Ne samo da je polupismena osoba koja poznaje samo latinično pismo, nego i ona koja poznaje samo ćirilično, a takvi ljudi su jako rijetki. Toliko rijetki da ti sada u ovom trenutku iz kruga svojih stvarnih ili internet "poznanika" ne mogu navesti niti jednu jedinu osobu koja poznaje samo jedno od ova dva pisma. Nacionalnoj i vjerskoj politici podjele ljudi čak i po pismu napokon treba staviti jedan veliki znak...charvel. wrote:Sta je pismenost u tvrdnji da je onaj koji ne poznaje cirilicu nepismen? Sam skontaj. Na to sam i odgovaro.

... jer takva politika ovdje nema šta tražiti pošto pisma uopšteno nemaju toliko veze sa nacionalnosti koliko sa tendencijama ka lakšem uspostavljanju dijaloga i (spo)razumjevanja između naroda (sada konkretno mislim na reformiste Đuru Daničića i Ljudevita Gaja).
I srpski i bosanski jezik u svom sklopu sadrže i ćirilicu i latinicu što znači da je relativno pismena samo ona osoba koja poznaje oba pisma (relativno pismena - u smislu da zna čitati napisano bez neke posebne iskazane sposobnosti prenošenja emocija i zapažanja na papir). Pisma se uopšteno nisu ni izmišljala da bi dijelila ljude ili da bi se neko kurčio sa tim, nego da bi ljudima omogućila lakšu komunikaciju kroz opismenjavanje, a ovom smislu nepoznavanje srpske ćirilice znači ujedno i nemogućnost čitanja stručne, književne, zabavne, ili bilo kakve druge literature i tekstova koje su pisali oko 8 miliona ljudi iz susjedstva + ovi naši Srbi što uopšte nije malo.
Dakle, ja ne mogu pročitati 8 miliona knjiga napisanih ćirilicom, i smatram se pismenim? Ma daaaaaaaaj...
I ja sam takav i te razlike gotovo i ne primjećujem. Uvijek mi je bilo bitnije šta piše u knjigama i koliko su knjige ili bilo kakva druga vrsta pisanih dijela odnosno tekstova kvalitetni i "čitljivi".vaca wrote:ja pišem latinicom ali čitam po automatizmu oba pisma, vrlo često i ne primjetim koje je.