kućna mreža

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa

kućna mreža

Post by skahu » 23/07/2007 00:59

Moj sin odlučio da se od mene odijeli, pa hoće da ima svoj računar.
On živi u susjednoj sobi, a imamo samo jedan priključak na internet (kablovski).
Pošto obadvojica volimo da surfamo treba mi pomoć kako da sve to izvedem.
Šta mi sve treba da njegov i moj računar povežemo pa onda da možemo obadvojica na internet.


User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

Post by Neelix » 23/07/2007 08:09

prvo

obadvojica = oba-dvojica = četvorica, mašala ti sinova, neka neka :D

drugo

da bi obojica istovremeno surfali netom treba ti switch (30ak km) i crossover kablovi (10 15 km). tako je bar sa adsl - ne vjerujem da je puno drugacije ni sa kablovskim :)

User avatar
Dirty Harry
Posts: 1239
Joined: 09/08/2003 00:00

Post by Dirty Harry » 23/07/2007 08:12

Ili neka wireless varijanta ... doduše skuplje bi bilo.

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 08:21

Najbolje rjesenje

Ruter (trendnet ili neki sl.) i sve si rijesio. Ako uzmes samo svič, nista nisi napravio.

Sa ovim ruterom, za nekih 80-tak KM imas sve, cak i bezično da se povezete, da ne vuces kablove i sl., a na internet idete po zelji

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

Post by Neelix » 23/07/2007 08:30

kako nista sa switchom? evo ja na poslu, 2 racunara uvezana na taj nacin, neovisno potpuno jedan od drugog na netu. predlozite mu jos da uvede adsl flat rate i nekom svemirskom opremom...ne bacaju se svakome pare kad postoji super i jeftino rjesenje istovremeno.

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 23/07/2007 08:44

switch + kablovi (obicni mrezni, nemoj cross)

ovdje je uslov da taj kablovski modem koji koristis ima mrezni ulaz. tada sva tri uredjaja (racunari i kablovski modem) kopcas na switch.... sve ukljucis (i moguce je da ces i sa drugog kompjutera morati podesiti blabla)... najlakse podesavanje ti je napraviti da svaki racunar posebno svezes na net, sve podesis (koristeci mrezni ulaz, tako da ti taj modem radi kao router, ako ne znas o cemu pricam, onda ga samo podesi da radi tako da cim ustekas mrezne kablove da si odmah na netu). Kada si svaki komp podesio da radi sam, nakon sto ih oba ustekas na switch... trebalo bi sve da radi normalno.

Za slucaj da imas samo USB ulaz na modemu, onda imas problem jer ti onda ovo rjesenje ne ide (ali ti tada switch ni ne treba...ali to ce ti vec neko drugi objasniti... ja trenutno nemam vremena)...

sabanss
Posts: 3412
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 23/07/2007 08:48

Zavisi koji mu je kablovski ISP. Raja na ADSL-u moze proci zato sto je BiHnet omogucio vise istovremenih konekcija sa istim username/passwordom, sto koliko znam kablovski ne podrzava. Jedno rjesenje (jeftinije) mu je internet sharing na jednom racunaru sa tim da taj racunar uvijek mora biti ukljucen, jos ako je modem USB sve sto mu treba je kabel za povezat dva racunara. Drugo, skuplje rjesenje je da uzme neki ruter pa da napravi neovisan pristup za oba racunara. I tu su ADSL-ovci u prednosti jer 99% ADSL modema moze raditi kao ruter dok ja nisam naleti na kablovski koji to moze pa mu ne gine kupovina posebnog uredjaja.

Koji je kablovski modem i jel' bitno da oba racunara mogu na internet neovisno jedan od drugog?

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 09:31

Zasto jednostavno kad moze komplikovano.

Covjek ima kablovski internet, sto znaci da mu taj modem omogucava samo izlaz na internet i nista vise. Ako kupi ruter onda znaci da ima vec i mogucnost da uveze 4 racunara, ne treba mu dodatni svic, a moze i da uspostavi konekciju bezicno izmedju racunara (ako kupi neki koji ima tu mogucnost, a vecina tih kucnih varijanti to sad ima za stvarno sitne pare).
Ovo je fina gospodska varijanta, sa dovoljnim stepenom sigurnosti itd. Moze i ona jeftina, ali je bezveze, masine stalno rade i sl., jos ako neko spava u toj sobi, a mali hoce da internetise po citavu noc, ma veselo.

Razliku izmedju rutera i svica nemam volje da objasnjavam

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 23/07/2007 09:39

loli wrote:Zasto jednostavno kad moze komplikovano.

Covjek ima kablovski internet, sto znaci da mu taj modem omogucava samo izlaz na internet i nista vise. Ako kupi ruter onda znaci da ima vec i mogucnost da uveze 4 racunara, ne treba mu dodatni svic, a moze i da uspostavi konekciju bezicno izmedju racunara (ako kupi neki koji ima tu mogucnost, a vecina tih kucnih varijanti to sad ima za stvarno sitne pare).
Ovo je fina gospodska varijanta, sa dovoljnim stepenom sigurnosti itd. Moze i ona jeftina, ali je bezveze, masine stalno rade i sl., jos ako neko spava u toj sobi, a mali hoce da internetise po citavu noc, ma veselo.

Razliku izmedju rutera i svica nemam volje da objasnjavam



onaj modem koji je bihnet davao uz ADSL ima jedan mrezni ulaz i jedan USB.
da bi isao sa dva ili vise racunara na net, treba ti switch.

User avatar
Motokultivator
Posts: 875
Joined: 22/06/2007 15:02
Location: Negdje u blizini ilmihala

Post by Motokultivator » 23/07/2007 10:16

E vako ljudino:

K'o sto rekose kolege imas dvije opcije, koje su nako najpametnije:

I opcija (wireless)
Kupis ovo cudo
http://imtec.ba/index.php?detid=0000000 ... 30&brstr=1
Ako kupis ovo, onda ce ti trebat i ovo, ali dva puta. Jer treba ti na oba racunara ili samo jedno ako imas noviji laptop sa wireless karticom
http://imtec.ba/index.php?detid=0000000 ... 30&brstr=1

Kako se vidi po cijenama, ova je mozda malo poskupa, jer bi ti vjerovatno htio nesto da prodjes sto jeftinije, zato ima

II opcija
Kupis ovo cudo
http://imtec.ba/index.php?detid=0000000 ... 30&brstr=1
I, onda ako kupis ovo, trebace ti i ovo (isto 2x)
http://www.plus.ba/?idkat=752# (Pogledaj pod KABL PATCH CAT5 UTP 0,5m, samos to tebi treba od najmanje 2m, ili jedan od 2m a drugi od recimo 5m)

Eh, eto, pa ti zaviri u novcanik i put ducana, da vidis sta i kako. Uostalom, gdje god dodjes u radnju, ponudice ti jednu od ove dvije opcije. Oni ce gledat ta te premuntaju za skuplju varijantu, jer i oni hoce da zarade.
Mislim da sam fino objasnio, jedino, ostaje do tebe, da vidis kolko imas para i sta hoces.

Napomena:
Ovo nije nikakva reklama za neke firme, nego samo da pokusam covjeku objasnit slikovito

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 10:23

Za Sarafcinu

Stari moj. Covjek ima KABLOVSKI internet. ADSL modemi (vecina) imaju u sebi ruter, kablovski modemi NE. Znaci, treba mu nesto sto ce da prevodi adrese (NAT) itd... Ako samo spoji kablovskim modem na svic sa ostalim racunarima nece moci ici na internet, ili mozda ima nesto novo u ovim tehnologijama sto ja neznam. Treba mu ruter. Tacka

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 10:33

Router Trendnet TEW-432BRP Wireless Firewall 4-port 54Mbps

Cijena Izmedju 85 i 95 KM, sa PDV

Izvedba Zicano ili Wireless, u zavisnosti od uslova u stanu-kuci i postojecih kartica na racunarima, a bogami i raspolozivih novcanih sredstava

Stihy
Posts: 143
Joined: 26/07/2003 00:00
Contact:

Post by Stihy » 23/07/2007 10:43

Trendnet je smece,uzmi netgear ili linksys

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 23/07/2007 11:00

loli wrote:Za Sarafcinu

Stari moj. Covjek ima KABLOVSKI internet. ADSL modemi (vecina) imaju u sebi ruter, kablovski modemi NE. Znaci, treba mu nesto sto ce da prevodi adrese (NAT) itd... Ako samo spoji kablovskim modem na svic sa ostalim racunarima nece moci ici na internet, ili mozda ima nesto novo u ovim tehnologijama sto ja neznam. Treba mu ruter. Tacka


jah .. ima nesto novo. pojavio se google...

http://ceosedge.com/broadband-router/

http://www.google.com/search?hl=en&q=%2 ... +router%22

http://www.google.com/search?hl=en&q=%2 ... +router%22


sta se bezze postavljas ko da sam ti mater opsovo... sta bi tek bilo da fakat pogrijesim ...

a ako malo razmislis razlika izmedju ADSL modem rutera i DSL modem rutera je u dijelu koji nema veze sa rutiranje... pa ako se neko sjetio da NAT istalo napravi na embedded hardware... onda ga boli cosak u koji ce ga uredjaj strpati....

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 11:04

Ma za ovo sto on hoce Trendnet ce mu odraditi posao na sasvim zadovoljavajucem nivou. Linksys jeste faca, ali cifra :-)
Linksys u principu koristitim za biznis varijante.
Netgear nisam koristio i necu da komentarisem

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 11:15

1. Izvinjavam se ako je neko moje ,,postavljanje,, shvatio kao licno, na njegovu adresu. To (postavljanje) je bilo zato sto mi se ucinilo da ce covjek dobiti pogresne informacije.

2. Sve adrese navedene u linkovima su fine i tacne. No sikiriki. Ali, da li iko od kablovskih provajdera kod nas isporucuje tako nesto, mislim takav tip uredjaja. Ja koliko znam ne (na to sam mislio na tehnologiju), jednostavno preskupo im je. A da sam kupuje takav uredjaj, pa pogledajte cijene na istim tim linkovima

User avatar
Šapat
Posts: 786
Joined: 09/10/2006 16:59
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Šapat » 23/07/2007 11:21

Da se prikljucim. Kod mene je kuci ista stvar kao i kod doticnog. Ja na svom laptopu, a mali na svom desktopu. Imamo kablovsku konekciju, motorolin modem, a umrezio sam nas kroz WLAN.
Dakle, uzeo sam Wireless router, D-Link, i integrisani Wireless adapter, takodjer D-Link. Ovo sam uradio namjerno kako bih izbjegao razvlacenje kablova po kuci, a istovremeno se mogu kaciti i sa svojim smartphonom.

Ovaj router ti omogucava i ad-hoc i a LAN konekciju, odnosno, mozes se kacit ina internet direktno i bez kreiranja virtualnog LAN-a, a ako hoces da dijelis printere i da imas obostrani ili jednostrani pristup sa jednog na drugi racunar (i sve sto to ukljucuje), onda mozes kreirati i virtuelni server i LAN.

Ove dvije djidje zajedno kostaju oko 150-200 KM.

sabanss
Posts: 3412
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 23/07/2007 11:27

loli wrote:Ako kupi ruter onda znaci da ima vec i mogucnost da uveze 4 racunara, ne treba mu dodatni svic,

Razliku izmedju rutera i svica nemam volje da objasnjavam


Pa objasni :D Ovako kako si ti napisao ispade da svaki ruter ima i switch sadrzan sto nije istina :D

User avatar
Šapat
Posts: 786
Joined: 09/10/2006 16:59
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Šapat » 23/07/2007 11:36

Ako je wireless router - onda je switch nepotreban.
A i velika vecina obicnih routera vec ima u sebi switch za do 4 racunarske konekcije. Switch je potreban ako se radi o vise racunara i ovo se najcesce koristi u officima gdje postoje i serveri. Naravno, moze se koristiti i u kucnoj varijanti, ali je apsolutno nepotreban.

Moj D-Link router ima mogucnost zicane konekcije 4 racunara + podrsku za dodatnih 10 wireless konekcija, znaci u istom momentu se moze zakaciti 14 racunara.

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 11:38

U pravu si. Onako kako sam ja napisao. Mada kod nas na trzistu nesto i ne znam da za kucnu varijantu ima rutera bez dodatnog etherneta. A valjda bi nesto trebao i sam da se sjeti prilikom kupovine, pa da mu prodavac objasni ako vec naleti samo na ruter

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 23/07/2007 11:44

loli wrote:1. Izvinjavam se ako je neko moje ,,postavljanje,, shvatio kao licno, na njegovu adresu. To (postavljanje) je bilo zato sto mi se ucinilo da ce covjek dobiti pogresne informacije.

2. Sve adrese navedene u linkovima su fine i tacne. No sikiriki. Ali, da li iko od kablovskih provajdera kod nas isporucuje tako nesto, mislim takav tip uredjaja. Ja koliko znam ne (na to sam mislio na tehnologiju), jednostavno preskupo im je. A da sam kupuje takav uredjaj, pa pogledajte cijene na istim tim linkovima



ma ok... mozda je i do mene .. i ove vrucine :), pa sam skonto da me neko ubjedjuje da router i kablovski modem ne mogu ici zajedno u jednom uredjaju.... sorry jos jednom :).
ja u principu ne znam sta covjek ima, ali ono sto sam do sada vidjao (nije BiH) je bilo ... rule of thumb ... ako modem ima ethernet port onda ima i ruter u sebi i napisao sam mu prema tome (namjerno spustajuci nivo da bi me razumio :)).
a opet, ono sto je bihnet davao za ADSL... ima samo jedan ethernet port, pa mu je switch neophodan.

pozdrav... :)

User avatar
Šapat
Posts: 786
Joined: 09/10/2006 16:59
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Šapat » 23/07/2007 11:47

Ima. Konkretno D-Link ima i obicni i wireless router i oba imaju mogucnost kacenja do 4 racunara zicom. A wireless jos dodatno kako i napisah gore.

loli
Posts: 49
Joined: 03/02/2007 23:08

Post by loli » 23/07/2007 11:50

Za Sarafcinu

Ma OK stari. Mislim da se u 99% slucajeva u BiH kod kablovskih operatera isporucuje onaj Motorolin modem (cini mi se u dvije varijante). I to je to. Sve ostalo je stvar samosnalazenja. Ponudili smo 2 rjesenja: kolega sa D-linkom i ja sa ovim Trendnetom, pa bujrum

User avatar
skahu
Posts: 216
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa

Post by skahu » 25/07/2007 12:23

Uuuuuu......, koji ste

hvala na preciznim informacijama
pozdrav svima

User avatar
Qler
Posts: 19328
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

Post by Qler » 25/07/2007 13:08

najjeftinija i najjednostavnija opcija je
modem -> Switch -> racunar - racunar

sve koristi obicne UTP kablove ne cross.. i max 50KM dodje sve

Post Reply