvojeno s tim sto djeca trebaju upoznati i druga dva jezika, kao i oba pisma. za historiju/povjest dati nezavisnim stranim naucnicima da nam sastave udzbenike, stampati ih na sva tri jezika i to je to.

didak.b
Posts: 25
Joined: 16/01/2010 20:34

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by didak.b » 17/02/2010 23:30

Ovdje se kod dosadasnjih diskunata radi o jednog od sljdeceih stvari:

A: Nepoznavanje materije
B: Debilnost
C: Zlonamjernost.

Nitko normalan nemoze biti za zabranu odredjenoj osobi, ili skupini, na pristup bilo cemu u javnom vlasnistvu.
Pa tako i skolstvo. TOCKA!

Isto tako, nitko normalan nemoze biti za zabranu skolovanja - i na skolovanje se misli u svim predmetima - na konstitutivnom jeziku po svom izboru.

Znaci, skole moraju da budu otvorene za svatkog, skolski program je jedan, ali nastava na jeziku odredjuje skola. I tako u svim opcinama bilo gdje u BiH treba da postoji najmanje po jedna osnovna skola za svako konstituivni jezik

Uvodjenjem tzv materinjskog jezika je praksa za manjinske jezike, a ne za konstitutivne.
Svugdje u EU, u bilo kojoj drzavi, gdje postoje vise konstitutivnih jezika skolska nastava -t j u svim predmetima - se odvija na tom konstituvnom jeziku. Postoji znaci mogucnost izbora skole, gdje odredjena skola ima nastavu na jednom jeziku a druga skola na drugom.

Radilo se to o Finskoj, Spaniji, Belgiji, UK (ukljucuji Vels, Skotska, Sj. Irska), Rumunija a i van EU kao Svicarska.

Uvodjenjem da bosnjacka djeca u Capljini moraju pohadjati skolu gdje je nastava na hrvatskom jeziku u konacnici znaci ili asimilacija ili odlazak Bosnjaka iz Capljine.

A zabrana drugog jezika vec srpskog U RS znaci da povratka prognanih i raseljeniih u na pr: Vlasenici, Bratuncu, Gacko, Prnjavor itd nikada nece uzeti zamaha.

Takav pristup, za koji se zalazu svi koji su se dosada replicirali na ovoj temi vodi do nepovratne segregacije, konacnog nemogocnoscu povratka prognanih i raseljenih, t j duboko je rasisticki, antidemokratski i anticivilizacijski cin.

Tko sebe ne smatra rasistom, stani malo na loptu, i razmisli dobro koje su implikacije takvog stava.

stari grad Visegrad
Posts: 2216
Joined: 23/03/2009 18:35

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by stari grad Visegrad » 17/02/2010 23:30

Drago mi je procitati da se ulazu napori ka boljem.

didak.b
Posts: 25
Joined: 16/01/2010 20:34

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by didak.b » 17/02/2010 23:35

hercegovac_pravi wrote:Vlada FBiH je pozvana da pokrene razgovore sa kantonalnim vlastima o prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja na federalni nivo za početak.


Unatoc tome sto je ustavom FBiH skolstvo u nadleznosti zupanija, bosnjacka politicka vecina olicene u bosnjacke stranke SDA, SBiH i SDP, je protuustavno osnovao ministartvo obrazovanja na razini FBiH.

Cije ministarstvo 5 zupanija uopce ne benda. Sto ce bendati protuustavno politicko tijelo?

Znaci, moze vlada FBiH - t j Bosnjaci u njemu - pokrenuti razgovore koliko hoce, ali je upitna - od strane bosnjackih stranaka - zeljeni ishod takvih razgovora.

Kuzite?

Smirite strast.

Nema od toga nista, izuzev naravno da ce malo cakulati uz ice i pice.

KENJAC
Posts: 4604
Joined: 26/12/2006 13:10

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by KENJAC » 17/02/2010 23:40

Vidite li vi sami koliko ste smijesni, ako ne zalosni, sa tim fol potenciranjem razlika izmedju Srpskog i Bosanskog i Hrvatskog jezika! Sta ce vam to! Cinjenica je da se vise razlikuje jezik Bosnjaka iz Sarajeva i onoga iz Bihaca nego Srbina sa Pala i Bosnjaka iz Sarajeva! Evo na primjer , ovaj moj post.... na kom je jeziku napisan ????

didak.b
Posts: 25
Joined: 16/01/2010 20:34

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by didak.b » 17/02/2010 23:48

KENJAC wrote:Vidite li vi sami koliko ste smijesni, ako ne zalosni, sa tim fol potenciranjem razlika izmedju Srpskog i Bosanskog i Hrvatskog jezika! Sta ce vam to! Cinjenica je da se vise razlikuje jezik Bosnjaka iz Sarajeva i onoga iz Bihaca nego Srbina sa Pala i Bosnjaka iz Sarajeva! Evo na primjer , ovaj moj post.... na kom je jeziku napisan ????


Ako je po tebi u tom grmu zec, onda je rjesenje tako lako.

Neka se sva nastava u svim osnovnim i srednjim skolama diljem FBiH odvija po hrvatskom knizevno jeziku, i rjesena stvar. A moze i na TVFBiH.

Tebi, a i mnogim drugima, ionako ti je to sve "isto", a Hrvatima bi konacno izgubili razlog da se bune glede jezika.

Ali znas ti kenjac predobro da nije u tom grmu zec.

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi » 17/02/2010 23:52

didak.b wrote:Ovdje se kod dosadasnjih diskunata radi o jednog od sljdeceih stvari:

A: Nepoznavanje materije
B: Debilnost
C: Zlonamjernost.

Nitko normalan nemoze biti za zabranu odredjenoj osobi, ili skupini, na pristup bilo cemu u javnom vlasnistvu.
Pa tako i skolstvo. TOCKA!

Isto tako, nitko normalan nemoze biti za zabranu skolovanja - i na skolovanje se misli u svim predmetima - na konstitutivnom jeziku po svom izboru.

Znaci, skole moraju da budu otvorene za svatkog, skolski program je jedan, ali nastava na jeziku odredjuje skola. I tako u svim opcinama bilo gdje u BiH treba da postoji najmanje po jedna osnovna skola za svako konstituivni jezik

Uvodjenjem tzv materinjskog jezika je praksa za manjinske jezike, a ne za konstitutivne.
Svugdje u EU, u bilo kojoj drzavi, gdje postoje vise konstitutivnih jezika skolska nastava -t j u svim predmetima - se odvija na tom konstituvnom jeziku. Postoji znaci mogucnost izbora skole, gdje odredjena skola ima nastavu na jednom jeziku a druga skola na drugom.

Radilo se to o Finskoj, Spaniji, Belgiji, UK (ukljucuji Vels, Skotska, Sj. Irska), Rumunija a i van EU kao Svicarska.

Uvodjenjem da bosnjacka djeca u Capljini moraju pohadjati skolu gdje je nastava na hrvatskom jeziku u konacnici znaci ili asimilacija ili odlazak Bosnjaka iz Capljine.

A zabrana drugog jezika vec srpskog U RS znaci da povratka prognanih i raseljeniih u na pr: Vlasenici, Bratuncu, Gacko, Prnjavor itd nikada nece uzeti zamaha.

Takav pristup, za koji se zalazu svi koji su se dosada replicirali na ovoj temi vodi do nepovratne segregacije, konacnog nemogocnoscu povratka prognanih i raseljenih, t j duboko je rasisticki, antidemokratski i anticivilizacijski cin.

Tko sebe ne smatra rasistom, stani malo na loptu, i razmisli dobro koje su implikacije takvog stava.

didak
kao prvo nema nikakve potrebe da vrijeđaš učesnike rasprave.
Kao drugo, predložene mjere lisitirane u uvodnoj temi su kreirane od strane "radne grupe UN-a". Tako da pridjevi tipa "debilnost, ograničenost" "maloumnost" i "zlonamjernost" zaista ne bi trebali imati mjesta u ovoj diskusiji.
Šta će proisteći iz ove "inicijateve", ostaje da se vidi. Ali sam prilično siguran da je sama inicijativa upravo zasnovana na ravnopravnosti a nikako na segregaciji jer je segregacija upravo ono što se dešava danas. Svojatanje javnih dobara u cilju lokalne hegemonije mora prestati. A slučaj obrazovnog sistema u ova tri nabrojana kanotna je upravo to " lokalna hegemonija" bazirana na nezavidnoj ratnoj prošlosti.
Implementiranjem ove liste nabrojane u uvodnom postu, ta hegemonija postaje stvar pročlosti a ravnopravnost dijece bez obzira na njihvu nacionalni i vjersku pripadnost se vraća na puna vrata. Šta u tome može biti loše?

hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by hercegovac_pravi » 17/02/2010 23:56

didak.b wrote:
hercegovac_pravi wrote:Vlada FBiH je pozvana da pokrene razgovore sa kantonalnim vlastima o prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja na federalni nivo za početak.


Unatoc tome sto je ustavom FBiH skolstvo u nadleznosti zupanija, bosnjacka politicka vecina olicene u bosnjacke stranke SDA, SBiH i SDP, je protuustavno osnovao ministartvo obrazovanja na razini FBiH.

Cije ministarstvo 5 zupanija uopce ne benda. Sto ce bendati protuustavno politicko tijelo?

Znaci, moze vlada FBiH - t j Bosnjaci u njemu - pokrenuti razgovore koliko hoce, ali je upitna - od strane bosnjackih stranaka - zeljeni ishod takvih razgovora.

Kuzite?

Smirite strast.

Nema od toga nista, izuzev naravno da ce malo cakulati uz ice i pice.

Pa upravo iz razloga koje si naveo sam i podvukao ovu kvotaciju u svome postu. Međutim, sjeti se slučaja u Stocu i zaustavljanja finansiranja srednje škole?...kužiš...ista takva stvar se može desiti ovim županijama .....i šta onda? ukinuti segregaciju ili ugasiti kompletan školski sistem u ovih 5 županija?

KENJAC
Posts: 4604
Joined: 26/12/2006 13:10

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by KENJAC » 18/02/2010 00:02

didak.b wrote:
KENJAC wrote:Vidite li vi sami koliko ste smijesni, ako ne zalosni, sa tim fol potenciranjem razlika izmedju Srpskog i Bosanskog i Hrvatskog jezika! Sta ce vam to! Cinjenica je da se vise razlikuje jezik Bosnjaka iz Sarajeva i onoga iz Bihaca nego Srbina sa Pala i Bosnjaka iz Sarajeva! Evo na primjer , ovaj moj post.... na kom je jeziku napisan ????


Ako je po tebi u tom grmu zec, onda je rjesenje tako lako.

Neka se sva nastava u svim osnovnim i srednjim skolama diljem FBiH odvija po hrvatskom knizevno jeziku, i rjesena stvar. A moze i na TVFBiH.

Tebi, a i mnogim drugima, ionako ti je to sve "isto", a Hrvatima bi konacno izgubili razlog da se bune glede jezika.

Ali znas ti kenjac predobro da nije u tom grmu zec.

Ne kontam! Ali cim mi tako kazes znaci ima tu nesto! Ne kontam zato sto 15 godina ne zivim (dragom Bogu hvala) u Bosni a ni u Hercegovini a druzim se sa ljudima koji vjerovatno isto tako ne kontaju nista glede ove teme! Nego, vidim ja da od ove inicijative nece bit nista. Ni prva ni posljednja sto je propala. Nema veze, ali opet mi ne odgovori kojim ja jezikom ovo pisem. Znas onu "vrijedis koliko jezika pricas" pa reko' u ovoj krizi jos jedna stavka u mom "curiculum vitae" sigurno nije na odmet!

User avatar
and
Posts: 8178
Joined: 04/09/2007 22:51

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by and » 18/02/2010 00:03

didak.b wrote:
KENJAC wrote:Vidite li vi sami koliko ste smijesni, ako ne zalosni, sa tim fol potenciranjem razlika izmedju Srpskog i Bosanskog i Hrvatskog jezika! Sta ce vam to! Cinjenica je da se vise razlikuje jezik Bosnjaka iz Sarajeva i onoga iz Bihaca nego Srbina sa Pala i Bosnjaka iz Sarajeva! Evo na primjer , ovaj moj post.... na kom je jeziku napisan ????


Ako je po tebi u tom grmu zec, onda je rjesenje tako lako.

Neka se sva nastava u svim osnovnim i srednjim skolama diljem FBiH odvija po hrvatskom knizevno jeziku, i rjesena stvar. A moze i na TVFBiH.

Tebi, a i mnogim drugima, ionako ti je to sve "isto", a Hrvatima bi konacno izgubili razlog da se bune glede jezika.

Ali znas ti kenjac predobro da nije u tom grmu zec.

treba prvo napraviti večernje škole da odrasli nauče,pa tek onda djeca :skoljka:

elSaik
Posts: 11640
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by elSaik » 18/02/2010 00:51

Ukoliko je neko mogao prije 92. ići zajedno u školu, može i nakon 92..

Uzalud vam priča, uzalud vam šuplja. Jednoga dana će sva djeca ići zajedno u škole, a to će predstavljati prvi korak ka jednom normalnom društvu. Dosta je, ba, podjela.

elSaik
Posts: 11640
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by elSaik » 18/02/2010 00:53

didak.b wrote:Radilo se to o Finskoj, Spaniji, Belgiji, UK (ukljucuji Vels, Skotska, Sj. Irska), Rumunija a i van EU kao Svicarska.


Onoga dana kada razlika između srpskog, bosanskog i hrvatskog budu kao između italijanskog, njemačkog i francuskog, onda će i paralela sa fucking Švicarskom imati smisla. Dakle - nikad.

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa » 18/02/2010 09:26

nitko da odgovori, ako jezik nije problem, zašto se onda sva djeca ne školuju na hrvatskom jeziku i ići će svi zajedno, program je ionako bosansko-hercegovački, hajde momci, ako je jezik isti, onda....

User avatar
osa
Posts: 10669
Joined: 16/03/2007 14:08

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by osa » 18/02/2010 09:51

najnovije.


Škole u tri kantona ostaju podijeljene

Vlasti u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojima postoje "dvije škole pod jednim krovom", tvrde da ove škole neće biti ujedinjene do početka naredne školske godine, što je zatražio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

ministar prosvjete Hercegovačko-neretvanskog kantona Esad Dželilović smatra da u ovim kantonima, u kojima ima 57 primjera "dvije škole pod jednim krovom", situacija nije toliko alarmantna kao što se tvrdi.

Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo da sistem obrazovanja u BiH bude riješen kao u Brčko distriktu, odnosno da djeca nastavu prate zajedno, a da predmete iz nacionalnih predmeta slušaju odvojeno, pišu "Nezavisne novine".

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Greta Kuna istakla je da su "dvije škole pod jednim krovom", u kojima je zajednička administracija, a učenici podijeljeni, stvarnost BiH.

"Ako je Ministarstvo civilnih poslova BiH prihvatilo ovakav program, onda bi trebalo da bude prihvatljivo i za Parlament (FBiH). Namjera nam je da za svaku školu napravimo poseban objekat i da dvije škole pod jednim krovom budu izmještene pod dva krova", istakla je Kuna, naglasivši da bi objedinjavanjem učenika bile napravljene megalomanske škole koje ne bi bile u skladu sa evropskim normativima i standardima.
U Ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona smatraju da je, zbog malo vremena, zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nemoguće realizovati do početka školske godine.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su 16. februara tri zaključka, čijom bi realizacijom trebalo da bude riješen problem segregacije bošnjačke i hrvatske djece koja pohađaju "dvije škole pod jednim krovom".

Iz Ministarstva obrazovanja FBiH juče su istakli da će o zaključcima Predstavničkog doma obavijestiti kantonalna ministarstva, te dodali da stav o prenosu nadležnosti u obrazovanju sa kantona na entitet mora dati Ustavna komisija Parlamenta FBiH.

User avatar
al_akhisari
Posts: 1847
Joined: 25/07/2008 10:28

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by al_akhisari » 18/02/2010 10:20

osa wrote:najnovije.


Škole u tri kantona ostaju podijeljene

Vlasti u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojima postoje "dvije škole pod jednim krovom", tvrde da ove škole neće biti ujedinjene do početka naredne školske godine, što je zatražio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

ministar prosvjete Hercegovačko-neretvanskog kantona Esad Dželilović smatra da u ovim kantonima, u kojima ima 57 primjera "dvije škole pod jednim krovom", situacija nije toliko alarmantna kao što se tvrdi.

Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo da sistem obrazovanja u BiH bude riješen kao u Brčko distriktu, odnosno da djeca nastavu prate zajedno, a da predmete iz nacionalnih predmeta slušaju odvojeno, pišu "Nezavisne novine".

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Greta Kuna istakla je da su "dvije škole pod jednim krovom", u kojima je zajednička administracija, a učenici podijeljeni, stvarnost BiH.

"Ako je Ministarstvo civilnih poslova BiH prihvatilo ovakav program, onda bi trebalo da bude prihvatljivo i za Parlament (FBiH). Namjera nam je da za svaku školu napravimo poseban objekat i da dvije škole pod jednim krovom budu izmještene pod dva krova", istakla je Kuna, naglasivši da bi objedinjavanjem učenika bile napravljene megalomanske škole koje ne bi bile u skladu sa evropskim normativima i standardima.
U Ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona smatraju da je, zbog malo vremena, zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nemoguće realizovati do početka školske godine.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su 16. februara tri zaključka, čijom bi realizacijom trebalo da bude riješen problem segregacije bošnjačke i hrvatske djece koja pohađaju "dvije škole pod jednim krovom".

Iz Ministarstva obrazovanja FBiH juče su istakli da će o zaključcima Predstavničkog doma obavijestiti kantonalna ministarstva, te dodali da stav o prenosu nadležnosti u obrazovanju sa kantona na entitet mora dati Ustavna komisija Parlamenta FBiH.


...vidim da se svi slazemo oko toga da je postojanje "dvije skole pod jednim krovom" civilizacijski zlocin, zlo proisteklo poslije ratnih dogadjanja...drago mi je da se ( konacno ) pocelo iole konkretno pricati o rjesavanju tog problema...ako se zaista udje u rjesavanje istog u toku ove godine, bit ce zaista ( po meni ) tesko "gospodarima zivota" da se dogovore o nacinu organiziranja jedne skole pod jednim krovom...sta s jezikom, nacionalna grupa predmeta, kako sprijeciti konflikte medju djecom,...naravno, ukoliko bude postojala volja da se sve napravi kako valja, siguran sam da se to moze napraviti bez puno problema ( kojih ce sigurno u pocetku biti )...

...medjutim, znajuci ko su "gospodari zivota" u ovoj jadnoj zemlji, njihov svetonazor, moralne kvalitete, covjek jako tesko moze biti optimista...konkretan primjer je ministrica obrazovanja sbk-a, greta kuna...parafraziram ju: "ne mozete mjesati, pod jedno voditi kruske, sljive i jabuke, ono sto se ne moze mjesati", misleci pritom i govoreci o zajednickom pohadjanju nastave djece iz tri skupine...to je pedagog, to je neko ko odlucuje i upravlja obrazovanjem u kantonu...kad znamo ovakve stvari, tesko je biti optimista...ipak, i pored svega, zaista se nadam da je doslo vrijeme da ljudi u ovoj zemlji progledaju, odbace tamne zavjese segregacije ili cak aparthejda, i shvate da ovime sto sada radimo, buduce narastaje guramo u sigurne sukobe i konflikte...

kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by kv99 » 18/02/2010 10:39

didak.b wrote:
hercegovac_pravi wrote:Vlada FBiH je pozvana da pokrene razgovore sa kantonalnim vlastima o prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja na federalni nivo za početak.


Unatoc tome sto je ustavom FBiH skolstvo u nadleznosti zupanija, bosnjacka politicka vecina olicene u bosnjacke stranke SDA, SBiH i SDP, je protuustavno osnovao ministartvo obrazovanja na razini FBiH.

Cije ministarstvo 5 zupanija uopce ne benda. Sto ce bendati protuustavno politicko tijelo?

Znaci, moze vlada FBiH - t j Bosnjaci u njemu - pokrenuti razgovore koliko hoce, ali je upitna - od strane bosnjackih stranaka - zeljeni ishod takvih razgovora.

Kuzite?

Smirite strast.

Nema od toga nista, izuzev naravno da ce malo cakulati uz ice i pice.Kad se vec pozivas na ustav i zakone onda prestani koristiti zupanije vec ustavno i zakonski naziv kantoni . Imas odluku suda koji je presudio da je naziv zupanija nelagalan i da je je po zakonu kanton ,isti onaj naziv sa kojim ste se slozili 1994 ali ste poslije skontali da nije dovoljno "hrvatski " pa ste poceli da koristite zupanije u cilju da pokazete kako je to ne samo jezicki vec i po svemu drugom hrvatsko podrucje. Bas na ovaj nacin dokazujes da nije ni do jezika , ni do TV , ni do autoputa vec je do pokusaja da se sve sto se moze podjeli da bi se na kraju podjelila i zemlja.

elSaik
Posts: 11640
Joined: 27/03/2007 16:49
Location: 8. krug pakla
Been thanked: 1 time
Contact:

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by elSaik » 18/02/2010 10:53

osa wrote:najnovije.


Škole u tri kantona ostaju podijeljene

Vlasti u Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kojima postoje "dvije škole pod jednim krovom", tvrde da ove škole neće biti ujedinjene do početka naredne školske godine, što je zatražio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

ministar prosvjete Hercegovačko-neretvanskog kantona Esad Dželilović smatra da u ovim kantonima, u kojima ima 57 primjera "dvije škole pod jednim krovom", situacija nije toliko alarmantna kao što se tvrdi.

Prema njegovom mišljenju, najbolje bi bilo da sistem obrazovanja u BiH bude riješen kao u Brčko distriktu, odnosno da djeca nastavu prate zajedno, a da predmete iz nacionalnih predmeta slušaju odvojeno, pišu "Nezavisne novine".

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona Greta Kuna istakla je da su "dvije škole pod jednim krovom", u kojima je zajednička administracija, a učenici podijeljeni, stvarnost BiH.

"Ako je Ministarstvo civilnih poslova BiH prihvatilo ovakav program, onda bi trebalo da bude prihvatljivo i za Parlament (FBiH). Namjera nam je da za svaku školu napravimo poseban objekat i da dvije škole pod jednim krovom budu izmještene pod dva krova", istakla je Kuna, naglasivši da bi objedinjavanjem učenika bile napravljene megalomanske škole koje ne bi bile u skladu sa evropskim normativima i standardima.
U Ministarstvu Zeničko-dobojskog kantona smatraju da je, zbog malo vremena, zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nemoguće realizovati do početka školske godine.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su 16. februara tri zaključka, čijom bi realizacijom trebalo da bude riješen problem segregacije bošnjačke i hrvatske djece koja pohađaju "dvije škole pod jednim krovom".

Iz Ministarstva obrazovanja FBiH juče su istakli da će o zaključcima Predstavničkog doma obavijestiti kantonalna ministarstva, te dodali da stav o prenosu nadležnosti u obrazovanju sa kantona na entitet mora dati Ustavna komisija Parlamenta FBiH.


Zanima me koji su to "nacionalni predmeti"? Pretpostavljam maternji (koji je sve sem maternjeg) jezik. Možda još i historija?

didak.b
Posts: 25
Joined: 16/01/2010 20:34

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by didak.b » 18/02/2010 12:45

kv99 wrote:
didak.b wrote:
hercegovac_pravi wrote:Vlada FBiH je pozvana da pokrene razgovore sa kantonalnim vlastima o prenosu nadležnosti u oblasti obrazovanja na federalni nivo za početak.


Unatoc tome sto je ustavom FBiH skolstvo u nadleznosti zupanija, bosnjacka politicka vecina olicene u bosnjacke stranke SDA, SBiH i SDP, je protuustavno osnovao ministartvo obrazovanja na razini FBiH.

Cije ministarstvo 5 zupanija uopce ne benda. Sto ce bendati protuustavno politicko tijelo?

Znaci, moze vlada FBiH - t j Bosnjaci u njemu - pokrenuti razgovore koliko hoce, ali je upitna - od strane bosnjackih stranaka - zeljeni ishod takvih razgovora.

Kuzite?

Smirite strast.

Nema od toga nista, izuzev naravno da ce malo cakulati uz ice i pice.Kad se vec pozivas na ustav i zakone onda prestani koristiti zupanije vec ustavno i zakonski naziv kantoni . Imas odluku suda koji je presudio da je naziv zupanija nelagalan i da je je po zakonu kanton ,isti onaj naziv sa kojim ste se slozili 1994 ali ste poslije skontali da nije dovoljno "hrvatski " pa ste poceli da koristite zupanije u cilju da pokazete kako je to ne samo jezicki vec i po svemu drugom hrvatsko podrucje. Bas na ovaj nacin dokazujes da nije ni do jezika , ni do TV , ni do autoputa vec je do pokusaja da se sve sto se moze podjeli da bi se na kraju podjelila i zemlja.Postoji wahingtosnki sporazum, ustav FBiH, koji je izvorno napisan na engleskom jeziku, i gdje lijepo pise da su konstitutivni narodi Bosnjaci i Hrvati, a konstiutivni jezici Croatian and Bosniac

Po tebi je kako tko prevodi rijec sa jednog jezika na drugi vaznije i tezi zlovin vec protuustavno formiranje novog ministarstva na entitetskoj razini, t j razini koja se po ustavu nema sto petljati u obrazovanje.

I posot vec svasta navodis - i to bezrazlozno i netocno - o meni, mogu ja nesto sasvim opravdano za tebe.

Po tebi smo svi mi bre jugosloveni, i imamo da pricamo srpski da nas ceo svet rauzme.

(Stavi neke druge nazive, i ti si tu!)

kv99
Posts: 2637
Joined: 09/01/2008 21:08

Re: Kraj segregacije-dvije škole pod jednim krovom

Post by kv99 » 18/02/2010 13:25

didak.b wrote:
Postoji wahingtosnki sporazum, ustav FBiH, koji je izvorno napisan na engleskom jeziku, i gdje lijepo pise da su konstitutivni narodi Bosnjaci i Hrvati, a konstiutivni jezici Croatian and Bosniac

Po tebi je kako tko prevodi rijec sa jednog jezika na drugi vaznije i tezi zlovin vec protuustavno formiranje novog ministarstva na entitetskoj razini, t j razini koja se po ustavu nema sto petljati u obrazovanje.

I posot vec svasta navodis - i to bezrazlozno i netocno - o meni, mogu ja nesto sasvim opravdano za tebe.

Po tebi smo svi mi bre jugosloveni, i imamo da pricamo srpski da nas ceo svet rauzme.

(Stavi neke druge nazive, i ti si tu!)Postoji presuda suda koji je donio odluku da je koristenje zupanije umjesto kantona neustavno a time i nezakonito. Ti mozes da privatno koristis koji hoces naziv ali kad se taj naziv forsira kao sluzbeni iako se zna da je to nelegalno i neustavno onda je to namjerno krsenje zakona a cilj je dokazivanje kako je " Hrvatsko " ne samo jezik vec i sve ostalo : voda, suma, PTT, telefoni, pa i kantoni tj dio drzave se svojata za samo jedan narod.
Znaci ako vec zagovaras zakone i ustav onda postuj i ovo a ne kao i obicno malo " konstituivan ", malo " dijaspora " a vecinom " ovo nije moja drzava ". Ne moze se jednom g*zicom na dvije stolice iako ste probali pa su vam cak to i iz Hrvatske rekli :wink:

Post Reply