zasad neimenovan muškarac obolio od XDR

Sve o zdravlju...
Post Reply
bosnia1178
Posts: 13
Joined: 08/07/2006 20:39

zasad neimenovan muškarac obolio od XDR

Post by bosnia1178 » 30/05/2007 21:20

AMERIČKI Centar za kontrolu bolesti (CDC) je objavio kako je u karantenu stavljen zasad neimenovan muškarac obolio od XDR, rijetke ali izuzetno opasne vrste tuberkuloze otporne na antibiotike, a za koga se sumnja da je bacilima izložio putnike i posadu na dva zrakoplovna leta.

O tome koliko je ozbiljna situacija, svjedoči činjenica da je riječ o prvoj takvoj karanteni od 1963. godine, kada su američke vlasti nastojale zaustaviti epidemiju velikih boginja.

CDC je preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stupila u vezu s putnicima i posadom Air Franceovog leta 385 od New Yorka za Pariz 12. svibnja, te putnicima i posadom CSA-ovog leta 104 iz Praga za New York 24. svibnja ove godine.

CDC preporučuje svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom da se obrate liječniku i naprave odgovarajuće testove.

Tuberkuloza je bakterijska infekcija koja najčešće napada pluća, a kasnije se može razviti u kroničnu bolest. U 19. stoljeću je bila jedna od najsmrtonosnijih bolesti na svijetu, da bi je konačno pod kontrolu stavio pronalazk antibiotika u 20. stoljeću.

Međutim, još uvijek u svijetu oko 1,6 milijuna ljudi svake godine umre od tuberkuloze, a u posljednje vrijeme su se pojavile nove vrste bakterija koje su otporne na antibiotike.

U SAD je, ta bolest, međutim još uvijek rijetka. Od tuberkuloze u SAD boluje 13.767 ljudi, a od čega je samo 4,6 % pogođeno oblikom otpornim na antibiotike.

Međutim, liječenje tog oblika bolesti je izuzetno komplicirano i skupo, te, prema dužnosnicima CDC, može iznositi i preko 500.000 dolara godišnje.


Post Reply