NADZIĐIVANJE (NADOGRADNJA) VIŠESPRATNICA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
tribina oslobodjenje
Posts: 15
Joined: 21/05/2007 11:04

NADZIĐIVANJE (NADOGRADNJA) VIŠESPRATNICA

Post by tribina oslobodjenje » 03/06/2007 14:28

Šetamo Vilsonovim,pa Alejom lipa na Grbavici i uočavamo simpatične
razno obojene fasade stambenih zgada.Jedan iz naše šetačke grupe
kaže,sve je to obojeno nakon nadziđivanja jednog ili dva kata.A zatim
su na mnogim još izgrađeni i tavanski stanovi.Najveći dio tih prostora
je izgrađen bez kompletnih dozvola.Dobije se dozvola za kat,a onda
mnogi izgrade loš jedan,pa i tavanski prostor i tako dobiju dvoetažne
stanove!Sve to bez saglasnosti etažnih vlasnika,koji tu već stanuju.I
niko im ništa nemože!Ne sruše im to,a nema ni bilo kakve kazne.Stari
stanari (etažni vlasnici) mogu da se bune,ali niko ne reaguje ni iz Općine
ni
iz odgovarajućeg Ministarstva.
Najgore u tome je, što je ugrožene sigurnost,obzirom da ne postoji
garancija građevinskih Institucija da će sve biti stabilno i sigurno.Zap-
ravo,najveći broj tih zgrada su stare 40 i više godina i veliko je pitanje
mogu li temelji tih objekata izdržati dodatno prekomjerno opterećenje?
To je posebno upitno ako dođe do zemljotresa,kojih je u Sarajevu
bilo.
Jedino normalno nadziđivanje se sada obavlja u ulici H.Ćemrlića kod
benzinske pumpe (preko puta bivše Vodoprivrde,na Grbavici).Tu se
postavljaj dodatni noseći stubovi i ot je jedino pravo rješenje,kaže
naš prijatelj građevinske struke.I kod ovih nadogradnji prije dvije godi-
ne je bio jedan zakon,sada je drugi,biće (možda ) i treći i....mjenjaju
se kao "dječije pelene"!!
Na sve to dođe "biber po pilavu" - ti novi stanari odbijaju,najveći dio
njih,plaćati zakonski OBAVEZNO plaćanje za održavanje zgrada!!A oni
najviše prljaju stepenište koristeći ga od prizemlja do vrha.Treba reći
da su dobili lokaciju i nisu morali platiti zemljiše,priključak na vodu i
struju.Sve su to platili etažni vlasnici kupovinom stanova,i što je vrlo
značajno,plaćajući stambeni doprinos decenijama dok su radili prije
rata.
Jasno,oni zaključuju "ako sam nezakonito u potpunosti izgradio i dio
bez dozvole,mogu i dalje kršiti zakon i neplaćati obavezu za održavanje
zgrada"To bi se moglo nazvati "DŽUNGLA NA ASFALTU".


User avatar
van Basten
Posts: 6420
Joined: 21/09/2006 02:59
Has thanked: 6 times

Post by van Basten » 03/06/2007 17:55

Ja sam inače, iz više razloga, protivnik nadziđivanja, barem ovakvog kakvo se provodi kod nas. Al običan svijet ionako niko ništa ne pita.

User avatar
8. sekretar SKOJ-a
Posts: 1246
Joined: 23/01/2005 18:49
Location: Galerija Marsaevi - Republika Bosna i Hercegovina.

Post by 8. sekretar SKOJ-a » 03/06/2007 19:58

Čitao sam negdje da su se etažni vlasnici nekoliko zgrada, baš tu, na Grbavici obratili sudovima kolektivnom tužbom. Ne poznajem zakone u vezi sa nadogradnjom, ali rado bih se toj tužbi pridružio jer su i kod mene nadogradili tri imele na krovu (imela=biljka parazit). Te moje imele isto tako, odbijali su plaćati održavanje zajedničkih dijelova stana, ali sada plaćaju...hehehe...Piše im u ugovoru o kupovini, kao i meni što piše, da moraju prijaviti taj stan upravitelju. Dovoljan im je taj ugovor, ne treba izvod iz katastra. U Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada stoji da SAM VLASNIK PRIJAVLJUJE SVOJ STAN UPRAVITELJU, a može i predstavnik etažnih vlasnika.

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 03/06/2007 20:15

odrasla sam u jednoj takvoj zgradi na Grbavici. Komsinica koja je na zadnjem spratu se nakon nadogradjivanja morala odseliti, jer nadogradnja nije dobro uradjena, pa joj je sve curilo iz stana iznad. Inace postoji pravilo po kojem zgrada iznad 4 sprata mora imati lift koje nakon ovih nadzidjivanja vise ne postoji

User avatar
Skyfox
Posts: 7517
Joined: 27/09/2003 00:00
Location: Selo Strumfova

Post by Skyfox » 03/06/2007 20:45

Jos nisam cuo da su stanari uspjeli sprijeciti to nadzidivanje, nazalost. Od Grbavice su napravili pravo ruglo, jer po meni dok je bilo vise cetverospratnica izgledalo mi je bolje nego sada, pa makar i sa novim fasadama koje ponegdje podsjecaju na selo Strumfova...

Zivim na posljednjem katu, a ako budu dizali jos jedan jedino pravno sto mi ostaje je da zabranim da iz mog stana "vuku cijevi za vodu i struju.

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

Post by Neelix » 03/06/2007 21:50

Skyfox wrote:Jos nisam cuo da su stanari uspjeli sprijeciti to nadzidivanje, nazalost. Od Grbavice su napravili pravo ruglo, jer po meni dok je bilo vise cetverospratnica izgledalo mi je bolje nego sada, pa makar i sa novim fasadama koje ponegdje podsjecaju na selo Strumfova...

Zivim na posljednjem katu, a ako budu dizali jos jedan jedino pravno sto mi ostaje je da zabranim da iz mog stana "vuku cijevi za vodu i struju.


zar te cudi sto grbavica izgleda ko selo strumfova?? :D :D :D

rudy81
Posts: 996
Joined: 18/05/2007 08:43

Post by rudy81 » 05/06/2007 14:27

.
Last edited by rudy81 on 26/06/2012 08:22, edited 1 time in total.

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 05/06/2007 14:47

basta sljezove boje wrote:odrasla sam u jednoj takvoj zgradi na Grbavici. Komsinica koja je na zadnjem spratu se nakon nadogradjivanja morala odseliti, jer nadogradnja nije dobro uradjena, pa joj je sve curilo iz stana iznad. Inace postoji pravilo po kojem zgrada iznad 4 sprata mora imati lift koje nakon ovih nadzidjivanja vise ne postoji


Moguce, ali nisu sve nadgradnje takve. Ja zivim u jednom takvom stanu na Grbavici i nikad nista nije curilo, napuklo ili slicno. Ne kazem da nije bilo fusha u izgradnji, ustedi na meterijalu, zaobilazenju propisa i standarda ali tvrdim da to nije pravilo vec vise izuzetak - bar sto se Grbavice tice.

User avatar
Zavatoni
Posts: 1630
Joined: 06/07/2005 07:44
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time

Post by Zavatoni » 05/06/2007 14:58

Skyfox wrote:Jos nisam cuo da su stanari uspjeli sprijeciti to nadzidivanje, nazalost. Od Grbavice su napravili pravo ruglo, jer po meni dok je bilo vise cetverospratnica izgledalo mi je bolje nego sada, pa makar i sa novim fasadama koje ponegdje podsjecaju na selo Strumfova...

Zivim na posljednjem katu, a ako budu dizali jos jedan jedino pravno sto mi ostaje je da zabranim da iz mog stana "vuku cijevi za vodu i struju.


Zabraniti nadzidjivanje je itekako moguce, ali u ovoj "pravnoj dzungli" od drzave me ne cudi da hadzije koje dobivaju nadzidjivanje i firme koje to rade za njih direktno krse zakon.

Stanari moje zgrade su uspjeli da zaustave nadzidjivanje jos 2004. godine, tako sto u opcini nismo dali dozvolu za to. Mi kao etazni vlasnici imamo pravo na to, i opcina smije izdati gradjevinsku dozvolu samo ako vise od 50% vlasnika u zgradi da saglasnost. To ih ne sprijecava da izdaju urbanisticku saglasnost, ali legalno firme ne bi smijele izvoditi radove samo sa urbanistickom, vec moraju imati i gradjevinsku. Hajd da dodam da je moza preteska rijec zaustaviti, posto mi jos nismo nacisto da se nece pojaviti tamo-neka firma da krene sa radovima. Zakon o tom nadzidjivanju je stavljen van snage, ali sve sto je pokrenuto u vrijeme tog zakona se jos moze realizovati.

Da navedem i razlog i zasto nismo dozvolili nadgradnju. Iako je u samom pocetku zamisljeno i vodjeno pod krinkom stanova za borce, RVI i porodice sehida, nama je postalo sumnjivo kada su u prvoj zgradi u nasem bloku koja je nadzidana, odradjeni stanovi od preko 100 kvadrata (umjesto tri na spratu radili dva na spratu). Onda se potom proculo da stanove grade neki direktori sarajevo-osiguranja, rukovodioci, sekretarice i sl. Vjerujte da te stanove u principu ne rade socijalni slucajevi, vec uglavnom hadzije koje imaju neke veze po opcinama. Cesto su imena ljudi koji dobiju da grade te stanove samo legalno pokrice, a u stan useljava neko sasvim treci.

Opcina je izdala urbanisticku (u nasem slucaju Markovic, koji je izjavio kako mora izdati jer ako to ne uradi svi ce ga prozivati cetnikom i sl.), ali ne i gradjevinsku. Mi smo preko advokata podnijeli tuzbu, koja se i danas "kiseli" u nekom sudu, a interno smo se dogovorili da necemo dozvoliti nadgradnju, a ako nas opcinski kriminalci i natjeraju na to mi imamo legitimno da postavljamo svoje uslove - iako smatram da nas po zakonu ne mogu natjerati da dozvolimo.

Oni koji zive na posljednjem spratu imaju super situaciju da ucijenjuju izvodjace radova za prikljucenje na vodu i kanalizaciju (sve ostalo mogu provesti kroz haustor). Jedna zena u vec spomenutoj zgradi je navodno naplatila 15.000 KM za prikljucenje na vodo-kanalizacione cijevi. U stvari ona nije naplatila prikljucenje, vec dobila odstetu za devastiranje stana (parket, zidovi, itd.) u stanu u kojem se u nekom periodu od godinu dana nije moglo zivjeti. Oni koji su im odmah dopustili da se prikljuce na cijevi, nisu dobili ni marku odstete za devastaciju.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 05/06/2007 17:15

Sacekajte da dodje bivsi kandidat za nacelnika opcine novo sarajevo, sve ce on da izdeklamuje za zgrade u B.Mutevelica :D
i nadzidjivanje....

a sto se mene tice, ako zgrada moze izdurat, sto ne bi vrsili nadogradnju?

ROMA75
Posts: 5
Joined: 03/06/2007 18:16

Post by ROMA75 » 05/06/2007 22:34

ne slažem se sa tobom oko nadziđivanja i sam živim u jednom takvom na grbavici kao prvo mi vlasnici nadzidanih stanova smo platili oko 20000 km za uredjenje fasade krova oluka kanalizacije i ostalog kao drugo otplaćujemo te stanove kreditom za razliku od ostalih koji su ih kupili za certifikate a što se tiće malverzacija toga sigurno ima u vezi neplačanja održavanja konkretno u mojoj zgradi ima dosta starih stanara koji ne plačaju tako da to nema veze sa nadogradnjom

User avatar
8. sekretar SKOJ-a
Posts: 1246
Joined: 23/01/2005 18:49
Location: Galerija Marsaevi - Republika Bosna i Hercegovina.

Post by 8. sekretar SKOJ-a » 06/06/2007 03:27

ROMA75 wrote:ne slažem se sa tobom oko nadziđivanja i sam živim u jednom takvom na grbavici kao prvo mi vlasnici nadzidanih stanova smo platili oko 20000 km za uredjenje fasade krova oluka kanalizacije i ostalog kao drugo otplaćujemo te stanove kreditom za razliku od ostalih koji su ih kupili za certifikate a što se tiće malverzacija toga sigurno ima u vezi neplačanja održavanja konkretno u mojoj zgradi ima dosta starih stanara koji ne plačaju tako da to nema veze sa nadogradnjom

Dedera, još malo razmisli.
Za tebe novi ulazni podaci:
SIZ (Samoupravna interesna zajednica) za izgradnju stanova (jedan od najvećih iznosa od svih tadašnjih doprinosa), Stambeno preduzeće (kirija), Fond za izgradnju stanova solidarnosti....puta broj zaposlenih članova porodice ....puta broj mjeseci radnog staža (150 godina u mom slučaju)....eto, ja kupio stan moga rahmetli babe za lažne certifikate.
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 06/06/2007 09:06, edited 1 time in total.

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 06/06/2007 08:55

8. sekretar SKOJ-a wrote:
ROMA75 wrote:ne slažem se sa tobom oko nadziđivanja i sam živim u jednom takvom na grbavici kao prvo mi vlasnici nadzidanih stanova smo platili oko 20000 km za uredjenje fasade krova oluka kanalizacije i ostalog kao drugo otplaćujemo te stanove kreditom za razliku od ostalih koji su ih kupili za certifikate a što se tiće malverzacija toga sigurno ima u vezi neplačanja održavanja konkretno u mojoj zgradi ima dosta starih stanara koji ne plačaju tako da to nema veze sa nadogradnjom

Dedera, još malo razmisli.
Za tebe novi ulazni podaci:
SIZ (Samoupravna interesna zajednica) za izgradnju stanova (jedan od najvećih iznosa od svih tadašnjih doprinosa), Stambeno preduzeće (kirija), Fond za izgradnju stanova solidarnosti....puta broj zaposlenih članova porodice ....puta broj mjeseci ....eto, ja kupio stan moga rahmetli babe za lažne certifikate.


Covjek nije mislio da ste stanove dobili dzaba na lijepe oci, ali i mi koji zivimo u nadogradjenim stanovima isto tako nismo dobili ni zrno cementa besplatno.

Jutros bas gledam, pored moje zgrade na Grbavici se radi nova nadogradnja. Ljudi prvo raspokapvaju temelje zgrade, nasipaju pijesak, beton, pojacavaju temelje zgrade. Laicki gledano meni izgleda da ljudi znaju svoj posao i da se nista ne prepusta slucaju?

User avatar
8. sekretar SKOJ-a
Posts: 1246
Joined: 23/01/2005 18:49
Location: Galerija Marsaevi - Republika Bosna i Hercegovina.

Post by 8. sekretar SKOJ-a » 06/06/2007 09:30

Drvosjeca iz Dejcica wrote:...Covjek nije mislio da ste stanove dobili dzaba na lijepe oci, ali i mi koji zivimo u nadogradjenim stanovima isto tako nismo dobili ni zrno cementa besplatno. ...

Jasno mi je to, ali izgleda da su u tom Zakonu o nadziđivanju koji je sada van snage, nadograđeni su doobrano jeftinije platili infrastrukturu (ulica sa asfaltom i kolodvorom, vodovod, kanalizacija, telefon, struja, plin, centralno grijanje,...sve ono što se zove uredjeno građ. zemljište).

Nas stare vlasnik uhvatili na foru dok još nismo bili otkupili stanove te smo kao naknadu dobili samo novi krov i fasadu. Komšijama od kojih su produživali instalacije stanovi uništeni-firma dograditelj nije pokrila skinuti krov i ljetnji pljuskovi odradili svoje tako da je i meni koji sam u prizemlju procurilo).

Nikada do sada nismo imali problema sa ledomi snijegom koji pada na prolaznike, a sada, ovi novi oluci i novi krov, zimi izgleda kao zimski dvorac. Toliko su loše uradili sve da nemamo tavan, a nadograđene komšije su morali naknadno angažovati istu firmu da stavi dodatnu izolaciju na vanjske zidove. Sve u svemu, u posljednjih 8 mjeseci tri požara na ovim novougradjenim instalacijama. Falabogu nikom ništa nije bilo.

Ne treba mi ni fasada, ni krov, plati mi naknadu onoliko koliko sam i ja platio uređenje građevinskog zemljišta i sve instalacije, uznemiravanje prilikom nadogradnje.....itd. Nikada im kontrola leta ili nadležni organ neće dati pečat i potpis da mogu uvesti svoje stanove u zemljišne knjige (zgrada mi je u aksi slijetanja/polijetanja aviona-ne bi smjelo biti nadogradnje uvis).

Onaj vlasnik picerije što je nadograđen već prima potencijalne kupce za svoj nadogrđeni stan.
Šlag na sve je dodala gospođa od nadogrđenog "kriminalnog" inspektora, drota u civilu, kada je rekla: Mi što smo kupili stanove ne trebamo plaćati upraviteljninu, a vi koji ste dobili stanove trebate.

User avatar
Skyfox
Posts: 7517
Joined: 27/09/2003 00:00
Location: Selo Strumfova

Post by Skyfox » 06/06/2007 10:07

Zavatoni wrote:
Da navedem i razlog i zasto nismo dozvolili nadgradnju. Iako je u samom pocetku zamisljeno i vodjeno pod krinkom stanova za borce, RVI i porodice sehida, nama je postalo sumnjivo kada su u prvoj zgradi u nasem bloku koja je nadzidana, odradjeni stanovi od preko 100 kvadrata (umjesto tri na spratu radili dva na spratu). Onda se potom proculo da stanove grade neki direktori sarajevo-osiguranja, rukovodioci, sekretarice i sl. Vjerujte da te stanove u principu ne rade socijalni slucajevi, vec uglavnom hadzije koje imaju neke veze po opcinama. Cesto su imena ljudi koji dobiju da grade te stanove samo legalno pokrice, a u stan useljava neko sasvim treci.

Oni koji zive na posljednjem spratu imaju super situaciju da ucijenjuju izvodjace radova za prikljucenje na vodu i kanalizaciju (sve ostalo mogu provesti kroz haustor). Jedna zena u vec spomenutoj zgradi je navodno naplatila 15.000 KM za prikljucenje na vodo-kanalizacione cijevi. U stvari ona nije naplatila prikljucenje, vec dobila odstetu za devastiranje stana (parket, zidovi, itd.) u stanu u kojem se u nekom periodu od godinu dana nije moglo zivjeti. Oni koji su im odmah dopustili da se prikljuce na cijevi, nisu dobili ni marku odstete za devastaciju.


Upravo to kao ce se invalid popeti na 5-6 sprat u zgradi bez lifta?

A sto se tice placanja nadoknade za stanare na zadnjem katu... Nema tog iznosa koji mi moze platit da mi neko derle trci po plafonu svaki dan!!!!

User avatar
Skyfox
Posts: 7517
Joined: 27/09/2003 00:00
Location: Selo Strumfova

Post by Skyfox » 06/06/2007 10:11

ROMA75 wrote: mi vlasnici nadzidanih stanova smo platili oko 20000 km za uredjenje fasade krova oluka kanalizacije i ostalog


Stanari sa nizih spratova i pristanu na nadogradnju jer ce dobiti novu fasadu i uredenja haustora koji nije krecen npr 20g... Ali na kraju dobiju neku pravo ruznu boju fasade a haustor u jos gorem stanju. A to sto ce nama na zadnjem spratu orit gorit mjesecima, upropastit nam stanove... nema sanse!!!!

User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16772
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica » 06/06/2007 11:14

Skyfox wrote:

Upravo to kao ce se invalid popeti na 5-6 sprat u zgradi bez lifta?


Invaliditet se mjeri u procentima. Naravno da nepokretan 100% invalid nece dobiti stan na 5 spratu. Ako si primjetio, a vjerujem da jesi ako si sa Grbavice, na Grbavici imas stanove na visokom prozemlju koji kroz balkon imaju napravljen ulaz, upravo za osobe u kolicima.

User avatar
danas
Posts: 18821
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

Post by danas » 06/06/2007 12:02

Zavatoni wrote:

Da navedem i razlog i zasto nismo dozvolili nadgradnju. Iako je u samom pocetku zamisljeno i vodjeno pod krinkom stanova za borce, RVI i porodice sehida, nama je postalo sumnjivo kada su u prvoj zgradi u nasem bloku koja je nadzidana, odradjeni stanovi od preko 100 kvadrata (umjesto tri na spratu radili dva na spratu). Onda se potom proculo da stanove grade neki direktori sarajevo-osiguranja, rukovodioci, sekretarice i sl. Vjerujte da te stanove u principu ne rade socijalni slucajevi, vec uglavnom hadzije koje imaju neke veze po opcinama. Cesto su imena ljudi koji dobiju da grade te stanove samo legalno pokrice, a u stan useljava neko sasvim treci.


da se nadovezem na ovo...
moja zgrada na grbavici je 'nadogradjena' odmah poslije rata, uz saglasnost svih stanara. nama je krov bio ostecen i ko zna da li bi se ikako i popravio da nije bilo ove nadogradnje. saglasnost je data za dva stana koji bi isli sehidskim porodicama, koje su stanari i upoznali. ali odjednom se umjesto dva stana pocinje graditi jedan -- jer je u po frke (i poslije ko zna koliko preprodaja kojih stanari nisu bili svjesni) dolazi lik koji je 'otkupio' stanove u izgradnji i spaja ih u jedan veliki. tokom izgradnje je unistio haustor i lift, a nelegalnim spajanjem stanova je i zatvorio ventil za kanalizaciju koji se nalazi na vrhu zgrade (to je ono sto pomaze da sve ode u kanalizaciju kad povuces vodu u toaletu) -- delegat je stavio parket preko ovog ventila (zatvorio ga) te ljudima sa prvog sprata sada kanalizacija non-stop plavi... :-? zgrada nije nicim ojacana pri ovoj nadogradnji, i svi samo cekaju kad ce sve ovo da zglajza u tri lijepe materine...

Post Reply