Šok i nevjerica: Carla Del Ponte se nagodila s Beogradom

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
User avatar
kicky
Posts: 991
Joined: 08/08/2004 23:14
Location: mostar

Šok i nevjerica: Carla Del Ponte se nagodila s Beogradom

Post by kicky » 14/04/2007 22:56

Prenosim šokantnu vijest koju je upravo eksluzivno objavio zagrebački Jutarnji list

ZAGREB - Glavni tužitelj u suđenju Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), sir Geoffrey Nice, poslao je redakciji Jutarnjeg lista reakciju na članke o tome kako je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992. - 95., učinivši nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, uz odobrenje ICTY-a.

U pismu Nice optužuje glavnu haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte da je s Beogradom napravila nagodbu koja nije imala “nikakvu pravnu osnovu” i koja je poslužila Beogradu “da prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od ICJ-a, ali i od vlastite javnosti”.

Nice naglašava da ni on ni njegov tim nisu “bili dio tog ‘odobrenja’”, kako se iz nekih napisa, kojima je povod ovotjedni članak New York Timesa, moglo zaključiti, te da “odluka o odobrenju za zaštitne mjere” za veliki broj stranica iz dokumenata Vrhovnog vijeća obrane SR Jugoslavije “potječe osobno od gospođe Carle Del Ponte”.

Podsjetimo, u članku New York Timesa je pisalo kako je u proljeće 2003., za vrijeme suđenja Miloševiću, u ICTY stigla pošiljka dokumenata koja je sadržavala transkripte ratnih sastanaka jugoslavenskih političkih i vojnih čelnika i obećavala najbolji uvid o ulozi Srbije u ratu u BiH. No postojala je, piše NYT, “kvaka”: Srbija je pribavila odobrenje ICTY-ja da dijelovi toga arhiva ostanu nedostupni javnosti.

Pozivajući se na “interes nacionalne sigurnosti”, pravni zastupnici Srbije zacrnili su mnoge osjetljive - oni koji su ih vidjeli kažu inkriminirajuće - stranice. Suci i zastupnici optužbe i obrane pred ICTY-em mogli su vidjeti taj cenzurirani materijal, no on nije bio dostupan među javnim dokumentima tribunala. U kasnijem postupku zbog tužbe za genocid, Međunarodni sud pravde nije od Srbije subpoenom zatražio uvid u cjelovite dokumente.

Nice piše da je Carla Del Ponte “u pismu tadašnjem jugoslavenskom ministru vanjskih poslova Goranu Svilanoviću u svibnju 2003. dala suglasnost za zaštitne mjere “razumnog” dijela iz kolekcije dokumenata VSO-a, a da prethodno nitko iz Tužiteljstva nije pregledao te dokumente”.

“Toj sam se njezinoj namjeri suprotstavio i putem pisma je upozorio da ne radi nikakve ustupke Srbiji”, piše Nice, koji zaključuje da je nagodbom s Del Ponte Beograd ojačao svoju poziciju u pravnoj proceduri koja je bila pred njima.

Kako je za Jutarnji list ustvrdio pravni zastupnik BiH u postupku pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić, sadržaj spornih dokumenata mogao je utjecati na ishod tužbe BiH, ali i tužbe Republike Hrvatske pred istim sudom.

Kako je rekao Softić, transkripti razgovora sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane sadržavaju detalje ratnih sastanaka jugoslavenskih političkih i vojnih čelnika, a važni se dokumenti odnose i na tzv. 30. kadrovski centar Generalštaba Vojske Jugoslavije, koji je bio zadužen za Republiku Srpsku, ali i na 40. kadrovski centar, koji je bio zadužen za tzv. Republiku Srpsku Krajinu. Dokumenti navodno govore i o unapređenjima, prekomandama, mirovinama i plaćama oficira u Hrvatskoj i BiH koje su išle preko Vojske Jugoslavije.

Iz haaškog Tužiteljstva danas su poručili da ne namjeravaju reagirati dok ne pročitaju cjelokupni tekst Niceova pisma. Reakcija Tužiteljstva očekuje se početkom sljedećeg tjedna.

NICEOVO PISMO JUTARNJEM LISTU

U vašem listu od 12. travnja 2007., u članku “Sanader: I Hrvatsku zanima zašto dokumenti nisu došli do ICJ-a”, piše:

“New York Times u ponedjeljak je objavio da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH od 1992. do 1995., učinivši tom najvišem sudu UN-a nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, uz odobrenje Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)”.

Od 2002. do 2006. bio sam zadužen za suđenje Slobodanu Miloševiću i dokumenti koji se ovdje navode bili su upotrijebljeni kao dokaz protiv Slobodana Miloševića. Ovim putem želim naglasiti da ni moj tim ni ja nismo bili dio tog “odobrenja”, kako citat gore može eventualno sugerirati.

Odluka o odobrenju za zaštitne mjere (materijal zatvoren za javnost) za veliki broj stranica iz dokumenata Vrhovnog vijeća obrane (VSO-a) SR Jugoslavije potječu osobno od gospođe Carle Del Ponte. Ona je u pismu tadašnjem jugoslavenskom ministru vanjskih poslova Goranu Svilanoviću, u svibnju 2003., dala suglasnost za zaštitne mjere “razumnog” dijela iz kolekcije dokumenata VSO-a, a da nitko iz Tužiteljstva prethodno nije pregledao te dokumente. Njezinoj namjeri sam se suprotstavio i putem pisma je upozorio da ne radi nikakve ustupke Srbiji. Naime, taj sam isti mjesec inicirao pravni postupak, prema kojemu Tužiteljstvo preko sudskog vijeća može tražiti da se ti dokumenti dobiju od Beograda, kako to već propisuju Statut i Pravila MKSJ-a. Moja namjera je bila dobiti dokumente i upotrijebiti ih na otvorenim sjednicama suđenja. Stoga nije slučajno da je upravo u to vrijeme Beograd preko gospođe Del Ponte pokušao postići “deal” i time pokušao ojačati svoju poziciju u pravnoj proceduri koja je bila pred njima. To im je i uspjelo. Moje pismo je gospođa Del Ponte u potpunosti negirala.

Nagodba Carle Del Ponte s Beogradom nije imala nikakvu pravnu osnovu. To je bio nepotreban “deal” koji je Beogradu služio samo da prikrije dokaze o umiješanosti Jugoslavije u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovina od ICJ-a, ali i od vlastite javnosti. S druge strane, nova vlast u Beogradu nije imala ništa protiv da se na zatvorenoj sjednici ti materijali upotrijebe kao dokazni materijal protiv Slobodana Miloševića. Motivi gospođe Del Ponte da pristane na takvu nagodbu meni ni dan-danas nisu jasni, ni poznati. Naime, Tužiteljstvo ne samo da nije ništa dobilo od tog “deala”, nego je stvorilo nepoželjan presedan jer je poslije toga Beograd počeo primjenjivati iste uvjete za slične dokumente - i to s uspjehom, jer je gospođa Del Ponte opet osobno odobravala takve inicijative Beograda. S druge strane, moj tim i ja potrošili smo mnogo vremena i radne snage uvjeravajući suce da skinu zaštitne mjere s tih dokumenata, u ime transparentnosti sudskog procesa, a osobito u ovakvim slučajevima gdje je riječ o suđenjima na kojima se raskrinkavaju djela državnih institucija koja su se krila i još se kriju, ne samo od raznih sudova i žrtava, nego i od vlastitih građana. Samo u iznimnim okolnostima suđenja mogu i smiju biti zatvorena za javnost.

Sir Geoffrey Nice


basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 14/04/2007 23:02

zasto sokantnu? Pa to je bilo ocito cijelo vrijeme

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 14/04/2007 23:28

Alija je zelio sprijeciti rat, a Carla osiromasenje Srbije koje bi uslijedilo nakon odluke o placanju ratne odstete BiH i Hrvatskoj, a mozda i Kosovu. Jasno je da medjunarodna zajednica (sto god ta fantomska sintagma znacila) favorizira odrzanje Jugoslavije, a onda i Srbiju kao jedinu vjernu sljedbenicu. Hrvatska tavori u predsoblju EU-a mada je ispunila sve sto se od nje trazilo (pesimisti kazu: ceka Srbiju), od BiH se, ironije li, trazi izrucenje Karadzica (kao da ciparsko rjesenje ne postoji), a Srbiji se nudi ekspres samo ako se odrekne Kosova. I sto je najljepse od svega - Srbija i dalje ne zeli cuti o nezavisnosti Kosova, a ima ugovore koje BiH nema.

User avatar
Ergot
Posts: 1020
Joined: 27/03/2004 23:00
Location: dislocation

Post by Ergot » 14/04/2007 23:30

Nasi se iskrcali u Normandiji! Imamo puno gubitaka al' deremo Svabe!

User avatar
Sir Charles
Posts: 1032
Joined: 10/04/2006 01:22

Post by Sir Charles » 14/04/2007 23:32

Za ovo se zna vec neko vrijeme.... Nista novo

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 15/04/2007 00:10

Ergot wrote:Nasi se iskrcali u Normandiji! Imamo puno gubitaka al' deremo Svabe!


na Omaha Beach je kriticno

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 15/04/2007 06:49

njeno obecanje srbiji, nema nikakve veze! Ona je mogla da im obeca i da ce dobiti Nobelovu za mir, i to opet ne bi imalo nikakve veze!
Tuzbu su "ukakili" nasi, svjesno!! Zar zaboravljate poteze S. Tihica od prije godinu dana?? Pa da su oni trazili, tj "nasi" advokati, od suda da se dokazi, koje je kako kazete "Karla sakrila" , pod naredbom suda dostave, tj. primjeni "subpoena", nema toga nacina da bi Srbija, ili neko drugi to mogao sakriti!! Mozda bi odbili dostaviti, ali onda Medjunarodna zajednica bi pristupila sankcijama, ili iskljucenju Srbije iz UN-a , ili neki drugi vid kazne!! Zato, dragi Bosanci, prestanite "plakati" i kriviti nekog drugog!!
Sulejman Tihic je cak "imao muda" da izjavi za novine "Kako niko nije podrzavao Tuzbu do on licno, i da je dao 500 KM-ova , iz svog dzepa da bi sacuvao Tuzbu??" a istovremeno presucuje, (i cak sta vise negira ucesce Bosnjaka iz dijaspore u finansiranju Tuzbe,) sta je bilo sa $-205,000 (dvjesto-pet hiljada prikupljenih od Bosnjaka u Chicagu, koje mu je predao, kako on kaze, Mujko Erovic, i Emir Ramic, ??
Jasno je da je i ovih $-205,000 zavrsilo u dzepovima "zastitnika naroda" na isti nacin kao i milijunske donacije od prijateljskih zemalja, i od drugih donatora! Najsvjeziji primjer je ponovo Srebrenica!! Gdje su te silne pare koje su stizale kao pomoc Srebrenici??
Zato Bosanci, odgovor za vecinu problema trebamo traziti u svojoj avliji!!
Mile Dodik bi bio nula danas, da mu 1998 godine nije Sulejman Tihic i SDA "sacuvali kozu" i rs!! O tome sam pisao dovoljno, pa da vas sad ponovo ne "zamaram"!! :D :D

.

KENJAC
Posts: 4604
Joined: 26/12/2006 13:10

Post by KENJAC » 15/04/2007 08:12

Zato Bosanci, odgovor za vecinu problema trebamo traziti u svojoj avliji!!
Mile Dodik bi bio nula danas, da mu 1998 godine nije Sulejman Tihic i SDA "sacuvali kozu" i rs!! O tome sam pisao dovoljno, pa da vas sad ponovo ne "zamaram"!!

A da ti isti Dodikovci nisu sacuvali kozu 92 istom tom Tihicu u Samcu!!! I tako dok oni u talu razvaljuju guzove tom ostatku Bosanskog naroda, sto je jos ostao tamo, vi naprdjujete o tome s kim je Karla u talu ,sta je reko Hag, sta je reko zamjenik sekretara za pitku vodu drzava Alabame i sta o svemu tome misli arapski svijet!
Nekad mi stvarno izgledate smijesni!

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by Fair Life » 15/04/2007 08:35

KENJAC wrote:[size=12]Zato Bosanci, odgovor za vecinu problema trebamo traziti u svojoj avliji!!
Mile Dodik bi bio nula danas, da mu 1998 godine nije Sulejman Tihic i SDA "sacuvali kozu" i rs!!
...
Nekad mi stvarno izgledate smijesni!

Pocelo je "to" davno ranije... prije i Tihica i Dodika. Njih dvojica su samo logican nastavak...

Tokom susreta u Sjedinjenim Američkim Državama sa delegacijom Tuzle, koja ga je proglasila počasnim građaninom ovoga grada, Holbrooke je kazao da je na njegov prijedlog da se SDS-u zabrani izlazak na prve poslijeratne izbore te da se ova ratno- zločinačka družina sa Pala politički pokopa, Izetbegović objasnio zbog čega to nije mudra odluka: “Oni jesu nacisti, ali nemojte ih zabranjivati. Neka oni ubuduće budu naša a ne vaša briga”, rekao mu je Izetbegović 1996. godine.

brdo
Posts: 432
Joined: 26/11/2006 10:59

Post by brdo » 15/04/2007 10:04

sve ista govna :lol:

bagavac
Posts: 57
Joined: 04/04/2004 02:19

Post by bagavac » 15/04/2007 10:38

basta sljezove boje wrote:zasto sokantnu? Pa to je bilo ocito cijelo vrijeme


Upravo tako... Na faksu kod mene ima jedan momak, Benjamin, zidov... Idemo na ista predavanja, on se bavi pored toga politikom. Kada smo se upoznali pita on mene odakle sam inace. Ja kazem njemu BiH... Kaze on meni: "BiH nije zemlja vec PR (Public Relations)... I niko je nikada nece uzmati za ozbiljno... "...

pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Post by pesak » 15/04/2007 16:35

a ja se cudim sto na mojoj temi nema nikog...sorry... :)

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

Post by klixober » 15/04/2007 16:41

Nema pravde.Neka nam je bog na pomoci da ne bude vise rata.

pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Post by pesak » 15/04/2007 16:53

Ako cekas boga da ti pomogne...mrka kapa...

Nadam se da ce biti novo sudjenje . Ova presuda je bila sramotna i za Bosnjake i za Srbe.

klixober
Posts: 5743
Joined: 20/09/2006 14:12

Post by klixober » 15/04/2007 16:57

pesak wrote:Ako cekas boga da ti pomogne...mrka kapa...

Nadam se da ce biti novo sudjenje . Ova presuda je bila sramotna i za Bosnjake i za Srbe.


Od koga cekati pravdu ako ne postoji ovozemaljska? Sta mi drugo ostaje nego nada da ce Bog presuditi Karadzicu i Mladicu? Kako utjerati pravdu,silom?

User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

Post by Bosanac_21 » 15/04/2007 17:07

*ebo joj pas mater :x
Sve su to ista govna, samo drugcija pakovanja. Suruju jedni s drugima, a
ovamo glume neke prijatelje BiH. Istom ovakvom politikom su i u Bosni
zakuhali, pa kad se pocne odmotavati klupko onda se sve zataska i hajmo od
pocetka.

pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Post by pesak » 15/04/2007 17:09

komeba wrote:
pesak wrote:Ako cekas boga da ti pomogne...mrka kapa...

Nadam se da ce biti novo sudjenje . Ova presuda je bila sramotna i za Bosnjake i za Srbe.


Od koga cekati pravdu ako ne postoji ovozemaljska? Sta mi drugo ostaje nego nada da ce Bog presuditi Karadzicu i Mladicu? Kako utjerati pravdu,silom?


Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.

User avatar
Ergot
Posts: 1020
Joined: 27/03/2004 23:00
Location: dislocation

Post by Ergot » 15/04/2007 17:21

bagavac wrote:
basta sljezove boje wrote:zasto sokantnu? Pa to je bilo ocito cijelo vrijeme


Upravo tako... Na faksu kod mene ima jedan momak, Benjamin, zidov... Idemo na ista predavanja, on se bavi pored toga politikom. Kada smo se upoznali pita on mene odakle sam inace. Ja kazem njemu BiH... Kaze on meni: "BiH nije zemlja vec PR (Public Relations)... I niko je nikada nece uzmati za ozbiljno... "...


Ma ja, Zidov je to... sve ce njih dragi bogo u ahiretski Buchenwald. A Jusufaga Barcic ce pustati plin.


pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Post by pesak » 15/04/2007 19:19

Radovan Karadžić najveći balkanski investitor u šverc kokaina iz Južne Amerike, tvrdi novinar tjednika Globus

sjajno drustvo...sve bolji od boljega...

glavabojezida
Posts: 13
Joined: 10/03/2007 17:11

Post by glavabojezida » 15/04/2007 19:36

pesak wrote:
komeba wrote:
pesak wrote:Ako cekas boga da ti pomogne...mrka kapa...

Nadam se da ce biti novo sudjenje . Ova presuda je bila sramotna i za Bosnjake i za Srbe.


Od koga cekati pravdu ako ne postoji ovozemaljska? Sta mi drugo ostaje nego nada da ce Bog presuditi Karadzicu i Mladicu? Kako utjerati pravdu,silom?


Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.


dati nisi mozda natasa kandic :)

pesak
Posts: 4343
Joined: 22/08/2005 20:58
Location: internet

Post by pesak » 15/04/2007 19:54

glavabojezida wrote:
pesak wrote:
komeba wrote:
pesak wrote:Ako cekas boga da ti pomogne...mrka kapa...

Nadam se da ce biti novo sudjenje . Ova presuda je bila sramotna i za Bosnjake i za Srbe.


Od koga cekati pravdu ako ne postoji ovozemaljska? Sta mi drugo ostaje nego nada da ce Bog presuditi Karadzicu i Mladicu? Kako utjerati pravdu,silom?


Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.


dati nisi mozda natasa kandic :)


Nisam, hvala na komplimentu... :)
Jako je cenim. Mislim da radi pravu stvar, bez koje nema buducnosti.

User avatar
spreca
Posts: 60386
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
Has thanked: 7 times

Post by spreca » 15/04/2007 19:55

bagavac wrote:
basta sljezove boje wrote:zasto sokantnu? Pa to je bilo ocito cijelo vrijeme


Upravo tako... Na faksu kod mene ima jedan momak, Benjamin, zidov... Idemo na ista predavanja, on se bavi pored toga politikom. Kada smo se upoznali pita on mene odakle sam inace. Ja kazem njemu BiH... Kaze on meni: "BiH nije zemlja vec PR (Public Relations)... I niko je nikada nece uzmati za ozbiljno... "...On meni nema Bosne

I sta si mu ti na to rekao? jesil mu pobrojo svu daljnu i blizu familiju u izraelu i po cijelom bijelom dunjaluku.
Bosne je bilo i bit ce je sve dok je Bosanaca i Hercegovaca
Jabi mu vjerovatno opalio sljagu :D :D :D

User avatar
spreca
Posts: 60386
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
Has thanked: 7 times

Post by spreca » 15/04/2007 20:03

pesak wrote:
komeba wrote:
pesak wrote:Ako cekas boga da ti pomogne...mrka kapa...

Nadam se da ce biti novo sudjenje . Ova presuda je bila sramotna i za Bosnjake i za Srbe.


Od koga cekati pravdu ako ne postoji ovozemaljska? Sta mi drugo ostaje nego nada da ce Bog presuditi Karadzicu i Mladicu? Kako utjerati pravdu,silom?


Pa evo, neka bude novo sudjenje. Bilo bi svima lakse. Neka Srbija placa makar ratnu odstetu. Ja bih se kao Beogradjanka mnogo bolje osecala kad bi uhapsili Mladica i Karadzica i sudili im i osudili na 10 dozivotnih robija...kad bi se orggani vlasti Srbije makar IZVINILI Bosnjacima, kad bi se Srbi suocili sa istinom, sa genocidom i ratnim zlocinima. Postoji pravda. I treba da se ispuni.Kad bi vas takvih kao ti bilo "malo' vise nista nam nebi trebalo ali Srbija i dan danas negira sve sto vec i vrabci na grani znaju srbija se nije otkazala od svojih veliko srbskih ambicija sto je jos gora stvar zbog cega ce ispastati i sami gradani srbije.s a n u je velika rak rana srbije

kub lajkan
Posts: 3516
Joined: 03/12/2004 19:20

Post by kub lajkan » 15/04/2007 20:06

Ne mozemo mi pomest' ispred svoje avlije, koliko nam oni mogu smeca navuc'...

Post Reply