Problem sa mrežnom karticom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Problem sa mrežnom karticom

Post by ahmed&nedzad » 27/03/2007 11:44

Jučer mi se nešto mreža zeznula, i morao sam nakon toga reinstalirati LAN karticu.
Poslije toga prvo nisam mogao ponovo povezati računare,probao sam da napravim novu mrežnu konekciju, sad mi piše u Device Manageru da je mrežna instalirana ali da ne radi kako treba, pored ikone kartice mi stoji uzvičnik. Lampica na kartici svijetli, ali se ništa ne dešava.
Probao sam skroz deinstalirati, izvaditi fizički pa ponovo instalirati i isto se dešava.
Čak sam probao staviti drugu karticu koju sam imao, identičnu, i ponovo isto. Ne samo da ne radi mreža, već ne može ni ADSL modem na tu karticu. :? :? :?


b0sAnChE
Posts: 175
Joined: 26/01/2007 17:37
Contact:

hm

Post by b0sAnChE » 27/03/2007 12:14

hmm...pa postoji mogucnost da je doslo do kvara na maticnoj ploci, sto ti nikako ne zelim, jer ti je onda valja mijenjati. da li ste probali staviti mreznu karticu u neko drugo pci mjesto!?!?

ako jeste i ako vam ne radi, onda je il do sistema (cisto sumnjam) ili je otisla maticna! :-)

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Re: hm

Post by ahmed&nedzad » 27/03/2007 12:21

b0sAnChE wrote:hmm...pa postoji mogucnost da je doslo do kvara na maticnoj ploci, sto ti nikako ne zelim, jer ti je onda valja mijenjati. da li ste probali staviti mreznu karticu u neko drugo pci mjesto!?!?

ako jeste i ako vam ne radi, onda je il do sistema (cisto sumnjam) ili je otisla maticna! :-)


Prob'o sam i to, zamijenio sam mjesta modemu i mrežnoj, modem radi mrežna ne radi ni na tom PCI-u. :-?

b0sAnChE
Posts: 175
Joined: 26/01/2007 17:37
Contact:

hmmm

Post by b0sAnChE » 27/03/2007 12:27

Pokusaj sa format C:

Ukoliko ti i to ne bude pomoglo, onda mijenjaj il mreznu il maticnu.

p.s. da li ste u poslednje vrijeme mijenjali neku od komponenti racunara (graficka, zvucna, i slicno)?

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

Re: Problem sa mrežnom karticom

Post by nelo » 27/03/2007 12:44

Gargamel wrote:Jučer mi se nešto mreža zeznula, i morao sam nakon toga reinstalirati LAN karticu.
Poslije toga prvo nisam mogao ponovo povezati računare,probao sam da napravim novu mrežnu konekciju, sad mi piše u Device Manageru da je mrežna instalirana ali da ne radi kako treba, pored ikone kartice mi stoji uzvičnik. Lampica na kartici svijetli, ali se ništa ne dešava.
Probao sam skroz deinstalirati, izvaditi fizički pa ponovo instalirati i isto se dešava.
Čak sam probao staviti drugu karticu koju sam imao, identičnu, i ponovo isto. Ne samo da ne radi mreža, već ne može ni ADSL modem na tu karticu. :? :? :?

simptomi su kao da drajver za karticu nije dobar. to je prema mom iskustvu, prije nego ista uradis probaj naci noviji drajver za nju.

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 27/03/2007 12:46

Crkla ti mrežna kartica ! vjerovatno :?

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 27/03/2007 12:52

sada sam pročitao da si stavljao drugu karticu.

Moguće je da si nedavno ugrađivao neki uredjaj pa je on podijelio IRQ adresu sa mrežnom, jer uskličnik najčešće prikazuje konflikt. Vidi u Device manageru koji je IRQ mrežne pa vidi da neki drugi uređaj nema isti. NPR IRQ 10 ili sl..(to su resursi)

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

Post by nelo » 27/03/2007 14:45

izvini i ja tek vidjeh da je probano sa drugom karticom.
ili je valter u pravu sa IRQ ili je kolizija sa nekim drugim programom. ja sam imao slicnu situaciju sa modemom htio ga bacit, i onda sam deinstalirao neki checkdialer koji mi je pravio koliziju.

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 27/03/2007 18:49

nelo wrote:izvini i ja tek vidjeh da je probano sa drugom karticom.
ili je valter u pravu sa IRQ ili je kolizija sa nekim drugim programom. ja sam imao slicnu situaciju sa modemom htio ga bacit, i onda sam deinstalirao neki checkdialer koji mi je pravio koliziju.


Kako da nadjem taj IRQ i kako da provjerim da li se sudara sa nekim programom.
Računar meni prepoznaje karticu, instalirao sam najnoviji driver, ali opet mi izbacuje uzvičnik na ikoni i ''This device is not configured correctly. (Code 1)''?! :-?

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 27/03/2007 20:27

Gargamel wrote:
nelo wrote:izvini i ja tek vidjeh da je probano sa drugom karticom.
ili je valter u pravu sa IRQ ili je kolizija sa nekim drugim programom. ja sam imao slicnu situaciju sa modemom htio ga bacit, i onda sam deinstalirao neki checkdialer koji mi je pravio koliziju.


Kako da nadjem taj IRQ i kako da provjerim da li se sudara sa nekim programom.
Računar meni prepoznaje karticu, instalirao sam najnoviji driver, ali opet mi izbacuje uzvičnik na ikoni i ''This device is not configured correctly. (Code 1)''?! :-?


???

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 27/03/2007 22:07

Gargamel wrote:
Gargamel wrote:
nelo wrote:izvini i ja tek vidjeh da je probano sa drugom karticom.
ili je valter u pravu sa IRQ ili je kolizija sa nekim drugim programom. ja sam imao slicnu situaciju sa modemom htio ga bacit, i onda sam deinstalirao neki checkdialer koji mi je pravio koliziju.


Kako da nadjem taj IRQ i kako da provjerim da li se sudara sa nekim programom.
Računar meni prepoznaje karticu, instalirao sam najnoviji driver, ali opet mi izbacuje uzvičnik na ikoni i ''This device is not configured correctly. (Code 1)''?! :-?


???


Ima li iko iskustva sa ovakvim problemom?! Sad sam pokušao staviti i drugu karticu koju imam, i desilo mi se i sa njom isto. Očita je u Device Manageru i na ikoni stoji uzvičnik, a u Device Status: 'This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device.' :-? :-? :-?

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 27/03/2007 22:34

daj mi molim te reci, da li su windowsi sami prepoznali tvoju karticu (nabacili generički drajver) ili si ti instalirao drajver sa cd-a?

I koja je to kartica? :?

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 28/03/2007 00:04

valterbranisarajevo wrote:daj mi molim te reci, da li su windowsi sami prepoznali tvoju karticu (nabacili generički drajver) ili si ti instalirao drajver sa cd-a?

I koja je to kartica? :?


Ma probao sam i da automatski instalira, i da mu ja navedem lokaciju drajvera koji sam skinuo sa stranice. KarticE su inače REALTEK RTL8029(AS). :-?

nelo
Posts: 227
Joined: 04/12/2006 22:58

Post by nelo » 28/03/2007 08:27

za konflikt mozes vidjeti u device manageru, pa desni klik na mreznu karticu - opcija resources i u donjem prozoru info o konfliktima. Vjerovatno ti neki softver pravi konflikt, deinstaliraj sve sto ti ne treba a vezano je za mrezu i stare mrezne kartice.

Interceptor
Posts: 101
Joined: 09/08/2006 16:38

Post by Interceptor » 28/03/2007 08:35

1. Uradi restore na restore point prije nego sto si cackao po sistemu...
2. Ako ni to ne upali, reinstaliraj windows prije nego sto posumnjas na maticnu plocu.
Usput, Uzmi mreznu i isprobaj je na nekom drugom racunaru.

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 29/03/2007 01:51

Uspio sam uz pomoć System Restore-a povratiti drajvere tako da mi sad mrežna kartica radi, i pokazuje 'Device is working properly'.
Problem mi je sad opet sa samom mrežom, i na serveru i na klijentu mi sad stoji uzvičnik na ikoni od mreže uz poruku 'Limited or no connectivity'. :-?

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

Post by valterbranisarajevo » 29/03/2007 07:45

Kod mene ta prouka stoji kada ne koristim TCP/IP protokol odnosno IP adrese za mrežu..

Interceptor
Posts: 101
Joined: 09/08/2006 16:38

Post by Interceptor » 29/03/2007 08:36

Nemoj koristiti automatsku konfiguraciju adrese, pogotovo ako imas XP sp2.
Unesi ih rucno. Ne znam znas li kako se to radi? I ako mozes opisi za sta korisis mrezu, tj. da li je ADSL, cable, da li se spajaju na internet svi preko jednoga ili svaki za sebe...?

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 29/03/2007 19:11

Interceptor wrote:Nemoj koristiti automatsku konfiguraciju adrese, pogotovo ako imas XP sp2.
Unesi ih rucno. Ne znam znas li kako se to radi? I ako mozes opisi za sta korisis mrezu, tj. da li je ADSL, cable, da li se spajaju na internet svi preko jednoga ili svaki za sebe...?


Ma koristim za ADSL. Ne jedan računar je spojen modem, onda dijelim konekciju preko mreže.

P.S. Nisam nikad radio mrežu da ja upisujem IP, uvijek automatski i radilo je normala.

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 30/03/2007 16:18

Evo nekako sam uspio ponovo napraviti mrežu, manuelno sam zadao IP adrese.
Sad imam problem da podijelim internet konekciju, pretpostavljam da treba ukucati DNS ili nešto. Može li mi neko pomoći s ovim?

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 30/03/2007 21:53

Gargamel wrote:Evo nekako sam uspio ponovo napraviti mrežu, manuelno sam zadao IP adrese.
Sad imam problem da podijelim internet konekciju, pretpostavljam da treba ukucati DNS ili nešto. Može li mi neko pomoći s ovim?

Lisac
Posts: 1348
Joined: 16/04/2004 09:22

Post by Lisac » 02/04/2007 11:35

nauchite se sluzhiti windowsovim HELP menijem :D chini chuda u ovakvim sluchajevima :D

magichna rijech se zove internet connection sharing iliti ICS service, pa kao shto rekoh klik na HELP ukucash pojam i jalah :D ili ako i dalje imash problema vidi ovdje

User avatar
ahmed&nedzad
Posts: 871
Joined: 03/06/2006 00:54

Post by ahmed&nedzad » 02/04/2007 11:52

Lisac wrote:nauchite se sluzhiti windowsovim HELP menijem :D chini chuda u ovakvim sluchajevima :D

magichna rijech se zove internet connection sharing iliti ICS service, pa kao shto rekoh klik na HELP ukucash pojam i jalah :D ili ako i dalje imash problema vidi ovdje


Problem je riješen prije dva dana, hvala u svakom slučaju. 8)

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 13/04/2007 02:43

Lisac wrote:nauchite se sluzhiti windowsovim HELP menijem :D chini chuda u ovakvim sluchajevima :D

magichna rijech se zove internet connection sharing iliti ICS service, pa kao shto rekoh klik na HELP ukucash pojam i jalah :D ili ako i dalje imash problema vidi ovdje


:lol:

Licky, long tajm no si... :P poz

Post Reply